Ragu to włoski sos mięsny podawany zazwyczaj do makaronu. To, co nazywamy bolognaise lub bolognese w Polsce, jest znane jako ragu we Włoszech. Ragu został pierwotnie stworzony dla papieża Pio VII przez jego szefa kuchni Alberto Alvisiego w XVIII wieku. Mięso mielone z tradycyjnego ragu zamieniłam na soczewicę oraz pieczarki. Uważam, że smak jest bardzo głęboki i wyrazisty. Pamiętajcie jednak(...)drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj posiekane (lub starce na tarce o grubych oczkach) pieczarki i jeszcze chwile podsmażaj. Dodaj posiekany pomidory i gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz soczewicę. Gotuj wszystko jeszcze 10 minut. Podawaj z ulubionym makaronem
wysmienityosób Cały Wędzony Kurczak Farsz, Piwo i Bekon Jest to przepis na super powolne wędzenie całego kurczaka w wędzarni gazowej lub elektrycznej, owijanie go w boczek i szprycowanie specjalnym sosem Beer n Butter. Czas wędzenia zależy od wielkości kurczaka, ale nie powinien być dłuższy niż 4-6 godzin. Cały kurczak około 2-2,5 kg Butelka ulubionego piwa(...)100g masła klarowanego 1/2 kilograma bekonu w plastrach 2 łyżki mieszanki ulubionych przypraw do drobiu 1 łyżeczka oregano Oliwa z oliwek Farsz do kurczaka – 0,5 kg mięsa mielonego wołowego – 0,5 mięsa mielonego wieprzowego – pęczek natki pietruszki – 1 namoczona kajzerka lub bułka tarta – 2 średniej wielkości cebule drobno posiekane – sól,pieprz
naRuszcieDodajemy starty czosnek i imbir, zagotować. Filety kroimy w grubsze paski i dodajemy je do sosu. Na umiarkowanym ogniu dusimy całość przez kilka minut pod przykryciem (ok. 5 minut). Po tym czasie kurczaka przewracamy na drugą stronę i ponownie gotujemy pod przykryciem. Gotowe mięso na końcu przed podaniem posypujemy sezamem oraz pokrojonym szczypiorkiem. Artykuł Kurczak Teriyaki pochodzi z serwisu Przepisy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneChilli con carne wbrew ogólnie panującej opinie to danie kuchni amerykańskiej. Traktowane jest jak dość popularny fastfood. Tym razem jednak przygotujemy jego zdrową wersję delikatnie nawiązując
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mięso ciastem naleśnikowym (konsystencja gęstszego ciasta naleśnikowego) i dokładnie je namaczamy w nim. Tak przygotowane mięso pudrujemy w mące pszennej. Stripsy wrzucamy partiami na rozgrzany olej i smażymy aż sie zezłocą. Usmażone stripsy odsączamy na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać z: Sosem czosnkowym, Barbecue, lub pikantnym
Facet i nożeSKŁADNIKI na ok 4 Osób: Mięso 1 kurczak ok 1.5 kg Marynata Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki papryki czerwonej ostrej i słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka suszonej bazyli 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego Szczypta cukru trzcinowego Farsz 6 garści szpinaku 2 cebule 2 ząbki czosnku Sól(...)grubym dnie rozpuszczam masło dodaję czosnek oraz cebulę, smażę na rumiano dodaję sól i pieprz oraz czosnek granulowany na koniec dodaję szpinak. Mieszam. Nadziewam kurczaka, zimnym farszem. Mięso zaszywam lub zamykam wykałaczkami. Mięso wkładam do worka do pieczenia, zamykam. W worku za pomocą wykałaczek robię małe dziurki. Piekę mięso ok 70 min w 180 stopniach. Podaję od razu
Gotowanie Patkizachowany będzie odpowiedni dystans i nie będzie ryzyka oparzeń. Pamiętajmy, że wykładając na ruszt mięso, które leżało w marynacie alkoholowej powstanie nam „błysk płomienia/ognia” ponieważ z warstwy zewnętrznej mięsa zostanie spalony cały alkohol. Aby naprawdę ożywić karnawałową imprezę możemy wykorzystać np. niektóre grillowane owoce do przygotowania niezwykłych dań i koktajli. My polecamy przygotowanie małych szaszłyków owocowych grillowanych na dużym(...)najmniej godzinę w zimnej wodzie) i grillować na średnim ogniu 4-6 minut z każdej strony (raz obracając). Pozostałą marynatę możemy zagotować w garnku i ją zredukować do konsystencji sosu. Podawać szaszłyki z takim właśnie sosem. Wędzony łosoś z martini i wódką składniki: około 1 ½ kg łososia 6 gałązek świeżego kopru ¼ szklanki świeżego soku z cytryny ¼ szklanki wódki ¼ szklanki martini
naRuszcieSmażę. Dodaję przyprawy. Międzyczasie obieram szalotke i drobno siekam. Pieczarki myję i drobno siekam. Kiedy mieso będzie usmażone dodaję pieczarki i cebulę i dolewam ok 50 ml wody, zmniejszam ogień, duszę. Nastepnie wlewam koncentrat pomidorowy oraz przecier pomidlrowy. Duszę jeszcze ok 5 min aż sos będzie gęsty. Międzyczasie gotuję makaron tak jak na instrukcji na opakowaniu. Makaron podaje z sosem
Gotowanie PatkiCebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Po zarumienieniu dodajemy mięso mielone i pieczarki. Smażymy do miękkości. Dodajemy cukinię i całość dusimy ok. 5 minut. Następnie dolewamy ok. 1 szklankę wody, doprawiamy i dusimy 15 minut. Na koniec podbijamy sos śmietaną i trzymamy na ogniu do wrzenia ciągle mieszając. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze
Emcia Pichciprzyprawa. Owe masala możemy bez problemu zrobić samemu w domu, bez zbędnego przepłacania i mając wpływ na efekt końcowy. Dzisiaj przygotujemy curry z kurczakiem, ale nie ma przeszkód aby sos zrobić bez kurczaka, zastąpić paneerem (ser), tofu lub zupełnie pominąć. Mawia się, że ile domów w Indiach tyle rodzajów curry. A zważywszy na fakt, że ludzie subkontynentu w dużej mierze(...)obsmażamy, aby zamknęły się włókna. Następnie wlewamy passatę i dusimy do uzyskania miękkości mięsa. W tym momencie możemy dodać listki curry. Wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy przez kilka minut na dużym ogniu. Po tym czasie próbujemy i jeżeli jest taka potrzeba dodajemy soku z limonki. Cały sos zagęszczamy skrobią. Aby nie powstały grudki, skrobię mieszamy z wodą, dodajemy do niej
Kuchnia od dwojgaCiasto: 250 g półtłustego twarogu 250 g ricotty 2 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżki oleju płaska łyżeczka soli Sos: 1 duża łyżka masła 2 ząbki
Czerwień i błękitbrokuł. Jest to potrawa bez mięsa, ale uwierzcie – bardzo sycąca. Polecam na obiad czy kolację. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do mięs czy ryb. Dodatek ostrego selera naciowego, rozpływającej się w ustach cukinii i kremowego sosu beszamel sprawi, że to danie zapadnie Wam w pamięci na długo. Zapraszam! Zapiekanka ryżowa z brokułami, cukinią i selerem naciowym pod sosem beszamel
Jaglusiakostkę. Por siekamy. Warzywa podsmażamy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,dodajemy mięso mielone ,które rozdrabniamy widelcem (cały czas mieszamy). Zalewamy bulionem i chwilę dusimy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy pomidory wraz z zalewą ,kostkę ziołową. Całość dusimy jeszcze 15 min. Do sosu wrzucamy makaron wraz z wodą ,cały czas mieszamy (ok. 5 min). Danie rozkładamy
R'n'G Kitchencała kaczka – razem ze skórą i tłuszczem, dzięki czemu pasztet nie jest suchy, dodatkowo jest trochę mięsa mielonego i wątróbki, oraz pistacje, które nadają fajnej, lekko chrupiącej struktury. Mięso jest przed upieczeniem surowe, więc inaczej niż w naszym klasycznym polskim pasztecie i całość się lekko kurczy podczas gotowania, więc niech Was nie zdziwi, że pasztet będzie krótszy niż się(...)doprawiłam sokiem z cytryny i sosem sojowym – do tego makaron sojowy, papryczka chilli i kolendra i pyszny orientalny rosół z kaczki gotowy. Pasztet z kaczki z pistacjami Drukuj Prep time 30 min Cook time 2 godzin Total time 2 godzin 30 min Pasztet z kaczki na sposób francuski. Z dodatkiem mięsa mielonego, wątróbki i pistacji. Author: Cooking
Cooking for Emily