Pak choi to inaczej kapusta chińska. Smakuje trochę jak kapusta, trochę jak sałata rzymska, coś po środku. Można ją jeść smażoną, gotowaną, blanszowaną, ale i na
PichceniomaniaDo wykonania tego dania użyłam thermomix, ale podaję Wam również przepis na gotowanie bez thermomix. Przygotowanie w thermomix grzyby pokroić w plasterki i dodać do naczynia
Kuchnia Pokoleńkroję w ćwiartki lub w plastry. Smażone pieczarki podaję do placków ziemniaczanych, do makaronów, do zapiekanek, jako dodatek do ziemniaków z mięsem. Pieczarki smażone to baza do kolejnych dań, wystarczy wlać śmietanę i mamy pyszne pieczarki w sosie, albo dodać bulion i mamy zupę pieczarkową. Pieczarki idealnie się nadają do eksperymentowania w kuchni. Przepis na pieczarki smażone, składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięokoło 18 plastrów o grubości 2 cm. Widoczne na zdjęciach 9 platrów rolady zostało pokrojonych jedynie z połowy jej długości. Smak mięsa można wzbogacić o przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Roladę można podawać na ciepło np. z sosem żurawinowym, jak również na zimno (jak u mnie) np. z sosem tatarskim. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskafalse false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule, marchew i seler drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na oliwie. Do boczku dodajemy mięso i warzywa, podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy
R'n'G Kitchenmieso obrocic.miekki schab pokroic w ukosne plastry dopiero po ostudzeniu.Przed podaniem podgrzac plastry miesa w sosie.Uwagi: uzylam mleka kokosowego z 85% extraktu z kokosa.Znacznie lepszy efekt uzyskalam rozcienczajac mleko pol na pol z woda niz duszac schab w skoncentrowanym mleku.Mieso nie bylo calkowicie pokryte plynem.Mozna pozostawic 1-2 lyzki mleka kokosowego i wmieszac na koncu do gotowego juz sosu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przyzwyczailiśmy się do wieprzowych żeberek duszonych w sosie z dużą ilością cebuli , czasem grzybów , gotowanych, pieczonych lub z grilla. A przecież wieprzowina to mięso bardzo popularne na całym świecie i czasem przyrządzana jest w zupełnie egzotyczny dla nas sposób. Wypróbowałam pomysł na połączenie duszonych żeberek ze smakiem ananasa .Przyprawy takie jakie z orientalnych akurat miałam. Polecam- doprawienie można modyfikować. Czytaj
Buniabaje w kuchnigodziny). Gołąbki możemy też przygotować dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Przejdź do przepisu
w kuchni i w ogrodzielitry bulionu · puszka mleka kokosowego (400 ml) · sos sojowy · sól, pieprz · tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi solimy, pieprzymy i podsmażamy na patelni na złoty kolor(...)paseczki a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy do czasu aż zmiękną. Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy poszatkowaną kapustę, groszek, mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Ilość porcji: 4-6 Koszt wykonania: ok. 15 zł Czas przygotowania: 1 h Źródło: przepis
Pobite gary Barbarykarkówki lub łopatki wieprzowej , dość chudej 2 cebule 1 marchew , godnej wielkości 2-3 łodygi selera naciowego 1 żółta papryka grubościenna 1 słoik , białej , drobnej , fasolki w sosie pomidorowym ( ja używam własnej , ale może być puszka Heinz ) 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka kukurydzy ( mała lub 1/2 zwykłej ) 4 – 5 średnich ziemniaków 2 strąki świeżego chilli ( zielone i czerwone(...)dużym ogniu . Do tak nagrzanego wrzucamy smalec , jak się roztopi , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę , smażymy , jak się zezłoci , dokładamy mięso i przysmażamy . Chwilkę to trwa , wiadomo Kiedy w powietrzu unosi się już niebiański zapach pieczystego , dodajemy fasolkę z sosem pomidorowym, pomidory z puszki i pokrojoną w kostkę marchew , zalewamy 1 l wody , solimy do smaku . Szczelnie przykrywamy i dusimy
Ogrodnik w podróżypieprz majeranek 2 cebule 1/2 szklanki ketchupu 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu) śmietana 12% Wykonanie: Karkówkę kroimy w niezbyt grube plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy plastry z obu stron. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i wkładamy do rękawa (lub układamy w naczyniu żaroodpornym). Na oleju pozostałym(...)smażeniu mięsa podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej pieprz, majeranek, szczyptę soli oraz ketchup i 1/4 szklanki wody. Zagotowujemy. Przygotowaną zalewą zalewamy karkówkę w rękawie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 60 minut. Po tym czasie karkówkę przekładamy na talerz, a sos przelewamy do garnka i zagotowujemy. Łyżkę mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, wlewamy gotującego
Walijskie Pichcenieormiański 500 g mięsa mielonego wołowego (może być baranina) 3 cebule mieszanka ziół ormianskich do mięsa (można dodać tymianek i paprykę słodką) sól, pieprz lawasz pół pęczka pietruszki sos typu adżuka lub w wersji łagodniej można użyć np ajwaru ( domowy ajwar ). Jedną cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z miesem mielonym i przyprawami. Pozostałe cebule kroimy(...)miesa formujemy wałeczki grubości ok 2 cm i dowolnej długości (zależy jakie mamy kawałki lawaszu). Tak przygotowane mieso albo smażymy na rozgrzanym oleju albo nabijamy na szpady do szaszłyków i grillujemy aż bedzie rumiane i soczyste. Lawasz smarujemy odrobiną sosu i układamy na nim cebulkę z pietruszką, na to układamy usmażone/ugrillowane mięso i zawijamy. Smacznego!!! Artykuł Kebab ormiański
sierotka maRysia w kuchniumyć i osuszyć. Skórę lekko ponacinać. Przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem, imbirem kilkoma kroplami octu ryżowego i sosu sojowego dodać ziarenka jałowca, listki laurowe wlać sok z całej pomarańczy i odstawić na noc. Aha i polać łyżką miodu. Na rozgrzanej patelni smażyć mięso najpierw skórą do dołu ok 10 min. następnie odwrócić i jeszcze z 5 min trzymać
Gaździnka warzyKurczaka w krakersach robiłam już kilka razy. Mięso marynowane w jogurcie jest delikatne i soczyste. Tym razem podałam go w tortillach, a zamiast sałaty i sosów dołożyłam surówkę ze świeżej kapusty z warzywami. Kurczak: 2 filety z kurczaka 2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki ulubione przyprawy - u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, zioła do pizzy, słodka i ostra papryka(...)skórką, a pomidory i korniszony pokroić w kosteczkę. Zieleninę drobno posiekać. Wszystko umieścić w misce, dodać pozostałe składniki, wymieszać i schłodzić. W miseczce rozkruszyć krakersy. Każdy kawałek mięsa wyjąć i opanierować w krakersach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 200 o C aż wierzch się przyrumieni. Tortille podgrzać na suchej patelni
Czerwień i błękitpierś z kurczaka, sypiemy wszystkimi przyprawami, oprószmy mąką kukurydzianą, mieszamy i smażymy. Uważamy by nie przesadzić z solą, później dodamy sosy sojowe, a te są bardzo słone. 3. Cebulę kroimy w pół-talarki i dorzucamy do smażącego się mięsa, mieszamy i smażymy. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 4. Następnie marchewki kroimy w słupki i dodajemy do naszych smażących(...)Można też użyć świeżych pomidorów w ilości dwóch sztuk, ale trzeba je najpierw sparzyć i obrać ze skórki. 11. A teraz już kończymy. Dodajemy trochę wody, mieszamy, wlewamy trochę sosu sojowego jasnego, następnie ciemnego, mieszamy, chwilę wszystko gotujemy i na końcu dodajemy odrobinę oleju sezamowego. Próbujemy, czy odpowiada nam smak. Mnie jeszcze brakuje kropli octu winnego i go dodaję
Kawa z mlekiemSKŁADNIKI 400 g makaronu typu farfalle 200 g tuńczyka w sosie własnym 100 g pomidorków 3 dymki 2 ząbki czosnku 2 łyżki
La grande e la piccola cuocaZ okazji Światowego Dnia Makaronu przygotowałam kilka propozycji na przygotowanie sosu pomidorowego, najbardziej popularnego dodatku do makaronu, który wydobywa z makaronu jego aromat i niepowtarzalny
La grande e la piccola cuocaMega szybka i smaczna zapiekanka z makaronem i sosem serowym. Przepis ten jest niemal identyczny jak przepis na makaron z sosem serowym, jedyne co zmieniamy, to
Klasyka GotowaniaSalsa z mango będzie idealnym dodatkiem do grillowanyh mięs, na przykład do kurczaka czy wieprzowiny, często podaję ją także do krewetek czy do ryb. Ostatnio była
Kulinarne przygody Gatitybardzo udaną próbą :) Polecam serdecznie!Składniki:1 kg schabu bez kościMarynata:2 łyżki sosu sojowego2 liście laurowe2-3 łyżki oleju1 gałązka rozmarynuświeży tymianek1 łyżka ziaren gorczycyświeżo zmielony pieprz1/2 łyżeczki kminku3 zmiażdżone ząbki czosnkuSposób wykonania:1. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy do lodówki na całą noc.2. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego (z pokrywką
Kuchnia domowa Ani