mieso w sosie - 1636 przepisów (strona:81/110)

Gołąbki z sarny z kaszą owsianą 163

osolonej wody i gotować 5 minut. Wyjąć, osuszyć. Następnie należy ściąć grube nerwy, uważając aby nie uszkodzić liści. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić. Mięso umyć, osuszyć, zemleć. Do zmielonego mięsa dodać ostudzoną kaszę i cebulę. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na rozłożone liście kapusty nakładać trochę farszu, zawijać brzegi liści na farsz i zwijać w rulon. Jeżeli mamy kapustę(...)nich zwinięte gołąbki. Przykryć pozostałymi liści. Włożyć pieprz, ziele, listek laurowy, rozmaryn, wlać 200 ml wody, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Podałam z sosem z prawdziwków. *może być kapusta włoska zastawa

królestwo garów
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 178

Śliwki Kresto są miękkie i delikatne, i same w sobie nie wymagają moczenia. Wino miało nadać im wytrawnego smaku.Bułkę namoczyć w wodzie i odciśniętą dodać do mięsa razem z jajkiem i przyprawami. (Przyprawy dawkować według smaku.) Wszystko dokładnie wyrobić.Formować pulpeciki, umieszczając w środku po jednej śliwce wyjętej z wina. Takie kuleczki obtaczać w bułce(...)sposób: do obiadu, z ziemniakami i surówką. Kiedy ostygną można je serwować na zimno, jako dodatek do chrupiącej bułki - na przykład.Po obsmażeniu klopsiki można również poddusić w ulubionym sosie, wtedy staną się miękkie i delikatne.Smacznego!Szczerze polecam suszone śliwki Kresto. Są miękkie i delikatne w swojej strukturze, pięknie pachną. Czasem zdarzało mi się kupić takie, które były twarde

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cheeseburger z serem w wersji fit 407

light 1 ogórek konserwowy 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku  100 g jogurtu greckiego Przygotowanie : Mięso mielone doprawiamy sola i pieprzem. Następnie dodajemy jajko . Całość mieszamy i formujemy z mięsa 5 płaskich kotletów 100 g . Ogórek i cebule kroimy w plasterki. Kotlety smażymy na maksymalnie rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Smażymy do czasu, aż z obydwu stron. . Mi zajęło(...)właściwego czasu.Po usmażeniu kotletów położyć na nie plasterki sera. W międzyczasie w piekarniku podgrzewamy przekrojone na pół bułeczki (u mnie: 2-3 minuty i 170 stopni C). Sos Do jogurtu dodajemy 2 ząbki rozgniecionego czosnku (można dodać czosnek granulowany albo przyprawę tzatziki) doprawić sola i pieprzem . Następnie wszystko mieszamy i sos gotowy

Sylwetka Od Kuchni
CHRUPIACE PLACKI ZIEMNIACZANE Z ZURAWINA I SEREM 171

łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 główki rzodkiewki - posiekane sól i spora ilość czarnego i ziołowego pieprzu  no i kilka kropel przyprawy do zup, sosów, sałatek Winiary - bez tego się nie obejdzie ! :) Wszystkie składniki  mieszamy widelcem rozcierając dokładnie grudki. Ważne, aby zrobić to naprawdę dokładnie, serek jest wtedy najlepszy :)   Oto jeszcze obiecany przepis(...)mniej więcej 20 kg żurawiny robię z niej sok do picia, a przy okazji mam  dżemy i musy. Przemrożoną żurawinę (taka jest najlepsza) traktuję w maszynce do mielenia mięsa i tu uwaga na 1 kg żurawiny potrzeba 1 kg cukru. Wszystko pakuję warstwami do wielkiego słoja (do około 1/2 jego wysokości) na koniec zasypuję warstwą cukru i robię

Moja Książka Kucharska
Rolada z polędwicy z suszonymi śliwkami 173

sól i pieprz. Wymieszać i marynatą polać mięso z jednej i drugiej strony. Naczynie z mięsem owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Zamarynowane mięso rozłożyć,na całej długości ułożyć  suszone śliwki. Zawinąć roladę i spiąć w kilku miejscach wykałaczkami. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć polędwicę po kilka minut z obu stron. Przełożyć(...)podlać polędwicę. Naczynie przykryć,wstawić do piekarnika i piec 35 minut w temp. 180 stopni.  Po upieczeniu wyciągnąć wykałaczki,roladę pokroić w plastry. Podawać na ciepło z dowolnym sosem lub na zimno jako przekąskę

Kolorowa kuchnia Elki
Gnocchi z dynią 165

pure! Co najmniej raz w tygodniu wielka rozłupana dynia ląduje w piekarniku. Potem miksuję na pure i piekę ciasta, ciasteczka i muffinki, dodaję do placków i naleśników, robię sosy do makaronu, gotuję z owsianką lub jaglanką i tak w kółko… Jak ostatnio kupowałam dynię na straganie starsza pani spytała mnie ” i co pani robi potem z tej dyni(...)sezonie, możecie się spodziewać wykwitu dyniowych przepisów na blogu. Dziś gnocchi z dynią i białym serkiem typu włoskiego – bardzo delikatne, idealne jako dodatek do mięsa ale też jako samodzielne danie. My pierwszego dnia zjedliśmy gnocchi z masłem szałwiowym a następnego dnia wzięłam porcję do pracy ze skarmelizowaną cebulką i pokruszonym serem pleśniowym. Poniżej podaję przepis na gnocchi ale trzeba

Cooking for Emily
Szaszlyki w pomaranczowej marynacie 181

szanse, ze miesko bedzie mialo ciekawy smak. skladniki: 4 piersi z kurczakamale cebulki (okolo 32 sztuki lub kilka wiekszych)1 lyzka kurkumyskladniki na marynate:2 lyzki plynnego miodu2 lyzki sosu sojowego2 lyzki soku z pomaranczymiazsz z 1 pomaranczy2 lyzki olejuodrobina curry wykonanie:Cebule obrac i podgotowac w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy przez okolo 10 minut. Jesli cebulki sa duze(...)cwiartki.Filety z kurczaka umyc i pokroic w duza kostke.Wszystkie skladniki marynaty zmieszac ze soba. Zalac nia kurczaka i odstawic na kilka godzin.Nastepnie nadziewamy na patyczki do szaszlykow przemiennie mieso i cebulke. Szaszlyki delikatnie solimy.Smazymy na patelni grillowej.Szaszlyki podajemy z bagietka i salata.Smacznego

Przysmaki Karolki
Ragout z polędwiczką i jajkiem 139

Proste i pyszne danie. Super smakuje z ryżem. Jajka ugotować na twardo i obrać z łupinek. Polędwiczkę pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć

Kuchnia Pokoleń
Wegańskie gołąbki z zieloną soczewicą i wędzonym tofu 213

jakiegoś czasu miałam ochotę na tradycyjne gołąbki. No może nie takie tradycyjne, bo bez mięsa. Zbierałam się do tego dość długo, bo nie jestem fanką przygotowywania tego dania. W końcu udało mi się je przyrządzić w wersji wegańskiej. Chciałam, żeby jak najbardziej przypominały te mięsne, dlatego farsz w moich gołąbkach to połączenie zielonej soczewicy i tofu wędzonego z dodatkiem ryżu(...)zieloną soczewicą i wędzonym tofu Składniki: 1 biała lub włoska kapusta 200 g  suchej soczewicy 100 g suchego ryżu 180 g tofu wędzonego 2 cebule 2-3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju + olej do smażenia 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki cukru 1,5 litra bulionu warzywnego 500g przecieru

wegujemy
Domowy hamburger 209

zrobiony w domu zdecydowanie będzie zdrowszy. Robię takie od czasu do czasu ze względu na syna. Soczysty kotlet i świeże dodatki naprawdę są pyszne. Składniki: 500 g dobrej jakości mięsa wołowego świeżo mielonego boczek gorczyca ewentualnie łyżeczka musztardy kolendra mielona pieprz sól cebula czerwona 1-2 ząbki czosnku ok.łyżeczki startego świeżego imbiru pół szklanki zimnego rosołu ewentualnie bulionu majonez(...)startej cebuli. Dodajemy zimny rosół i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kotlety i smażymy je na patelni grillowej. Pod koniec grillujemy przekrojone bułki po stronie wewnętrznej lub podpiekamy je w piekarniku. Sos: łączymy ze sobą majonez i ketchup. Na suchej patelni podsmażamy boczek na delikatny brąz. Dół bułki smarujemy sosem po wewnętrznej stronie i układamy kolejno:          - umytą

Pysznie & Pięknie
Hot dogi 143

cebulką prażoną, sałatką z ogórków, keczupem, musztardą i majonezem, w rozciętej bułce przywędrowały do Polski na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, tuż po zakończeniu reglamentacji mięsa. Reglamentacja mięsa , sprzedaż mięsa na kartki (drugi okres systemu kartkowego), trwała od 28 lutego 1981 roku, do końca lipca 1989 roku. Od kwietnia 1981 roku na kartki sprzedawane były również przetwory mięsne. Hot dogi(...)używanych paluszków, często była „rozparzona”. O chrupkości można było zapomnieć. O jakości parówek już nie wspomnę. Oczywiście były również sprzedawane hot dogi składające się tylko z bułki, parówki i sosu (majonez, musztarda). bułka*, parówka, majonez, keczup, musztarda, sałatka szwedzka z ogórków, cebulka prażona, Bułkę przekroić wzdłuż na pół, nie rozcinając do końca z jednego dłuższego brzegu. Włożyć do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Klopsiki z serem w ziołach prowansalskich i sosie pieczarkowym 190

cebula 1 mała sucha kajzerka sól, pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsów 15 dag sera ulubionego sera żółtego 20-30 dag pieczarek solidna szczypta ziół prowansalskich Przygotowanie: Mięso mielimy i przygotowujemy tak jak na mielone kotlety (jajko, cebula, bułka namoczona i odsączona).   Przyprawiamy solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy a na koniec dodajemy starty żółty ser i dokładnie(...)się przypalać. Obsmażone wrzucamy na wrzątek. Dodajemy zioła prowansalskie oraz wcześniej lekko podduszone na maśle pieczarki. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 20-30 minut. Jeśli jest potrzeba zaciągamy sos odrobiną mąki. Dodajemy 2-3 łyżki gęstej śmietany. Dusimy do zagotowania. Klopsiki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie kluski łyżką kładzione oraz buraczki

Kuchnia po mojemu
ZRAZY Z MIĘSA MIELONEGO 208

mięsa mielonego inaczej roladki nadziane ulubionymi dodatkami to super propozycja na obiad.  Więc tak : Mięso mielone wyrobić według własnego uznania jak na klopsiki. Na blacie wyłożyć mięso i uformować z niego płaski prostokąt, pociąć na mniejsze prostokąty. Na każdym ułożyć dowolne nadzienie, może to być ogórek kiszony, konserwowy, pieczarki, ser papryka, co kto lubi. U mnie były(...)garnka zalać wodą, przyprawić kucharkiem, pieprzem, papryką dodać kilka kulek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Dusić pod przykryciem ok. 15-20min. Gotowe zrazy wyjąć a sos zagęścić mąką

Zrób to smacznie
INDYK W KWIATACH 191

mielonego indyka 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko pęczek pietruszki estragon 1  cebula 3 ząbki czosnku sól,pieprz 30-40 dag fasolki maslowej olej, WYKONANIE Oczyszczone mieso ,myjemy i mielimy.Cebulę siekamy w kostkę i wraz z posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem podsmażamy na łyżce oleju.Dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jajko dodajemy estragon,  sól, pieprz(...)stron w płatkach kukurydzianych Na  grillowej patelni wlewamy troche oleju i gdy będzie gorący, ukladamy kotlety i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotlety polewamy sosem porzeczkowo.W między czasie gotujemy w osolonej wodzie fasolke do miękkości. SOS Skladniki    1 szkl. porzeczki czarnej,2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka ,sol,pieprz do smaku,1-2 łyżeczki

w mojej kuchni
Kotlety mielone z pieczarkami. Swampignon-Frikadelle 201

poprzez znaczne ilosci blonnika daja poczucie sytosci.Duet miesa mielonego z pieczarkami jest bardzo smakowity.To polaczenie mozna rowniez wykorzystac przygotowujac inne dania z udzialem miesa mielonego jak np. lasagne czy sos bolognese.Kotleciki sa wyjatkowo smaczne,sprobujcie sami.Skladniki:500 g pieczarek500 g miesa mielonego 1 czerstwa buleczka1 jajko1 cebulaolej do smazeniabulka tarta do panierowaniasol,pieprzpeczek zielonej pietruszki lub innych ulubionych ziolWykonanie:Oczyszczone pieczarki(...)mleku lub goracej wodzie.Obrana,drobno posiekana cebule podsmazyc na oleju,dodac pieczarki i obsmazyc je razem z cebula na rozgrzanej patelni 3 minuty,tak by nie puscily wody.Mielone mieso polaczyc z pieczarkami ,jajkiem i namoczona bulka.Dodac przyprawy,calosc dokladnie wymieszac,najlepiej reka.Wilgotna dlonia formowac kotlety ,obtaczac w bulce tartej i smazyc z obydwu stron na rozgrzanym oleju.Na cieplo beda swietnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
szybkowar-pyszne gołąbki z sosem ze świeżych pomidorów... 161

papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki z kapusty wyciąć głąb i we wrzątku sparzać liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw mielone drobiowe dokładnie wymieszać z ryżem, kucharkiem, przyprawą, kapustą porcję mięsa nakładać na liście i ciasno zawijać gołąbki układać w garnku szybkowara, na dno wkładam takie rozkładane sitko jak do gotowania na parze i kapusta nigdy się nie przypali(...)całą noc w chłodnym miejscu na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, wlać zmiksowane pomidory, dać kostki rosołowe, chili i gotować z 5 minut co jakiś zamieszać gołąbki włożyć do sosu - gołąbki z szybkowara są smaczne, aromatyczne i szybko można mieć przygotowane, nam smakują i na ciepło i tez na zimno........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię