mieso w sosie - 1636 przepisów

Makaron kokardki z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. 164

Dzisiaj kolejny zaległy przepis tym razem makaron kokardki z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Z podanego przepisu wychodzi 5 dużych porcji. Składniki: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 1 całe opakowanie makaronu kokardki 125 g koncentratu pomidorowego 1 gotowy sos bolognese 500 g sól pieprz, majeranek 3 – 4 listki świeżej bazylii papryka ostra Sposób wykonania: Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, majeranek(...)całość jeszcze dusić ok 5 minut. Makaron ugotować zgodnie z przepisem w osolonej wodzie dodając 1 łyżkę oleju, żeby się nie posklejał. Po ugotowaniu makaron odcedzić, dodać mięso z sosem. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Zapiekanka arabska z bakłażanem 148

czasu, aż sos zgęstnieje. Na suchej patelni podprażyć orzech. Do naczynia żaroodpornego wlać 3 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarować na spodzie. Następnie ułożyć warstwowo: bakłażany, mięso, sos pomidorowy, kolejną warstwę bakłażanów, mięsasos, na wierzch ułożyć ostatnią warstwę bakłażanów, orzeszki i plastry sera. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika(...)mięso mielone 3. Upieczone mięso doprawić 4. Podsmażyć cebulę 5. Dodać do cebuli przecier 6. Zrobić harissę i dodać do sosu 7. Ułożyć warstwami bakłażana, mięsosos 8. Posypać całość uprażonymi orzechami i ułożyć plastry sera Pobierz wersję do druku: Pobierz Zapiekanka arabska z bakłażanem Artykuł Zapiekanka arabska z bakłażanem pochodzi

KuchniaWeDwoje.pl
Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym 184

Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Cebulę podsmażamy do momentu aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek i mięso. Smażymy mięso przez około 8 minut. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Wlewamy pomidory i koncentrat, mieszamy wszystko i dusimy około 10 minut, aby sos lekko odparował. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Roztapiamy masło w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy przez około 2 minuty(...)solą, gałką muszkatołową i pieprzem. Ser ścieramy na tarce.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem lub oliwą. Na dno wykładamy ziemniaki, następnie część mięsa z sosem, mięso polewamy sosem beszamelowym i posypujemy odrobiną sera. Kolejną warstwę stanowi bakłażan, pieczarki, ponownie mięso, na końcu układamy ostatnią warstwę z ziemniaków. Ziemniaki polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem

Mania Gotowania
PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI 141

mięsa. Następnie wlewamy całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego z mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-1,5 godz. W czasie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia. Kasza gryczana: Buraki myjemy dokładnie, nie obieramy. Zawijamy w folię aluminiową  wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż będą miękkie. Kaszę gryczaną płuczemy zalewamy bulionem, wrzucamy(...)kaszę z burakami. Na talerz wykładamy kaszę gryczaną z burakami i posypujemy posiekany serem feta. Obok wykładamy upieczone jabłka a na nich piersi z gęsi pokrojone w plastry. Polewamy mięso sosem żurawinowym. SMACZNEGO

Kuchnia MagdaLeny
Burito opiekane w grillu i salsa 106

mleko, olej, sól i cukier. Następnie dodawać mąkę tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietany. Gdyby potrzebne były naleśniki grubsze należy dodać więcej mąki. Usmażyć naleśniki na dużej patelni. sos: Mięso pokroić w drobną kostkę, paprykę, cebulę i pomidory również drobno posiekać. Na patelni rozgrzać dwie łyżki tłuszczu, włożyć mięso i podsmażyć ok 10 min. Następnie dodać cebulę, paprykę pomidory(...)drobno posiekany czosnek. oraz przyprawy i dusić aż powstanie gęsty sos i mięso będzie miękkie. Nie podlewać niczym. Na koniec dodać fasolę z puszki i jeszcze chwilę pogotować. Sos wystudzić. Naleśniki nadziewać sporą łyżką sosu i składać w kopertę by nic nie wypływało. Opiekać w rozgrzanym grillu elektrycznym , lub na patelni grillowej, ewent zwykłej. Przygotować salsę: Pomidory, paprykę i cebulę

Gotowanie jest łatwe
Makaron z kurczakiem w śmietanowo – orzechowym sosie 272

się na niej nie zawiodłam ( przynajmniej w kuchni ;) )Tak było i wczoraj , kiedy to na obiad przygotowałam ” Tagliatelle z kurczakiem w śmietanowo – orzechowym sosie „.Soczyste mięso , kremowy sos … Efekt nieziemski!Zdecydowanie do powtórzenia!SKŁADNIKI: ( na 2 porcje )- makaron tagiatelle – 150 g – filet z kurczaka – 200 g – orzechy ( włoskie i laskowe(...)kroimy. Zalewamy winem. Gotujemy. Dodajemy śmietankę 18%. Chwilkę grzejemy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką. Dorzucamy drobniutko posiekany koperek. Dodajemy śmietanę ubitą z żółtkami. Mieszamy. Odstawiamy z ognia.Gotowe mięso układamy na makaronie. Polewamy sosem. Możemy jeszcze posypac kolorowym pieprzem , dla wzmocnienia smaku

Ostra na Słodko
Karkówka w sosie pomidorowym 143

naczynia żaroodpornego posypać papryką słodką, wlać 1 szklankę wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny.(bez przykrycia) Od czasu do czasu polewać mięso sosem, który powstał podczas pieczenia. Karkówkę wyjąć, a sos zlać do małego garnka. Do sosu dodać puszkę pomidorów i 1/2 szklanki wody. Gotować chwilę na wolnym ogniu. Zblendować sos, dodać(...)majeranek, sól, pieprz i bazylię. Gdyby sos był zbyt rzadki możemy zagęścić. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody i wlać do sosu. Zagotować. Mięso pokroić w plastry i polewać gorącym sosem

O kuchni z uczuciem
Wołowina z pieczarkami 138

paprykowej (jest pikantna) 200 g pieczarek 2 łyżki oleju, 100 ml śmietanki 30% natka pietruszki. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Jak przygotować wołowinę z pieczarkami w pikantnym sosie? Mięso wołowe kroimy w plastry grubości ok. 1 cm. Doprawiamy solą, pieprzem, oraz ziołami, a następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju obsmażamy mięso z obu stron następnie podlewamy wrzącą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z wołowiną i mango w sosie tajskim 158

minut*, szybko prawda? 2 porcje: * stek wołowy- 250 g (polędwica, rostbef, antrykot) * mango- 1/2 szt. * makaron- 250 g * masło klarowane- do smażenia (ew. olej rzepakowy, ryżowy) * sól- do oprószenia mięsa sos: * sos sojowy- 2 łyżki * olej ryżowy- 2 łyżki * miód- 1 łyżka * sok z limonki- 1 łyżka * świeża, posiekana chili - 1 łyżeczka * posiekana kolendra- 1 łyżeczka Mięso należy wyłożyć(...)wszystkich składników. W osolonej wodzie ugotować makaron, a dosłownie 30 sekund przed wyjęciem dorzucić plastry mango do zblanszowania i odcedzić. Na talerz wyłożyć makaron z mango, ułożyć plastry mięsa i polać sosem. Smacznego! 😋 * standardowy stek o grubości 2,5-3cm (dot.rostbefu lub antrykotu, a polędwica potrzebuje o połowę mniej czasu): - krwisty, prawie surowy- 3-4min. na każdą

Kraina Miodem Płynąca
Placek po zbójnicku z sosem grzybowym 297

Placek po zbójnicku czy placek drwala? A może po węgiersku albo po cygańsku? W każdym przypadku chodzi o placek ziemniaczany polany sosem z mięsem, grzybami, papryką. Nie ważne jak go nazywają, ale ważne, jak smakuje. Sycące, porządne danie, w sam raz na nadchodzącą jesień. W zależności od dodatków do sosu za każdym razem może smakować inaczej, jednak zawsze jest pyszne(...)zbójnicku. Lepszych chyba nie jadłam;) Składniki (na 4 porcje): placki: 8 średnich ziemniaków 1 cebula 2 jajka kopiasta łyżka maki sól pieprz pieprz ziołowy olej do smażenia sos: 300g mięsa wieprzowego (szynka, chuda łopatka) 300g leśnych grzybów (u mnie podgrzybki) 1 cebula 1 marchew 1 szklanka bulionu warzywnego  100ml śmietany 18% 1 łyżeczka mąki sól pieprz majeranek 2 liście

Obiad gotowy
Zrazy wołowe zawijane z ogórkiem kiszonym, boczkiem i chlebem w sosie własnym. 224

kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu  sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść suszonych grzybów litr bulionu warzywnego bądź mięsnego dodatki: ziemniaki gotowane,kluski śląskie(...)dnem. Zalej sosem*. piecz 2 godziny w 180 stopniach bądź gotuj 2 godziny na małym ogniu. podczas gotowania/pamiętaj by roladki były przykryte sosem, w razie potrzeby podlewaj mięso sosem bądź bulionem, obracaj je 2-3 razy podczas procesu gotowania *sos: 1. Weź patelnię/garnek po roladkach i rozgrzej w naczyniu odrobinę tłuszczu, ścinek mięsa wołowego, garść grzybów suszonych

U Fiolki
Bitki w sosie tymiankowym. 164

mają nas odwiedzić goście, bo wyłączając te pierwsze 10 minut przygotowań, danie samo się robi, więc mam czas przygotować całą resztę. Polecam! Składniki na bitki w sosie tymiankowym 70 dag mięsa wieprzowego (szynki, łopatki) 2 cebule 3 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego tymianku lub 1-2 łyżeczki suszonego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki cząbru 3 ziarenka(...)ziela angielskiego 1 listek laurowy sól pieprz olej 2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 50-70 ml śmietany słodkiej do zup i sosów       Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy. W sporym rondlu rozgrzewamy olej i układamy na nim plastry wieprzowiny. Mięso rumienimy z dwóch stron, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebulka

Rozpustne gotowanie
Pikantne skrzydełka z serowym dipem 178

osuszone kawałki mięsa , po około 8 minut. Na patelni rozgrzałem masło, dodałem sos chili i ocet, posoliłem. Do sosu włożyłem usmażone skrzydełka, podgrzewając wymieszałem je, aby sos dokładnie pokrył mięso. Sos : majonez , jogurt, śmietanę i pokruszony ser wymieszałem, nie rozcierałem, bo sos nie powinien być gładki.. Gotowe skrzydełka przełożyłem na półmisek i podałem z dipem serowym i kawałkami surowego

R'n'G Kitchen
SCHAB W SOSIE Z MARCHEWKĄ I POREM 142

plaster mięsa przecinam na pół, wkładam do wywaru, gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu około 30 minut. Marchewkę kroję w kostkę, dodaję do sosu, gotuję kolejne 45 minut. Mięso wyjmuję, sos zagęszczam mlekiem wymieszanym z mąką. Chwilę gotuję, aż sos zgęstnieje, wkładam mięso. W razie potrzeby doprawiam do smaku

JejKuchnia
Meksykański gulasz wieprzowy. 136

Lubię takie dania. Gulasze, potrawki, mięsa w aromatycznych sosach... Dania sycące, smaczne i rozgrzewające. W tej meksykańskiej potrawie bazą jest zwyczajna wieprzowa łopatka, ale istota smaku tkwi oczywiście w sosie. Pomimo wielości składników przyrządza się go w kilka chwil i bez najmniejszego wysiłku. A jak pachnie! Po prostu nieziemsko! Zdaję sobie sprawę, że wielu osobom pewna ziarnistość tego sosu, wynikająca(...)podsmażyć do zbrązowienia ze wszystkich stron. Pozostałe składniki umieścić w garnku lub misce i zalać 2 szklankami wrzątku. Po 10 minutach zmiksować dokładnie blenderem. Dosolić do smaku. Zalać mięso sosem i dusić około 1 godziny na małym ogniu. Podawać z ryżem, tortillami lub ziemniakami

zadanie-gotowanie