odpocząć” przez 5-8 minut (nie przekrawać ani nie nakłuwać ponieważ mięso cały czas gotuje się w środku, jego przecięcie spowoduje, że soki wydostaną się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek
Jem więc Jestemśmietanki 1¼ łyżki soli 50 g startego parmezanu masło klarowane lub olej do smażenia Sos 1 czerwona cebula, mała 250 ml wywaru z kurczaka 2 łyżki sojowego sosu 150 ml śmietanki 1 łyżka masła ½ łyżeczki pieprzu 3 łyżki dżemu z borówek Obierz cebulę i czosnek. Pokrój w kostkę i posiekaj w malakserze używając noża. Jeśli nie dysponujesz kuchennym robotem(...)pokrój cebulę bardzo drobno nożem, a czosnek przeciśnij przez praskę. Przygotuj dużą miskę. Wlej śmietanę, dodaj żółtka, sól, pieprz, oregano, pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszaj i dodaj zmielone mięso. Wyrób dokładnie na jednolity farsz. Formuj okrągłe kuleczki o wadze około 35 g. Rozgrzej tłuszcz w małym garnku i smaż po 6-8 klopsików na raz przez 4 minuty. Temperatura tłuszczu
codojedzeniapieczonej. Polecam, bo naprawdę warto!SKŁADNIKI na 4 porcje:1 polędwiczka wieprzowa1 cebula2 ząbki czosnku3 łyżki masła 25 dag malutkich pieczarek 2 łyżeczki musztardy Dijon3 łyżki brandy2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody0,5 szklanki śmietany kremówkigarść posiekanej pietruszki1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki sólświeżo mielony pieprzoliwa z oliwekolej z pestek winogron (lub rzepakowy albo inny ulubiony(...)papryki i przemieszaj całość, niech papryka otoczy mięso ze wszystkich stron. Polędwiczki zdejmij teraz szybko z ognia i przerzuć do miski lub pojemnika i szczelnie zakryj folia aluminiową. Zostaw je tak na około 8 minut, w tym czasie polędwiczki dojdą. Dzięki temu zabiegowi będą wyjątkowo soczyste i mięciutkie w środku.SOS PIECZARKOWY:Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 szklanka mąki pszennej; 2 jaja; 1/2 łyżki soli; 1/2 łyżki czarnego pieprzu; Olej do smażenia. Sos chili do polania stripsów z kurczaka: 2 łyżki oleju; 1 łyżka niesolonego masła; 1/2 łyżki pieprzu cayenne; 1 łyżeczka cukru trzcinowego; 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego; 1/4 łyżeczki soli; Sposób(...)panierka dobrze przylgnęła do mięsa. Po tym czasie paski z kurczaka smażyć partiami, w gorącym, głębokim oleju, z obu stron na złoty kolor, przez około 8 minut. Ja smażyłam partiami, we frytownicy, w temperaturze 180 stopni, przez 8 minut. Usmażone stripsy układać na papierowych ręcznikach w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. W między czasie przygotować sos chili. Do małego rondelka
Gospodyni Miejskawersji z mięsem na wierzch wykładamy całe, rozbite jajka. W wersji bez mięsa jajka roztrzepujemy i zalewamy nimi warzywa w foremkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut. Po upieczeniu, po 2-3 minutach wyjmujemy z foremek. Doskonale smakują z sosem czosnkowym. Smacznego
Maminek kulinarnydente. Odstawić do ostygnięcia, a następnie każdą przekroić wzdłuż. Sos sojowy, ocet i miód wymieszać - polać filet z łososia i odstawić na kilka minut do zamarynowania ryby. Następnie grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Zdjąć skórę i usunąć brązową część, która jest pomiędzy mięsem a skórą. Następnie rozdzielić łososia widelcem. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać
Pasja Smakuulubionymi przyprawami i dodatkami. Oczywiście tak by nie zabić smaku delikatnego mięsa (jak polędwica wołowa) i nie w kuchni włoskiej, gdzie umiar jest konieczny. SKŁADNIKI filet z łososia 330 gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki sosu sojowego Do wypełnienia nori: 2 garście szpinaku baby serek śmietankowy 1 marchewka
OstryKęsSnack Wrap to jedna z popularniejszych mini przekąsek w restauracji McDonald. Soczysty, chrupiący kawałek kurczaka z kawałkami żółtego sera, sałatą lodową, ketchupem, sosem kanapkowym na wzór majonezu, a wszystko w mini tortilli - smaczny kąsek, któremu ciężko się oprzeć. Mini tortillki z wspomnianymi składnikami możemy przygotować samodzielnie w domu. Domowe Snack Wrapy są równie smaczne, a przy tym mamy(...)się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron)***.Sałatę lodową drobno siekamy. Żółty ser kroimy w słupki. Majonez mieszamy ze śmietaną w proporcji 3 łyżki majonezu na łyżkę śmietany (możemy użyć samego majonezu - bez dodatku śmietany).Każdą tortillę smarujemy po ok. łyżeczce ketchupu i sosu majonezowo-śmietanowego. Następnie wykładamy sałatę lodową
Słodka Stronaklopsiki okazalo sie, ze nie jest to znowu jakies bardzo czasochlonne danie i zdecydowalam, ze beda sie one pojawiac u mnie czesciej! Na poczatek przygotowalam dobrze doprawione pulpeciki z sosem musztardowym. Danie okazalo sie bardzo smaczne, lekko ostre od musztardy, a jednoczesnie delikatne i kremowe dzieki serkowi Filadelfia. Goraco polecam! Skadniki: 500g mieszanego miesa mielonego 2 srednie cebule 2 zabki(...)uformowac niewielkie pulpeciki. (Jezeli zmoczycie dloni, mieso nie bedzie sie kleilo i beda formowaly sie ladne kotleciki). Rozgrzac patelnie i przesmazyc na niej kotleciki. Gdy beda usmazone, przelozyc do naczynia zaroodpornego i wstawic do piekarnika, ustawionego na 50-75 stopni (na gril lub gorna grzalke). W miedzyczasie ugotowac makaron i przygotowac sos. Na oleju od smazenia kotletow przesmazyc
Codzienne Gotowanienasze przepisy na klopsiki w sosie pomidorowym , klopsiki w pikantnym sosie lutenica , klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką . Składniki na ok. 12 dużych klopsików drobiowych w sosie koperkowym: 400 g mielonego mięsa z indyka 300 ml bulionu warzywnego 1 jajko 1 łyżka musztardy z wędzoną papryką i rozmarynem 1 łyżeczka ostrej papryki 1-2 łyżki otartego majeranku(...)mieso dobrze formowało. Z mięsa formujemy klopsiki wielkości piłeczki do pink ponga 😉 i obtaczamy w mące pszennej. Zagotowujemy bulion w rondelku, na wrzący bulion wrzucamy klopsiki i dusimy je na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, aż płyn w garnku zacznie lekko gęstnieć. Wlewamy do garnka śmietankę, doprawiamy jeszcze ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy do sosu posiekany koperek. Dusimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięopcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada się bulgogi, zawija i zjada jak wrapy. Tą samą marynatą potraktowany bywa i popularny fast-food – hamburgery. Oryginalnie mięso piecze się na ruszcie nad ogniem (stąd nazwa) ale w domach idealnie sprawdzi się patelnia grillowa, żeliwna blacha czy wok. Szybkie pikle w orientalnym stylu robi się naprawdę szybko(...)obok składników) dostaniecie w sklepach z orientalną żywnością i na Allegro. Kosztuje około 12-15zł. Jeśli jej nie ma – zróbcie ją według tego naprawdę prostego przepisu. Do sosu sojowego dodajemy łyżkę ciepłej wody, brązowy cukier, srirachę. Mieszamy wszystko rózgą do połączenia i rozpuszczenia cukru. Wciskamy dwa obrane ząbki czosnku i starty imbir. Dodajemy olej z orzeszków ziemnych
Karo in the KitchenSkładniki: 10 roladek 10 kotletów schabowych, rozbitych sól, pieprz i oregano do smaku około 250 g mozzarella 10 suszonych pomidorów w oleju 2 garście świeżego szpinaku olej do smażenia Sos do roladek 2 łyżki zmielonych migdałów 300 ml wrzątku 250 g pieczarek 4 suszone pomidory w oleju 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu szczypta czarnego pieprzu 1 cebula(...)oregano świeży tymianek lub świeże oregano do posypania Do podania ziemniaczane puree z dodatkiem kaparów zielona fasolka Przygotuj roladki. Rozbite kotlety oprósz oregano, solą i pieprzem. Na każdą porcję mięsa nałóż plaster mozzarella, kilka listków szpinaku i 1 suszony pomidor w zalewie, pokrojony. Zwiń mięso w rulon. Kotlety, które są duże nie wymagają spinania wykałaczką. Zrumień roladki na rozgrzanym tłuszczu
codojedzeniapszennej mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia tortille (gotowe lub z tego przepisu ) sałata lodowa garstka rukoli ok. 2 pomidory ketchup (lub sos chili z tego przepisu ) majonez śmietana 18% (opcjonalnie) ok. 100 g cheddara lub innego żółtego sera Domowy McWrap - Klasyczny Chrupiący Kurczak jak z McDonald's - Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka(...)wszystkie przyprawy (ich ilość według uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw, przyprawy do kurczaka warto dodać większą ilość). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem
Słodka StronaFasolka żółta w tym roku u mnie obrodziła więc kombinuje jakby ją tu podać oprócz tej klasycznej z bułką. Przygotowałam ją w sosie warzywnym, coś podobnego
Monia miesza i gotuje