U dziec z tego przepisu jest niezwykle aromatyczny, wyrazisty i soczysty. Dodatkowym plusem jest to że nie wymaga dużo pracy, można powiedzieć że robi się sam
Kuchnia Pełna Pasjijajka ugotowane na twardo 130 gr kukurydzy z puszki 180 gr kabanosa (użyłam klasycznego wieprzowego) 4 połówki papryki marynowanej 3 średnie ogórki kiszone 70 gr grubo tartego sera żółtego Sos: szczypta pieprzu cayenne 3/4 łyżeczki soli 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki majonezu świeżo krojony koperek Sałatka z kabanosa Jak przygotować sałatkę z kabanosa. Jajka ugotować na twardo. Ja gotuję(...)lodówce. Sałatka z kabanosa O czym warto pamiętać przygotowując sałatkę. Kiełbaski, których użyłam były wieprzowe i dość cienkie. Śmiało możemy użyć kabanosów wykonanych z kurczaka czy z innego mięsa. Paprykę marynowaną możemy zastąpić świeżą papryką. Ser żółty w mojej sałatce to ser gouda. Możecie go zastąpić dowolnym serem żółtym. Uważajmy bardzo z pieprzem cayenne. Dodajmy go naprawdę tylko szczyptę. Pieprz
mecooksracuchów.👍 Przejdźmy do listy TOP 10 CZERWCA : 1. SERNIK Z KULKAMI I POLEWĄ MORELOWĄ LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2.ODWRÓCONY JOGURTOWIEC TRUSKAWKOWY NA ZIMNO LINK 3. ZAPIEKANKA GRYCZANA Z MIĘSEM I MOZZARELLĄ LINK 4. FIT 3 BIT (bez pieczenia) LINK 5. RACUCHY JABŁKOWE Z KASZĄ I TWAROGIEM LINK 6. SZYBKA SZARLOTKA Z BEZĄ LINK 7. SAŁATKA ŚNIADANIOWA (białkowo-tłuszczowa) LINK(...)LINK ). Czerwiec był również owocny, jeśli chodzi o współpracę z firmą WOLL ( link ), która sprezentowała mi naprawdę super patelnie, a dzięki niej powstał super przepis na TUŃCZYKA W SOSIE ŚMIETANOWO KOPERKOWYM . LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuRadośnie pomarańczowe kluski z pieczonego batata i dyni z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Smakują wyśmienicie z pomidorami i pieczonym bakłażanem. Trochę czosnku podkreśla delikatny smak klusek
Kucharzycakońcu dodajemy olej i krótko wyrabiamy. Odstawiamy miskę z ciastem do ciepłego miejsca do wyrośnięcia Przygotowujemy okrągłą blachę o średnicy ok 27-28 cm Ciastem wykładamy formę i smarujemy sosem Wykładamy przygotowane dodatki Oprószamy oregano i startym żółtym serem Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 200-220°C przez 20-25 minut. Babka cytrynowa 5-6 jajek 1 szklanka cukru(...)pełna łyżka musztardy bezglutenowej 1 cała główka czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku (opcjonalnie) świeżo zmielony czarny pieprz 1-2 łyżki oleju Obieramy czosnek i kroimy bądź miażdżymy. Mięso myjemy i osuszamy, a następnie nacinamy tak, aby powstały małe kieszonki, do których wkładamy po ząbku czosnku W misce mieszamy olej z musztardą, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem Mięso oprószmy solą
Kuchcik gotujeorkiszową i ukochanym granatem. Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 2 duże cukinie - 1 szalotka - 2 ząbki czosnku - 100 g kaszy orkiszowej - 2 grube kabanosy, możesz też użyć szynki, kiełbasy bądź mięsa z pieczonego kurczaka - 4 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki w zalewie z oliwy z oliwek (zamiennie świeża) - 20 listków bazylii - 20 listków szałwii - 20 listków mięty - 150 ml jogurtu naturalnego(...)stopni C, na blaszkę wylej 1/2 szklanki wody, aby cukinie, się troszkę "uparowały" - w międzyczasie wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami - po upieczeniu cukinie polej sosem jogurtowym, obsyp wypustkami z granatu i dodatkowo obsyp listkami ziół Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIsię zbytnio nie napracować. Idealnym rozwiązaniem jest faszerowany kurczak. Przygotuje się można by powiedzieć, że sam a dodatek kaszy sprawi że za jednym zamachem mamy od razu dodatek mięsa. Składniki: 1 tuszka kurczaka sól, słodka papryka do natarcia 1 por biała część 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryka żółta 15 dag żółtego sera tymianek świeży trybula(...)razem mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka. Zaszywamy do pieczenia lub spinamy wykałaczkami . Pieczemy ok 1 godz po czym odkrywamy i zapiekamy kurczaka jeszcze z 20 minut polewając wytworzonym sosem
Z Majeczką w kuchniwzględu na burzliwy okres z nauką. Stąd dzisiejsza wersja to sposób na kotlety inaczej. Podaję je na różne sposoby: z frytkami i sałatką albo z ryżem i sosem słodko kwaśnym, z którym idealnie się komponują. Po prostu odkąd zrobiłam je pierwszy raz, weszły na stałe do mojego menu. Przepis pochodzi z Internetu, jednak nie pamiętam dokładnie źródła, gdyż robię(...)dodać mleko, posolić i popieprzyć do smaku, Wymieszać trzepaczką. Na drugim talerzu wysypać mąkę i sezam. Połączyć suche składniki rękami. Pierś zbić lekko młotkiem przez folię spożywcza (zapobiega dziurawieniu mięsa), maczać w jajku z mlekiem, a następnie obtoczyć w panierce. Na patelnię nalać olej, rozgrzać. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówNiektórzy śmieją się z wegetarian, że jedzą dania, którę nazwą lub smakiem udają mieso. Ja nie widzę w tym nic dziwnego. Nie każdy był na diecie roślinnej od dzieciństwa. Wielu ludzi, którzy zdecydowali się porzucić mięso na rzecz roślin, może tęsknić za smakami potraw jedzonych w dzieciństwie. Mogli zostać wegetarianami ze względów etycznych, chociaż sam smak mięsa ich nie odrzucał(...)wody 2 łyżki oleju farsz: 150 g zielonej soczewicy (suchej) cebula 7-8 plastrów suszonych pomidorów z oleju 2 łyżki oleju (użyłam tego ze słoiczka z suszonymi pomidorami) łyżka sosu sojowego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 0/5 łyżeczki suszonego majeranku 0/5 łyżeczki lubczyku 0/5 łyżeczki wędzonej mielonej papryki łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki spora szczypta grubomielonego pieprzu sól
Mienta blogBardzo lubię pasty kanapkowe i podoba mi się to, że można je różnorodnie komponować, w zależności na co mamy akurat ochotę i/lub co mamy na stanie
Kuchnia z widokiem na ogródOrientalne smaki bardzo odpowiadają moim domownikom, byle nie za ostro doprawione. Grzyby shiitake mają wyrazisty smak i aromat. Ta potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania, może
Apetyczna babeczkaantrykot ) 20 dag boczku wędzonego, surowego 3 ogórki kiszone 2 cebule 3 kromki razowego chleba ostra musztarda 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie olej rzepakowy sól i pieprz Mieso kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości ok 1 cm. Plastry wołowiny układamy na desce, przykrywamy folia spożywcza i rozbijamy cienko tłuczkiem do mięsa. Powierzchnia powinna się zwiekszyć(...)podsmażamy pozostałą cebule i dodajemy do garka. Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu do miękkosci mięsa - ok 1-1/2 godziny, systematycznie dolewając wody. Podczas duszenia tworzy sie aromatyczny sos. Wystarczy ok 15 min pod koniec gotowania dodać pokruszoną kromkę chleba razowego - do zagęszczenia sosu. Przed podaniem wyjąć wykałaczki :) Podawać najlepiej z kluskami: kopytka, śląskie lub kaszą gryczaną i surówką
Atlas SmakówDzisiaj mam dla Was przepis na żeberka, który powstał w odpowiedzi na Wasze prośby o przepisy na mięso i żeberka. Mięcho je u Nas w domu Luby, ja raczej dość rzadko, a nawet bardzo rzadko. Musi mnie najść na prawdę mocno ochota. Ale na te żeberka zawsze się skusze! Są pyszne i po prostu proste! PRZEPIS NA ŻEBERKA SKŁADNIKI(...)miód, przykryj pokrywką i duś do miękkości 20 -30 minut. Dodaj pastę z papryki pieczonej i koncentrat pomidorowy dodaj 130 ml wody, przykryj pokrywką i duś. Z sosu wyjmij żeberka na talerz, do sosu dodaj sól. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuść w 1/5 szklanki wody. Dodaj do sosu i wymieszaj. Dodaj żeberka z talerza i całość zagotuj. Żeberka są gotowe
SMYKWKUCHNIDziś zapraszam Was na kolejny szybki pomysł na obiad. Kurczaka z warzywami i grzybami w sosie pomidorowym. Pysznie, prosto i szybko. Takie „jednogarnkowe” danie (w tym wypadku jednopatelniowe ) możecie podać samo lub z ulubionym pieczywem. Do przygotowania obiadu wykorzystałam produkty od Sklep Zdrowia UWAGA ! Podając hasło: OKRUSZKI10 wszyscy moi czytelnicy otrzymają rabat 10% na cały asortyment w sklepie(...)smaku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki. Podsmażamy na oleju kokosowym, doprawiając łyżką podlaskiej przyprawy do drobiu (mieszamy, aby przyprawa pokryła mięso). Następnie dodajemy mrożone warzywa na patelnię z leśnymi grzybami, smażymy chwile by je prawie całkowicie rozmrozić, po czy dolewamy przecier pomidorowy (najpierw mniejszą ilość np. 1/3 szklanki). Doprawiamy całość solą
Słodkie okruszkiSTEK CHILI W CZERWONYM WINIE Przyjęcia na świeżym powietrzu należą do najwspanialszych letnich rozrywek, choćby dlatego, że są niezobowiązujące i jest wystarczająco dużo czasu na interesujące
Moja Książka Kucharska