Proponuję dziś dla Was bardzo fajne , smaczne ziemniaki pieczone w masełku , super sprawdza się na niedzielny obiad , grilla , czy tak po prostu
Mój SmakI znów pędzimy do Indii, a dokładnie do Pendżabu. Pendżab (Pandźab, Pięciorzecze) jest krainą historyczną w południowej Azji, rozciągająca się wzdłuż granicy indyjsko-pakistańskiej. Nazwa Pendżab
Ostra na SłodkoW przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!marchew 1 szt. grzybki suszone 2 szt. cebula 1 szt. olej 2 łyżki ziele angielskie 2 kulki śmietana kwaśna 2 łyżki śmietana do zup i sosów 12 % 2 łyżki mąka ziemniaczana 2 łyżki kość schabowa 1 szt. zimna woda ok. 2-3 łyżek Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki, marchew, cebulę i pieczarki obrać. Ziemniaki i marchew, cebulę(...)nadadzą aromatu. 3. Dodać ziele oraz doprawić do smaku. Dodać zahartowaną śmietanę oraz zagęścić zupę mąką z niewielką ilością zimnej wody. Ugotowaną kość wyciągnąć z zupy i oskubać. Mięso wrzucić z powrotem do zupy
Kuchnia Paulettesstwierdzenie "oszukane lasagne") a przy tym jest bardzo łatwa, syta i szybka w wykonaniu. Naczynie żaroodporne 20 x 30 cm - 6 porcji Składniki: 500 g makaronu tortellini z mięsem słoiczek 500 ml ogórków konserwowych słoiczek 500 ml konserwowej papryki puszka słodkiej kukurydzy konserwowej całe pomidory w zalewie własnej - 400 ml ząbek czosnku 1 mała cebula pieprz i sól suszone oregano(...)niej posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oregano, sól i pieprz. Masa powinna być pikantna ale też słodkawa w smaku - jeżeli nie jest, to delikatnie posłodzić. Do sosu dodać połowę sera, połączyć. Kukurydzę, paprykę, ogórki, makaron i sos dokładnie ze sobą zmieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub blaszki. Posypać drugą częścią sera i zapiekać w nagrzanym
Poezja Smaków - blog kulinarnytymianku sól świeżo zmielony czarny pieprz oliwa Składniki na pangrattato: 1-2 kromki czerstwego chleba chrupiąca, upieczona skórka z kaczki 1 ząbek czosnku sól do smaku Składniki na sos: 1 większa cebula 3 ząbki czosnku tłuszcz powstały z pieczenia kaczki 300 ml czerwonego wytrawnego wina 800 ml pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego 100 g rodzynek(...)piekłam moje ptaszysko pod przykryciem przez 2 godziny. Pod koniec pieczenia zdjęłam pokrywę, włączyłam termoobieg i pozwoliłam pięknie przyrumienić się skórce. Po upieczeniu zdjęłam skórkę i oddzieliłam mięso od kości. Pokroiłam je na kawałki. Zlałam wytopiony podczas pieczenia tłuszcz na którym (nie cały) zeszkliłam drobno posiekaną cebulę i starty czosnek. Wkroiłam tymianek i dorzuciłam namoczone wcześniej rodzynki
potrawyregionalnePrzepis podany przez Mario Batali na tej stronie. Perliczka wyszła naprawdę dobra a sos jest moim zdaniem pyszny.składniki:2 perliczki, podzielone na 4 części6 łyżek oliwy z oliwek1 szklanka białego wina1 szklanka octu balsamicznego2 łyżki kaparów3/4 szklanki oliwek bez pestek4- 5 plastrów prosciutto, pokrojonej w paski3 fileciki anchovies2 łyżki pasty pomidorowej2 szklanki bulionu z kurczakasól , pieprz(...)rozgrzać mocno oliwę, aż zacznie dymić. Włożyć kawałki perliczki i opiekać ze wszystkich stron aż ładnie zbrązowieje. Opiekałam po dwa kawałki. Trzeba uważać , bo tłuszcz mocno pryska. Kiedy mięso jest już ładnie obsmażone, dodać ocet i wino , gotować aż płyn mocno się zredukuje, co jakiś czas obracać mięso. Dodać kapary, oliwki, szynkę, anchovies i pastę pomidorową i obsmażać jeszcze
