drobiowe na patyku Przepis bierze udział w konkursie ;) #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen Kotleciki w sam raz na raz, szybkie , smaczne i bardzo ładnie podane. Podawać można z różnymi sosami, ja podałam z keczupem. Smakują dobrze na ciepło jak i na zimno. Składniki filet drobiowy - 500 g cebula - 1 szt sól i pieprz bułka kajzerka - 1 szt tłuszcz(...)tarta do panierki keczup łagodny Kotlin do podania. Przygotowanie: Filety zmielić w maszynce. Cebulę obrać, bułkę namoczyć w wodzie odcisnąć. Składniki połączyć, wymieszać z przyprawami. Formować małe kulki z mięsa, obtaczać w bułce tartej, smażyć na tłuszczu. Wyjmować kulki z patelni na ręcznik papierowy, do osączenia z nadmiaru tłuszczu. Kuleczki nabijać na patyczki od szaszłyków, podawać z keczupem. (function
Kuchnia Danusiłyżkami cukru. Gotujemy około 25 minut. W tym czasie, na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, rozdrabniając ile się da. Doprawiamy łyżeczką wegety i pieprzu. Po około 15 minutach, mięso powinno być gotowe, wtedy odlewamy nadmiar oleju i wody która powstała podczas smażenia. Ugotowaną na miękko marchew doprawiamy kolejnymi 2 łyżkami cukru. Odlewamy wodę, tak aby pozostało się dosłownie około(...)szklanki. Do miski wsypujemy 4 łyżki mąki i wlewamy około 5 łyżek wody, roztrzepując wszystko aby powstała gęsta zatrzepka. Wlewamy zatrzepkę do marchewki, ciągle mieszając. Powstanie nam coś jakby sos. Danie gotowe podajemy z utłuczonymi ziemniakami i gotową wołowiną. Smacznego
Klasyka Gotowaniapodwójna filet z kurczaka Marynata: 1 ząbek czosnku(dałam 5 ząbków bo jeden stanowczo za mało) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej musztardy(u mnie rosyjska) 1 łyżeczka ostrej papryki(u mnie wędzona,ale następnym razem dam 2 łyżeczki) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu(...)marynatę:czosnek obrać,wycisnąć i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.Piersi umyć,osuszyć,umieścić w naczyniu,zalać marynatą.Przykryć folią spożywczą,wstawić do lodówki na 2 godz(po godzinie mięso przewrócić). Osobiście polecam mięsko zamarynować na noc,wtedy będzie dużo smaczniejsze.Mięsko rewelacyjnie przeszło przyprawami,było aromatyczne i soczyste. Piersi wyciągnąć z marynaty,zawinąć je osobno w folię aluminiową
Niespełnione zdolności kulinarnetakich. Potrzebujemy 1/2 kapusty 1 kg, 1/2 kg mielonego, 1/2 kg ugotowanego ryżu. Sól, pieprz, papryka, 3 jajka, bułka tarta i koncentrat pomidorowy. Kapustę ucieramy na tarce. Dodajemy mięso, jajka, ryż, łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę papryki, parę łyżek bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki dla stężenia. Potem wyjmujemy i sprawdzamy czy można ulepić(...)trochę bułki. Uformowane kotlety/gołąbki otaczamy mąką i smażymy. Usmażone odkładamy na papierze kuchennym dla odsączenia z tłuszczu. W takiej postaci już możemy serwować. Jeżeli chcemy podać z sosem, to do garnka wkładamy umyte liście kapusty, które odrywaliśmy przed ucieraniem. Liście zalewamy wrzątkiem i dodajemy 2 kost. rosołowe. Następnie układamy gołąbki i dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy
chleba naszegoprzypraw, w panierce z bułki tartej i płatków kukurydzianych. Jest to danie łatwe do przyrządzenia, a przy tym niezwykle smaczne, można je podać z ziemniakami i sałatą lub ulubionym sosem i frytkami. składniki na około 20 nuggetsów 50 dag piersi z kurczaka 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 4 garście płatków kukurydzianych olej do smażenia 1/2 łyżeczki przyprawy curry(...)łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki czarny pieprz sól przepis Umyte piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół a następnie kroimy w ukośne, niewielkie kawałki. Pokrojone mięso wrzucamy do miski doprawiamy niewielką ilością soli, dodajemy czosnek granulowany, przyprawę curry, czarny pieprz oraz kurkumę i mieloną paprykę, wbijamy całe jajko i wszystko mieszamy dłonią. Do drugiej miski wsypujemy bułkę
