Dzisiaj pierwszy przepis z testowanym makaronem. Proste pulpeciki z mielonego mięsa z indyka w sosie pomidorowym podane na świderkach. Makaron pyszny, nie skleja się i nie łamie podczas gotowania.składniki:1 opakowanie makaronu Czaniecki a'la italiana świderek500 g mielonego mięsa z indyka1,5 szklanki wody1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego1 łyżeczka bazylii Kamis1 łyżeczka słodkiej papryki Kamis2 liście laurowe(...)międzyczasie mięso mielone wymieszać z kaszą manną, doprawić do smaku solą ziołową. Ręce zwilżyć we wodzie i formować z mięsnej masy małe kulki, wrzucać je na wrzątek. Dodać bazylię i słodką paprykę, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko dusić 10 minut. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę i wlać do garnka, wymieszać i zagotować aby sos zgęstniał. Makaron ugotować
Monia miesza i gotujeKlasyka kuchennego gatunku czyli spaghetti z klopsikami. W mocno pomidorowym sosie z pieczarkami i papryką, posypane ciągnącym żółtym serem. Gdy zabraknie pomysłu na obiad sprawdzą się idealnie :) Składnik na 4-5 porcji: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego pęczek natki pietruszki 0,5 cebuli 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego ok. 250-300 g pieczarek 1 nieduża czerwona papryka(...)dodać paprykę, przesmażyć jeszcze chwilę. Na warzywach poukładać klopsiki. Wszystko zalać passatą pomidorową, dodać cukier, pieprz i sól, delikatnie wymieszać. Przykryć i gotować na najmniejszym ogniu, aż mięso się udusi, a sos zgęstnieje, czyli ok. 25-30 minut. Pod koniec gotowania doprawić ziołami prowansalskimi. Podawać na ciepło z ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu makaronem oraz posypane startym żółtym serem
Simply Foodozpocząć od przygotowania sosu. W miseczce wymieszać: sos sojowy i ostrygowy, wino ryżowe i olej sezamowy. Dodać ok 4 łyżki wody, cukier, sok z cytryny. Wymieszać, sprawdzić smak. Odstawić na bok. Piersi z kaczki osuszyć ręcznikiem i ostrym nożem ponacinać skórę w poprzek, w odstępach ok 0,5cm uważając, aby nie uszkodzić mięsa. Doprawić piersi z obu stron solą(...)gotować chwilę, aż mięso się zagrzeje i osiągnie pożądany przez nas stopień wysmażenia. Idealna kaczka powinna zachować różowy kolor. Wtedy będziemy mieć gwarancję, że mięso będzie miękkie i delikatne. Na talerze wyłożyć porcje sosu i na wierzchu ułożyć plastry kaczki. Przybrać pozostałym chili, dymką i listkami świeżej kolendry. Serwować z ugotowanym na sypko ryżem lub makaronem. Smacznego! J edną
olalacookinggrubości ok 2 cm - 3 cebule - szklanka Coca- Coli - 2 łyżki ketchupu - 2 łyżki musztardy - łyżka sosu sojowego kikkoman - 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, estragon, kolendra mielona - łyżka masła do smażenia Ziemniaki: - 6 średnich ziemniaków - łyżeczka masła - główka czosnku - sól Mięso płuczę pod bieżącą wodą, nacieram posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, kolendrą i majerankiem. Układam plastry jeden obok drugiego(...)żaroodpornym. Odstawiam na bok. Cebulę kroję w piórka. Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam cebulę, dodaję szczyptę soli i czekam aż się zeszkli. Wykładam cebulę na plastry mięsa. Coca- Colę, ketchup, musztardę i sos sojowy dokładnie mieszam rózgą w misce. Zalewam mięso i cebulę. Na wierzch kładę przekrojoną na pół główkę czosnku. Przykrywam naczynie pokrywką i piekę wszystko jedną godzinę
Cook&LoveŚwietna alternatywa dla nudnawego spaghetti, chociaż sos boloński w każdej wersji smakuje genialne. Danie na pewno nie należy do dań szybkich. Sos powinien być gotowany, długo, jak najdłużej, wtedy jest odpowiednio esencjonalny, a mięso mięciutkie i rozpływajaące się w ustach. Przygotowanie naleśników można rozłożyć w czasie i na przykład sos przygotować wcześniej. Naleśniki odsmażane na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze(...)smaku. Składniki na naleśniki: 150g mąki orkiszowej jasnej 150 ml mleka 150 ml wody gazowanej 2 jajka M 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Składniki na sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 g mieszanego mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych400g 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 łyżki masła ghee lub olej 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wrzątku, odcedzamy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na paski, lekko oprószamy solą. Do miski przekładamy grzyby, ziemniaki, marchew, groszek, mięso, kapustę kiszoną, sos madziarów, wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem. W pierwszej fazie zapiekamy pod przykryciem, w temperaturze 180°C przez 35 min, następnie bez przykrycia, w tej samej
R'n'G KitchenUwielbiam sałatki a od tej nie mogę się oderwać. Soczysty słodki ananas świetnie współgra z pieczonym lekko pikantnym mięsem i czosnkowym sosem. Zbliża się okres częstszego podejmowania gości więc taka sałatka będzie idealna aby podać ją na stół. Możecie ją przygotować wtedy, kiedy zostanie Wam trochę pieczonego kurczaka. Składniki: 2 udka z kurczaka 1/2 puszki ananasa 1/2 szklanki rodzynek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakonsystencją puree. Wedle własnej koncepcji, możesz zrobić bardziej płynne, które będzie można uformować w fantazyjne esy-floresy na talerzu, lub bardziej zwarte, na którym będzie można ułożyć mięso. Teraz zajmiemy się sosem. Wyciśnij z pomarańczy sok i przecedź go przez sitko. Ogólnie soku musi być 1/2 – 2/3 szklanki. Rozgrzej patelnię. Tutaj temperatura patelni jest kluczowa. Ponieważ zawsze mam problem(...)odpocząć na desce do krojenia przez około 5 minut. W tym czasie przygotuj talerze – polej fantazyjnie sosem, ułóż jakoś ciekawie puree. Możesz je przycisnąć łyżką do talerza z jednej strony, żeby wyglądało bardziej „pro”. Na koniec nałóż mięso. Gotowe
manslogblogbardzo popularne mięso w Uk. Często podawane do kanapek, frytek czy bułek. Dziś przedstawie go w mojej wersji z domowymi frytkami i jarmużem. Zapraszam. Mięso pulled pork 1 kg łopatki lub karkówki Sos BBQ Sól i pieprz Frytki 8 ziemniaków Przyprawa do ziemniaków 1/3 łyżeczki soli, pieprzu, chilli Dodatkowo Jarmuż myty i drobno siekany PRZYGOTOWANIE: Pulled Pork(...)kiedy już będzie prawie gotowy, na ok 180 stopni 40min. Ja frytek nie polewam olejem ale oczywiscie mozna to zrobić. Po wyjęciu mięsa, jeszcze ciepłe mięso za pomocą widelca rwę na włókna. Polewam sosem BBQ i mieszam dokładnie
Gotowanie Patkitylko sos do makaronu , jeśli lubisz ten smak, to znakomicie doprawi ono chleb paleo (np. niskowęglowodanowy ), jajka na twardo, omlety, naleśniki paleo, majonez paleo, warzywa, sosy do sałatek albo mięsa, a nawet makaron z warzyw. Pesto możesz używać jako sos do warzyw na zimno pokrojonych w słupki (dobre na imprezy), ale dobrze też doprawia warzywa na ciepło, np. gotowane
PaleoSMAKgodz , do miękkości. Jeśli będzie potrzeba to w międzyczasie dolać odrobinę wody lub przyprawić do smaku. Miękkie mięso wyciągnąć i po kilku minutach jak odpoczn ie pokroić . Sos zmiksować polać nim mięso i...... Smacznego
Gaździnka warzyrozkłócamy,dolewamy po mału mleko,oby nie powstały grudki.Mieszamy.Do naczynia żaroodpornego kładziemy połowę makaronu,na to połowę mięsa mielonego,na wierzch układamy połowę przesmażonej cukinii,Zalewamy połową sosu beszamel.Znow wykładamy makaron,mięso,cukinia,zalewamy resztą sosu.Na wierzch kładziemy plasterki sera,zapiekamy ok.40 minut
Z Majeczką w kuchnibulionu warzywnego 1/6 łyżeczki czarnego pieprzu 2 liście laurowe makaron do serwowania Królik po baskijsku Jak przygotować królika w sosie. Do dużego naczynia do gotowania wlać olwię z oliwek. Ułożyć na niej umyte, osuszone i poporcjowane mięso z królika. Dodać rozmaryn i pokrojony w plastry czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Po 5 minutach wlać białe wino(...)pomidory z puszki (powinny być pokrojone w kostkę), bulion warzywny, oliwki, liśc laurowy, sól, pieprz oraz pomidorki koktajlowe. Zmniejszyć ogień i dusić całość do momentu, w którym sos delikatnie zgęstnieje a mięso będzie miękkie. Podawać z makaronem. Królik po baskijsku O czym warto pamiętać przygotowując królika po baskijsku. Pomidory w puszce, których użyłam były krojone w kostę. Jeśli kupicie
mecooksgrubą kostkę (2 na 2 cm). Do dużej miski wbić jajka, dodać śmietanę, żółty, tarty ser, sól, pieprz, paprykę, wymieszać. Na dno formy wsypać chleb, posypać pokrojonym mięsem, równomiernie polać sosem, na wierch zetrzeć mozzarellę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-40 min, do momentu aż masa jajeczna zetnie się, a wierzch zapiekanki zarumieni się. Smacznego! Zapiekanka z chleba Zapiekanka(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g czerstwego chleba 10 jajek rozmiar L 330 g śmietany 18% 150 gr tartego sera żółtego 300 gr kiełbasy lub innego mięsa (u mnie pół na pół z duszonym kurczakiem) pokrojonego w kostkę 1 na 1 cm 2 garści kukurydzy z puszki 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soki 1/2 łyżeczki pieprzu
moj przepis nablogu, więc dziś dla odmiany będzie kurczak. Niby to takie nudne mięso, bo cóż można z niego zrobić? A no można. Czasami wystarczy kilka dodatków, a mięso nabiera innego smaku. Uwielbiam sosy z dodatkiem wina, dlatego do dzisiejszego obiadu użyłam cydru, który nadał zwykłemu kurczakowi nieco innego smaku . Poza tym z przygotowania takiego obiadu jest też pożytek. Ponieważ jest(...)się równo rumieniło. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na pozostałym maśle. Na 10 minut przed końcem pieczenia kurczaka dodajemy je do mięsa. Przed podaniem mięso wyciągamy z naczynia, a do pozostałego sosu dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, dodajemy też natkę pietruszki
Przysmaki Karolki