wyjmujemy mięso z piekarnika i studzimy. Gdy mięso się piecze myjemy i osuszamy warzywa i jabłko. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, ogórka obieramy i kroimy w plasterki a pomidorki przekrajamy na połówki. Jabłko kroimy w talarki razem ze skórką ( wykrajamy gruby plaster ze środka razem z pestkami-nie będzie nam potrzebny). Sos: mieszamy razem majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz
słodkie i nie tylko historie kulinarneDziś przedstawiam Wam prosty dodatek do indyjskiego menu. Warto wykorzystać, kiedy robimy jakiś mięsny sos bez warzyw - pomidorowo-cebulowe curry Nigelli. Jednak jeszcze lepszym patentem jest
W kuchni wieczoremprzygotowywanie, ale za to w weekend odpalam piekarnik. Przepis na roladki w sosie paprykowo-pomidorowym Składniki: 10 plastrów schabu 10 plastrów sera 10 plastrów boczku (opcjonalnie) przecier pomidorowy 1 papryka czerwona 100g. śmietanki 30% Przyprawy: bazylia, sól, pieprz, czosnek, pietruszka. 1. Umyj mięso i rozbij dokładnie schab. Posól, popieprz, ułóż plasterek boczku i sera. Posyp bazylią i czosnkiem. Zawiń(...)roladki. Trik! Rozbij mięso przez woreczek foliowy, dzięki temu nic się nie pobrudzi, a schab przy mocnych uderzeniach tak szybko się nie rozejdzie. 2. Ułóż roladki w wysmarowanym wcześniej tłuszczem naczyniu żaroodpornym jedną obok drugiej. 3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 4. Przecier pomidorowy wlej do małego garnka i podgrzej. W tym czasie pokrój paprykę w małe kosteczki. 5. Kiedy
Rozdomowionazawijania przypominające większe kotlety. Jednak tylko przypominające. Smakują jak tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym, lecz wyglądają inaczej. Ta wersja jest szybsza. Gołąbki są z kapusty pekińskiej. Bardzo smaczne. Wychodzi ich sporo, więc obiad na kilka dni mamy z głowy. Podbijają każde imprezy i święta. ~~SKŁADNIKI~~ mięso mielone drobiowe ok. 1 kg. mięso mielone wieprzowe(...)olej do smażenia bulion drobiowy lub warzywny ok. 1.5 litra przecier pomidorowy 1 słoiczek ~~METODA~~ Mięso mielone ze sobą wymieszać. Dodać sól, pieprz i przyprawę uniwersalną. Dokładnie wyrobić mięso. Najlepiej odstawić na noc do lodówki. Po czym dodać ryż, kaszę mannę, poszatkowaną kapustę, podsmażoną na oleju cebulę oraz jaja. Wymieszać. Uformować gołąbki na kształt małej piąstki. Obtoczyć w bułce
Kuchnia Paulettessobą łączymy. Ważne, by jajko przygotować tuż przed samym panierowaniem. Panierujemy mięso, najpierw w jajku musztardowo-miodowym, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym, lub sosem na bazie majonezu i ketchupu. Uwagi: Jajko najlepiej mieszać z musztardą(...)często i są moim ulubionym sposobem na kurczaka z piekarnika, jednak mimo to czasami coś idzie nie tak. Co może pójść źle? Panierka nie zawsze idealnie chce przylegać do mięsa – to po pierwsze. A po drugie – raz na jakiś czas zdarza się, że po upieczeniu panierka od spodu (w miejscu gdzie mięso styka się z blaszką) jest
Smaki Na Talerzunatki pietruszki i kolendry, mieszamy, zmniejszamy nieco ogień, nakrywamy pokrywką i gotujemy około 30 minut. W międzyczasie mięso musimy przewrócić na drugą stronę. 5. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywę, dodajemy oliwki, sok z cytryny. Do kubeczka dajemy 2 łyżki wody, sosu z patelni i mąkę ziemniaczaną, mieszamy i przelewamy do potrawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia około 10 minut
kruche babeczkizgrabny, podłużny klops i wstawiamy na 40 minut do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Krok 2. Gdy mięso lekko się zrumieni, polewamy rosołem i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Krok 3. Zrumienioną pieczeń wyjmujemy na wygrzany półmisek, trzymamy w cieple. Sos do pieczeni możemy doprawić niewielką ilością keczupu i śmietany. Pokrojoną na porcje pieczeń polewamy sosem, podajemy z ziemniakami
Moja Książka Kucharskapieczarkowy z cukinią z dodatkiem majeranku i pieprzu w sosie musztardowo-jogurtowym. Do ziemniaków idealny, ale nie tylko. Możecie go wykorzystać do makaronów, ryżu, czy kasz. Świetnie komponuje się także z mięsem, kluskami śląskimi, kopytkami. Bardzo aromatyczny, dzięki duszeniu pieczarek i cukinii w majeranku, lubczyku i słodkiej papryce na klarowanym maśle. Składniki: 330 g pieczarek 1 cukinia 1 średnia cebula
Zasmakuj Kuchnirosół, sól, pieprz do smaku, mąka, natka pietruszki, posypka (przyprawy) Wykonanie: patelnia + masło – rozgrzać + mięso kurczaka obsypane posypką – obsmażyć do zrumienienia + jarzyny – podgrzać – zalać rosołem – zagotować + zaklepką z mąki i reszty zimnego rosołu lub wody – wlać do sosu – zagotować + pieprz i natka pietruszki – zagotować
Tradycyjna kuchnia inaczejolejem rzepakowym i wykładamy na nią mięso. Smażymy, aż się delikatnie zarumienią. W tym momencie dokładamy do mięsa również cebulę i smażymy jeszcze kilka minut na małym ogniu. Zawartość patelni przekładamy do garnka z fasolą. Dodajemy puszkę pomidorów wraz z sosem własnym i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę
ChilliJemywłączyć termoobieg. Po wyłączeniu piekarnika mięso zostawiamy w nim jeszcze na około 10 minut, aby odpoczęło. Tak przygotowane mięso jest soczyste, można podawać na ciepło, a po wystudzeniu na drugi dzień jako wędlinę. Powstały sok z pieczenia można użyć do przygotowania sosu, lub jako wywar mięsny do zupy
Kuchcik gotujecukru) łyżeczka oleju rzepakowego biały sezam do posypania WYKONANIE Pierś kroimy w równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo
OstryKęsPewnie niektórzy stwierdzą, że smażenie polędwiczek w woku to profanacja. Jednak polędwiczka w melasie doskonale smakuje i choć można zastąpić ją schabem czy karkówką, to jednak właśnie ten rodzaj mięsa wieprzowego (głównie ze względu na swoją delikatność) najlepiej tu pasuje. Danie przypomina moje ukochane koreańskie bulgogi (bo nim się inspirowałam, to taka uproszczona wersja), lecz głęboki smak melasy z marynaty(...)arachidowy do smażenia W misce melasę należy dokładnie wymieszać z sosem sojowym do połączenia – następnie dodajemy sok z cytryny, oliwę, drobno starty imbir, wyciśnięty ząbek czosnku oraz chili w proszku. Ponownie mieszamy. Polędwiczki myjemy i oczyszczamy z błon. Kroimy na bardzo cienkie plasterki (niemal przezroczyste), jeśli mięso się rozpada to nic, nie muszą być równe. Dodajemy mięso do marynaty
Poezja smakuSkładniki: 1 op ciasta francuskiego 1 polędwiczka wieprzowa 12 opakowanie szynki dojrzewającej 1 kulka mozzarelli 1 słoiczek suszonych pomidorków kilka gałązek świeżego estragonu 3 łyżki
Luźna Kuchniaryżu jaśminowego 200 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 -3 cm imbiru 1 jajko 4 liście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w pióra, imbir ścieramy na drobnej(...)jajko i mieszamy z cebulą. Kiedy jajko się zetnie dodajemy mięso mielone i chwilę smażymy. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę. Smażymy mieszając. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy wymieszany w misce sos sojowy, ostrygowy. Mieszamy. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany ryż jaśminowy
Bon appetit mon amie