mieso w sosie - 1636 przepisów (strona:24/110)

Fit placuszki drobiowe z cukinią 183

nadziane świeżą, tartą cukinią. Dodatkowo, podałam je z sałatką wraz z dodatkiem świeżego szpinaku, pomidora, rzodkiewki i czerwonej cebulki. Prosto i pysznie :) Jeżeli nie lubicie suchego mięsa to placuszki możecie podać, np. z sosem pieczeniowym.  Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 1,5 sztuki młodej cukinii 2 jajka (rozmiar

Ugotować
ZAPIEKANKA Z RYŻEM A'LA GYROS 176

ketchup i majonez wymieszany razem na sos, proporcje pół na pół. Wykonanie: Na dno naczynia żaroodpornego układamy ugotowany ryż, lekko go dociskając. Na to cienka warstwa sosu i odrobina startego sera. Następnie warstwa mięsa (należy użyć wiekszą połowę), na to posypujemy starty ser. Następna warstwa to pieczarki z cebulką podsmażone, cała reszta mięsa, odrobina sera. Kolejno ogórki konserwowe z czerwoną

Zrób to smacznie
Cielęcina w sosie curry 131

reszty. Podgrzewamy. W połowie szklanki z zimną wodą dobrze rozpuszczamy mąkę i dodajemy do sosu. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty.  Mieso kroimy w plastry i podajemy z sosem. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Karkówka smażona w marynacie 127

sojowego 1 łyżka musztardy dijon 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy na jedno centymetrowe plastry. Olej, musztardę, sos, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w marynacie, wstawiamy do lodówki na min 1 godz

R'n'G Kitchen
Piersi z kaczki w pomarańczowym sosie 215

Mięciutkie, soczyste piersi z kaczki w sosie pomarańczowym - polecam gorąco ten bardzo łatwy przepis i podanie mięsa w towarzystwie smażonych kopytek i sałaty.  Palce lizać :) SKŁADNIKI 4 średnie piersi kaczki 4 pomarańcze 2 łyżki masła 1 łyżka miodu sól pieprz PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacinamy skórę w kratkę - ostrożnie, by nie przeciąć mięsa .   Rozgrzewamy suchą(...)zgęstnieje do konsystencji sosu (około 20 minut).   Kaczkę wyciągamy z piekarnika, dajemy jej chwilkę "odpocząć" Upieczone piersi kroimy w grube plastry (mięso powinno być różowawe, skórka chrupiąca - jeśli piersi były bardzo duże wydłużamy czas pieczenia). Polewamy sosem pomarańczowym i podajemy. Smacznego :)   źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
DANIE JEDNOGARNKOWE, KURCZAK Z QUINONĄ I WARZYWAMI! 147

kuchni świata. Lubię połączenia kurczaka z nutą cytrusową, kolendry czy pietruszki, ale także łączę to mięso z świeżym chili, anyżem, pastą z curry czy tamaryndowca, sosem sojowym czy melasą z granatów. Kurczak to mięso, które dość łatwo i szybko nasyca się aromatami, dlatego możemy go stosować w bardzo wielu potrawach. Dzisiaj jedna z tych nie chce mi się gotować(...)kurczaka gram masala - 1/3 łyżeczki kolendry mielonej - odrobina mielonego kuminu - gwiazdka anyżu - sól - czosnek 2-3 ząbki - 2 szalotki - 2-3 ziarna kardamonu - kilka ziaren kopru włoskiego - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego - płaska łyżka pasty z tamaryndowca (jeśli nie masz pomiń) - 3 łyżki oleju i 3 łyżki oliwy z oliwek - świeża kolendra i pietruszka - około 10 sztuk suszonych pomidorów

SMYKWKUCHNI
Królik po sycylijsku wg. Francesco Mazzei 297

królika po sycylijsku wg. Francesco Mazzei, odrobinę przeze mnie zmieniony. Zapraszam do gotowania!Składniki na 2-3 porcje królika po sycylijsku:500 ml wywaru z królika lub kurczaka500 g mięsa z królika, pociętego na 6 w miarę równych części30 g selera, pokrojonego w drobną kostkę40 g kopru włoskiego, pokrojonego w drobną kostkę30 g cebuli, drobno posiekanej1 ząbek czosnku, drobno posiekany1(...)rozmarynu i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie gotowe. Wsypujemy rodzynki, orzeszki Pini, oliwki, i suszone pomidory. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.4. Kawałki mięsa wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy posiekanymi pistacjami i polewamy odrobiną oliwy. Podajemy samo lub z chlebem. Smacznego

