dobry moment na przerzucenie się z ciężkich śmietanowych sosów na znacznie lżejsze jogurtowe. Ten jogurtowy dressing, który chcę dzisiaj Wam zaproponować idealnie skomponuje się z lekkimi wiosenno-letnimi sałatkami. Bo też teraz znacznie częściej wybieramy właśnie dania lżejsze. Często zamiast sutego obiadu jemy po prostu lekkie sałatki. Na tłuste mięsa przyjdzie znowu czas jesienią i zimą, teraz pora
Marder&Marder Manufactureprzełożyć mięso z cebulą, posypać całość ziołami. Na mięso wyłożyć połowę startego sera, na to fasolkę szparagową i kolejną warstwę sera. Całość posypać znowu ziołami. Całość zapiekamy bez przykrycia w temperaturze 180° C przez ok. 15-20 minut Zapiekanka świetnie smakuje jako samodzielne danie, można ją podać również np. z sosem pomidorowym. A tak prezentuje się moja gotowa zapiekanka :-) Prawda
Marta próbujeinne źródła żelaza takie jak podroby, czerwone mięso czy warzywa strączkowe. Składniki: 250g świeżego szpinaku 100g suszonej żurawiny 100g migdałów 4 łyżki oleju sezamowego łyżka sezamu łyżka melasy łyżka octu jabłkowego Sposób przygotowania: Melasę wymieszaj z octem jabłkowym a następnie z olejem sezamowym. Mieszaj dość energicznie by powstał gęsty sos. Na koniec wymieszaj z sezamem oraz szpinakiem. Na wierzch rozsyp
wysmienityŻeberka można przygotować na wiele sposobów, możemy je grillować, piec, przyrządzać na nich zupy a ja dziś je udusiłam z dodatkiem pasty
Kulinarne życieSteki marynowane w winie Ćevapčići Jagnięcina duszona w winie z figami Roladki z indyka ze śliwką Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Schab gotowany Kurczę nabite w
Gotuj z Misiemmasła pieprz czarny mielony sól Polędwiczkę oczyścić odcinając białe błonki i obficie oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Olej rzepakowy wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami. Ziemniaki i dynię pokroić w mniej więcej jednakowej wielkości kostkę. Dyni obierać nie ma potrzeby. Cebulę posiekać w piórka, a marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa, razem(...)nagrzanego do 190*C. Piec przez godzinę, mieszając wszystko parę razy. Pod koniec pieczenia warzyw, rozgrzać na patelni masło klarowane. Obsmażyć polędwiczkę po 2 minuty z każdej strony. Przełożyć mięso do warzyw, obłożyć kawałkami masła i dołożyć pokrojonego w ósemki pomidora i ponownie wstawić do piekarnika. Piec, tym razem już bez przykrycia, przez 30-40 minut. W zależności jak dużą
https:KKuchniaMniamznajdziesz tutaj ). Dziś proponuję Wam duszona karkówkę w sosie własnym. Składniki ( 4 porcje): 4 kotlety z karkówki o grubości około 1 cm przyprawa do karkówki 1 opakowanie 1 duża cebula ziele angielskie i liść laurowy po 3 sztuki olej do smażenia masło i mąka do zasmażki 6 łyżek przecieru pomidorowego Przygotowanie: mięso umyj, przełóż do miski, posyp je przyprawą
Oka w rosole czyli KaFka gotujedodać miód i przyprawy. Tak przygotowaną marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki pod przykryciem na 24 godziny. Po tym czasie, wiadomo…działała i grill. Piec na małym ogniu, cydr się karmelizuje, przez około 5 minut z każdej strony. Podawać z sałatką. U mnie z ogórków pomidorów i sałaty właśnie z sosem słodko-kwaśnym... Smacznego. Oczywiście z braku możliwości można
Gosia gotujegodzin. Odcedzamy. Blendujemy lub mielimy maszynką do mięsa. Do ciecierzycy dodajemy przyprawy, mąkę i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy. Formujemy małe kuleczki. Jedna kuleczka = ok. łyżeczka masy. Smażymy na głębokim oleju. Kuleczki wrzucamy dopiero na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Świetnie smakują podane z sojonezem lub innym sosem
Weganka gotujekostkę cebulkę i marchewkę. Wszystko razem chwilę dusimy. Mięso i warzywa zalewamy wodą (gorącą) do ich przykrycia. Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz przyprawy i opcjonalnie kostkę mięsną. Dusimy pod przykryciem minimum godzinę (optymalnie jest dusić na małym ogniu ok 2 godzin). Co jakiś czas mieszamy i dolewamy wody (szybko wyparowuje). Sos zagęszczamy mąką, którą rozprowadzamy w zimnej wodzie
ChilliJemypatelni, i powoli doprowadzić do jej zrumienienia. Odwrócić mięso skórą do góry, wlać piwo, włożyć przekrojoną w poprzek główkę czosnku, dodać tymianek, posmarować skórę boczku miodem i dusić pod przykryciem do miękkości (około 1,5 godziny). Boczek wyjąć, ostudzić. Podawać na zimno, ale można również na ciepło z wytworzonym podczas duszenia sosem. zastawa
królestwo garówwielokrotne polewanie kaczki zebranym sosem w trakcie pieczenia.I nie sprawdzają sie w tym przypadku,żadne podane czasy z przeróżnych przepisach typu na 0,5 kg miesa 25 minut pieczenia.Kaczkę,by była naprawdę mięciutka musimy piec dłużej.Moja o wadze ponad 2 kilo piekła się grubo ponad 2 godziny.Najsamczniejsze są kaczki ważące 2-3 kg.Ich mieso jest ciemne,kruche(...)piersią do góry.Piec około 2,5 godziny polewając mięso od czasu do czasu wydzielającym się sosem.W połowie pieczenia kaczkę obrócić na drugą stronęzlać tłuszcz z pieczenia,resztę sosu umieścic w ronelku,w razie potrzeby dolać soku z pomarańczy dodać resztę masła (zimnego) w małych kawałeczkach.Mieszać ubijaczką do piany.Sos powinien zgestnieć.Doprawić solą i pieprzemobrać 3-ią pomarańczę.Obrać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Robiłam kotlety ziemniaczane i bardzo nam zasmakowały więc teraz postanowiłam nadziać ziemniaczaną masę. Jako farszu użyłam brokuła. Nadziewane kotlety wyszły bardzo smaczne i świetnie smakowały w
Monia miesza i gotujeprzypraw. Następnie dokładnie myjemy liście szpinaku i przekładamy je w całości do miski. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i dodajemy do szpinaku razem z żurawiną. Całość polewamy wcześniej zrobionym sosem. Na koniec posypujemy sałatkę pokruszoną fetą. Pakieciki z cukinii faszerowane fetą. Składniki na 8 pakiecików: 1 średnia cukinia 150g sera feta 4 ząbki czosnku sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy(...)duża pierś z kurczaka 250g płatków kukurydzianych 2 jajka curry tymianek sól pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, tak aby nadać im kształt paluszka. Mięso łączymy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, curry, tymiankiem, solą i pieprzem Najlepiej przyprawić kurczaka dzień wcześniej, nabierze wtedy intensywniejszego smaku. Paluszki z kurczaka obtaczamy najpierw w jajku, później dokładnie obsypujemy
Kuchnia Pani Wiosnyszklanki zimnej wody i dokładnie wtłaczam w mięso. Następnie robimy niewielkie kulki, które obtaczamy w mące.Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy klopsiki na złoty kolor, następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulę-dalikatnie mieszamy. Dodajemy szafran, słodką paprykę oraz zalewamy ok. szklanką gorącoego bulionu. Całość gotujemy ok. 15 minut-aż sos się zredukuje, Dodajemy sok z cytryny oraz resztę posiekanej natki
Kopystką po garachsolą i pieprzem. Na każdym plastrze rozbitego mięsa ułożyć ok 2 łyżki grzybów. Zwinąć w roladki. Spiąć wykałaczkami lub owinąć sznurkiem. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki ze wszystkich storn. Im mocniej przysmażymy tym ciemniejszy sosik wyjdzie. Następnie zalać wodą. Dodać listki laurowe. Dusić do miękkości. Następnie sos zagęścić. Roladki najlepiej przełożyć na talerz. W niewielkiej
Monia miesza i gotujeokoło godzinę w temperaturze pokojowej. Tak zamarynowane mięso zgrillowałem , doprawiłem solą i pieprzem. Prawdziwki pokroiłem na podłużne plastry. Na patelni rozgrzałem masło, poddusiłem czosnek i usmażyłem grzyby Zgrillowałem pomidorki koktajlowe. Na oliwie usmażyłem talarki ziemniaków. Na talerzu ułożyłem równolegle usmażone ziemniaki, zgrillowane polędwiczki , posypałem posiekaną natką. Dodałem pomidorki w towarzystwie ulubionego sosu
R'n'G Kitchenniewymagający pieczenia, ponieważ na obecnym mieszkaniu nie posiadam piekarnika. Czy było to trudne wyzwanie? Nie powiedziałbym. Wystarczyło sięgnąć pamięcią do starych i niezbyt chlubnych czasów, gdy mięso jadałem na co dzień. Był wtedy, jakże okrutny dla gęsi, pasztet strasburski (pasztet z gęsich wątróbek). Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego okrutny to poczytaj więcej na temat hodowli gęsi pod tego typu wyroby, ponieważ(...)mnie staje na podium wśród pasztetów i past. Moim skromnym zdaniem wszystkie składniki użyte do wykonania pasztetu są niezbędne. Duża ilość oleju kokosowego zapewni fajną konsystencję oraz pełny smak. Sos worcester jest składnikiem, który w wersji wegańskiej może być ciężej dostępny (ja swój kupiłem za jakieś śmieszne pieniądze w Kauflandzie). Zawsze można spróbować go zastąpić, np. winem (porto). Smak pasztetu
Blendmanobranego ze skórki. Na wierzch wyłożyć mięso i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut po czym posypać wierzch startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się rozpuści. Podawać gorące posypane listkami bazylii . Ja polałam ketchupem , ale również można podawać ze swoim ulubionym sosem. Bakłażan zapiekany z kurczakiem
O kuchni z uczuciembędzie schab zapiekany w sosie z warzywami . Większość czasu schab spędzi w piekarniku więc umknę przed gorącem , będzie pysznie . Składniki na schab duszony: schab 12 plastrów ( 1,20 kg) 3 łyżki przyprawy Kebabczeta ( Mieszanka przypraw do kiełbas i wszelkiego rodzaju pieczeni i zrazów mielonych) sól prowansalska do natarcia mięsa . Dodatkowo: papryka czerwona
Różowa kuchnia