mieso w sosie - 1636 przepisów (strona:80/110)

Placki ziemniaczane z pikantnym wieprzowym gulaszem 192

się porów - delikatnie przypiekamy i wówczas podlewamy wodą (mięso powinno być mocno przykryte), dodajemy liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do miękkości mięsa (w razie potrzeby podlać wodą) Kiedy mięso jest miękkie doprawiamy papryką i pieprzem. Zagotowujemy.  Oprószamy mąką do zagęszczenia.   Placki ziemniaczane: obrane ziemniaki wraz z cebula i czosnkiem trzemy na tarce (użyłam tarczy do tarcia(...)pieprz - mieszamy. Następnie dodajemy mąkę mieszając - ciasto na placki nie powinno być zbite.  Na rozgrzanym tłuszczu smażymy na rumiano z dwóch stron niewielkie placki. Placki podajemy z gorący sosem oraz ogórkiem konserwowym całość oprószając posiekaną natką pietruszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Indyk z mango, żurawiną i miodem 158

razem mięsko z owocami. My tak lubimy, odpowiada nam połączenie mięsa i owoców. Indyk tak jak i kurczak świetnie się do tego nadają. Z indykiem połączyłam mango i żurawinę, dodałam trochę miodu, kurkumy, natkę pietruszki i śmietankę 18%. Jako dodatek kuskus. Nam smakowało bardzo :-) Miłego dnia :-) Składniki: 1 większe dojrzałe mango 400 g filetu z indyka 3 garście żurawiny sól(...)himalajska pieprz kurkuma natka pietruszki 4 łyżki miodu  olej kokosowy do smażenia śmietana 18% do zup i sosów 1. Mango obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany na patelni olej kokosowy. 2. Indyka kroimy w paski, wrzucamy do mango, dodajemy sól, pieprz i kurkumę, jak indyk będzie prawie usmażony dodajemy żurawinę, mieszamy chwilkę podsmażamy

kruche babeczki
Temesvári sertéstokány 164

masz niewielką patelnię, zrób to partiami). Przygotuj warzywa: paprykę pokrój na paseczki wielkości połowy kawałków mięsa, podobnie zrób z pomidorami. Fasolkę przekrój na pół i odetnij końcówki. Do przyrumienionego mięsa dodaj utarty kmin, sypkie przyprawy i czosnek i przysmażaj minutę. Następnie dodaj paprykę i pomidora i przesmaż kilka minut, po czym dodaj pomidory w puszcze i szklankę wody oraz fasolkę(...)czasu do czasu mieszając, około 40-60 minut, do miękkości Po tym czasie dodaj śmietanę wymieszaną z jogurtem. Pamiętaj, żeby całość zdjąć z gazu i dodać do śmietany trochę sosu i rozrobić przed dodaniem jej do dania. Mimo to, Temesvári sertéstokány może się zważyć ze względu na jogurt. Nie wpływa to jednak na szczęście na smak :) Życzę mu apetyt !!!*** link

Bazując na smaku
Śląskie rolady wołowe z kluskami i modrą kapustą 261

plastry, boczek w drobną kostkę i układamy na płatach mięsa. Każdy płat dokładnie zwijamy w roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu. Podlewamy mięso bulionem i dusimy do miękkości. W międzyczasie ziemniaki ugniatamy, przekładamy do miski i dzielimy masę na 4 części. Jedną część wyjmujemy i uzupełniamy ją taką samą ilością mąki ziemniaczanej. Dokładamy(...)okrągłe, plaski kluski, w środku każdej robiąc palcem płytką dziurkę. Kluski wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Ugotowane rolady wyjmujemy z garnka, a sos zagęszczamy mąką, zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy ciepłe rolady z sosem, ugotowanymi kluskami i zimną kapustą. Kategoria: żarło powszednie Tagged: boczek , cebula , kapusta , kuchnia polska , kuchnia regionalna , wołowina

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Kotleciki jagnięce 119

Już od jakiegoś czasu na moim blogu możecie znaleźć potrawy inspirowane smakami Indii, z dodatkiem pysznych past i sosów Patak’s. Zebrałam je dla Was w jedną kategorię i dostęp do wszystkich znajdziecie w głównym menu w kategorii „ KUCHNIA INDYJSKA „. Dziś mam dla Was kolejny pyszny przepis, który mam nadzieję zainspiruje Was do eksperymentów kulinarnych. Z dodatkiem(...)madras możecie przygotować cały jagnięcy comber lub podzielić go w niewielkie kotleciki jagnięce z kostką. Jagnięcina bez odpowiedniego doprawienia ma dość wyrazisty, nie każdemu odpowiadający smak. Jeśli do zamarynowania mięsa użyjecie pasty przyprawowej mięso nabierze zupełnie nowego smaku, będzie pyszne, soczyste i delikatne. kotleciki jagnięce PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 6-10 kotlecików jagnięcych lub cały comber

nietylkopasta.pl
MAKARON ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 173

ostra papryka 3/4 szklanki smietanki 30% 500 g mięsa z kurczaka np z udek- może być z rosołu olej z ryżu o smaku czosnku  SORISO Wykonanie:   Ugotowane mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rumiano na patelni. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Na ten sam olej wrzucamy szpinak, dusimy ok 10 minut, dodajemy fetę(...)doprawiamy do smaku.Dolewamy śmietanę, dusimy chwilę aż zgęstnieje. Dokładamy usmażonego wcześniej kurczaka , mieszamy.W osolonej wodzie gotujemy makaron, odsączamy i wykładamy porcję makaronu na talerz, na makaron wymieszanego kurczaka z sosem szpinakowym

Z Majeczką w kuchni
Wegeburgery z plackami z fety cukini i marchewki 179

Dzisiaj przepis na pyszne burgery, w których w role mięsa wcielają się pyszne placuszki z fety, cukinii marchewki, które są najlepszymi plackami z cukinii jakie kiedykolwiek robiłam, dlatego z czystym sumieniem mogę je wam polecić :) Składniki : Na placki :  - 2 szklanki startej na tarce cukini  - 1 szklanka startej marchewki - 3 jajka - 5 łyżek mąki (ja użyłam owsianej, ale może(...)być dowolna) - 5 łyżek fety rozgniecionej widelcem ja użyłam arla apetina feta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  - szczypta ostrej papryki  - sos sojowy, pieprz - kilka posiekanych listków bazylii  Do burgerów  - 2 bułki pełnoziarniste - kilka listków sałaty - pomidor - 2 plasterki sera żółtego - pół awokado  Przygotowanie:  Wymieszać wszystkie składniki na placki, wyłożyć masę łyżką na patelnię

zdrowa vege kuchnia
Sałatka grecka 368

smaku czarnych oliwek i sera fety, który jest uważany za najlepszy kulinarny wynalazek greckiej kuchni. Całość skropiona aromatycznym dressingiem smakuje rewelacyjnie i znakomicie komponuje się z każdym rodzajem mięsa. Składniki: 1 sałata lodowa 3 pomidory 2 ogórki 2 czerwone małe cebule 160g czarnych oliwek 300g sera feta Dressing: 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody(...)pieprz Wykonanie: 1. Sałatę umyć i porwać na dowolne kawałki. 2. Pomidory pokroić na ósemki, ogórka na półplasterki, a cebulę w piórka. 3. Ser feta pokroić w kostkę. 4. Sos: Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i doprawić solą i pieprzem. 5. Sałatę przełożyć do dużej miski, dodać pomidory, ogórki, cebulę, oliwki i ser feta. Całość wymieszać i polać przygotowanym dressingiem

Szalona Kuchnia Eweliny
Kurczak curry + film 109

dużego garnka wrzucamy fasolkę szparagową, pokrojoną marchew, pora oraz kapustę i kurczaka. W szklance gorącej wody rozpuszczamy kostkę warzywną, dokładnie mieszając. Gorący wywar wlewamy do garnka z warzywami i mięsem. Całość dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Następnie dodajemy łyżeczkę curry, oraz obrane i rozgniecione lub przecisnięte przez praskę ząbki czosnku, w razie potrzeby(...)rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości zimnej wody dokładnie mieszając ( tak żeby nie było grudek). Gotową zawiesiną zagęszczamy nasze danie, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty aż sos zgęstnieje.   Artykuł Kurczak curry + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Karkówka duszona z warzywami 232

minut. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i fasolkę szparagową, dusić kolejne 5 minut. Dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać, gotować jeszcze około 3 minut, sprawdzić stan uduszenia mięsa i warzyw i jeśli nam odpowiada, to przykryć, zdjąć z palnika i odstawić na 2 - 3 minuty, aby się zatrzymał proces gotowania. U mnie fasolka zbyt mocno się rozgotowała, gdyż(...)papryką pod sam koniec duszenia. Karkówkę duszoną z warzywami podawać według uznania: z kaszami, ryżem lub tak jak u mnie z ziemniakami z wody. Zobacz również: Karkówka w sosie słodko-kwaśnym

Kuchcik gotuje
Gnocchi z ricottą, parmezanem i szpinakiem 74

inne dodane przeze mnie składniki sprawiają, że przepięknie pachnie, a w smaku jest naprawdę ciekawe. Moje niedawne problemy zdrowotne zmusiły mnie do eliminacji pewnych składników z diety. Ograniczenie spożycia mięsa wpłynęło niezwykle twórczo na kompozycje posiłków, które nie tylko pomagają mi w mojej zdrowotnej kuracji, ale również pysznie smakują. Okazuje się, że jarskie dania wcale nie są gorsze(...)dodatkiem ricotty, a nie ziemniaków, są po prostu przepyszne. Czosnek, parmezan i bazylia sprawiają, że danie nabiera charakteru i smaku. Aby przełamać czymś zielony akcent kluseczek, przygotowałam kwaskowaty sos pomidorowy z odrobiną cebuli, bazylii oraz śmietanki. Polecam! Zaskoczcie tych, których karmicie!   Składniki: 200g świeżego szpinaku garść listków świeżej bazylii 150g sera ricotta 100g startego parmezanu 1 jajko

Raj dla Podniebienia
Rybne krokiety z karpia 348

Fish croquettesSkładniki.20 dag mięsa ugotowanego z ryb1 ziemniak1 cebulka1 żółtko1 łyżeczka kolendry1 łyżka natki pietruszkigałka muszkatołowasólpieprzmąka bułka tartajajko do panierowaniaolej do smażeniaWykonanie.Proponuję wykorzystać resztki z ryb po filetowaniu, albo całą. Ugotować z warzywami, wyjąć i rozdrobnić widelcem. Do miski włożyć rybę , ugotowany i obrany ziemniak ,posiekana drobno cebulkę, natkę pietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i uformować krokiety(...)Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Podaję z śliwkowym sosem chilli.Sos.100 g powideł śliwkowych1 łyżeczka oliwy1 ząbek czosnku1 łyżka octu winnego1 łyżka słodkiego sosu chilliNa oleju przesmażyć czosnek, dodać powidła, ocet i chilli. Mieszać, aż składniki się połączą

Kulinarny karnet Christophera
Domowa wędlina – pieczona łopatka 267

Zapewne wielu z Was zastanawia się z czego są zrobione wędliny, które możemy kupić w sklepie :) Ile jest w nich mięsa, a ile sztucznych polepszaczy smaku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klopsiki indycze w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem 96

łyżeczki suszonego tymianku łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula pół słoika naszego fantastycznego przecieru pomidorowo-paprykowego (z TEGO przepisu) sól, pieprz oliwa z oliwek W misce mieszamy mięso w tymiankiem, musztarda, oraz do smaku sola i pieprzem. Formujemy małe klopsiki i obtaczamy je dokładnie oliwą i wstawiamy w zamkniętym pojemniku do lodówki. Następnie cebulę i czosnek kroimy(...)sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmażamy na rumiano klopsiki. Nie dajemy dodatkowo tłuszczu, gdyż w zupełności wystarczy ten który pokrywa już nasze mięsne kuleczki. Wrzucamy je do sosu i gotujemy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z makaronem al dente. U nas było to tagliatelle, ale będzie pasowało również spaghetti. Zajadamy ze smakiem :) Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać

Marder&Marder Manufacture
Kurczak po katalońsku 387

mięsie, dodajemy mieszankę warzyw z papryką i ziołami, przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą czerwoną papryką i bazylią. Wszystko dusimy do momentu zagotowania. Dolewamy bulion i wsypujemy suchy ryż. Dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem, około 20 minut, od czasu do czasu mieszając (żeby ryż się nie przypalił). Pod koniec na wierzchu układamy usmażonego kurczaka, polewamy sosem

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania