mieso w sosie - 1636 przepisów (strona:84/110)

Wegeburgery 108

wyrzeczeniem. Te warzywne burgery są przykładem na to, że z samych roślinnych składników możemy wyczarować praktycznie wszystko. Zachęcam do wypróbowania przepisu zarówno osoby nie jedzące mięsa jak i zatwardziałych mięsożerców, ponieważ są pyszne, baaardzo zdrowe i niezwykle sycące… jednym słowem idealne. Składniki (8 dużych kotletów): 3 nieduże (ok. 150 g) marchewki 0,5 (ok. 50 g) pietruszki kawałek(...)duża (ok. 120 g) cebula czerwona 0,5 szklanki (60 g) bułki tartej 0,25 szklanki (50 g) oleju rzepakowego 4 łyżki (ok. 40 g) mąki 2 łyżki sosu sojowego pęczek natki pietruszki 0,5 średniej papryczki chilli 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Dodatkowo: 8 bułek kilka garści rukoli duży pomidor ogórek czerwona cebula musztarda Dijon ketchup Przygotowanie: 1) Ziarna

Fitsweet.me
Pyszny rosół na giczy wołowej-Rindfleischsuppe 212

Rindfleischsuppe z użyciem Beinschebe to klasyk niemieckiej kuchni.Lekka,smakowita zupa z dodatkiem świeżych warzyw.Gości w codziennej kuchni ,ale sprawdzi się też idealnie gdy zawitają goście.To podstawa wszystkich sosów i świetna baza dla innych zup.Francuzi maja Pot-au-feu,Włosi Bollito misto ,Hiszpanie Cocido ,a Polacy rosół.W każdym kraju występują odmienne warianty użycia mięsa z uboju ,ale sposób(...)angielskiego1-2 listki laurowe3-4 goździki1 płaska łyżka solimały seler 3-4 marchewki 1 pietruszka1 por cały z zieloną częścią1 duża cebuladodaję także lubczyk (mam zamrożony z lata)Wykonanie: Mieso umyć i włożyć do garnka z zimną wodą.Doprowadzić do wrzenia i gotować na bardzo małym-pyrkającym- ogniu 2 godziny.Woda powinna tylko" mrugać",nie bulgotać.Po zagotowaniu usunąć szumowiny.Doda

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
GRILLOWANA TORTILLA Z KURCZAKIEM I SEREM 116

Skworcu ) Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, włożyć do miski, dodać sól, przyprawę do kurczaka i do gyrosa, wymieszać mięso. Odstawić na około godzinę. Po tym czasie mięso podsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy.  Na rozgrzanej patelni grillowej (użyłam grillowe patelni granitowej  Ballarini ) położyć jeden placek tortilli, rozsmarować ketchup, posypać majeranek, rozłożyć równomiernie jedną(...)tortilla się nie przypaliła. Po tym czasie tortille odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3-4 minuty. Tortille pokroić w trójkąty. Można podawać z ketchupem, majonezem lub ulubionym sosem

Zrób to smacznie
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 238

doprawiamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Dojrzałe awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem(jeśli macie niedojrzałe, musicie pokroić je drobno nożem lub zblendować). Do miski dodajemy podsmażone mięso z cebulą i czosnkiem. Dorzucamy do tego drobno posiekaną natkę pietruszki oraz wyciskamy sok z cytryny – mieszamy i próbujemy. Jeśli potrzeba dodajcie jeszcze soli, pieprzu lub chili – farsz musi być(...)jeśli zarumienią się za mocno, nici z ładnego, różowego koloru z wierzchu). 6. OZDABIANIE SEREM (5 min) Jeśli chcemy dokładnie trzymać się wizerunku Scrab Cakes z gry, musimy zrobić sos serowy. Na szczęście jest on ekspresowy – wystarczy roztopić 50 g serka topionego lub cheddara z kilkoma łyżkami mleka (w rondelku lub mikrofalówce), a dla lepszego koloru dodać szczyptę kurkumy. Wszystko