My Culinary Art
KRUPNIK Z RYŻEM 228

łyżki drobnej kaszy jęczmiennej 3 łyżki ryżu 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka posiekanego koperku WYKONANIE Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Stawiamy na ogniu, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika do małego i gotujemy około 30 minut(...)lekko pyrkać), aż warzywa będą miękkie, a ryż lekko rozgotuje się. Z zupy wyjmujemy kurczaka oraz por i cebulę. Mięso obieramy ze skóry oraz kości i ponownie wkładamy do garnka. Dodajemy posiekany koperek. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku sosem sojowym

cool and minty
Makaron z kurczakiem w porowo-cukiniowym sosie śmietanowym 114

długaśna jakaś taka;) Być może niepotrzebnie chciałam zawrzeć w niej całość smaków. Mamy więc sos na bazie porów, cebuli i cukinii, oczywiście dodatek w postaci mięsa również musi się znaleźć. Wszystko to przygotowane w sosie śmietanowym z dodatekiem topionego serka i podane z makaronem. Delikatne, pyszne i sycące:) około 500 g piersi z kurczaka 2 duże cebule 2 pory(...)niewielkim ogniu do momentu roztopienia się serka. Następnie całość dodajemy do mięsa z warzywami. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki, możemy też wkruszyć 1 kostkę cebulową Knorr. W międzyczasie stawiamy wodę na makaron. Gotujemy go w osolonym wrzątku według czasu podanego na opakowaniu. Sos podajemy razem z makaronem

Smaki Na Talerzu
Tatar z łososia – w japońskim stylu 142

dodajemy jasny sos sojowy (dla słoności, do tatara ciemny sos sojowy się nie nadaje), żółtko, olej sezamowy (dla smaku – nie używajcie tutaj żadnego innego). Klasyczny sos Sriracha lub japoński olej chili dodajemy do mięsa w takiej ilości, żeby odpowiadał nam końcowy stopień ostrości tatara – ja najczęściej dodaję 2 łyżeczki Srirachy albo oleju chili. Próbujemy – jeśli trzeba tatara dosalamy.   Podajemy

Karo in the Kitchen
grecka moussaka 144

moussaki- rozbeltac dwa jaka , dodac 500 ml jogurtu greckiego, posolic , popieprzyc. Dodac dwie lyzki startego sera. Wymieszac. Do naczynia zaroodpornego ukladamy na spodzie oberzyne, na to mieso mielone, oberzyne I polewamy sosem jogurtowym. Na wierzch posypujemy starty parmesan.Wkladamy do nagrzanego do 180 c piekarnika na ok 40 min. Smacznego

Smaki Edyty
Kurczak w cytrynowo-orzechowej skorupce 136

trzymala i pokryla caly filet.Tak przygotowanego kurczaka wkladamy do natluszczonego naczynia zaroodpornego i pieczemy przez okolo 20 minut w nagrzanym piekarniku do 190-200°C.Po wyciagnieciu mieso ukladamy na talerzu, a do sosu jaki powstal w trakcie pieczenia dodajemy sok z cytryny. Dokladnie mieszamy i polewamy nim mieso.Smacznego

Przysmaki Karolki
Schab duszony z papryką 155

duża cebula (drobno posiekana) 1 średnia marchewka ( posiekana w półkrążki) Marynata: 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki oliwy  z oliwek 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki slodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku Sól Wszystkie składniki marynaty łączymy, przekładamy do niej mięso i dokładnie nacieramy. Odstawiamy do lodówki na min. Pół h. Po tym czasie schaby(...)mięso wlewamy wodę (żeby zebrać pozostałość marynaty) następnie zalewamy schaby z warzywami-tak by wszystko było przykryte. Dusimy do miękkości (u mnie trwało to 1h 20min) Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je, sos blendujemy-jednak nie na zupelnie gładki sos. Doprawiamy, jeśli to konieczne

Mamuśka wraca do formy
Makaron z cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem w sosie curry 272

przeciśnięty przez praskę). Do zawartości patelni dodajemy pokrojoną cukinię. Gdy lekko zmięknie, dodajemy fasolkę szparagową. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy mięso. Gdy mięso się podsmaży wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut, aż sos śmietanowy lekko się zredukuje (zagęści). Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszamy. W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Łączymy(...)warzywami i mięsem.   Uwagi : Ilość warzyw można dobrać wg potrzeb – wykorzystać mniej lub ciut więcej. Sos śmietanowy nie powinien być zredukowany zbyt mocno. Powinno go być na tyle dużo, by po dodaniu makaronu danie nie było „suche”. Ja warzywa podsmażyłam na jednej patelni, a mięso na osobnej. Następnie zawartość obu patelni połączyłam i wlałam śmietankę. Reszta

Smaki Na Talerzu
Sos tatarski 187

Sos tatarski, najlepszy do jajek, mięs, ryb i na kanapki. Niezbędny na świątecznym stole, zarówno podczas Wielkanocy, kiedy podajemy go głównie do jajek, jak i w Święta Bożego Narodzenia, gdy smakuje najlepiej u boku wszelkiego rodzaju ryb i sałatek. Mi sos tatarski bardzo smakuje podczas letnich posiedzeń przy grillu, jako dodatek do kiełbasy, lub szaszłyka z grilla. Składniki

NiePieprz.pl