mieso w sosie - 1636 przepisów (strona:68/110)

Domowe Bites jak z KFC 479

zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka. Bites'y smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 3-4 minuty z każdej strony). Podajemy z frytkami i dowolnymi sosami np. czosnkowym, chili. Moje posty

Słodka Strona
NUGGETSY Z KURCZAKA 154

jajka oraz dodaję majonez. Całość dokładnie mieszam widelcem tak by nie było grudek. Mieso doprawiam. Nastepnie obtaczam w jajku potem w bułce. Na rozgrzanej patelni wylewam olej. Mięso smażę na rumiano. Po usmażeniu nuggetsy kładę na ręcznik papierowy by usunąć nadmiar oleju. Podaję z ulubionym sosem

Gotowanie Patki
Indyk pieczony w worku z pomarańczami 154

worku ma bardzo kruche, wilgotne i aromatyczne mięso. Pomarańcze dodały mu delikatnego aromatu, a solanka i marynata odpowiedniego smaku. Worek i pomarańcze to pomysł mojej siostry Anyi, która w ten sposób przyrządza indyka. Serwowałam go w Boże Narodzenie z sosem jabłkowo-żurawinowym. Składniki: • indyk 4,2 kg • 3 duże marchewki

To co kocham
Placki ziemniaczane z wkładką czyli indyk w placku ziemniaczanym 212

którym układam plaster mięsa (pamiętajcie aby placek ziemniaczany był większy od mięsa). Następnie mięso pokrywam drugą warstwą masy ziemniaczanej . Smażę około 4 minut z każdej strony. Gotowe placki układam na blaszce i wkładam do piekarnika z termoobiegiem, aby były ciepłe zanim usmażę pozostałe. Podaję z sosem pieczarkowym. Smacznego

Magiczna kuchnia Darii
Karkówka w herbacie 263

ziołami ogrodowymi.Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę , smażymy na złoto i wrzucamy do mięsa.Wlewamy wino oraz dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ( razem ze skórką ).Dokładnie mieszamy  , dolewamy śmietankę słodką i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 20 minut.Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.Smacznego!Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje

Ostra na Słodko
Zanim skonczy sie cukinia 242

mielonego okolo 6 srednich cukini 1 jajko 30g parmezanu 1 zabek czosnku sol, pieprz 1 lyzka natki pietruszki puszka pomidorow 2 lyzki koncentratu pomidorwego 300ml bulionu maka do zageszczenia sosu 1 lyzka oregano oliwa z oliwek wykonanie:Cukinie myjemy i po osuszeniu jedna scieramy na tarce o duzych oczkach, a reszte kroimy na czesci okolo 3-4 cm. Za pomoca(...)sposob uzyskujemy cukiniowe rurki.Starta wczesniej cukinie odciskamy ze soku i podsmazamy przez okolo 3 minuty na 2 lyzkach oliwy z oliwek. Delikatnie solimy.Do podsmazonej cukini dodajemy mielone mieso, jajko, starty parmezan, posiekana pietruszke. Calosc doprawiamy sola. Przygotowanym farszem napelniamy cukiniowe rurki.Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmazamy przez okolo 4 minuty nasze rurki z cukini, a nastepnie zalewamy je bulionem, pomidorami

Przysmaki Karolki
Gołąbki z młodej kapusty 110

oczekujemy przez cały rok. Obok botwinki, zasmażanej kapusty, szczawiu itp zawsze pojawiają się gołąbki z młodej kapusty. Tym razem nie szaleliśmy...po prostu zrobiliśmy klasykę (naszą). Kwintesencja smaku podkreślona sosem pomidorowym, jak za dawnych lat. Przywołujących na pamięć najszczęśliwsze, beztroskie chwile. Pomimo wieku obraz nie rozmywa się, wręcz przeciwnie, wyostrza.    Składniki 1 średniej wielkości młoda kapusta(...)szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach, mieszamy z ryżem i cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki. Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy 40 min w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem. U nas pomidorowy z przepisu Mamy

R'n'G Kitchen
Kotlety ziemniaczane z sosem 158

Dzisiaj chciałam pokazać kotlety, których nie wyparł by się żaden wegetarianin :p Nie biorąc pod uwagę mojego sosiku. W zasadzie skład i wykonanie ich są identyczne

Pasja tworzenia
Domowy sos a'la boloński - gęsty i aromatyczny 209

czosnkiem jest tak wiele przepisów, że ciężko odnaleźć te właściwą, oryginalną recepturę. Więc i ja chciałam podzielić się z Wami moją prywatną, najulubieńszą i najprostszą recepturą na ten sos, która jest dla mnie taką swego rodzaju bazą, do której w zależności od nastroju dodaję jeszcze inne składniki :) Gwarantuję, że jest pyszny :) SKŁADNIKI (4 duże porcje) 250g mielonej wołowiny(...)Dodajemy mielone mięso i smażymy do momentu, aż mieso zmieni kolor i puści wodę, która następnie musi odparować. Kiedy woda odparuje, dodajemy posiekane ziołą (lub suszone) i smażmy 2-3 minuty, aż aromat ziół zacznie być mocno wyczuwalny. Całość zalewamy pomidorami, dodajemy łyżeczkę cukru i dusimy 10-15 minut. Gdy sos ładnie się zagęści, a smaki wzajemnie przenikną doprawiamy całość

DefinicjaSmaku
Ozory wołowe w sosie chrzanowym 146

sosie chrzanowym smakowały mi zawsze wyśmienicie. Delikatne a jednak zwarte mięsko, pycha. Postanowiłam przygotować ozory samodzielnie, co okazało się niełatwe, gdyż kupić taki ozór to nie taka prosta sprawa. Jeden, drugi, trzeci sklep rzeźnicki i nic, dopiero w czwartym udało się zamówić wołowy ozór. Gdy go odebrałam mina mi zrzedła. To nie kawał mięsa, wątróbka, czy skrzydełka, tylko długie(...)osób 1 ozór wołowy (ok. 1,2 kg) 1 marchewka 1 seler kawałek pora i selera 3 liście laurowe ziele angielskie sól,   sos chrzanowy 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 1 łyżka chrzanu 1-2 łyżki śmietany   Ozór dokładnie umyć i wyszorować, następnie w garnku zalać wodą, dodać włoszczyznę i przyprawy i gotować ok 2-3 godziny

Jadło i czytadło
Czy stek po polsku może być ze schabu i smakować jak prawdziwy amerykański stek wołowy? 322

odpocząć” przez 5-8 minut (nie przekrawać ani nie nakłuwać ponieważ mięso cały czas gotuje się w środku, jego przecięcie spowoduje, że soki wydostaną się na zewnątrz i straci on swoją idelną teksturę i walory kulinarne!) . Podawać „wypoczętego” kotleta na talerzu obiadowym z ulubionym sosem lub glazurą oraz ulubionymi warzywami lub ziemniakami . Smacznego i jeśli „stek

Jem więc Jestem
Szwedzkie klopsiki we włoskim wydaniu 150

śmietanki 1¼ łyżki soli 50 g startego parmezanu masło klarowane lub olej do smażenia Sos 1 czerwona cebula, mała 250 ml wywaru z kurczaka 2 łyżki sojowego sosu 150 ml śmietanki 1 łyżka masła ½ łyżeczki pieprzu 3 łyżki dżemu z borówek Obierz cebulę i czosnek. Pokrój w kostkę i posiekaj w malakserze używając noża. Jeśli nie dysponujesz kuchennym robotem(...)pokrój cebulę bardzo drobno nożem, a czosnek przeciśnij przez praskę. Przygotuj dużą miskę. Wlej śmietanę, dodaj żółtka, sól, pieprz, oregano, pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszaj i dodaj zmielone mięso. Wyrób dokładnie na jednolity farsz. Formuj okrągłe kuleczki o wadze około 35 g. Rozgrzej tłuszcz w małym garnku i smaż po 6-8 klopsików na raz przez 4 minuty. Temperatura tłuszczu

codojedzenia
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 284

pieczonej. Polecam, bo naprawdę warto!SKŁADNIKI na 4 porcje:1 polędwiczka wieprzowa1 cebula2 ząbki czosnku3 łyżki masła 25 dag malutkich pieczarek 2 łyżeczki musztardy Dijon3 łyżki brandy2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody0,5 szklanki śmietany kremówkigarść posiekanej pietruszki1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki sólświeżo mielony pieprzoliwa z oliwekolej z pestek winogron (lub rzepakowy albo inny ulubiony(...)papryki i przemieszaj całość, niech papryka otoczy mięso ze wszystkich stron. Polędwiczki zdejmij teraz szybko z ognia i przerzuć do miski lub pojemnika i szczelnie zakryj folia aluminiową. Zostaw je tak na około 8 minut, w tym czasie polędwiczki dojdą. Dzięki temu zabiegowi będą wyjątkowo soczyste i mięciutkie w środku.SOS PIECZARKOWY:Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła

Słodko-Słony Świat Ilony
Pikantne stripsy z kurczaka w stylu Nashville 319

Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 szklanka mąki pszennej; 2 jaja; 1/2 łyżki soli; 1/2 łyżki czarnego pieprzu; Olej do smażenia. Sos chili do polania stripsów z kurczaka: 2 łyżki oleju; 1 łyżka niesolonego masła; 1/2 łyżki pieprzu cayenne; 1 łyżeczka cukru trzcinowego; 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;  1/4 łyżeczki czosnku granulowanego; 1/4 łyżeczki soli; Sposób(...)panierka dobrze przylgnęła do mięsa. Po tym czasie paski z kurczaka smażyć partiami, w gorącym, głębokim oleju, z obu stron na złoty kolor, przez około 8 minut. Ja smażyłam partiami, we frytownicy, w temperaturze 180 stopni, przez 8 minut. Usmażone stripsy układać na papierowych ręcznikach w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. W między czasie przygotować sos chili. Do małego rondelka

Gospodyni Miejska
Maminkowe zapiekanki z mięsem lub bez, z warzywami i jajkiem 203

wersji z mięsem na wierzch wykładamy całe, rozbite jajka. W wersji bez mięsa jajka roztrzepujemy i zalewamy nimi warzywa w foremkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut. Po upieczeniu, po 2-3 minutach wyjmujemy z foremek. Doskonale smakują z sosem czosnkowym. Smacznego

Maminek kulinarny
Makaron z grillowanym łososiem i fasolką szparagową 291

dente. Odstawić do ostygnięcia, a następnie każdą przekroić wzdłuż.   Sos sojowy, ocet i miód wymieszać - polać filet z łososia i odstawić na kilka minut do zamarynowania ryby. Następnie grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Zdjąć skórę i usunąć brązową część, która jest pomiędzy mięsem a skórą. Następnie rozdzielić łososia widelcem. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać

Pasja Smaku
Kanapki z nori 394

ulubionymi przyprawami i dodatkami. Oczywiście tak by nie zabić smaku delikatnego mięsa (jak polędwica wołowa) i nie w kuchni włoskiej, gdzie umiar jest konieczny. SKŁADNIKI filet z łososia 330 gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki sosu sojowego Do wypełnienia nori: 2 garście szpinaku baby serek śmietankowy 1 marchewka

OstryKęs
Domowe Snack Wrap jak z McDonald's 8040

Snack Wrap to jedna z popularniejszych mini przekąsek w restauracji McDonald. Soczysty, chrupiący kawałek kurczaka z kawałkami żółtego sera, sałatą lodową, ketchupem, sosem kanapkowym na wzór majonezu, a wszystko w mini tortilli - smaczny kąsek, któremu ciężko się oprzeć. Mini tortillki z wspomnianymi składnikami możemy przygotować samodzielnie w domu. Domowe Snack Wrapy są równie smaczne, a przy tym mamy(...)się pokryć nią każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron)***.Sałatę lodową drobno siekamy.  Żółty ser kroimy w słupki. Majonez mieszamy ze śmietaną w proporcji 3 łyżki majonezu na łyżkę śmietany (możemy użyć samego majonezu - bez dodatku śmietany).Każdą tortillę smarujemy po ok. łyżeczce ketchupu i sosu majonezowo-śmietanowego. Następnie wykładamy sałatę lodową

Słodka Strona