niektórych zmora dzieciństwa, jeszcze inni nazywają je "szpitalnym " jedzeniem, a ja bardzo lubię pulpety w aromatycznym koperkowym sosie, szczególnie z mięsa drobiowego. Podane z buraczkami lub surówką z marchewki są prawdziwą ucztą dla podniebienia - przynajmniej mojego :) Składniki: ok. 600g drobiowego mięsa mielonego 1 całe jajko 1 namoczona w zimnej wodzie kajzerka 1 łyżka kaszy manny(...)śmietany sól do smaku Wykonanie: W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, solą, marchewką i pietruszką. Gotujemy bazę na sos ok. 20 minut. W tym czasie robimy pulpety. Do mielonego mięsa dajemy wcześniej namoczoną i dokładnie odciśniętą z wody bułkę, drobno posiekaną cebulkę, kaszę manną, jajko i przyprawy. Całość dokładnie wyrabiamy . Wilgotną dłonią formujemy
Walijskie Pichcenieśrodka cebuli, ale to już kwestia gustu. Zarówno pulpety jak i klopsiki można robić z dowolnego mięsa - np. wieprzowego, wołowego, drobiowego czy z ryby. Klopsiki raczej z surowego, ale pulpety także z gotowanego. Doprawienie to kwestia gustu, tak samo jak sos z którym będą podane. Przyznam, że czasami Pulpety można ugotować także w zupie bo świetnie się sprawdzają jako mięsna
Smaczna PyzaBardzo smaczne klopsy. Sosik pyszny. polecam. Przygotowanie klopsów – mięso mielone doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać jajko, posiekaną drobno cebulkę,majeranek, bułkę tartą.Mozzarellę pokroić w kostki. Do każdego klopsa włożyć kostkę mozzarelli. Uformować klopsy zawijając mozzarellę w środku. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsy na złoty kolor z obydwu stron. Wrzucić cebulkę pokrojoną drobno i chwilkę(...)chwilkę smażyć. Następnie wlać wodę, tyle żeby klopsy były przykryte w połowie wysokości. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Gotować klopsy około 15 minut. Podczas gotowanie raz przewrócić klopsy. Sprawdzić smak sosu i doprawić solą.Mąkę wymieszać w małej ilości wody i powoli wlać do gotującego się sosu. Dokładnie wymieszać. Do jogurtu wlać trochę gorącego sosu, wymieszać. Następnie wlać jeszcze trochę sosu
Kuchnia PokoleńPolędwiczki wieprzowe można przygotować na wiele pysznych sposobów, dzisiaj przygotowałam je pieczone w szynce parmeńskiej i szałwii oraz sosem balsamicznym. Mięso podałam z cykorią, chipsami z ziemniaków i pikantnymi jabłkami. SKŁADNIKI: 300 g polędwiczek wieprzowych 10 g szynki parmeńskiej w plastrach sól, pieprz, czosnek, papryka ostra do smaku świeża szałwia świeży tymianek 10 g masła(...)patelnię dodajemy szałwię i tymianek, polewamy mięso masłem i ziołami. Polędwiczkę odkładamy na talerz aby odpoczęła. Na patelnię na której smażyło się mięso wlewamy 100 ml buliony, 1 łyżkę octu balsamicznego, dodajemy szałwię, tymianek i ząbek czosnku. Sos redukujemy aż będzie gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Jabłko i cebulę obieramy, przecinamy na pół, (wydrążamy gniazda nasienne) a cebulę
Kulinarne Fantazje Marioliolej do smażenia liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego Farsz 0,5 kg mięsa mielonego 1 torebka ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego Sos 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/3 szkl zimnej wody 2 łyżki śmietanki 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 1 puszka krojonych pomidorów koperek W dużym garnku który pomieści kapustę zagotować(...)wodę, posolić. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i włożyć do wrzącej wody. Po kolei sparzyć liście i odkładać je na talerz. Ryż ugotować i ostudzić, dodać do mięsa mielonego razem z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą. Wbić jajko, wsypać przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Z sparzonych liści kapusty odciąć zdrewniałe części, położyć porcję farszu i zwinąć w roladki
Pieguskowa KuchniaMakaron spaghetti w aromatycznym, sosie paprykowym, z dużą ilością mięsa. Przepyszne, jesienne danie – sycące i z wyraźnie wyczuwalnym smakiem papryki w sosie. 500 g makaronu spaghetti 1 cebula 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 papryka czerwona 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 szklanki wody 1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu 1 łyżka mąki pszennej 1 liść laurowy(...)oraz ziele angielskie. Dusić, około 10 minut, aż sos będzie gęsty, doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz octem balsamicznym. Do gorącego sosu włożyć ugotowany al,dente makaron i wykładać na talerze. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Makarony , Mięsa , Obiad Tagged: papryka , wieprzowina
https:KKuchniaMniamChwile smażymy do momentu aż warzywa będą szkliste. Dodajemy mięso i paprykę, smażymy co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i starty czosnek. Dusimy sos do czasu aż mięso będzie miękkie a sos będzie miał odpowiednią konsystencje. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem do smaku. Ciasto dzielimy na około 6 równych części. Każdą należy cienko rozwałkować. Ser pokroić
Radość kipiąca uśmiechem.wędzenia tu macie przykład dzięki temu zachowamy piękny kształt i marynujemy Marynujemy w oliwie truflowej,soli i pieprzu i pozostawiamy mięso najlepiej na cała noc w lodówce. ALBO KILKA GODZIN Sos: Do rondelka dodajemy bulion ,jagody z drzewa jałowca ,ocet balsamiczny,czosnek miód odrobinę soli i pieprzu . Gotujemy około 15 minut często mieszając , Następnie blendujemy(...)się piecze . Gdy mięso jest gotowe , odkładamy na drewnianą deskę po to by odpoczęło. ( 5 min.) Wracamy do sosu , pobieramy kilka łyżek smalcu na którym piekliśmy mięso rozgrzewamy patelnię i łączymy razem z sosem. Redukujemy przez chwilę i podajemy oddzielnie jako dodatek do wspaniałego królewskiego mięsa . Smacznego
Viola cooks with passionpatelni rozgrzewam olej i wrzucam pokrojone wcześniej składniki. Podsmażam uważając aby się nie przypaliły, dodaję łyżkę sosu sojowego. Jeszcze chwilę pozostawiam na patelni aż sos się zredukuje i dodaję do garnka z mięsem. Na suchą patelnię wrzucam cebulę pokrojoną w piórka i palę ją na ciemno brązowy kolor, na koniec smażenia dodaję łyżeczkę sosu chilli. Tak przygotowaną cebulę dodaję(...)już miękkie wyjmuję kurczaka i boczek z zupy. Boczek kroję w paski, a kurczaka oddzielam od kości i szarpię widelcem, tak aby powstały włókna. Tak przygotowane mięso przekładam do miski, zalewam sosem sojowym, mieszam i odkładam na bok. Wywar przyprawiam dwoma łyżkami sosu ostrygowego, łyżką rybnego, 1/2 łyżeczki sosu chilli, łyżką octu ryżowego, sokiem wyciśniętym z limonki, odrobiną białego pieprzu
Cook&Lovełyżeczka soli1 kg łopatki wieprzowej (z kością) 2x 1/4 szklanki sosu barbecue (+ dodatkowo do podania, w razie potrzeby)przygotowanieW misce wymieszać przyprawy, dodać sos barbecue, i tę pastę wmasować w umyte i osuszone mięso. Zawinąć mięso w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (można je tak trzymać do 3 dni). Wolnowar nagrzać(...)kaszą bulgur. Smacznego!Uwagi: Nie zużyłam całej mieszanki przypraw, była dosyć ostra. Warto sprawdzić jej moc po wymieszaniu. Po wyjęciu i rozdrobnieniu mięsa, przygrzałam je już na patelni, dodając część sosu który wytworzył się podczas pieczenia, i nieco sosu barbecue. Ta metoda jest chyba wygodniejsza. Używałam śliwkowego sosu BBQ domowej roboty. Po upieczeniu i rozdzieleniu
Stare GaryZbliża się Wielkanoc. Powoli myślimy o tym co przygotujemy na świąteczny stół. U mnie na pewno będzie pyszny obiad Wielkanocny czyli mięso z sosem, młode ziemniaczki i długo wyczekiwana mizeria. Wróćmy jednak do sosu... Chcecie wypróbować nowe esencje do sosu Knorr? Mam 10 zestawów do rozdania. Wystarczy, że napiszecie mi pod tym postem jaki sos do mięs króluje
Magiczne Życie Martywykute w skale. Możemy je dostosować do okazji i dań, z którymi je podajemy. Tzatziki może być chrzanowe, marchewkowe, a nawet buraczkowe. Jaki sos będzie lepszy do wielkanocnych mięs niż chrzanowy sos tzatziki? Składniki: duże opakowanie jogurtu greckiego lub bałkańskiego (400g) 2 czubate łyżeczki kupnego chrzanu ze słoika ząbek czosnku przetarty przez praskę sok i skórka starta z połowy
Ugotowane pozamiataneGrillowana, pikantna wołowina dla miłośników sosu BBQ. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z dodatkiem świeżej sałatki i bagietki. Składniki: marynata: 250ml sosu BBG 3-4 łyżeczki sosu Piri-Piri lub tabasco biała cebula czarny pieprz 1kg pręgi wołowej Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na grube plastry. Składniki marynaty(...)sos Piri-Piri dokładnie mieszamy. Cebulę siekamy w plasterki. Mięso smarujemy z obu stron marynatą, układamy w naczyniu i doprawiamy z jednej strony świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na mięsie układamy plasterki cebuli i przykrywamy drugą warstwą zamarynowanego mięsa. Pieprzymy i ponownie układamy cebulę. Mięso zostawiamy w owiniętym folią naczyniu w lodówce na przynajmniej kilka godzin. Patelnię grillowa lub grill dobrze
Pyry na Gazmożliwości staram się sama przygotowywać smakołyki do koszyka, a jednym z nich jest tuszonka. Kiedyś taki słoik był u nas obowiązkowym wyposażeniem każdego wakacyjnego wyjazdu - tuszonka (тушёнка) czyli mięso w sosie własnym duszone w słoiku. Czy muszę pisać, że swoja, domowa smakowała najlepiej na świecie? Ostatnio domową produkcją tuszonki zajął się brat. Przetestował kilka przepisów i opracował swój sposób
Obiad gotowydolewamy do niego śmietanę. Do gotującej śmietany dodajemy starty ser żółty. Zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku. Mieszankę warzywną gotujemy. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki, warzywa, sos z mięsem, starty ser. Zapiekamy w piekarniku. Smacznego
Magia jedzenia.