Nerds Kitchen
Kotleciki z białej kiełbasy 157

Cześć Symbolem Wielkanocy jest m.in. biała kiełbasa. Wszyscy dobrze ją znamy jako parzoną kiełbasę podawaną z sosem lub chrzanem. Czasami też ją pieczemy. Jej nietypową odsłoną są kotleciki. Tak, nawet z białej kiełbasy możemy zrobić typowe danie obiadowe w postaci kotletów. Poniższy przepis zaczerpnęłam z bloga kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com Kotleciki mielone z białej kiełbasy Przygotuj dużą miskę, miseczkę, patelnię, łopatki do obracania(...)bułkę kajzerkę, bułkę tartą, mniej więcej 2 łyżki majeranku, pieprz czarny mielony, maggi, olej do smażenia. Bułkę namocz. Surową kiełbasę wyjmij z osłonek. Jajka sparz. Do dużej miski przełóż mięso z kiełbasy, lekko odciśniętą bułkę oraz bułkę tartą (warto dodawać ją stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji masy). Do miski wbij też jajka. Całość dopraw do smaku majerankiem, pieprzem oraz maggi

blog.moje-pasje.info
Gumbo - potrawa z Luizjany i "Ja, kochanka" 152

obróbce termicznej tego warzywa. Istnieją jednak wersje gumbo zagęszczane w polskim stylu - zasmażką z mąki pszennej. Szczerze przyznam, że następnym razem, gotując gumbo, zrezygnuję z zagęstnika - wolę mocniej odparować sos. Składniki (na 3-4 porcje): podwójna pierś kurczaka pół pętka kiełbasy jałowcowej cebula łyżka mąki 3 łodygi selera naciowego pół czerwonej papryki pół puszki pomidorów bez skórki lub pół słoika(...)kawałki, a kiełbasę jałowcową na plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić kurczaka i kiełbasę. Obsmażyć i przełożyć do garnka z gotującą się wodą. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Przełożyć ją do garnka z mięsem. Na tę samą patelni rozsypać mąkę. Uprażyć, ale nie przypalić. Mąkę przesypać do garnka z gumbo. Wymieszać. Patelnię przepłukać wodą

Weekendy w domu i ogrodzie
SZASZLYKI Z RYBY 177

uzylam dorszaskladniki na paste:1 lyzka oliwy2 lyzki koncentratu pomidorowegonatka pietruszki1 zabek czosnkusok z cytrynysol, pieprz do smakuRybe nalezy umyc, osuszyc i pokroic na kawalki, ktrore nabijamy na patyczki. Mieso ryby delikatnie solimy.Pietruzke i czosnek siekamy, a nastepnie mieszamy z koncentratem pomidorowym i oliwa. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy tez sok z cytryny. Ilosc soku uzalezniona jest od naszych upodoban(...)aluminiowe tacki lub na patelnie grillowa. Zarowno tacki aluminiowe jak i patelnie smarujemy odrobina oleju.Rybe grillujemy po okolo 3 minuty z kazdej strony.Szaszlyki doskonale pasuja do pieczonych ziemniakow i sosu czosnkowego.Smacznego

Przysmaki Karolki
Quiche w meskim stylu 175

wzdluz na plastry. Lekko solimy i odstawiamy na 20 minut by puscily sok, w ten sposob pozbywamy sie goryczki.W tym czasie na patelni podsmazamy posiekana cebule i czosnek. Dodajemy mieso mielone i smazymy przez chwile.Pomidory nacinamy na krzyz, zalewamy wrzatkiem, a nastepnie wkladamy do zimnej wody. Sciagamy skorke i drobno kroimy. Najlepiej zrobic z nich miazge. Dodajemy je do miesa(...)wyczerpania skladnikow, ostatnia warstwa powinny byc baklazany.polewa:W rondelku rozpuszczamy maslo, dodajemy make i mieszamy do polaczenia sie skladnikow. Do zasmazki dodajemy podgrzane lekko mleko. Mieszamy do chwili gdy sos stanie sie jednolity i gesty. Sciagamy z ognia i dodajemy zoltko. Doprawiamy sola i pieprzem.Polewe rozprowadzamy na baklazanach. Calosc posypujemy tartym serem.Quiche pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym

Przysmaki Karolki
Pulpety w sosie pieczarkowo - koperkowym z młodymi ziemniakami 133

garnuszku zagotować bulion. Zmielone mięso włożyć do miski, dodać jajko, namoczoną bułkę. Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę, lekko posolić i zeszklić na patelni. Połowę przestudzonej cebulki dodać do mięsa.  Wszystko doprawić i dokładnie wymieszać.  Z tak przygotowanej masy mięsnej formować kulki i obtoczyć je w mące. Do gotującego się bulionu wrzucać delikatnie pulpety (nie mieszać przez(...)miękkości. Pod koniec duszenia, wsypać pozostałą cebulę. Pieczarki przełożyć do garnuszka z pulpetami i razem gotować. W międzyczasie posiekać koperek i połączyć go ze śmietaną i odrobiną soli. Zaprawić sos (jeżeli nie będzie gęsty to należy rozrobić 3 łyżki mąki z zimną wodą i delikatnie wlać do sosu, ciągle mieszając). Doprawić do smaku. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Nie tłuc

ChilliJemy
Pikle ekspresowe w 48h – relish do hot dogów i hamburgerów 594

lodówki. Pikle dojrzeją już po 48 godzinach – ja korzystam z nich w takiej postaci jak są, albo robię z nich relish do kiełbasek, hot dogów, pieczonego i smażonego mięsa albo do burgerów. W lodówce będą zdatne do użytku przez około 2-3 miesiące. Przed użyciem warto pikle opłukać z przypraw.   RELISH Z PIKLI Relish do kiełbasek, hot dogów(...)takich proporcjach? W takich, żeby relish nie spadał z jedzonej kiełbaski i nie rozsypywał się.   Do burgerów, wołowiny i kurczaka mieszam posiekane pikle z majonezem, ketchupem lub sosem bbq – w takich samych proporcjach jak wyżej – żeby się elegancko wszystko ze sobą zlepiło. SKŁADNIKI NA 1 litrowy słoik 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i cukinia, słodka i ostra

Karo in the Kitchen
Combry jagnięce w winnej marynacie 149

wkładamy do woreczka lub pojemnika - tak by szczelnie je zamknąć i wstawić do lodówki na dobę. Jeśli nie macie tyle czasu - marynujcie combry chociaż przez 2-3h. Kiedy mięso jest gotowe, smażymy je na rozgrzanej patelni z obu stron, tak by nabrało kolorów, a następnie wykańczamy w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez około 20 min. Czas smażenia(...)koniec. Po usmażeniu jagnięciny nie szorujcie od razu patelni. Wlejcie na nią marynatę (bez ziół), szklankę bulionu i cierpliwie redukujcie na małym ogniu, aż do uzyskania delikatnego sosu. Możecie na koniec wkręcić łyżeczkę masła. Buraczki, czy inne dodatki wedle uznania. Smacznego

Spektrum Smaku
Fit sałatka z kurczakiem w sezamie 421

Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paseczki, a następnie mieszamy z przyprawami i odstawiamy żeby trochę nimi nasiąknął (ja nie miałam na to czasu, ale lepiej jest przygotować mięso wcześniej) Jajko mieszamy z jogurtem i sezamem i w tej mieszaninie obtaczamy kurczaka. Paski układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)krążki cebulę. Na wierzch układamy upieczonego kurczaka. Dressing miodowo musztardowy: 4 łyżki oleju lnianego zimno tłoczonego Oleania 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy ze sobą i polewamy nim obficie nasze danie. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Lasagne z dynia 196

rosly w mniej widocznym miejscu.Tym razem postawilam na nowosc w mojej kuchni, a mianowicie na lasagne z dynia. Tradycyjna lasagne jest u nas bardzo lubiana, wiec z checia zamienilam mieso mielone na farsz z dyni i wierzylam, ze wszyscy beda sie tym daniem tak samo zajadac. Nie pomylilam sie :-)Do tego cudowny aromat pieczonej dyni, a potem przypiekanego parmezanu rozchodzil(...)lyzki smietany 50g tartego parmezanu papryka w proszku (ja mam mieszanke slodkiej i ostrej papryki w stosunku 1:1) sol, pieprz galka muszkatalowa oliwa z oliwek 150g wedzonego boczku sos beszamelowy: 75g masla 50g maki 0,5 litra mleka 70g tartego parmezanu sol, pieprz wykonanie:Dynie obieramy i pozbawiamy pestek, kroimy na dosc spore kawalki, ktore obtaczamy w 1 lyzce

Przysmaki Karolki
Zapiekanka z makrelą wędzoną 208

Na zewnątrz jest tak zimno, że nawet wychodzić się nie chce. Ale obowiązki to obowiązki :) Po powrocie do domu musiałam zjeść coś rozgrzewającego a zapiekanka nadaje

Zainspirowana w kuchni