ząbki czosnku mieszanka przyprawy śródziemnomorskiej 400 g pomidorów w puszce dwie łyżeczki przecieru pomidorowego pół szklanki wody pieprz sól sos beszamel 3/4 l mleka 70 g masła 70 g mąki pieprz sól gałka muszkatołowa oraz starty ser parmezan Wykonanie: Mięso mielone podsmażyć na patelni dodać zmiksowane pomidory z puszki, przecier pomidorowy, wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na wolnym
Pysznie & PięknieProste i smaczne kawałki polędwicy wieprzowej z dodatkiem pieczarek, cebuli i sosem musztardowym. Danie idealne na szybki obiad. Taką polędwicę możecie podać z ziemniakami lub ryżem oraz pieczonymi warzywami. Obowiązkowo przed samym podaniem całość posypcie posiekaną zieloną pietruszką. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (wagowo co najmniej 0,5 kg) 200 g pieczarek 1/2 cebuli, np.czerwonej 2 łyżki musztardy(...)zmienią kolor i delikatnie się skurczą. Do garnka wlać odrobinę oliwy z oliwek i z obu stron przesmażyć kawałki mięsa. Do podsmażonych polędwiczek dodać przesmażone pieczarki. Na sam koniec śmietanę wymieszać z brandy i musztardami. Sos wlać do polędwiczek. Całość dusić na małym ogniu przez około 25-30 minut. Ewentualnie można dolać odrobinę wody (wszystkie polędwiczki powinny być
UgotowaćCzyli tak - ma być smak i odpowiednia soczystość. Wcale to nie takie proste, ale pilnując czasu przygotowania i dodając kurczakowi stosowne towarzystwo możemy osiągnąć upragniony efekt. Piersi w kremowym sosie z limonką, cebulką, papryką i trybulką to bardzo fajna, zgrana paczka, dobrze się ze sobą dogadująca. Jeśli nie mamy trybulki, sięgnijmy po kolendrę. Jeśli nie znosimy kolendry, sięgnijmy po pietruszkę(...)wcześniej do 190 stopni i zapiekać do momentu kiedy kurczak będzie gotowy w środku. Powinno to być do 15 minut - nie przeciągać, by nie wysuszyć mięsa. Jeżeli nie mamy odpowiedniej patelni, to kurczaka z sosem musimy przenieść do naczynia do zapiekania
zadanie-gotowanieSKŁADNIKI: 1 główka kapusty 700g mięsa mielonego 2 duże cebule płaska łyżka soli łyżeczka pieprzu bulion do gotowania gołąbków SOS PIECZARKOWY: 250g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła 1-2,5 szkl. bulionu łyżka mąki 2 czubate łyżki śmietany WYKONANIE: 1. Kapustę włożyć do zamrażarki na jakieś 3-4dni, dzięki temu zmięknie i nie musimy jej obgotowywać do ściągania(...)kapusty, usunąć głębie. na każdy listek nałożyć dużą łyżkę mięsa mielonego i zawinąć. 5.W dużym garnku spód i boki wyłożyć kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły, po czym układamy gołąbki jeden koło drugiego. Całość zalać bulionem,aby zakryć gołąbki i gotować do miękkości. SOS PIECZARKOWY: 1.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. 2.Pieczarki
Dziś Ja gotujePulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym to propozycja dla wszystkich tych, którzy nie jedzą mięsa, ale kochają pomidory. Zapiekłam je razem z serem mozzarella i posypałam koperkiem. Przepis na pulpety wergetariańskie Drukuj przepis Porcji: 20 klopsików Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500g "mięsa" mielonego Be Vege 3 łyżki ketchupu 3 łyżeczki słodkiej papryki 3 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu sól(...)mięsa" mielonego dodajemy ketchup, paprykę, zioła, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy z niego kuleczki. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Między pulpety wkładamy kawałki sera. 2 Na patelni, na małej ilości oleju podsmażamy czosnek do zeszklenia i zalewamy przecierem pomidorowym, aby nabrał aromatu czosnku, doprawiamy cukrem i solą. Całość podgrzewamy do zagotowania. 3 Następnie zalewamy pulpeciki sosem i zapiekamy
Kuchnia Bazyliimarynate - dodac wolowine- wymieszac- przykryc I odstawic na pol godziny.2. Do miski wsypac make ziemniaczana, sos sojowy, vinegar, dolac wode I wymieszac skladniki. Odstawic.3. Na rozgrzanym woku lub patelni nalac ok 2 lyzek oleju- wrzucic wieprzowine I smazyc ok 10-15 ( lub jak mieso jest miekkie).Usmazone mieso odstawic do miski.4. Na rozgrzanym woku, dolewamy oleju smazymy warzywa (papryke, marchew
Smaki Edytyoctu winnego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszonego czosnku dodatki: 800 g mielonego mięsa wołowego 1 opakowanie (8 sztuk) serków topionych typu cheddar 1/2 sałaty lodowej 1 cebula 2 ogórki konserwowe sól, pieprz Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy sos - cebulę, ogórka kiszonego oraz korniszon bardzo drobno siekamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki, wszystko(...)rozgrzewamy dużą patelnie i smażymy mięso (bez tłuszczu) przyciskając je ciężkim garnkiem. Po około 3 minutach obracamy i podobnie smażymy z drugiej strony. Bułki przecinamy na pół i na drugiej rozgrzanej patelni podpiekamy je od wewnętrznej strony. Dolną część bułki kładziemy na talerzu i wykładamy na nią sałatę lodową, plasterki ogórka, cebule, polewamy sosem, następnie kładziemy kotlet, solimy
Symfonia smakowaMuszę przyznać, że uwielbiam mięso z indyka. Nie tylko świetnie smakuje ale ma też wysoką wartość odżywczą i jest stosunkowo niskokaloryczne. Bezapelacyjnie wygrywa pod względem zdrowotnym z kurczakiem. Tym razem postanowiłem przygotować filet z indyka w marynacie, w której znajduje się sezam, sos sojowy, odrobinę chrzanu wasabi oraz pieprz i trawa cytrynowa. Do tego oczywiście miks sałat. Tak skomponowany obiad(...)niskowęglowodanowej. Jeżeli jednak potrzebujesz węglowodanów w posiłku świetnie będzie pasować do tak przyrządzonego mięsa ryż, czy też różnego rodzaju makaron. Składniki 250 g filetu z indyka 2 garście dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Marynata: 2 łyżki sezamu 5 g chrzanu wasabi 10 ml sosu sojowego Pieprz, trawa cytrynowa (przyprawa w proszku) Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon
Programista w kuchniprzepis :) uwielbiam dania makaronowe, bo są z reguły szybkie, a przy tym smaczne i bardzo sycące :) a tagliatelle tak cudownie oblepia się tym sosem... :) Ten przepis na tagliatelle przygotowałam w oparciu o poprzedni - też mamy tu mięso z kurczaka i suszone pomidory , też mamy bardzo prosto doprawione, bo tylko sól i pieprz + olej spod pomidorów (ziołowy), ale zapewniam(...)kawałki i przesmażamy na oleju spod suszonych pomidorów. Oprószamy mięso solą i pieprzem, dodajemy posiekany w pół krążki por, chwilę przesmażamy, i dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Po chwili podlewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Cieciorkę odsączamy z zalewy, wsypujemy na patelnię, dolewamy resztę wody, dusimy kilka minut (jeśli sos ma być bardzo gęsty to można wody wlać mniej
Kolorowy Przepisownikwypatrzyłam w sklepie i od razu zakupiłam dość sporą ilość z myślą o grillu. Ale pogoda jak zwykle spłatała nam figla, więc zamiast grillowanych, są żeberka duszone w cebulowym sosie. I powiem szczerze, nie żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo w gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona(...)posiekaną w półplasterki cebulę. Całość duszę na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W małym garnuszku rozrabiam mąkę z zimną wodą, mieszaninę dodaję do miękkiego mięsa. Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa
Kuchnia z widokiem na ogródłyżka oleju roślinnego 900 g kawałek boczku ze skórą ¼ szklanki sake ½ szklanki wody ½ szklanki mirinu ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki cukru Przygotowanie: W garnku szybkowara rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż boczek i obsmaż z każdej strony do zarumienia. Wlej tyle wody by przykryła mięso, włóż dymkę i imbir, załóż pokrywę(...)gotuj pod ciśnieniem przez 35 minut. Następnie zdejmij pokrywę (uprzednio wypuszczając parę) i odcedź mięso. Dymkę i imbir możesz już wyrzucić, a mięso umyj pod bieżącą wodą. Włóż boczek ponownie do garnka, wlej wodę, sake, mirin, sos sojowy i wsyp cukier. Całość wymieszaj, gotuj przez 2-3 minuty, następnie ponownie załóż pokrywę i gotuj pod ciśnieniem przez kolejne 35 minut
karmelowyPolecam. Zapiekanka meksykańska Składniki: 200 g makaronu 300 g mięsa mielonego wieprzowego 6-7 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 200g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy(...)podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, kiedy się przysmaży przyprawiamy je przyprawą do kuchni meksykańskiej, papryką, pieprzem. Dodajemy następnie do mięsa pokrojone w kostkę pieczarki, i paprykę, dokładnie mieszamy i dalej smażmy. Na końcu dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Przygotowujemy sos. Pomidory wyparzamy, pozbywamy się skórki i kroimy je w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Podsmażamy w rondelku
Mania Gotowanialubi?... Ja na pewno. Propozycja w sosie pomidorowym. Przerobiłam z mężem 40 kilo pomidorów na przecier więc mogę poszaleć :) Ciekawe na jak długo nam wystarczy? W zeszłym roku zrobiliśmy 30 kilo i w kwietniu już nie było :) Zobaczymy czy w przyszłym roku nie trzeba będzie dojść do pięćdziesiątki. Składniki: 500 g. mięsa mielonego ( ja miałam z szynki) 1 bułka(...)pieprz,papryka słodka, majeranek, czosnek granulowany 1 łyżka majonezu bułka tarta do obtoczenia pulpetów olej do smażenia Sos: 2 szklanki bulionu 1 szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz kilka listków świeżej bazylii (nie koniecznie) Wykonanie: Bułkę namoczyć żeby napęczniała. Do miski wrzucić mięso, dodać jajko, majonez, cebulę, przyprawy oraz odciśniętą bułkę. Wszystko razem dobrze wyrobić ręką. Następnie uformować małe pulpety, każdy
Agusiowe smakołykioctu jabłkowego Przygotowanie Grzyby opłukać, pieczarki obrać - wszystkie razem pokroić i podsmażyć na odrobinie masła. Następnie wlać bulion i gotować ok 20 min. Mięso przełożyć do miski wbić jajko, wsypać bułkę, przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą bazylii. Zagnieść ręką i uformować niewielkie kuleczki. Gotowe włożyć do sosu grzybowego i dusić
Gaździnka warzymięsem. Dufinki są łatwe i szybkie do przygotowania. Możemy je zrobić z ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Podajemy je z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: Ciasto: ½ kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki. 1 jajko, sól, Farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa, Dodatkowo: olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Farsz: Cebulę obieram i kroję w kostkę. Mięso mielone
Tradycyjna kuchnia Kasi