mieso w sosie - 1636 przepisów (strona:25/110)

Gorący kurczak z ziemniakami na sałacie. 208

liście sałaty lodowej szczypiorek 8-10 ugotowanych młodych ziemniaków ulubione przyprawy: chili, sól, pieprz, vegeta marynata do kurczaka-np. jedna z grillowych  sos winegret sos czosnkowy WYKONANIE: przygotować marynatę do mięsa, pociąć filet na skos, rozbić, zamarynować, zostawić na przynajmniej 2 godz., filet smażymy na maśle klarowanym, kroimy na paski, ziemniaki dzielimy na ćwiartki  lub ósemki (doprawiamy) dodajemy(...)mięsa i nadal smażymy na złoty kolor, sałatę rwiemy na kawałki, ogórki kroimy na półkrążki, łączymy z sosem winegret, rozkładamy na talerzu, na wierzch rozkładamy pomidor, następnie kładziemy ziemniaki z kurczakiem i polewamy danie sosem czosnkowym, posypujemy szczypiorkiem i gotowe

Kuchnia Beaty
Klopsy w sosie pieczarkowym 224

Klopsy w sosie pieczarkowym... Aromatyczne, miękkie pulpety. W zawiesistym sosie pieczarkowym. Pyszna odmiana zwykłego mielonego. Smacznego! Składniki: Klopsy: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe); 200 g pieczarek; 5 czubatych łyżek bułki tartej; 1 średnia cebula; 2 jaja; 1/4 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów; Olej do smażenia. Sos: 300 g pieczarek; 1 średnia cebula(...)przepisu: Z podanych składników wychodzi około 20 klopsów. Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Smak sosu można wzbogacić o dodatek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%. Pieczarki i cebulę do mięsa można także zmielić w maszynce do mięsa. Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego np. drobiowego, wieprzowego czy wołowo - wieprzowego. Szklanka = 250 ml. Źródło

Gospodyni Miejska
Żeberka smażone w własnym sosie 160

koniec gotowania i wtedy tez posolić do smaku oraz dodać ewentualnie pieprz mielony, zioła prowansalskie, tymianek oraz majeranek Gotować tak długo ( pod przykryciem ), aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości Jeśli sos będzie za rzadki, to zrobić zasmażkę z mąki na tłuszczu lub "zatrzepkę" ( do mniej niż pół szklanki zimnej wody wsypać łyżkę mąki, ale lepsza zasmażka

Proste Potrawy
Sos czosnkowy na bazie jogurtu i fety 168

rewelacyjnie. Robiłam go już z tysiąc razy i pochlebnych słów na jego temat słyszałam mnóstwo. Sos idealnie sprawdzi się do kąsków z kurczaka, wszelkiego rodzaju mięs i warzyw z grila a nawet jako sos sałatkowy. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 250 gr sera feta

mecooks
Tortilla Orientalna - Bombay Dreams 188

dodajemy jedną łyżkę zielonej pasty i sosu Korma, oraz 3 łyżki oliwy z oliwek. Mieszamy tak, aby każdy kawałek piersi z kurczaka był obtoczony w sosie i paście. Smażymy następnie na patelni aż mięso się zarumieni i stanie się chrupiące. Rozkładamy sobie cztery placki na czterech kawałkach folii aluminiowej ( mniej więcej wielkości a4). Kolejność nakładania składników jest dowolna(...)zrobiłam tak: Na każdy placek położyłam po dwa plasterki sera żółtego. Następnie na każdą tortillę przypadła garść mix'u sałat. Na to nakładamy mięso, wychodzi po 100 g na jedną tortillę. Polewamy naszym sosem do środka tortilli. Posypujemy wiórkami sera mozarella, posiekaną papryczkę chilli, zielone oliwki( mogą być w całości), pokrojone w paski jaja i pomidory, oraz pokrojoną w talarki

ClauditteMissCooking
Pulpety w białym sosie z warzywami 130

Przepis na delikatne pulpety wieprzowe w szybkim sosie na mleku z warzywami. Składniki: Pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowego ząbek czosnku jajko bułka tarta sól, pieprz Ponadto: 2/3 szklanki bulionu 2/3 szklanki mleka 2 garście mrożonki warzywnej do zupy (marchew, fasola, groszek, seler, por itp.) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa(...)ogniu. Następnie wyjmujemy pulpety, wrzucamy mrożone warzywa, przyprawiamy. Gotujemy do uzyskania miękkości warzyw, pod koniec gotowania dodajemy zasmażkę z masła i mąki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotowe pulpety polewamy sosem

e-PrzepisyKulinarne
Karkówka po karkonosku 158

sos jest wtedy bardzo bogaty w smaku oraz kremowy. Świetnie łączy się z innymi dodatkami. Ja dzisiaj użyłam gotowych gnocchi marki Hilcona. Były przepyszne. Potrzebujemy: 600 g karkówki wieprzowej 200 g cebuli (po obraniu) 1 ząbek czosnku kilka plasterków suszonych grzybów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku sól, pieprz woda Do podania: Gnocchi Hilcona Mięso kroimy(...)nasze mięso i całość zalewamy wodą (około 400 ml). Dusimy mięso do miękkości, po czym ponownie je wyjmujemy. Cebulę wraz z innymi dodatkami blendujemy na gładki sos, w którym zanurzamy nasze soczyste kawałki mięsa. W razie konieczności doprawiamy do smaku. Gnocchi podsmażamy na rumiano na patelni z niewielkim dodatkiem oliwy z oliwek. Podajemy od razu. To najsmaczniejsza karkówka jaką

MamaOskarka
Krewetki w pikantnym sosie pomidorowo-paprykowym 201

KREWETKI W SOSIE PAPRYKOWO-POMIDOROWYM NA OSTRO To danie rozgrzewa! Oooo tak J   Kto lubi ostre jedzenie, na pewno pokocha to danie. U mnie

Calzonella.com
Szynka gotowana 288

jeszcze 15 min. w rękawie, a potem wyjęłam je z worka Po pokrojeniu było miękkie, miało fajny smak W rękawie pozostał wywar z gotowania, jeśli mięso byłoby przeznaczone na obiad mogłabym zrobić z niego sos, ale przeznaczyłam je do chleba :) Po ugotowaniu moje mięso ważyło 60 dag Jeśli macie wątpliwości co do przyrządzenia tego mięsa proszę pytać.  Odpowiem

Proste Potrawy
Schab duszony z limonką 116

ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu tymianek 2 cebule 1/2 szklanki octu winnego 1/4 szklanki oleju 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 limonka Wykonanie: Mięso myję i osuszam na ręczniku papierowym. Z soli, zmiażdżonego czosnku, pieprzu i tymianku robię pastę i nacieram mięso. Cebulę kroję w piórka, przekładam do salaterki, dolewam ocet(...)całą noc. Po tym czasie mięso przekładam do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 1 1/2- 2 godzin. Wyjmuję i zabezpieczam przed wystygnięciem.  Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę z duszenia, podsmażam, zagęszczam mąką, zasmażam, rozprowadzam woda i gotuję 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem i sosem sojowym. Sos przecieram przez sito. Limonkę oparzam

Bea(u)ty kitchen
Makaron soba z wołowiną i pieczarkami 223

szczypiorek słodki sos sojowy (można spróbować zastąpić zwykłym i dodać do niego cukier z melasą lub melasę) olej ryżowy lub kokosowy do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso kroimy w cienkie paseczki, zalewamy dwoma łyżkami słodkiego sosu sojowego, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3h. Makaron soba gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę(...)mocno rozgrzeje wrzucamy, cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy chilli, czosnek i imbir. Po chwili dorzucamy marchewkę oraz pieczarki. Następnie dolewamy łyżkę słodkiego sosu sojowego i smażymy do momentu aż pieczarki się zarumienią. Na końcu do woka dodajemy mięso razem z marynatą. Smażymy do momentu aż mięso będzie dobre (3-5 minut). Na koniec wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy i smażymy jeszcze

DefinicjaSmaku
Schab gotowany z azjatyckimi grzybami 211

bardzo smaczny. Może następnym razem pokroję mięso w paski aby dało się jeść pałeczkami. Z plastrami miałam nieco kłopotu. Podałam z surówką z ogórków i marynowanego imbiru.  Inspiracją był  ten  przepis Składniki (3-4 porcje) ok 600 g schabu bez kości  1 i 3/4 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wina ryżowego(...)chińskie grzyby. Płyn z moczenia grzybów zostawić.  Przykryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu przez 40 minut.  Od czasu do czasu sprawdzać czy sos za bardzo nie wyparował a mięso nie przywarło. Jeżeli trzeba, dolać wody z moczenia grzybów lub bulionu. Po tym czasie dołożyć boczniaki, gotować   jeszcze 20 minut.  Makaron przygotować zgodnie

Stare Gary
Klopsiki w sosie z gorgonzoli 143

jestem fanką standardowych pulpetów w sosie pomidorowym, dlatego też postanowiłam zrobić pulpeciki w sosie na bazie sera gorgonzola, który jest ostatnio moim ulubieńcem. Bardzo polecam, mam nadzieję, że wam również zasmakuje.  Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko kromka suchego pieczywa 1/2 cebuli 1 łyżka musztardy dijon 100 g sera gorgonzola 1 szklanka bulionu  1 łyżka sosu(...)całość dokładnie mieszamy. Formujemy małe klopsiki, smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Cebulę i paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do mięsa. Przesmażamy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy, musztardę i  sos worcesterschire, ser gorgonzola, doprawiamy pieprzem, słodką i ostrą papryką i kurkumą. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Śmietanę mieszamy z mąką i 1/2 szklanki wody, dodajemy

Delusional Trine
Schab wolno pieczony 176

dodatkiem domowego chrzanu czy sosu tatarskiego będzie pysznym elementem świątecznego śniadania. Schab wolno pieczony Czas przygotowania: 26 godzin Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy nią mięso. Wkładamy je do żaroodpornego naczynia przykrywamy(...)przekładamy z powrotem do żaroodpornego naczynia z całym sosem, który powstał w czasie smażenia. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Mięso pieczemy przez 2 godziny, raz na jakiś czas polewając schab sosem z pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka Maminka 187

pieprz -przyprawa warzywna    Pierś z kurczaka kroimy w kostkę.     Ser ścieramy na grubych oczkach lub drobno kroimy. Kroimy też pora i suszone pomidory.    Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone warzywa, ser i sparzoną pszenicę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku(...)wyrośnięcia.    Przygotowujemy natłuszczoną formę. Z ciasta formujemy placek, nieco większy od średnicy formy. Na środku wycinamy otwór na komin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy przygotowane wcześniej mięso z warzywami. Zakładamy brzegi ciasta do środka, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 60 minut. Wyjmujemy z formy i gotowe

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania