6 plastrow miesa z karczku 3 srednie cebule 3 lyzki musztardy 2 zabki czosnku pieprz sypki papryka sol 3 liscie laurowe maka
Klaudynkowa kuchniamojej świadomości na wegańską (tak jak wcześniej na bezglutenową ) pozwoliła mi otworzyć się na nowe smaki , nowe wyzwania i nowe inspiracje. I pozwoliła przekonać się, że dieta oparta na mięsie nie jest nie tylko nieetyczna , ale jest też bardzo niezdrowa. Zatem dziś bardzo gęsta zupa krem z czerwonej soczewicy . Jest gęsta i bardzo pożywna, na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy(...)czosnku 1 marchewka 2 ziemniaki 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki bulionu warzywnego około pół filiżanki mleka roślinnego oliwa do smażenia sól, pieprz, czerwona słodka papryka, curry 1 łyżka sosu sojowego jasnego do dekoracji pomidorki koktajlowe i prażony słonecznik Wykonanie: 1. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy w garnku na oliwie razem z papryką słodką i curry. 2. Następnie dodajemy
Kawa z mlekiemPyszne, rozpływające się w ustach kotleciki wołowe duszone w sosie, podane z kopytkami lub kluskami śląskimi, czyli tradycyjne bitki wołowe. Jeden z moich ulubionych przepisów na polski obiad <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 500 g udźca wołowego lub wołowiny na pieczeń 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, zgniecione nożem 2 liście laurowe(...)suszony grzybek (opcjonalnie), musztardę, pieprz i szczyptę soli. Wlewamy taką ilość wody, aby tylko zakryć mięso. Dusimy pod przykryciem 60 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy odrobinę ogień i gotujemy jeszcze 5 minut. 4. Mąkę ziemniaczaną zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, dokładnie mieszamy. Sos w garnku doprowadzamy do wrzenia. Cienkim strumieniem wlewamy wodę z mąką, cały czas mieszając. Gotujemy
My Culinary Artlyzeczki mielonego ziela angielskiego 0,5 lyzeczki cynamonu garsc pistacji Sos: 2 lyzki jogurtu 2 lyzki majonezu 4 zabki czosneku wycisnietego przez praske Przygotowanie: Warstwa zewnetrzna: Bulgur namoczyc w wodzie przez okolo 20 minut, a nastepnie odcedzic na sicie. W duzej misce wymieszac mieso, drobno pokrojona cebule, kmin, sol i pieprz, dodac bulgur i zmiksowac w blenderze na jednolita(...)paste, ktore bedzie przypominala ciasto. Farsz: Na patelni zeszklic drobno pokrojona cebule, dodac mieso mielone, nastepnie sol, pieprz, mielone ziele angielskie i cynamon. Smazyc, az mieso zbrazowieje. Zdjac z ognia i dodac posiekane pistacje. Zwilzyc dlonie, nabierac masy zewnetrznej, formowac z nej kulke mieszczaca sie w dloniach, nastepnie zrobic w niej zaglebienie i nieco rozgniesc ciasto, formujac maly placuszek
Codzienne Gotowaniebrzmi smacznie, dla mnie zabrzmiało i takie też je zrobiłam. Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, potrzebuje szybkiego gotowania, pieczenia inaczej stanie się suche i bez smaku. Tak, więc jest proste i szybkie w przygotowaniu, dobrze mu robi również jakiś sos do kompletu. Ja wymyśliłam sobie sos z białego wytrawnego wina. Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami z boczkiem(...)patelni dołożyłam szparagi przecięte na pół. Wyłączyłam patelnię i pozwoliłam im jeszcze przez moment dojść – moment kiedy na talerz nakładałam ryż ugotowany z szafranem. Na talerz nałożyłam ryż, mięso i szparagi pokrojone na pół ( były twardawe takie jakie ja lubię najbardziej ). i jeszcze jedno zdjęcie z planu zdjęciowego :) Polędwiczka wieprzowa nadziewana szparagami
Kuchnia na wzgórzumarchewką oraz obowiązkowo sos tzatziki.Składniki:2 piersi z kurczakaMarynata:150-200 ml jogurtu naturalnego1 cebula2 ząbki czosnku2 płaskie łyżeczki currychilli do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy i pieprzymy.2. Cebulkę siekamy, czosnek miażdżymy, dodajemy jogurt naturalny, chilli, curry i dokładnie mieszamy. Do marynaty dodajemy mięso, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny
Kuchnia domowa Aniporcje, opłukać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do szklanego naczynia. 2. Marynata: W miseczce połączyć sos sojowy z sokiem cytryny oraz płynnym miodem, wsypać pieprz utarty grubo w możdzierzu , dodać pokrojony na plasterki czosnek, Wymieszać, marynatą zalać mieso, dokładnie wymieszać aby równomiernie się pokryło, naczynie zamknać włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą
Wanilia i KardamonPyszny sosik kurkowy.Ten sos robiłam pierwszy raz,nigdy nie jadłam kurek aż do dzisiaj.Sos bardzo nam zasmakował.Można go podawać do makaronu,kasz,ziemniaków i mięsa. SKŁADNIKI 400g kurek 2 łyżki masła sól,pieprz 300 ml śmietanki 30% natka pietruszki WYKONANIE Kurki bardzo dokładnie oczyścić,są one bardzo kruche i delikatne.Większe grzybki można pokroić na mniejsze kawałki a mniejsze
Mała w garnku mieszauznania * bulion/woda- do zalania kaszy Łosoś: Z fileta z łososia ściągnąć skórę (o ile jest), wymyć i osuszyć. Sos sojowy wymieszać z miodem, sokiem z cytryny, pokrojoną papryczką chili, stopionym masłem oraz sezamem i polać wcześniej przygotowanego fileta z łososia. Mięso ryby chwilę 'pomasować' marynatą i odstawić na 30 minut do lodówki. Rybę (wraz z pozostałą marynatą) z jednej strony
Kraina Miodem Płynącaprzyjemna do zjedzenia Sklad: Okolo 300 dag baraniny najlepiej schab Puszka pomidorow w sosie Cebula Marczew Swierza koledra kilka listkow Czosnek do smaku Odrobina smietany soli pieprzu i do dekoracji pieruszka Sposob: gotujemy okolo godziny mieso, w miedzy czasie wrzucamy cebule marchew przyprawy gotujemy bulion odstawiamy do wystygniecia gdy juz wsztko.jest miekkie
Viola cooks with passionwyciągnąć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oliwę wymieszać z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i nasmarować mięso ze wszystkich stron. Włożyć do naczynia do zapiekania i piec w piekarniku w temperaturze 180-190 stopni C przez 1h. Powstały sos (tłuszcz) zlać do małego garnuszka i wymieszać z dwoma łyżkami miodu. Polewamy dokładnie całą szynkę i pieczemy jeszcze około
Pyry na Gazposiekać. Na drugiej patelni podgrzać resztę oliwy, zeszklić cebulę. Dodać koncentrat, dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i bazylię . Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić świeżą bazylią. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij,, Udost ępnij” i ,,Lubi
Smaczne Potrawykazdej strony na zloty kolor. Dodajemy posiekana w kostke cebulke i gdy sie lekko zeszkli podlewamy miesa odrobina wody. Mieso dusiy na malym ogniu pod przykryciem okolo godziny. W razie potrzeby podlewamy woda.Podajemy na zimno lub na cieplo z uzyskanym sosem ze smazenia.Smacznego
Przysmaki Karolkiporcję mięsa wieczorem, a następnego dnia w porze obiadowej jest już ugotowane. Zero pilnowania, zero wylewania się jedzenia z garnka, zero przypaleń. Ot samogotujący się obiad. Na wolnogotowaną łopatę z wolnowaru miałam już ochotę dłuższy czas, do tej pory przygotowywałam ją w piekarniku, ale nie zawsze wychodziła idealnie miękka jak chciałam. Na pierwszy ogień poszła wersja w sosie bbq, którą(...)pół łyżeczki chili pieprz wg uznania Do rondelka wlewamy wodę, sos bbq, cukier, chili i pieprz, mieszamy i zagotowujemy, ściągamy z ognia. Łopatkę dokładnie nacieramy solą, następnie ostudzoną marynatą. Łopatkę umieszczamy w misce, zalewamy pozostałą marynatą, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pieczenie w wolnowarze Mięso wkładamy do garnka wolnowaru, przykrywamy i nastawiamy na I program pieczenia
Gotowanie i blogowanieMakaron z kalafiorem zawsze stanowią udany zestaw. Jeśli dodać do nich garść rodzynek, orzechów, sos pomidorowy i powstanie niecodzienne danie zarówno pod względem smaku, jak i
Niedzielny kucharznaprawdę ważna – sos ma pokryć hamburgera, nawilżyć podpieczoną bułę, podkręcić smak dodatków. Ja tego sosu używam zarówno do burgerów naszykowanych z wołowiny , jak i tych z kurczaka, indyka i burgerów z ryb – pasuje w każdym wypadku. Czasami też podaję go do grillowanych – raczej chudszych mięs – i w tym wypadku spisuje się znakomicie! Sposób wykonania? Banalny – wymieszać wszystko razem(...)ostrej żółtej – każda inna, jeśli tylko bez mocnych dodatków smakowych i gładka, też będzie ok). Na koniec suche przyprawy – mielona cebula, mielony czosnek i papryka. Świeże w wypadku tego sosu nie działają – są za mocne i za ostre, dodają też kompletnie niepotrzebną tutaj fakturę. Wszystko mieszamy dokładnie, a następnie dolewamy zalewę z otwartego słoika pikli – 2-3 łyżeczki jeśli wolimy
Karo in the Kitchenwyjmujemy mięso z piekarnika i studzimy. Gdy mięso się piecze myjemy i osuszamy warzywa i jabłko. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, ogórka obieramy i kroimy w plasterki a pomidorki przekrajamy na połówki. Jabłko kroimy w talarki razem ze skórką ( wykrajamy gruby plaster ze środka razem z pestkami-nie będzie nam potrzebny). Sos: mieszamy razem majonez, jogurt, musztardę, sól i pieprz
słodkie i nie tylko historie kulinarneDziś przedstawiam Wam prosty dodatek do indyjskiego menu. Warto wykorzystać, kiedy robimy jakiś mięsny sos bez warzyw - pomidorowo-cebulowe curry Nigelli. Jednak jeszcze lepszym patentem jest
W kuchni wieczorem