Smakowite Daniasiekamy w rozdrabniaczu na mniejsze kawałeczki.Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki,szynkę w drobną kosteczkę.Następnie wrzucamy do garnka dodajemy troszkę oleju i podsmażamy chwilkę,później dodajemy mięso mielone i też smażymy chwilkę wszystko razem,studzimy i dodajemy do makaronu.Dodajemy także starty żółty ser,jajka,bułkę tartą i mąkę.Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą,pieprzem(...)masy formujemy kotleciki,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na ciemnozłoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Kotleciki można podawać z sosem np.pomidorowym lub pieczarkowym ,do tego jakaś surówka i obiadek gotowy. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszasmakuPrzygotowanie: Przygotowane mieso pokroic na 6 jednakowej wielkosci kotletow.Na miesie rozlozyc folie z rolki i lekko rozbic z obu stron.Doprawic sola i pieprzem.Przygotowac rondel ,w ktorym bedziemy dusic mieso i duza patenie.W garnku i na patelni rozpuscic po 2 lyzki masla klarowanego.Kotlety obtaczac w mace i smazyc na mocno rozgrzanej patelni z obu stron.Na rozgrzanym tluszczu w rondlu podsmazyc cebulke(...)czosnkiem.Gdy sie zezloci dodac pomidory z puszki.Do puszki wlac pare lyzek wody,przeplukac i reszte wlac do rondla.Dodac oregano i pozostale przyprawy.Dolozyc obsmazone w miedzyczasie kotlety.Zatopic w sosie i dusic okolo 40 min-do 1 godziny,az kotlety beda miekkie.Pod koniec duszenia dodac smietanke,by zabielic powstaly sos.Bez sa rownie pyszne.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sera (u mnie topiony w plastrach) Pieczarki umyłam. Pozbawiłam trzonków, wydrążyłam. Posiekałam drobno trzonki i to, co wydrążyłam.. Cebulę także drobno posiekałam. Podsmażyłam wraz z trzonkami. Dodałam do mięsa mielonego. Dorzuciłam posiekaną pietruszkę, wbiłam jajko, doprawiłam i wyrobiłam masę jak na mielone. Wypełniłam masą kapelusze. Ułożyłam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Każdy z nich przykryłam złożonym na pół plasterkiem(...)stopni. Piekłam ok 45 minut. Z powodu, że użyłam sera topionego w plasterkach, częściowo spłynął on do naczynia, pieczarki puściły sok i w wyniku tego powstał lekki sos serowo-pieczarkowy. Można pieczarki podać z pieczywem/ ziemniakami (w przypadku obiadowym) i owym sosem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikawałki zbliżone wielkością do kawałków mięsa. Ogórek umyć, osuszyć, pokroić na grube plastry. Cebulę obrać i pokroić w średniej grubości plastry. Na patyki nadziewać po kolei wszystkie składniki: mięso, paprykę, cebulę, ogórek i paprykę. Grillować przez kilka minut ze wszystkich stron. Polędwica nie musi się długo smażyć, poza tym marynowana znacznie szybciej staje się miękka i krucha. Podawać(...)dowolnymi sałatkami. Jeśli lubicie szaszłyki, to spróbujcie także takich najprostszych, z dodatkiem kiełbasy 😊 Do dań mięsnych i kiełbas z grilla polecam szybką sałatkę ziemniaczaną z porem i lekko musztardowym sosem
Codzienna kuchnia niecodziennacebulę. Zdejmij z ognia i ostudź. W międzyczasie wymieszaj za pomocą miksera lub miotełki jajko, serek, przyprawy i tarty parmezan. W duże misce dobrze wymieszaj jajeczno serową masę z mięsem. Dodaj cebulkę i wymieszaj wszystko jeszcze raz. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, papier najlepiej dodatkowo natłuścić. Z masy mięsnej lepimy małe kuleczki (wielkości orzecha) i układamy na papierze. Pieczemy kuleczki(...)pieczenia ze środka wytopi się nieco sera, tworząc sosik do klopsików, Pycha. Tak wyglądają moje kulki bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Widać że wypłynął ser. Powstał w ten sposób sos, idealny do brokułów. A tak gotowe do zjedzenia :-) Polecam. Klopsiki smakują doskonale podane z brokułami, kalafiorem lub brukselką. Podoba się Wam przepis? A może macie swoją ulubioną wersję klopsików
Marta próbujewracać do przepisu jeśli tylko nadarzy się okazja! Nie mogłybyśmy się nim z Wami nie podzielić dlatego dzisiaj zapraszamy Was na warzywne "lasagne" z bobem , bez grama mięsa i pomidorów - czyli totalnie odmienną wersję swego włoskiego pierwowzoru (mamy nadzieję, że fani włoskiej kuchni nie obrażą się (:). Danie polecamy wszystkim zwolennikom bobu, który jest naprawdę bardzo zdrowy, przepyszny i niesamowicie(...)wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania 250 ml śmietanki 30% 100g sera feta świeżo zmielona sól (odrobina), pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki, szczypta suszonego imbiru i kurkumy Sos beszamelowy (wg. receptury Julii Child): 2 szklanki gorącego mleka 2 pełna łyżka masła 3 pełne łyżki mąki świeżo zmielona sól, pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa +opcjonalnie(u nas): pół
Symfonia Smakówupiekłam i jadłam, a piekę dużo różnorodnych pasztetów. Jest bardzo miękki, aromatyczny i chrupiący dzięki orzechom. Ładnie się kroi ukazując zielonkawe pistacje. Najlepiej smakował z sosem żurawinowym i był niekwestionowanym królem wszystkich świątecznych wędlin, bo wyszedł jako pierwszy. Składniki: • 1 gotowana kaczka z rosołu • warzywa z rosołu – 3 marchewki, pietruszka, kawałek selera(...)wierzchu rosołu • 3 jajka • 200 g obranych pistacji • sól, pieprz do smaku • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej • 1 łyżeczka majeranku Wykonanie: • W maszynce do mielenia zmielić mięso kaczki razem ze skórą, ugotowany ryż i warzywa z rosołu. • Dodać tłuszcz, jajka i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. • Wymieszać mięso
To co kochamotrząsnąć. Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Dodać mięso, obsmażyć na brązowo ze wszystkich stron. Jeżeli to konieczne, obsmażać policzki partiami. Obsmażone kawałki mięsa odkładać na bok. Całe obsmażone mięso włożyć ponownie na patelnię, dodać odłożoną cebulę. Zmniejszyć ogień. Dodać czosnek, kmin i paprykę, marchewkę i chorizo,smażyć wszystko przez ok minutę, następnie wlać sherry. Zagotować i drewnianą łyżką(...)Wlać bulion wołowy. Doprowadzić do wrzenia. Dusić na wolnym pod przykryciem ogniu przez 2 godziny lub do momentu, gdy policzki są bardzo miękkie. Od czasu do czasu zamieszać jeżeli sos zbyt zgęstnieje dodać bulionu. Posypać pietruszką. Podawać z ryżem lub rozgniecionymi ziemniakami. Smacznego
Stare GaryQuiche (czytaj: kisz) to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie stanowi mięso, bądź warzywa z przyprawami. Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna(...)rodziny i znajomych, na lunch, obiad lub kolację. Upieczona w ceramicznej formie dłużej utrzymuje ciepło. Główne składniki dzisiejszego quiche to jarmuż, ananas i orzechy nerkowca, zatopione w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego. Sos jest lekko pikantny, przyprawiony na azjatycką nutę: czosnkiem, imbirem, curry i papryczką chili. To znakomite "towarzystwo" dla jarmużu. Jeśli jeszcze nie oswoiłeś jarmużu, ta kombinacja smakowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!RYBNE BURGERY Z CIECIERZYCĄ / FISH&CHICKPEAS BURGERS W mojej kuchni nic nie może być “normalne”, burgery też nie z mięsa, a z ciecierzycy i świeżego łososia… Mięsne też robię, ale tym razem miałam ochotę na lżejsze wydanie tej potrawy raczej nie kojarzącej się ze zdrowym odżywaniem. Chciałabym odczarować hamburgery , gdyż, robione w domu, są bardzo dobrym i zdrowym posiłkiem(...)zawierającym wszystko co potrzebne – białko, warzywa, węglowodany – pełnowartościowy obiad/kolacja! W wersji mini – idealna przekąska. Ja tym razem robiłam wersje pełnowymiarową z grahamkami, świeżymi warzywami, domowej roboty sosami – samo zdrowie i jak smakuje… Miłego gotowania! In my kitchen nothing can be „normal” even the burgers aren’t made of meat, but from chickpeas
Martyna Cooksmajonezu 1 kubek jogurtu naturalnego (koło 180 gram) łyżka ziół prowansalskich przyprawa curry papryka słodka pieprz sól "sypka" rozkosz Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Do mięsa dodajemy do smaku (wg upodobań) curry paprykę oraz pieprz i sól. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie smażymy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ogórki kroimy(...)bardzo drobno do miski. Do makaronu dodajemy fasolę kurczaka oraz ogórki. Całość dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce łączymy jogurt + 3 łyżki majonezu oraz zioła prowansalskie. Do powstałego sosu dosypujemy przyprawy z dwóch zupek (ja dodałam od jednej curry i ostro kwaśnej), nie dodajemy tłuszczu dołączonego do zupek ! łączymy składniki sosu i powoli , stopniowo dodajemy do pozostałych składników dokładnie mieszając
CynamonemPoOczach