mieso w sosie - 1636 przepisów (strona:44/110)

Gołąbki bez zawijania z kalarepką i sosem serowym z liści kalarepki 169

gołąbków zamiast kapusty dodałam kalarepkę.  W połączeniu z sosem kalarepko serowym  wyszedł bardzo ciekawy smak Składniki •1/2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 duża kalarepka z liśćmi  • 1 marchewka • 1/2 szklanki ryżu  • sól  •pieprz • gałka muszkatołowa szczypta  • 1 szkl śmietany 30 % • 1 szklanka mleka  • 2/3 szklanki wody  • 2 serki topione

W królestwie smaków Beaty
Kurczak w sosie koperkowym 170

Szybki i pyszny przepis na obiad z piersią kurczaka w roli głównej. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z cytrusów 211

poszczególnych kawałków. Dobrze jest kroić nad miseczkę, bo przyda nam się sok z owoców, który łączymy z olejem, solą i pieprzem. Do owoców dodajemy sos, posiekany szczypiorek i pokrojone rzodkiewki. Podajemy jako dodatek do mięsa. Artykuł Sałatka z cytrusów pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Schab z pieczarkami i cebulą 66324

Kotlety układamy na spodzie patelni, pod pieczarkami.  Dolewamy około 150 - 200 ml gorącej wody, przykrywamy i dusimy około 35 minut. Po tym czasie mięso będzie miękkie.  W międzyczasie, po około 15 minutach duszenia, sos próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.  Smacznego

Smak mojego domu
Lasagne 219

Składniki 9 płatów makaronu do lazanii 0,4 kg sera żółtego 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2-3 cebule 4 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera

czarrna od kuchni
Boczek pięć smaków. 166

Zima idzie. Taka refleksja nas naszła dzisiaj po wizycie na balkonie i doglądaniu papryczek. A jak idzie zima, to by się przydało obrosnąć warstwą tłuszczu i

slodkokwasnapl
Królik duszony z wędzoną papryką 128

przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody. Pod koniec duszenia płynu powinno być niewiele, więc nie dolewajmy za dużo wody. Gotowe mięso przełoży na talerz i trzymać w cieple. Garnek z sosem zdjąć z ogniem, dodać czekoladę i wymieszać. Nie gotować z czekoladą. Podałam z groszkiem i karmelizowaną marchewką. zastawa

królestwo garów
Szaszłyki drobiowe z warzywami 265

udek kurczaka. Najlepiej, aby każdy szaszłyk rozpoczynał się i kończył kawałkiem mięsa z kurczaka. Przygotowane szaszłyki umieścić na grillu. Smażyć do momentu, aż mięso zmieni kolor, a warzywa się przypieką. Podawać z ulubionym sosem

Ugotować
Kotlety z jajek 249

smaczny dodatek do drugiego dania :) kotlety z mięsa są takie nudne! ... inspiracja od  przepisy-aleksandry.blogspot.com kotleciki zajadałam polane sosem tatarskim: Składniki: (na ok. 6 kotlecików) -5 dużych jajek ugotowanych na twardo -1 duże surowe jajko -pół czerstwej bułki -mleko do namoczenia bułki -1 mała cebula -pęczek szczypiorku drobno pokrojony -łyżka pokrojonej natki pietruszki (ja pominęłam) -bułka tarta -sól i pieprz

KasiekGotuje
Orientalny rosołek 184

sojowego.Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.Do wcześniej przygotowanych miseczek wlać gorącą wodę aby je ogrzać, następnie wylać wodę i do każdej miseczki wlać łyżkę sosu sojowego i włożyć porcję gorącego makaronu.Pokroić marchewkę i mięso i ułożyć w miseczkach. Do każdej miseczki włożyć kawałek liścia kapusty lub sałaty, grzybka i szczypiorek, następnie zalać rosołem

Mix smaku
Bitki z karkówki 164

wrzenia.  Cebule szatkujemy i dodajemy gdy mięso dusi się z pół godziny. Dodajemy też czubatą łyżeczkę soli i majeranku. Dusimy jeszcze godzinę, mięso ma być kruche i różowe. Przed wyjęciem dodaję do sosu pieprz i dosalam jeśli trzeba

prawdziwe jedzenie
Spaghetti bolognese 251

zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. W tym czasie przygotowujemy sos:1. Cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy w drobną kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę oraz pieczarki.3. Po ich zarumienieniu, dodajemy mięso. Całość smażymy ok. 15 minut. 4. Dodajemy na patelnię krojone pomidory i koncentrat. Całość często

Emcia Pichci
Kentucky Burgoo 179

ząbków czosnku -1/2 szkl. wytrawnego wina -3 szkl. bulionu -3 szkl. wody -sól, pieprz -2 łyżki oleju do smażenia -ostry sos typu tabasco/piri-piri (opcjonalnie) Przygotowanie Na patelni rozgrzać olej. przesmażyć boczek przez 2-3 minuty. Dodać mięso mielone i smażyć około 5 minut aż się zetnie. Dodać mięso gulaszowe. Przełożyć do garnka. Cebulę pociekać, marchew i seler obrać(...)mięsem. Całość zalać bulionem i wodą i wymieszać i doprawić solą i pieprzem.Dodać ryż. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Gotować następne 20 minut od czasu do czasu mieszając. Całośc wymieszać z fasolką szparagową i kukurydzą. Podgotować około 8-10 minut. Wedle uznania doprawić ostrym sosem. Wartość energetyczna

Zielona Kuchnia
Pulpeciki w sosie własnym 194

Pyszne, mięciutkie pulpeciki wieprzowe w aromatycznym sosie własnym. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na pulpeciki: olej do smażenia 1 cebula, drobno posiekana 1 mała marchewka, starta na małych oczkach 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 czerstwa bułka namoczona w mleku, odsączona 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz mąka do obtaczania(...)ogniu przez 5 minut, aż zmięknie. Dodajemy marchewkę, mieszamy, smażymy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.  2. W misce mieszamy podsmażoną cebulkę i marchewkę, mięso, odsączoną bułkę, jajko, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Zagniatamy na jednolitą masę. Odrywamy małe kawałki, formujemy kuleczki, obtaczamy w mące, układamy z boku. 3. Na patelni ze smażenia cebulki rozgrzewamy

My Culinary Art
Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty 140

młodych ziemniaków, polecam małe egzemplarze - 0.8 do 1 kg mięsa drobiowego, filet z piersi kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu - główka młodej kapusty - 2 średnie cebule - pęczek koperku - olej rzepakowy - przyprawy: shorama czerwona, papryka wędzona słodka i ostra, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz Sos: - 1/2 litra dobrego bulionu - 2 do 3 łyżek mąki pszennej lub z ciecierzycy(...)odsączyć je z tłuszczu. 4. W naczyniu do zapiekania mamy już ziemniaki, na które przekładamy kapustę, a następnie przykrywamy wszystko mięsem. Między każdą warstwę warto układać świeży koperek i pomidory oraz inne zioła które lubicie. 5. Sos przygotowujemy doprowadzając do wrzenia połowę rosołu, a w drugiej połowie roztrzepujemy mąkę, łączymy i gotujemy, a następnie powstałym sosem zalewamy wierzch zapiekanki. Czas

Apetyczna babeczka
Zraz zawijany z mielonego. 205

cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby zalać wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić, wywar pozostawić, grzyby posiekać i dodać z powrotem  do wywaru. Mięso. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito(...)Mięso podzielić na 4 części. Teraz dla mniej zaawansowanych. Można sobie pomóc i rozłożyć mięso na 4 kawałkach lekko przesmarowanej olejem folii do pieczenia. Nożem uformować 4 prostokąty z mięsa. Na każdym rozłożyć plaster szynki, kilka plasterków ogórka i trochę cebuli. Całość zwinąć w rulonik, związać jak cukierek i piec w piekarniku około 30 minut w temp. 190 oC. Bardziej

Kulinarny karnet Christophera
Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 244

bazyliowym aioli – są po prostu idealne. Jak marzę o domowym burgerze, to ten właśnie tak smakuje. Grube mięso solidnie przyprawione kuminem i kolendrą, chrupiąca z wierzchu i puszysta w środku bułka, karmelizowana słodka cebula oraz orzeźwiający, majonezowy sos aioli (oczywiście domowy, z nutą bazylii i cytryny). Małż stwierdził, że wiele burgerów pochłonął w życiu, ale te były najlepsze. Najlepsza(...)zmielenie w sklepie, niż kupować w tackach) ścieramy na drobnej tarce parmezan. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, musztardę dijon, sos Worcestershire. Solidnie solimy i dodajemy świeżo mielony pieprz (a jeszcze lepiej młotkowany). Kolendrę i kumin rozcieramy w moździerzu – dodajemy do mięsa. Całość szybko wyrabiamy ręką (mięso nie lubi długiego wyrabiania). Zostawiamy na 20-30 minut, w tym czasie przygotowujemy cebule

Poezja smaku
PIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY 318

PIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY Udka to mięso jedno z najczęściej używanych mięs w kuchni. Pieczone czy smażone smakują rewelacyjnie. Nie pogardzę tymi w sosie. Moja wersja jest bez skórki, dzięki czemu są mniej tłuste. Najpierw zamarynowane, a potem obtoczone w mące kukurydzianej i podsmażone na średnim ogniu, dzięki czemu mięso zachowało swoje soki. Następnie zostały upieczone na złocisty kolor

Kuchnia Paulettes
Sos serowy do warzyw i mięsa (z delikatną nutą czosnku) 195

wszystko do misy i sprawnie, bo w czasie kiedy sos się robił, ja mogłam wypić kawę. I to dosłownie, bo i chłopaki pozwolili ;) Taki sos serowy to nie tylko świetny dodatek do warzyw, ale też mięs, ryb czy zapiekanek, bo fajnie łączy ze sobą każdą warstwę.  Możecie również modyfikować jego smak począwszy od rodzaju sera (choć tu skłaniam się(...)wyciągamy ostrze i zakładamy mieszadło, dodajemy pozostałe składniki: masło, mleko, przyprawy oraz mąkę. Ustawiamy czas na 8 minut, temperaturę 75⁰C i prędkość 5. Jeśli po tym czasie nasz sos wydaje się nam mało gęsty, ponownie uruchamiamy sprzęt, tym razem na 2 minuty, 90⁰C i prędkość 4.  Podajemy od razu na ciepło.  Tradycyjny sposób przygotowania: Ser ścieramy

Kuchnia w czekoladzie
Sos tatarski 133

Doskonały dodatek do jajek,wędlin lub mięsa pieczonego. Składniki: 1 szklanka majonezu 5 ogórków konserwowych mały słoik grzybów marynowanych 1 mała cebula 1 łyżka musztardy sok

Bajeczna Kuchnia