mieso w sosie - 1636 przepisów (strona:57/110)

Szynka pieczona w kremowym sosie z kurkami 391

Kurki idealnie komponują się w sosach na bazie śmietany, białego wina i masła. I właśnie takie połączenie jest najbliższe moim kubkom smakowym. Mój przepis na sos z kurkami możecie wykorzystać również do innych rodzajów mięs. Idealnie pasuje zarówno do wołowiny, kurczaka czy cielęciny.Czas przygotowania: 90 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 26,00 złSKŁADNIKI do przygotowania szynki pieczonej(...)Miskę zabezpieczamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięsie układamy liście laurowe i gałązki rozmarynu.Szynkę wstawiamy do pieczenia pod przykryciem na ok. 50 min. w temperaturze 180'C.PRZYGOTOWANIE kremowego sosu z kurkami:Kurki dokładnie płuczemy i osuszamy. Na klarowanym maśle podsmażamy posiekaną w kostkę czerwoną cebulę. Dodajemy kurki

kulinarnyJa
General Chicken - oryginalny przepis - Kurczak generalski po chińsku 162

parze, (ale mogą być też z wody). To sos ma ten wyjątkowy pyszny smak. Jest ciemny, gęsty i szklisty i apetycznie okleja chrupiące kawałki kurczaka. Pyyyyycha ! W składnikach na marynatę podana jest wódka. Można ją dodać ale nie trzeba. Stosuje się ja jednak nie bez powodu. Powoduje ona, że mieso kruszeje, potrzebuje mniej czasu aby sie usmażyć i zabezpieczy przed(...)tłuszczem z głebokiego smażenia i pozostanie naturalnie soczyste. Ma to wiec wpływ na mieso przez co staje się takie smakowite. Wódka nie jest jednak obowiązkowa. SKŁADNIKI na 2 duże (po 250 g mięsa) lub 4 małe porcje: na marynatę: 1 białko jaja 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki wina chińskiego Shaoxing lub białego wina sherry 2 łyżki czystej wódki

Sztuka gotowania w/g Samiry
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE MUSZTARDOWO-ŚMIETANOWYM 206

odłożyć. Na patelni roztopić masło klarowane i rozprowadzić je po całej patelni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając solą. Dodać masło, obydwie musztardy, natkę pietruszki, skropić odrobiną soku z cytryny i wymieszać. Dolać śmietankę kremówkę wymieszaną z sosem sojowym i zagotować. Pogotować chwilę aż sos trochę zgęstnieje. Jeśli zgęstnieje, można dodać więcej

Calzonella.com
Kotlety mielone po meksykańsku 151

Kotlety mielone po meksykańsku Mielone , czasami trudno wymyślić coś z tego pysznego mięsa . Pysznego , pod warunkiem ,że wiecie co zostało zmielone . Czyli ,czy jest to pełnowartościowa

Ogrodnik w podróży
CEBULKA DO BURGERÓW 93

Lekko kwaskowata, pełna smaku – cebulka do burgerów z tego przepisu to idealny dodatek, nie tylko do bułki z mięsem. Składniki (na ok 2 burgery): 500g cebuli szczypta soli 3 łyżki ketchupu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego sok z 1 pomarańczy (ok 5 łyżek) szczypta pieprzu cebulę pokrój w półplasterki, przełóż na patelnię [...] Artykuł CEBULKA DO BURGERÓW pochodzi

SandraFrej.com
Grillowana hawajska kanapka z rwanym indykiem 159

takie przyjemności jak pieczona w ten sposób karkówka czy łopatka. Dlatego postanowiłam upiec w ten sam sposób indyka i to mięso wykorzystać do przygotowania amerykańskiej kanapki w stylu hawajskim. Rwany, długo pieczony indyk, grillowany ananas, jarmuż i majonezowy sos... Pycha. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa ogórkowa na wędzonych nóżkach 109

ogórków kiszonych, Włoszczyznę umyć, obrać. Do garnka włożyć nogi, włoszczyznę i przyprawy. Zalać zimną wodą i gotować, aż mięso będzie miękkie. Wywar przecedzić, dodać do niego ogórki starte na średniej tarce. Zagotować. Można dodać do smaku sos z kiszenia ogórków. Można podać ze śmietaną. zastawa

królestwo garów
Ryż z aromatycznymi warzywami i sosem czosnkowym 283

kurczakiem i chodziłam na łatwiznę, bo dodawałam przyprawę gyros. Jak przestałam jeść mięso postanowiłam, że sama odtworzę ten smak, bez mięsa i bez tej przyprawy, której skład był wątpliwy. Udało się. Polecam na obiad. Wersja dla wegan bez sosu czosnkowego. Porcja: 2 osoby Składniki: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego 4 cebule 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju ryżowego 3 papryki (mogą

Apetyt na Zielone
Gulasz wieprzowy z dynią i czerwoną fasolą 193

Moja propozycja na dziś to gulasz wieprzowy, bardzo aromatyczny . Mięso kruche, rozpadające się w ustach a do tego przepyszne dodatki czyli dynia, fasola czerwona, pomidory utworzą pyszny sos. Polecam gorąco do ryżu czy kaszy. Gulasz wieprzowy z dynią i czerwoną fasolą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem 212

posiekane) 1 gwiazdka anyżu ½  łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki cukru brązowego 4 łyżki sosu hoi sin 1 łyżka oleju 2 łyżki płynnego miodu 1/4 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Łączymy wszystkie składniki marynaty. Mięso oczyszczamy i myjemy. Nacieramy polędwiczkę dokładnie marynatą. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godzin, najlepiej jednak aby mięso marynowało się

Mania Gotowania
KASZA GRYCZANA Z POLĘDWICĄ WOŁOWĄ I BROKUŁAMI 206

dodatkowi mięsa i kaszy zapewnia sytość przez dłuższy czas, nie powodując przy tym uczucia ciężkości.  Jego przygotowanie możecie rozłożyć w czasie i dzień wcześniej ugotować kaszę oraz zamarynować mięso. W dniu podania wystarczy ugotować brokuły i kolejno podsmażyć wszystkie składniki. Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć polędwicy wołowej, polecam zastąpić ją filetem z kurczaka.  SKŁADNIKI / 2 porcje(...)dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. W 2-3 partiach dodajemy zamarynowane mięso i smażymy na dużym ogniu, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę. Smażymy, często mieszając, przez około 5-7 minut. Dodajemy ugotowane różyczki brokułu oraz 1 łyżkę sosu sojowego. Mieszamy, dodajemy kaszę gryczaną i natkę pietruszki. Chwilę podsmażamy, próbujemy i ewentualnie

cool and minty
Sałatka cesarska z kurczakiem. 228

100ml.) łyżka majonezu - polecam Winiary sól, pieprz, odrobina soku z cytryny WYKONANIE: Sos  czosnkowy dokładnie połączyć z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w ziołach prowansalskich i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny Następnie mięso usmażyć na patelni grillowej  Na patelni podsmażyć czosnek z oliwą

Kuchnia Beaty
CHILI CON CARNE Z KUKURYDZĄ I SZPARAGAMI 131

minut. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do ostygnięcia. Lekko solimy, spulchniamy widelcem lub łopatką. Przed podaniem podgrzewamy. SOS :Czosnek i cebulę ścieramy na tarce, papryczkę chili drobno siekamy, ziarna kolendry i nasiona kminu rzymskiego rozcieramy w moździerzu. Świeże pomidory nacinamy na krzyż (tylko skórkę), zalewamy wrzątkiem i odstawiamy(...)wodą, odłamujemy końce (same pękną w odpowiednim miejscu) i kroimy na 2-3 cm kawałki.  Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Partiami dodajemy mielone mięso i podsmażamy na dużym ogniu, kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia zmieni kolor z surowego na brązowy. Dodajemy startą na tarce cebulę i czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili i wszystkie przyprawy

cool and minty
27. Galantyna z kurczaka z sosem tatarskim 234

piersi z kurczaka 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka 1 szklanka mleka Sos tatarski: 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 ogórki korniszony 1 słoik grzybków z octu 1 szalotka 3-4 łyżki majonezu 1 opakowanie żelatyny z przyprawami Mięso zmielić, bułkę namoczyć w mleku, odsączyć i dokładnie wymieszać z mięsem, jajkiem i przyprawami. Uformować długi(...)godzinę. Jajko, grzybki, ogórki i szalotkę pokroić w kostkę, wymieszać z majonezem, przyprawić. Gdy rolada wystygnie, należy ją pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Na każdy plaster włożyć gęsty sos tatarski. Całość zalać tężejącą żelatyną

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania