dania główne – zdecydowaliśmy się na pieczone żeberka w marynacie BBQ z aromatem whiskey, do tego wybraliśmy pieczone ziemniaki rozmarynowe i sałatkę colesław. Mięso było miękkie, bardzo dobrze zamarynowane, z dodatkiem dużej ilości sosu BBQ, co niestety nie zdarza się tak często jak powinno. Dzięki temu mięso nie było ani trochę suche i bardzo dobrze odchodziło od kości. Poezja! Kolejnym
Taste and CookOpis: Najbardziej znanym i lubianym sosem jest sos barbecue (BBQ). Sos idealnie podkreśla aromat i smak mięs z grilla. Jego wykonanie jest niezwykle proste, a smak zachwyci wszystkich. Składniki: 4 łyżki łagodnego ketchupu 6 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki musztardy miodowej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 3 łyżeczki słodkiej(...)zeszklenia. Przyprawiamy słodką papryką oraz pieprzem i ponownie całość mieszamy. Do rondelka dodajemy również ketchup, ocet balsamiczny, musztardę oraz miód. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy ze sobą. Sos dalej pozostawiamy na ogniu i gotujemy przez ok. 45-50 minut. Musimy pamiętać żeby od czasu do czasu całość przemieszać. Sos możemy podawać od razu po ugotowaniu. Możemy również przełożyć
CookMagMuszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i czarnymi oliwkami , zapiekane w sosie pomidorowym to pyszne i niezawodne danie. Prostsza wersja bolognese, w dodatku w formie zapiekanki. Do przygotowania zapiekanki wykorzystałam produkty OLE, HELIO Natura ePrezenty Składniki: 30 muszli makaronowych 500 g mięsa mielonego z indyka 1 puszka pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 10 czarnych oliwek Ole 10 dag sera żółtego
Podróż w kulinariaPropozycja na połączenie mięsa z warzywami. Składniki 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 1 cebula 300 g porów 250 g pieczarek 50 g masła 7 łyżek oleju 1 łyżka sosu worcester 1/8 l bulionu mięsnego , może być z kostki 175 g mąki pszennej 3 łyżki mleka 1 żółtko sól , świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Cebulę obrałem , drobno posiekałem. Pora opłukałem(...)patelni rozgrzałem 1 łyżkę oleju i usmażyłem mięso . Mięsną masę należy podczas smażenia rozdrabniałem za pomocą widelca , aby nie tworzyły się zbyt duże grudki. Usmażone mięso połączyłem z warzywami , doprawiłem solą i pieprzem oraz sosem Worcester , stopniowo dolewałem bulion. Z mąki , mleka , reszty oleju i odrobiny soli zagniotłem ciasto. Rozwałkowałem na oprószonej mąką stolnicy na kształt okręgu ( nieco większego
R'n'G Kitchenwiele sposobów. My używamy go głównie do pizzy, ale też często jako podstawę do różnych sosów do makaronu lub ryżu. Znakomity, pachnący pomidorami i papryką. Paprykę należy najpierw upiec, sos będzie bardziej aromatyczny, surowa papryka średnio się sprawdza i najlepiej przechowywać go w lodówce. Polecam! 1 kg. pomidorów (np. typu lima) 1 kg. czerwonej papryki sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)nasienne i zmielić w maszynce do mięsa. Paprykę upieczoną i obraną ze skórki również zmielić w maszynce do mięsa. Całość przelać do garnka z grubym dnem i gotować na wolnym ogniu, aż woda odparuje, a masa zgęstnieje tak, jak lubimy. Gotowy sos doprawić solą i pieprzem. Przelać do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Przechowywać najlepiej
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemakaronu chińskiego z dodatkiem mikro liści rzodkiewki. Mięso wyszło bardzo ciekawe w smaku i naprawdę polecam wypróbować przepis :) Składniki : 1 filet z piersi kurczaka 1/2 cukinii 50g makaronu chińskiego 1/2 cebuli czerwonej 1 łyżka oliwy extra vergine 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego mikro liście rzodkiewki świeża kolendra świeża(...)przekładamy cebule, zioła, wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy i wszystko mieszamy. Makaron chiński zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 3 minutach odcedzamy. Po wyłączeniu parowaru sos z miseczki przekładamy na talerz i na nim układamy mięso. Cukinie łączymy z makaronem i dodajemy mikro liście rzodkiewki. Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Dajcie znać jak wypróbujecie przepis, jak Wam się udało
Parowar Facetakoniaku, wina i pomidora. Powstanie w ten sposób wyjątkowy i wyrafinowany sos, który można podać na ciepło, jednak na zimno jest chyba jeszcze lepsza. Maczana w sosie bułka lub chleb i delikatne mięso ośmiornicy będzie ucztą dla podniebienia. Do tego lampka wina i nic nam więcej do szczęścia nie trzeba w gronie przyjaciół. Więcej przepisów i info na temat(...)wyjątkiem miodu) i ośmiornicę podzieloną na macki Rondel przykryć pokrywką i gotować przez 1/2 godziny Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dalej gotować mieszając delikatnie redukując/odparowując sos. Na koniec dodać do sosu miód. Wymieszać i podawać na ciepło jako przystawkę. Można posypać świeżymi listkami tymianku
Sztuka gotowania w/g SamiryDelikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez(...)będą miękkie, odcedzamy je. Po tym czasie, mięso wyciągamy na talerz, a do bulionu dodajemy miękkie szparagi i całość blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę oraz zagęszczamy mąką - w pół szklanki zimnej wody rozprowadzamy mąkę pszenną i powoli całość wlewamy do sosu, cały czas mieszając. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz
Kuchnia MagdaLenybardzo smaczna, a sos który idealnie ich dopełnia, robi to danie boskie. Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki ziaren kolendry (mielonych) łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Sos borowikowy: 300-400 g borowików średnia cebulka łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej szklanka bulionu 100 ml śmietanki 16 % sól, pieprz liść laurowy(...)olej Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy przyprawy, dokładnie wyrabiamy i formujemy pulpeciki, układamy na wysmarowanej masłem blasze i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Borowiki kroimy w kostkę, układamy w garnku zalewamy wodą, dodajemy groszek pieprzu, liść laurowy i gotujemy przez ok. 50 min, solimy wedle uznania. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę
Kuchnia Łukaszabyło pod ręką. Szybkie i smaczne danie polecamy dla zapracowanych ;) Składniki 150 g ryżu 250 mielonego mięsa z szynki 1 cebula słodka pęczek szczypiorku 250 g pieczarek 250 g mrożonej fasolki szparagowej (u nas zielona) mała puszka kukurydzy 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulę ,pokrojone w plasterki pieczarki ,fasolkę szparagową ,smażymy 5 min. Następnie dodajemy mięso mielone ,rozdrabniamy je widelcem ,oprószamy solą i pieprzem ,dodajemy sos ,smażymy 10-15 min. Do całości dodajemy ryż i osączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy jeszcze kilka minut ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem ,mieszamy
R'n'G Kitchenulubioną kawę lub herbatę. Za oknem pada deszcz, wieje silny wiatr - pogoda paskudna. A Ty w ciepłym zaciszu domu, robisz tygodniowe zakupy. Makaron, mąka, przyprawy, napoje, świeże owoce, warzywa, mięso... Zero biegania, zero dźwigania. Wszystko dostajesz pod drzwi. Wspaniale, prawda ? Produkty świeże oraz pieczywo dostępne są dla mieszkańców miasta St. Warszawa, oraz okolicznych gmin. Produkty o dłuższej trwałości, dowozi forma(...)trochę innych rzeczy. Pokusiłam się też na produkty, których jeszcze nigdy nie używałam, np. harissę. Zakupy zrobione, obiad przygotowany, rodzina zadowolona ! MAKARON Z PULPETAMI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM Składniki: 250 g mięsa z szynki wieprzowej 1 jajko 1 łyżka bułki tartej + do obtaczania 1/2 cebuli 1/2 papryki 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka harissy olej rzepakowy do smażeni
kolorowotorcikowosłonecznika i suszonych pomidorów to doskonałe smarowidło do chleba, ale nie tylko. Możesz posmarować nią placki tortilli lub wytrawne naleśniki przed nałożeniem nadzienia, możesz posmarować rozbite mięso na roladki, nawet użyć zamiast sosu pomidorowego do pizzy - ogranicza Cię tylko wyobraźnia ;) Pasta może stać w lodówce (zamknięta w słoiku) kilka dni. Ale podpowiem też, że jak to dla Ciebie za dużo
Kolorowy Przepisownikwymagają zawijania. Są o wiele szybsze i mniej pracochłonne do przygotowania. Smakiem nie odbiegają od tradycyjnych gołąbków. Ja podałam je z pysznym sosem pomidorowym. W tej wersji smakują mi najbardziej. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 600g kapusty, 1 saszetka ryżu (100g), 2 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 szklanki mąki, woda, sól, pieprz, olej do smażenia, Sos pomidorowy(...)kapusty dodaję mięso mielone, ryż, kaszę mannę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotlety. Obtaczam je w mące. 3. Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażam gołąbki na rumiano z dwóch stron. Następnie przekładam do garnka, zalewam wodą (tak by były zanurzone) i gotuję około 30 minut. 4. Sos: Cebulę kroję
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: 0.5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula czerwona 1 pomidor sałata zielona 4 liście 2 ogórki konserwowe przyprawy- sól, pieprz, papryka ostra olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek Sos oraz jego przygotowanie: 5 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka przyprawy gyros(...)miseczki. Następnie dodać majonez, jogurt naturalny, śmietanę, musztardę, curry, cukier i przyprawę gyros. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przelać do słoika i zakręcić. Taki sos można przechowywać kilka dni. Sposób przygotowania Hamburgera: Mięso mielone doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i papryki ostrej. Dzielimy na 4 części i tworzymy z nich kotlety hamburgerowe. Na rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron, bądź
ClauditteMissCookingkostkę 2. Przygotować marynatę i dodać mięso 3. Do podsmażonej cebuli dodać masło orzechowe i wodę 4. Do sosu dodać pozostałe składniki i smażyć do czasu zgęstnienia 5. Nafaszerować mieso na szaszłyki 6. Usmażyć mięso Pobierz wersję do druku: Pobierz Szaszłyki w sosie orzechowym Artykuł Szaszłyki w sosie orzechowym pochodzi
KuchniaWeDwoje.pl