mieso w sosie - 1636 przepisów (strona:54/110)

Przepiórki duszone w cydrze gruszkowym, podane z czerwoną quinoą i młodym szpinakiem 150

lodem i jak mnie znacie, to wiecie, że nie było opcji, żebym powstrzymała się przed ich zakupem ;) Zastanawiałam się długo nad sposobem ich przygotowania, nie chciałam zepsuć tak delikatnego mięsa. Zrobiłam przegląd lodówki i znalazłam w niej fantastyczny trzebnicki cydr gruszkowy , jak się później okazało ten duet był strzałem w dziesiątkę. Przepiórki wyszły pyszne, aromatyczne i soczyste. Czerwona komosa ryżowa(...)przykryciem około 40 minut. Jeśli w międzyczasie cydr za bardzo się zredukuje możemy go dolać więcej, lub użyć odrobiny wody. Sos powinien się na tyle zredukować, żeby nie spływał swobodnie z przepiórek tylko lekko je zglazurował.  Gdy mięso jest już miękkie, podajemy je na gorącej komosie ryżowej i ze szpinakiem, który wcześniej wystarczy lekko posolić i wrzucić na parę

Quinoa Raz!
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 183

razie potrzeby na koniec odparowujemy nadmiar płynu, by sos był gęsty. Dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy i rozprowadzamy dokładnie w sosie. W międzyczasie przygotowujemy łososia. Na patelni grillowej na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Łososia kładziemy najpierw mięsem do dołu i opiekamy 7-8 minut, co jakiś czas delikatnie przesuwając wzdłuż wyżłobień patelni. Następnie odwracamy go skórą do dołu(...)łyżek oliwy. Po odcedzeniu dodajemy do niego 1 łyżkę masła i mieszamy tak długo, aż się rozpuści i zostanie wchłonięte przez makaron. Łososia podajemy na ciepło z makaronem i sosem porowym, udekorowanego czerwonym kawiorem w ilości wedle upodobań. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia francuska Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia francuska Kulinarna Pokusa #gallery-170 {margin: auto;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Cannelloni z pomidorowym indykiem i cukinią pod dyniowym beszamelem 159

Goudę, Ementalera i Złotego Mazura) słodka papryka do posypania Farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka4 ząbki czosnku 1 duża cebula2 młode cukiniepuszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowegopół pęczka posiekanej natki pietruszki1 łyżka ziół do pizzy1 łyżka oregano sól, cukier i pieprz do smakuolej do smażenia Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki1 szklanka zimnego mleka1 szklanka słodkiej śmietanki(...)Rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, smażyć na małym ogniu aż delikatnie się zrumieni. Dodać posiekany drobno czosnek, a po minucie mięso i usmażyć. Do mięsa dodać starte na grubej tarce (nieobrane) cukinie i dusić do odparowania płynu. Dodać pomidory i koncentrat oraz zioła, oregano i natkę. Gotować kilka minut, doprawić solą i pieprzem i ewentualnie

Czerwień i błękit
Pieczony, prasowany boczek 169

łyżka sosu worcester 1 łyżka miodu 1 łyżeczka , granulowanego czosnku 1 łyżeczka , mielonej ostrej papryki sól do smaku Wszystkie przyprawy i sosy ,mieszamy ze sobą , dodajemy miód , mieszamy . Boczek tniemy w ładne , zgrabne kwadraty , osuszamy je ręcznikiem papierowym . Mięso przekładamy do miski lub pojemnika i zalewamy marynatą – wmasowujemy ją w każdy kawałek . Odstawiamy , koniecznie na całą noc . Następnego dnia

Ogrodnik w podróży
Diabelski gulasz z knedliczkami 94

mniejsze 1 ostra zielona papryczka 0,5 czerwonej papryki ogórek korniszony sól, 3 ząbki czosnku, sos pieczeniowy ciemny Umyć i osuszyć wołowinę. Obsmażyć na suchej patelni z każdej strony każdy kawałek. Na osobnej patelni na oleju zeszklić cebulkę. Dodać wraz z roznieconym czosnkiem do mięsa. Dodać wrzącą wodę i dusić przez 20-30 minut pod przykryciem.  Dodać pokrojoną

MarciochaKucharzy
STEKI Z MASLEM IMBIROWYM NA GRILLA 129

180g ) 8 łyżek oliwy po 1/2 pęczka bazylii, tymianku i rozmarynu sól pieprz pomidory do dekoracji  dodatki: kilka opieczonych na grillu kromek bagietki czerwone wino sałata w sosie winegret chutney z mango kilka cząstek pomidora do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Imbir obieramy, natkę pietruszki płuczemy, osuszamy - wszystko drobniutko siekamy, mieszamy razem z miękkim masłem, dzielimy na 8 porcji łyżką(...)około 5-10 minut (w zależności od tego jaki stopień wysmażenia lubimy). Na koniec mięso oprószamy solą i pieprzem. Na każdym gotowym steku układamy kulkę dobrze schłodzonego (nawet zmrożonego) masła imbirowego. Danie dekorujemy świeżymi ziołami i cząstkami pomidorów. Podajemy z opieczonymi kromkami bagietki, sałatą w sosie winegret , chutneyem z mango oraz czerwonym winem (dla dorosłych oczywiście). Smacznego

Moja Książka Kucharska
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym 118

aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 25 minut Składniki: – 200 g makaronu typu kolanka, penne, farfalle lub innego z pszenicy durum – 500 mielonego mięsa drobiowego – 3-4 łyżki bułki tartej – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól, pieprz, oregano(...)łyżkach oliwy, tak aby mięso nie było surowe a pulpeciki lekko się zezłościły. W płaskim szerokim garnku rozgrzej łyżkę oliwy, następnie wrzuć czosnek drobno posiekany (3 ząbki), posiekaną cebulę. Zeszklij wszystko i dodaj anchois jeśli dodajesz je do potrawy. Następnie dolej passatę pomidorową i połowę gorącego bulionu lub rosołu. Do sosu dodaj pulpeciki a następnie dorzuć suchy makaron. Jeśli

nietylkopasta.pl
Azjatycka wołowina z jarmużem i grzybami / Asian-style beef with kale and mushrooms 173

rózgą sos sojowy, bulion, ocet, skrobię lub mąkę kukurydzianą, imbir i pieprz. Dodaj pokrojoną wołowinę przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 20 minut do lodówki. W dużej patelni lub woku rozgrzej na dużym ogniu 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Dodaj mięso wyjęte

karmelowy
KANAPKA Z KURCZAKIEM – WIEDŹMIN – kurczak marynowany w piwie stout 232

tylko przygotować wypaśną kanapkę w wiedźminskim stylu – w grze często występuje alkohol, dlatego zamarynowaliśmy mięcho w stoutcie (ofc kaedweńskim ;)) i zgrillowaliśmy szytnaćce (zamiennie pieczarki) oraz dodaliśmy pietruszkowy sos, a wszystko zamknęliśmy w kromkach rustykalnego chleba. Mając na uwadze, że Wiedźmin 3: Dziki Gon to wielogodzinna rozgrywka na naprawdę światowym poziomie (nawet nasz Walec na miesiąc porzucił czołgi na rzecz(...)przy założeniu, że gotujemy go na największej mocy palnika. Następnie gotowym sosem smarujemy kurczaka z jednej strony i przechodzimy do kolejnego kroku, 4. GRILLOWANIE/SMAŻENIE KURCZAKA (14-15 min) Filety z kurczaka kładziemy posmarowaną stroną na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej), uprzednio lekko wysmarowaną tłuszczem i smażymy mięso ok. 5 min na średnim ogniu. Następnie smarujemy surową stronę filetów marynatą, obracamy

Nerds Kitchen
Bitki wieprzowe w sosie własnym. Przepis krok po kroku. 206

Bitki wieprzowe w sosie własnym. Bitki wieprzowe w sosie własnym. Składniki:   600 g wieprzowiny np. schabu, karkówki lub szynki 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki oleju roślinnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 600 ml wywaru lub wody sól, pieprz Przygotowanie:   Wieprzowinę podziel na cztery plastry. Przez(...)sosie własnym. Bitki wieprzowe to bez sprzecznie jeden z najlepszych i najprostszych przepisów obiadowych. Można także sięgnąć po taki ekspresowy przepis na  KOTLETY JAJECZNE (link)   Potrawa idealna dla osób zapracowanych   Ogromną zaletą tego dania jest fakt, że do przygotowania można użyć prawie każdego rodzaju wieprzowiny. Jak wiadomo, ten rodzaj mięsa

kuron.com.pl
Pieczony indyk z orientalną nutą na pak choi 165

Pak choi to inaczej kapusta chińska. Smakuje trochę jak kapusta, trochę jak sałata rzymska, coś po środku. Można ją jeść smażoną, gotowaną, blanszowaną, ale i na

Pichceniomania
Klopsy drobiowo-grzybowe, gotowane w sosie grzybowym 143

Do wykonania tego dania użyłam thermomix, ale podaję Wam również przepis na gotowanie bez thermomix. Przygotowanie w thermomix grzyby pokroić w plasterki i dodać do naczynia

Kuchnia Pokoleń
Pieczarki smażone 156

kroję w ćwiartki lub w plastry. Smażone pieczarki podaję do placków ziemniaczanych, do makaronów, do zapiekanek, jako dodatek do ziemniaków z mięsem. Pieczarki smażone to baza do kolejnych dań, wystarczy wlać śmietanę i mamy pyszne pieczarki w sosie, albo dodać bulion i mamy zupę pieczarkową. Pieczarki idealnie się nadają do eksperymentowania w kuchni. Przepis na pieczarki smażone, składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada z mięsa mielonego z omletem i warzywami 278

około 18 plastrów o grubości 2 cm. Widoczne na zdjęciach 9 platrów rolady zostało pokrojonych jedynie z połowy jej długości. Smak mięsa można wzbogacić o przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Roladę można podawać na ciepło np. z sosem żurawinowym, jak również na zimno (jak u mnie) np. z sosem tatarskim. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Spaghetti bolognese 109

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebule, marchew i seler drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na oliwie. Do boczku dodajemy mięso i warzywa, podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy

R'n'G Kitchen
Schab w mleku kokosowym-absolutny HIT 342

mieso obrocic.miekki schab pokroic w ukosne plastry dopiero po ostudzeniu.Przed podaniem podgrzac plastry miesa w sosie.Uwagi: uzylam mleka kokosowego z 85% extraktu z kokosa.Znacznie lepszy efekt uzyskalam rozcienczajac mleko pol na pol z woda niz duszac schab w skoncentrowanym mleku.Mieso nie bylo calkowicie pokryte plynem.Mozna pozostawic 1-2 lyzki mleka kokosowego i wmieszac na koncu do gotowego  juz sosu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ananasowe żeberka na pikantnie 207

Przyzwyczailiśmy  się do wieprzowych żeberek duszonych w sosie z dużą ilością cebuli , czasem grzybów , gotowanych, pieczonych lub z grilla. A przecież wieprzowina to mięso bardzo popularne na całym świecie i czasem przyrządzana jest w zupełnie egzotyczny dla nas sposób. Wypróbowałam pomysł na połączenie duszonych żeberek ze smakiem ananasa .Przyprawy takie jakie z orientalnych akurat miałam. Polecam- doprawienie można modyfikować. Czytaj

Buniabaje w kuchni