mieso w sosie - 1636 przepisów (strona:65/110)

Krucha tarta ze śliwkami i kremem 161

pieczenia różnego rodzaju ciast czy tart. Będą też one doskonałym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs.  Owoce te idealnie nadają się na przetwory. Oczywiście nie możemy zapomnieć o klasycznych powidłach ze śliwek, dżemach, śliwkach marynowanych w  occie czy różnego rodzaju sosów i chutneyów podawanych do dań mięsnych. Na pewno są tu też amatorzy śliwkowych nalewek czy śliwowicy. ------------------------------------------------------------- Krucha

Kulinarne przygody Gatity
Sprawdzony przepis na pieczonego indyka w pomarańczach, czyli jak szybko zrobić udziec indyka z piekarnika 253

mięso do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 1,5 godz. (obowiązuje zasada 1 kg mięsa – 1 godzina pieczenia). Po godzinie możesz zmniejszyć temp. do 180°C i zdjąć plasterki pomarańczy z indyka. Od czasu do czasu polej indyka aromatycznym sosem. Upieczony udziec pokrój w plastry i podaj z ziołowymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. Składniki udziec z indyka

Eat me! Fit me!
Udziec z jelenia z quinoą i pyszną surówką 143

plaster boczku, dolewamy zredukowane wino. Zamykamy woreczek, nakłuwamy go (według instrukcji na opakowaniu) i tak zapakowane mięso wkładamy do piekarnika na 18-20 minut. Parę minut przed końcem pieczenia rozcinamy woreczek.  Po upieczeniu wyjmujemy jeleninę i zostawiamy na chwilę, żeby "odpoczęła". Sos i pozostałe składniki z woreczka przelewamy do rondelka i gotujemy razem z wiśniami i sokiem wiśniowym

Quinoa Raz!
Obiad za 10zł - Makaron penne zapiekany z kurczakiem i pomidorami pod mozzarellą. 224

podgotowujemy w osolonej wodzie na pół-twardo. Przekładamy go do naczynia żaroodpornego, dodajemy na górę kurczaka, przykrywamy sosem, podlewamy śmietanką. Posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy w temperaturze 185 stopni około 25 minut. RADA: możecie sprawić, że danie będzie jeszcze bardziej ekonomiczne; można użyć mięsa z obiadu z dnia poprzedniego; może to być dowolny drób. Szybko, tanio i niezwykle smacznie

BaRepas
Polędwiczki w sosie kurkowym 146

połowę posiekanego koperku i vegetę. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Mięso powinno być już miękkie. Wlać śmietanę i resztę koperku, wymieszać. Serwować z ugotowanym makaronem lub ryżem. Obsypać potartym serem. Nie jest to konieczne. Możecie ugotować makaron nitki i potraktować to danie jako spaghetti z sosem grzybowym. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Szaszłyki z zielonym sosem 143

Szaszłyki które można zrobić na obiad albo na kolację. Polecam zrobić do nich zielony i zdrowy sos na bazie jogurtu i oliwy. Klasyka na grillu ale

wesoła kuchnia
Polędwiczki w sosie pomidorowym 147

Obiad prosty i szybki do zrobienia. Polędwiczki nie wymagają długiej obróbki smażenia. Są delikatne, miękkie w sosie się rozpływają. Zamiast pieczarek można dodać inne grzyby.  

wesoła kuchnia
Domowy chicker 448

lepszy i zdrowszy.  Jednak zamiast podłużnej bułki użyłam zwykłych hamburgerowych, świetne będą również te do hot-doga, natomiast mięsko namoczyłam w mleku, dzięki czemu zyskało delikatny smak. Sam sos doskonały będzie także do sałatek, wędlin czy jajek. Składniki na 8 sztuk: Podwójna pierś z kurczaka Bułka tarta Mąka 2 jajka Ok. szklanka mleka Sól Pieprz ½ sałaty lodowej 3 łyżki(...)Zalać mlekiem tak, aby płyn był ponad mięsem. Wstawić do lodówki na około godzinę. Następnie jajko roztrzepać z odrobiną soli i pieprzu. Kotleta najpierw obtoczyć w mące, potem jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki. Sos: w proporcji 1:1 wymieszać majonez i musztardę

Fabryka pomysłów
wegańskie mielone 98

jako zamiennik mięsa, mają zdecydowanie mniej tłuszczu, dostarczają odpowiednią dawkę roślinnego białka i pożądanego przez większość kobiet błonnika. Wybaczcie mi moją chwilową nieobecność. Przygotowania do studniówki zajmują mi większość czasu, w chwilowych, wolnych momentach próbuję zjeść coś na szybko, a o zdjęciach nie ma nawet mowy. SKŁADNIKI: 3 łyżki kaszy jaglanej 4 łyżki czerwonej fasoli (ugotowanej) łyżka sosu sojowego łyżka

healthy dreams
Curry z kalafiora 171

doprowadzić do wrzenia. Do przygotowanego sosu wrzucić odsączone z wody różyczki kalafiora. Wymieszać, aby sos przykrył dokładnie kalafior i gotować na wolnym ogniu około 3 minut. Podawać udekorowane listkami kolendry, kiełkami lub posiekanym szczypiorkiem. * Czerwona pasta curry jest średnio pikantna, bardzo pasuje do mięs, owoców morza lub warzy. Ja użyłam 1 łyżkę TEJ-KLIK. * Wybierając mleczko kokosowe należy patrzeć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pieczone podudzia z kurczaka 245

Po podudzia z kurczaka sięgam wtedy kiedy zależy mi na tym aby porcje kurczaka nie były zbyt duże. Pieczone podudzia z kurczaka Wiadomo, udka z kurczaka

mecooks
Klopsiki delikatne 158

łopatki wieprzowej -1 czerstwa kajzerka -1 jajko -sól, pieprz do smaku -50 ml zimnej wody Na sos: -duża marchewka, spory kawałek bulwy selera, zielona część pora -śmietana lub jogurt -łyżka mąki -sól, pieprz -olej do podsmażania Bułkę namoczyć, odcisnąć i dodać do mięsa wraz z jajkiem, wodą, solą i pieprzem. Wyrobić na gładką, pulchną masę. Odstawić w chłodne miejsce

Kulinarne przemyslenia
Wytrawne naleśniki z nadzieniem mięsnym 182

mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, bazylią suszoną. Smażyć tak długo, aż mięso straci kolor surowizny. Na patelnię wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, papryki oczyszczone i pokrojone w kostkę i chilli. Smażyć, co jakiś czas mieszając chwilkę. Wlać sos ajwar lub dowolny sos pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku. Jeśli będzie za gęste podlać lekko wodą

Kuchnia Pokoleń
Grillowany kurczak z warzywami. 143

każdy filet dokładnie wysmaruj. Przykryj folią spożywczą i odłóż na kilka godzin do lodówki. Wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed wrzuceniem na grilla.   GRILLOWANE WARZYWA Marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki miodu Ulubione warzywa - u mnie: 4 papryki

Powiedz dietom nie
Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym 172

szczyptę cukru, mieszając smażyć przez około 2 - 3 minuty, na koniec dodać sprasowany czosnek. Dodać mięso i na większym ogniu obsmażyć ze wszystkich stron, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Dodać pomidory. Gotować przez około 25 minut aż sos pomidorowy zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać odsączoną fasolę oraz kukurydze i gotować jeszcze przez

MarciochaKucharzy
Placek nie do końca po węgiersku. 197

kroimy paprykę w kostkę. Dodajemy do lekko podduszonego mięsa. Wrzucamy ziele angielskie. Dusimy około godziny, aż mięso będzie miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli w trakcie duszenia wydzieliła się zbyt mała ilość wywaru można podlać bulionem warzywnym. Na sam koniec gotowania sos lekko zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie, przelać do sosu i zagotować.  Podawać niewielką ilość sosu

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kacza pierś w wydaniu orientalnym 144

Składniki na marynatę 3 łyżki sosu teryiaki (jeśli nie mamy możemy zrobić z sosem sojowym jasnym) 1 łyżki sosu rybnego (jak nie mamy to dodajemy albo więcej teryaki albo sosu sojowego) 2 łyżki oliwy sezamowej 2 łyżki miodu 0,5 cm imbiru startego 1 duży ząbek czosnku skórka z jednej pomarańczy sok z 1 pomarańczy szczypta pieprzu chilli Składniki(...)stronę smażymy od 5-6 min. Zależy jaki rodzaj mięsa chcemy uzyskać.Kaczkę zdejmujemy z patelni i zostawiamy na ok 5 mi żeby odleżała swoje, w między czasie na patelnię przelewamy marynatę doprowadzamy do wrzenia, czekamy aż zacznie delikatnie gęstnieć zdejmujemy z ognia, przelewamy przez sitko i mamy gotowy sos do kaczki. Ja podałam kaczą pierś z puree z groszku

Piekielna Kuchnia Pati