Stare GaryLubicie dania szybkie i pyszne i w dodatku z makaronem? Ja bardzo - i do tego w wersji "odchudzonej" :) SKŁADNIKI (na 4 duże porcje - 1 porcja ok
Moje Kuchenne Rewelacjeramach wspólnego gotowania razem z Mirabelką , Zuzią i Emilią przygotowałyśmy makaron z dynią. W mojej wersji makaron podałam z sosem z karkówki, brązowych pieczarek, cebuli i dyni. Składniki: 600 g chudej karkówki wieprzowej 1 duża czerwona cebula 3-4 ząbki czosnku 250 g brązowych pieczarek 250 g dyni, obranej, pokrojonej w grubą kostkę 2 łyżki mąki przyprawa do karkówki gałązka(...)Cebulę, obrać, pokroić grubo. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodając pod koniec posiekany czosnek. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, dodać do cebuli i odparować z nich cały płyn. Kiedy mięso zmięknie, dodać pieczarki i dusić wszystko do miękkości. Dodać przyprawę do karkówki, rozmaryn, natkę, lubczyk. Następnie dodać obraną i pokrojoną w grubą kostkę dynię. Gotować krótko, tylko by dynia była
Czerwień i błękitkulinarnym przeglądając różnorakie książki kucharskie będące doskonałym źródłem wielu ciekawych przepisów i informacji. A trzeba przyznać, że kuchnia włoska doskonale odzwierciedla kuchnię roślinną. Posiada pełen wachlarz dań wegetariańskich, z mięsa można więc spokojnie zrezygnować, natomiast do wielu dań dodaje się jeszcze parmezan, mascarpone czy ricottę, których brak może się jawić jako uboższe doznania smakowe. Prawda jest jednak taka, że kiedy(...)pierwsze brązowe pieczarki – koniecznie muszą być brązowe ze względów smakowych, ale i estetycznych – zastępowanie ich zwykłymi nie jest dobrym pomysłem. Po drugie cytryna – skórka i sok stanowiące świeżą bazę sosu. I po trzecie świeże cudownie pachnące zioła – tymianek i natka pietruszki nadadzą cudowny aromat. Autorką przepisu jest nie kto inny jak Nigella Lawson, nich więc Cię nie zdziwi fakt
Roślinna - blog wegańskipołączenie!;), serkiem mascarpone z suszonymi pomidorami i wędliną. Do takiej wersji drobiu pasuje naprawdę wiele, więc puśćcie wodze fantazji i gotujcie! Koniecznie wypróbujcie i połączcie roladki z sosem Veloute , który świetnie komponuje się z drobiem i owocami morza – polane roladki zyskają nowego oblicza! Gotowe roladki z kurczaka podaję z rozmaitymi rodzajami sałat, młodą kapustą , burakami tartymi, mizerią(...)mnie gouda pęczek natki pietruszki jajko i bułka tarta sól, pieprz do smaku opcja: wędzona papryka, niewiele, do smaku masło klarowane do smażenia potrzebne będą także: tłuczek do mięsa, folia spożywcza i folia aluminiowa Przygotowanie: Pierś z kurczaka dobrze myję w zimnej wodzie, lekko osuszam ręcznikiem papierowym, dzielę na kawałki. Mięso owijam folią i rozbijam tłuczkiem jak schabowe. Mięso delikatnie
Zasmakuj KuchniMówią ,że buraki są bardzo zdrowe... więc ja dziś proponuje Wam tarte właśnie z burakami, mięsem i serem feta. Wyszło pysznie! Polecam. Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka śmietany odrobina soli Składniki na nadzienie; 2 ugotowane buraki ćwikłowe garść szpinaku 1 ząbek czosnku 20 dag szynki pieczonej(...)także buraki kroimy w kostkę. Wyjmujemy foremkę z lodówki. Na cieście wykładamy szpinak, następnie pokrojoną szynkę i buraki. W misce mieszamy jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy sos na tarte. Na wierzchu układamy kawałki sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 40 min aż się zetnie i zarumieni. Podajemy na ciepło, chociaż na zimno też zasmakuje
Radość kipiąca uśmiechem.starych przyczep kempingowych przerobionych na punkty gastronomiczne porozstawiane najczęściej w mało reprezentacyjnych punktach miasta. Kotlet mielony (najprawdopodobniej cały pies mielony razem z budą), buła nie zawsze pierwszej świeżości, sos imitujący smak bliżej nieokreślony, 2,5 złotego mniej w kieszeni i szlus. Wyszukane dodatki typu ser, cebula, sałatki czy korniszony zaczęły pojawiać się znacznie później. Miało być szybko, tanio(...)domu rekreacyjnie po jednym, a przynajmniej 4-5 sztuk. To już wysoki rachunek jak na fast food. Nie ma problemu ze zrobieniem ich w domu. Potrzebne nam naprawdę dobre mięso, maszynka do mielenia i odrobina know-how. Zapisz MIĘSO & TŁUSZCZ Idealny burger (nie tylko dla mnie) powinien zawierać w sobie 20-30% tłuszczu . To tłuszcz jest w mięsie głównym
Karo in the Kitchenlnianego, 0,5 szklanki nasion słonecznika, 2,5 szklanki wody, 2 łyżki sosu tamari. Przygotowanie: Siemię lniane i słonecznik moczymy w wodzie przez noc. Następnie przepłukujemy, zalewamy wodą, dodajemy sos, mieszamy. Wykładamy równomiernie na tace dehydratora na grubość 2-3mm (z tej ilości wychodzą 2-3 tacki). Suszymy w 43 stopniach przez 9h. Po wysuszeniu łamiemy na kawałki(...)blendujemy z olejem kokosowym. Dodajemy do kaszy. Gotowe! Przeważnie do zupki dodaję garść zieleniny. Niestety tym razem się skończyła. :( Godzina 17 - kolacja. Dziś zaserwowaliśmy: Naleśniki jaglano-komosowe z wegańskim "mięsem", grzybami i cebulą. Składniki na wegańskie "mięso": 1 szklanka orzechów włoskich (moczonych przez noc), 2 szklanki poszatkowanej cukinii, pół szklanki poszatkowanej cebuli, ćwiartka szklanki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki soku
Jeść, by żyć w zdrowiupopularne są na całym świecie. Przygotowywane są w różnych krajach w tysiącach wariantów. Pomimo ich wielkiej różnorodności, prawdziwymi mistrzami ich przyrządzania pozostajemy jednak my, Polacy. Najpopularniejsze są ruskie, z mięsem, jagodami albo z serem. Często kojarzą nam się z beztroskim dzieciństwem, rodzinnym domem i babcią. Moim faworytem w dzieciństwie były zdecydowanie pierogi z jagodami albo na słodko z serem, polane(...)ciepłej wody * 1 całe jajko szczypta soli Nadzienie 500 g twarogu półtłustego 2 żółtka 2-3 łyżki cukru pudru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka jagód Sos jogurtowy 6 łyżek jogurtu naturalnego ½ łyżki cukru pudru ⅓ łyżeczka ekstraktu z wanilii Nadzienie Twaróg mielimy. Ja przecisnęłam twaróg raz przez praskę do ziemniaków. Dodajemy oba rodzaje cukru oraz żółtka. Mieszamy
Wędrówki po kuchninajwyższe poziomy smaku. Wszystkie te smaki przepełniają sos do którego polecam ugotowaną kaszę, ulubiony makaron lub świeże pieczywo – każdy dodatek jest dobry byleby tylko dobrze chłonął smakowity sos. Składniki (na 2-3 porcje): 6 podudzi z kurczaka ze skórą (około 1kg) 2 średnie marchewki 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 150ml czerwonego wina 10 suszonych pomidorów z oliwy(...)dołu na rozgrzaną oliwę. Smażymy od strony skóry aż będzie mocno przyrumienione – w trakcie pieczenia polecam delikatnie poruszać podudziami, bo skóra potrafi przywrzeć do dna. Następnie obracamy mięso i smażymy na rumiano z drugiej strony. Usmażone mięso ściągamy na chwilę na talerz. W międzyczasie gdy mięso się smaży przygotowujemy warzywa – marchewkę i cebulę obieramy i kroimy
Smaczna Strona