mieso w sosie - 1636 przepisów (strona:40/110)

Lasagne z mięsem / Lazania 136

ząbki czosnku mieszanka przyprawy śródziemnomorskiej 400 g pomidorów w puszce dwie łyżeczki przecieru pomidorowego pół szklanki wody pieprz sól sos beszamel 3/4 l mleka 70 g masła 70 g mąki pieprz sól gałka muszkatołowa oraz starty ser parmezan Wykonanie: Mięso mielone podsmażyć na patelni dodać zmiksowane pomidory z puszki, przecier pomidorowy, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na wolnym

Pysznie & Pięknie
Polędwiczka z pieczarkami w sosie musztardowym 171

Proste i smaczne kawałki polędwicy wieprzowej z dodatkiem pieczarek, cebuli i sosem musztardowym. Danie idealne na szybki obiad. Taką polędwicę możecie podać z ziemniakami lub ryżem oraz pieczonymi warzywami.  Obowiązkowo przed samym podaniem całość posypcie posiekaną zieloną pietruszką. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa  (wagowo co najmniej 0,5 kg) 200 g pieczarek 1/2 cebuli, np.czerwonej 2 łyżki musztardy(...)zmienią kolor i delikatnie się skurczą. Do garnka wlać odrobinę oliwy z oliwek i  z obu stron   przesmażyć kawałki mięsa. Do podsmażonych polędwiczek dodać przesmażone pieczarki. Na sam koniec śmietanę wymieszać z brandy i musztardami. Sos wlać do polędwiczek. Całość dusić na małym ogniu przez około 25-30 minut. Ewentualnie można dolać odrobinę wody (wszystkie polędwiczki powinny być

Ugotować
Piersi z kurczaka w kremowym sosie z limonką. 246

Czyli tak - ma być smak i odpowiednia soczystość. Wcale to nie takie proste, ale pilnując czasu przygotowania i dodając kurczakowi stosowne towarzystwo możemy osiągnąć upragniony efekt. Piersi w kremowym sosie z limonką, cebulką, papryką i trybulką to bardzo fajna, zgrana paczka, dobrze się ze sobą dogadująca. Jeśli nie mamy trybulki, sięgnijmy po kolendrę. Jeśli nie znosimy kolendry, sięgnijmy po pietruszkę(...)wcześniej do 190 stopni i zapiekać do momentu kiedy kurczak będzie gotowy w środku. Powinno to być do 15 minut - nie przeciągać, by nie wysuszyć mięsa. Jeżeli nie mamy odpowiedniej patelni, to kurczaka z sosem musimy przenieść do naczynia do zapiekania

zadanie-gotowanie
Gołąbki w Sosie Pieczarkowym 196

SKŁADNIKI: 1 główka kapusty 700g mięsa mielonego 2 duże cebule płaska łyżka soli łyżeczka pieprzu bulion do gotowania gołąbków SOS PIECZARKOWY: 250g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła 1-2,5 szkl. bulionu łyżka mąki 2 czubate łyżki śmietany WYKONANIE: 1. Kapustę włożyć do zamrażarki na jakieś 3-4dni, dzięki temu zmięknie i nie musimy jej obgotowywać do ściągania(...)kapusty, usunąć głębie. na każdy listek nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć. 5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem,aby zakryć gołąbki i gotować do miękkości. SOS PIECZARKOWY: 1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. 2.Pieczarki

Dziś Ja gotuje
Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym 178

Pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym to propozycja dla wszystkich tych, którzy nie jedzą mięsa, ale kochają pomidory. Zapiekłam je razem z serem mozzarella i posypałam koperkiem. Przepis na pulpety wergetariańskie Drukuj przepis Porcji: 20 klopsików Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500g "mięsa" mielonego Be Vege 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu sól(...)mięsa" mielonego dodajemy ketchup, paprykę, zioła, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy z niego kuleczki. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Między pulpety wkładamy kawałki sera. 2 Na patelni, na małej ilości oleju podsmażamy czosnek do zeszklenia i zalewamy przecierem pomidorowym, aby nabrał aromatu czosnku, doprawiamy cukrem i solą. Całość podgrzewamy do zagotowania. 3 Następnie zalewamy pulpeciki sosem i zapiekamy

Kuchnia Bazylii
Wieprzowina szechuan z papryka 147

marynate - dodac wolowine- wymieszac- przykryc I odstawic na pol godziny.2. Do miski wsypac make ziemniaczana, sos sojowy, vinegar, dolac wode I wymieszac skladniki. Odstawic.3. Na rozgrzanym woku lub patelni nalac ok 2 lyzek oleju- wrzucic wieprzowine I smazyc ok 10-15 ( lub jak mieso jest miekkie).Usmazone mieso odstawic do miski.4. Na rozgrzanym woku, dolewamy oleju smazymy warzywa (papryke, marchew

Smaki Edyty
Burger à la Big Mac z McDonald's. 212

octu winnego   1 łyżeczka cukru   1/2 łyżeczki suszonego czosnku dodatki: 800 g mielonego mięsa wołowego   1 opakowanie (8 sztuk) serków topionych typu cheddar    1/2 sałaty lodowej   1 cebula   2 ogórki konserwowe   sól, pieprz Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy sos - cebulę, ogórka kiszonego oraz korniszon bardzo drobno siekamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki, wszystko(...)rozgrzewamy dużą patelnie i smażymy mięso (bez tłuszczu) przyciskając je ciężkim garnkiem. Po około 3 minutach obracamy i podobnie smażymy z drugiej strony. Bułki przecinamy na pół i na drugiej rozgrzanej patelni podpiekamy je od wewnętrznej strony. Dolną część bułki kładziemy na talerzu i wykładamy na nią sałatę lodową, plasterki ogórka, cebule, polewamy sosem, następnie kładziemy kotlet, solimy

Symfonia smakowa
Grillowany filet z indyka w marynacie z sezamem 117

Muszę przyznać, że uwielbiam mięso z indyka. Nie tylko świetnie smakuje ale ma też wysoką wartość odżywczą i jest stosunkowo niskokaloryczne. Bezapelacyjnie wygrywa pod względem zdrowotnym z kurczakiem. Tym razem postanowiłem przygotować filet z indyka w marynacie, w której znajduje się sezam, sos sojowy, odrobinę chrzanu wasabi oraz pieprz i trawa cytrynowa. Do tego oczywiście miks sałat. Tak skomponowany obiad(...)niskowęglowodanowej. Jeżeli jednak potrzebujesz węglowodanów w posiłku świetnie będzie pasować do tak przyrządzonego mięsa ryż, czy też różnego rodzaju makaron. Składniki 250 g filetu z indyka 2 garście dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Marynata: 2 łyżki sezamu 5 g chrzanu wasabi 10 ml sosu sojowego Pieprz, trawa cytrynowa (przyprawa w proszku) Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon

Programista w kuchni
Tagliatelle z kurczakiem, cieciorką i suszonymi pomidorami 236

przepis :) uwielbiam dania makaronowe, bo są z reguły szybkie, a przy tym smaczne i bardzo sycące :) a tagliatelle tak cudownie oblepia się tym sosem... :) Ten przepis na tagliatelle przygotowałam w oparciu o poprzedni - też mamy tu mięso z kurczaka i suszone pomidory , też mamy bardzo prosto doprawione, bo tylko sól i pieprz + olej spod pomidorów (ziołowy), ale zapewniam(...)kawałki i przesmażamy na oleju spod suszonych pomidorów. Oprószamy mięso solą i pieprzem, dodajemy posiekany w pół krążki por, chwilę przesmażamy, i dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Po chwili podlewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Cieciorkę odsączamy z zalewy, wsypujemy na patelnię, dolewamy resztę wody, dusimy kilka minut (jeśli sos ma być bardzo gęsty to można wody wlać mniej

Kolorowy Przepisownik
Żeberka w sosie cebulowym. 228

wypatrzyłam w sklepie i od razu zakupiłam dość sporą ilość z myślą o grillu. Ale pogoda jak zwykle spłatała nam figla, więc zamiast grillowanych, są żeberka duszone w cebulowym sosie. I powiem szczerze, nie żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo w gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona(...)posiekaną w półplasterki cebulę. Całość duszę na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W małym garnuszku rozrabiam mąkę z zimną wodą, mieszaninę dodaję do miękkiego mięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową  firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa

Kuchnia z widokiem na ogród
Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly 149

łyżka oleju roślinnego 900 g kawałek boczku ze skórą ¼ szklanki sake ½ szklanki wody ½ szklanki mirinu ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki cukru Przygotowanie: W garnku szybkowara rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż boczek i obsmaż z każdej strony do zarumienia. Wlej tyle wody by przykryła mięso, włóż dymkę i imbir, załóż pokrywę(...)gotuj pod ciśnieniem przez 35 minut. Następnie zdejmij pokrywę (uprzednio wypuszczając parę) i odcedź mięso. Dymkę i imbir możesz już wyrzucić, a mięso umyj pod bieżącą wodą. Włóż boczek ponownie do garnka, wlej wodę, sake, mirin, sos sojowy i wsyp cukier. Całość wymieszaj, gotuj przez 2-3 minuty, następnie ponownie załóż pokrywę i gotuj pod ciśnieniem przez kolejne 35 minut

karmelowy
Zapiekanka meksykańska 5806

Polecam.   Zapiekanka meksykańska         Składniki: 200 g makaronu 300 g mięsa mielonego wieprzowego 6-7  pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 200g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy(...)podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w rondelku

Mania Gotowania
Pulpety w sosie pomidorowym. 162

lubi?... Ja na pewno. Propozycja w sosie pomidorowym. Przerobiłam z mężem 40 kilo pomidorów na przecier więc mogę poszaleć :) Ciekawe na jak długo nam wystarczy? W zeszłym roku zrobiliśmy 30 kilo i w kwietniu już nie było :) Zobaczymy czy w przyszłym roku nie trzeba będzie dojść do pięćdziesiątki. Składniki: 500 g. mięsa mielonego ( ja miałam z szynki) 1 bułka(...)pieprz,papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany 1 łyżka majonezu bułka tarta do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sos: 2 szklanki bulionu 1 szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz kilka listków świeżej bazylii (nie koniecznie) Wykonanie: Bułkę namoczyć żeby napęczniała. Do miski wrzucić mięso, dodać jajko, majonez, cebulę, przyprawy oraz odciśniętą bułkę. Wszystko razem dobrze wyrobić ręką. Następnie uformować małe pulpety, każdy

Agusiowe smakołyki
Pulpety w sosie grzybowym z młodą kapustą z boczkeim 143

octu jabłkowego Przygotowanie Grzyby opłukać, pieczarki obrać - wszystkie razem pokroić i podsmażyć na odrobinie masła. Następnie wlać bulion i gotować ok 20 min.  Mięso przełożyć do miski wbić jajko, wsypać bułkę, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą bazylii. Zagnieść ręką i uformować niewielkie kuleczki.  Gotowe włożyć do sosu grzybowego i dusić

Gaździnka warzy
Dufinki z mięsem 2773

mięsem. Dufinki są łatwe i szybkie do przygotowania. Możemy je zrobić z ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Podajemy je z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: Ciasto: ½ kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki. 1 jajko, sól, Farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa, Dodatkowo: olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Farsz: Cebulę obieram i kroję w kostkę. Mięso mielone

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania