Proste i pyszne danie. Super smakuje z ryżem. Jajka ugotować na twardo i obrać z łupinek. Polędwiczkę pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć
Kuchnia Pokoleńjakiegoś czasu miałam ochotę na tradycyjne gołąbki. No może nie takie tradycyjne, bo bez mięsa. Zbierałam się do tego dość długo, bo nie jestem fanką przygotowywania tego dania. W końcu udało mi się je przyrządzić w wersji wegańskiej. Chciałam, żeby jak najbardziej przypominały te mięsne, dlatego farsz w moich gołąbkach to połączenie zielonej soczewicy i tofu wędzonego z dodatkiem ryżu(...)zieloną soczewicą i wędzonym tofu Składniki: 1 biała lub włoska kapusta 200 g suchej soczewicy 100 g suchego ryżu 180 g tofu wędzonego 2 cebule 2-3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju + olej do smażenia 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki cukru 1,5 litra bulionu warzywnego 500g przecieru
wegujemyzrobiony w domu zdecydowanie będzie zdrowszy. Robię takie od czasu do czasu ze względu na syna. Soczysty kotlet i świeże dodatki naprawdę są pyszne. Składniki: 500 g dobrej jakości mięsa wołowego świeżo mielonego boczek gorczyca ewentualnie łyżeczka musztardy kolendra mielona pieprz sól cebula czerwona 1-2 ząbki czosnku ok.łyżeczki startego świeżego imbiru pół szklanki zimnego rosołu ewentualnie bulionu majonez(...)startej cebuli. Dodajemy zimny rosół i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kotlety i smażymy je na patelni grillowej. Pod koniec grillujemy przekrojone bułki po stronie wewnętrznej lub podpiekamy je w piekarniku. Sos: łączymy ze sobą majonez i ketchup. Na suchej patelni podsmażamy boczek na delikatny brąz. Dół bułki smarujemy sosem po wewnętrznej stronie i układamy kolejno: - umytą
Pysznie & Piękniecebulką prażoną, sałatką z ogórków, keczupem, musztardą i majonezem, w rozciętej bułce przywędrowały do Polski na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku, tuż po zakończeniu reglamentacji mięsa. Reglamentacja mięsa , sprzedaż mięsa na kartki (drugi okres systemu kartkowego), trwała od 28 lutego 1981 roku, do końca lipca 1989 roku. Od kwietnia 1981 roku na kartki sprzedawane były również przetwory mięsne. Hot dogi(...)używanych paluszków, często była „rozparzona”. O chrupkości można było zapomnieć. O jakości parówek już nie wspomnę. Oczywiście były również sprzedawane hot dogi składające się tylko z bułki, parówki i sosu (majonez, musztarda). bułka*, parówka, majonez, keczup, musztarda, sałatka szwedzka z ogórków, cebulka prażona, Bułkę przekroić wzdłuż na pół, nie rozcinając do końca z jednego dłuższego brzegu. Włożyć do piekarnika nagrzanego
królestwo garówcebula 1 mała sucha kajzerka sól, pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsów 15 dag sera ulubionego sera żółtego 20-30 dag pieczarek solidna szczypta ziół prowansalskich Przygotowanie: Mięso mielimy i przygotowujemy tak jak na mielone kotlety (jajko, cebula, bułka namoczona i odsączona). Przyprawiamy solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy a na koniec dodajemy starty żółty ser i dokładnie(...)się przypalać. Obsmażone wrzucamy na wrzątek. Dodajemy zioła prowansalskie oraz wcześniej lekko podduszone na maśle pieczarki. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 20-30 minut. Jeśli jest potrzeba zaciągamy sos odrobiną mąki. Dodajemy 2-3 łyżki gęstej śmietany. Dusimy do zagotowania. Klopsiki podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie kluski łyżką kładzione oraz buraczki
Kuchnia po mojemumięsa mielonego inaczej roladki nadziane ulubionymi dodatkami to super propozycja na obiad. Więc tak : Mięso mielone wyrobić według własnego uznania jak na klopsiki. Na blacie wyłożyć mięso i uformować z niego płaski prostokąt, pociąć na mniejsze prostokąty. Na każdym ułożyć dowolne nadzienie, może to być ogórek kiszony, konserwowy, pieczarki, ser papryka, co kto lubi. U mnie były(...)garnka zalać wodą, przyprawić kucharkiem, pieprzem, papryką dodać kilka kulek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Dusić pod przykryciem ok. 15-20min. Gotowe zrazy wyjąć a sos zagęścić mąką
Zrób to smaczniemielonego indyka 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko pęczek pietruszki estragon 1 cebula 3 ząbki czosnku sól,pieprz 30-40 dag fasolki maslowej olej, WYKONANIE Oczyszczone mieso ,myjemy i mielimy.Cebulę siekamy w kostkę i wraz z posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem podsmażamy na łyżce oleju.Dodajemy do zmielonego mięsa. Wbijamy jajko dodajemy estragon, sól, pieprz(...)stron w płatkach kukurydzianych Na grillowej patelni wlewamy troche oleju i gdy będzie gorący, ukladamy kotlety i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotlety polewamy sosem porzeczkowo.W między czasie gotujemy w osolonej wodzie fasolke do miękkości. SOS Skladniki 1 szkl. porzeczki czarnej,2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka ,sol,pieprz do smaku,1-2 łyżeczki
w mojej kuchnipoprzez znaczne ilosci blonnika daja poczucie sytosci.Duet miesa mielonego z pieczarkami jest bardzo smakowity.To polaczenie mozna rowniez wykorzystac przygotowujac inne dania z udzialem miesa mielonego jak np. lasagne czy sos bolognese.Kotleciki sa wyjatkowo smaczne,sprobujcie sami.Skladniki:500 g pieczarek500 g miesa mielonego 1 czerstwa buleczka1 jajko1 cebulaolej do smazeniabulka tarta do panierowaniasol,pieprzpeczek zielonej pietruszki lub innych ulubionych ziolWykonanie:Oczyszczone pieczarki(...)mleku lub goracej wodzie.Obrana,drobno posiekana cebule podsmazyc na oleju,dodac pieczarki i obsmazyc je razem z cebula na rozgrzanej patelni 3 minuty,tak by nie puscily wody.Mielone mieso polaczyc z pieczarkami ,jajkiem i namoczona bulka.Dodac przyprawy,calosc dokladnie wymieszac,najlepiej reka.Wilgotna dlonia formowac kotlety ,obtaczac w bulce tartej i smazyc z obydwu stron na rozgrzanym oleju.Na cieplo beda swietnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki z kapusty wyciąć głąb i we wrzątku sparzać liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw mielone drobiowe dokładnie wymieszać z ryżem, kucharkiem, przyprawą, kapustą porcję mięsa nakładać na liście i ciasno zawijać gołąbki układać w garnku szybkowara, na dno wkładam takie rozkładane sitko jak do gotowania na parze i kapusta nigdy się nie przypali(...)całą noc w chłodnym miejscu na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, wlać zmiksowane pomidory, dać kostki rosołowe, chili i gotować z 5 minut co jakiś zamieszać gołąbki włożyć do sosu - gołąbki z szybkowara są smaczne, aromatyczne i szybko można mieć przygotowane, nam smakują i na ciepło i tez na zimno........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPieczarki można dodawać praktycznie do każdej potrawy czy to pizzy, czy sosu a nawet zupy. To bardzo wdzięczny produkt i szybki w obróbce. Zaproponuję go w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Węglowodany złożone (w tym wypadku kasza gryczana) są konieczne przy pełnowartościowym posiłku (wolno się trawią, dzięki czemu dłużej jesteśmy syci). Dziś przygotowałam dla Was propozycję pulpetów
Zdrowie i pysznie na talerzupolędwiczki znalazłam na stronie Lidla ( KLIK ) i od razu wpadł mi w oko. Zmodyfikowałam go troszkę pod moje gusta smakowe, a konkretnie zmniejszyłam ilość miodu w glazurze do polędwiczek. Mieso z polędwicy wieprzowej jest, jak dla mnie, bardzo słodkie dlatego też nie chciałam przesadzić z tym dodatkiem bo nie przepadam za mięsem na słodko. Również zmieniłam obróbkę samej wieprzowiny - postanowiłam(...)środku. Przepis na glazurowane polędwiczki ze smażonymi warzywami wywodzi się z kuchni azjatyckiej i jest naprawdę bardzo udany. Nie trzeba do niego żadnych wymyślnych przypraw - tylko ogólnie dostępny sos sojowy i świeży imbir. Zamiast oleju arachidowego użyłam słonecznikowego a makaron chow main jest dostępny w większych supermarketach lub na dniach azjatyckich znanych dyskontów. Robiłam to danie wczesną wiosną dlatego groszek
sierotka maRysia w kuchnimięsa mielonego z indyka 2 duże cebule sól , pieprz 1 marchew 5 cm pora Wykonanie - Filety drobiowe przekroić na dwie części. Delikatnie rozbić . Posypać solą i pieprzem. - Mieso z indyka doprawić przyprawami, wymieszać . Dodać pokrojoną i podsmażoną 1 cebulę. Wymieszać. - Farsz mięsny nakładać na filet ,rozprowadzić równo i zwinąć podobnie jak krokiety. Smażyć(...)Dusić warzywa ok 5 minut Na koniec włożyć roladki i jeszcze dusić ok 10 minut na wolnym ogniu. Sos można podprawić śmietana lub jogurtem . Wersja tu przedstawiona jest bez podprawiania
Eli Gotowaniewcześniej plasterki robią się śliskie, czasami pływają w jakim bezbarwnym płynie, który wycieka z wędliny. Co to jest? Dlaczego? Co dodają? Nie wiem :( A ja lubię wiedzieć. Oczywiście surowe mięso też pewnie jest czymś naszpikowane lub zwierzęta, z których pochodzi karmione były różnymi paskudztwami. Zdaję sobie sprawę, ale pocieszające jest to, że surowe przetwarzając je sama omijam dodatkową obróbkę przemysłową(...)piekarnika. Wyszedł pysznie! Dziecko było zachwycone. Dodatkowym atutem była "funkcjonalność" tego pieczonego mięska. Na kanapki do szkoły idealne, a któregoś dnia posłużył nam jako awaryjny obiad, wystarczyło sporządzić tylko sos pieczeniowy i ugotować ziemniaczki. Jak dla mnie super sprawa! Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka sól pieprz młotkowany z kolendrą Kamis 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki ziół prowansalskich
Blondynka Gotujelitra wody 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1/4 szklanki oleju Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, majeranek *** Mięso kroimy w kostkę średniej wielkości *** *** Mięso polewamy olejem i obsypujemy przyprawami (po około pół łyżeczki każdej przyprawy). Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie schab podsmażamy na patelni, na mocno rumiany(...)oraz pół łyżeczki soli. Gotujemy pod przykryciem, na niedużym ogniu, przez około 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz musztardę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy zagęścić go dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w kilku łyżkach wody *** *** Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami oraz z ulubioną surówką. Do mojego dania podałam
Blog z ApetytemNie wszyscy są zwolennikami tatara. Ja przekonałem się do niego dopiero po pewnym czasie, jednak teraz jest to jedno z dań, które bardzo lubię. Najlepszy tatar
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojony boczek. Podsmażamy, jak boczek lekko się nam zarumieni dodajemy pokrojone w kostkę mięso, które posypujemy obiema paprykami, mieszamy. Smażymy do momentu jak mięso nam się obsmaży z zewnątrz. 2. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i dusimy całość bez przykrycia około 20 minut. 3. Śliwki kroimy na połówki i po 20 minutach dodajemy(...)było potrzeby). 4. Do kubka wlewamy 100 ml wrzątku i wlewamy do niego śmietankę, mieszamy i wlewamy do gulaszu. Śmietana wtedy nam się nie zważy. Gotujemy jeszcze chwilkę, sos powinien nam lekko zgęstnieć. Jeśli trzeba doprawiamy solą. Podajemy z kaszą, ryżem, makaronem, z czym kto lubi :-). Smacznego
kruche babeczkismaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka suszonej bazyli Olej do smażenia np rzepakowy lub kokosowy 1 /3 puszki kukurydzy Koncentrat pomidorowy PRZYGOTOWANIE: Mieso przekładam na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju np. Rzepakowego lub kokosowego. Doprawiam. Następnie smażę aż się zarumieni. Dodaję 50 ml wody oraz pastę tikka. Całość mieszam dokładnie, duszę(...)suszoną bazylią. Mozzarellę drobno rwę i rozkładam na cieście. Następnie przekladam mięso tikka. Na koniec posypuję kukurydzą. Tarte piekę ok 20min w 180 stopniach Góra - dół. Podaję z ulubionym sosem np. Czosnkowym
Gotowanie Patkimięsa, pikantne z grillowaną cukinią - buraczane burgery. Jestem w 100% mięsożercą, ale czasem lubię spróbować zastąpić czymś mięso. I tak dziś w pełni poświęcam post burakowi. Inspiracją do burgerów był sam burak, który leżał w lodówce już 5 dzień, a ja ciągle otwierając ją zastanawiam się, co też mogę z niego zrobić :) Domowe bułeczki można zrobić z tego przepisu(...)burgerów) 2 duże buraki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy 1 mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku Dodatkowo 4 bułki liście młodego szpinaku pomidor czerwona cebula cukinia Sposób przygotowania Buraki obrać i zetrzeć na tarce
pink envelopełyżki miodu 100 g sezamu bułka tarta sól, pieprz Przygotowanie: Filet myjemy i osuszamy na papierowym ręczniczku. Łożymy na deskę do krojenia, przykrywamy folią spożywczą i bijemy tłuczkiem do mięsa na cienki filecik. Oprószamy solą i pieprzem. Jeżeli mamy płynny miód to smarujemy filet, oprószamy bułką tartą i zawijamy, a jeżeli mamy twardy miód to należy go rozmieszać(...)ępnie, filet posypujemy sezamem i wstawiamy do piekarnika pod grill i pieczemy jeszcze ok. 5-8 minut. Do pozostałego miodu dodajemy odrobinę wody i pozostały sezam, dokładnie mieszamy i sos jest gotowy.Kurczaka serwujemy z sosem jako danie główne lub jako pieczeń na kanapki. Smacznego
Kuchnia Łukasza