mąki jaglanej (możesz też użyć mąki z ciecierzycy, mąki ryżowej lub innej) 2 łyżki (20 g) bułki tartej bezglutenowej przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, majeranek, przyprawa do mięsa, sos sojowy) Sposób przygotowania: Soczewicę opłukaj na sitku. Daj ją do garnka i zalej wodą (co najmniej 0,5 l). Dodaj szczyptę soli i gotuj około 10 – 15 minut
Via Gustoniego, rurki rigatoni nie są ścięte pod skosem. Ten rodzaj makaronu dobrze komponuje się z czerwonym mięsnym sosem. Świetnie smakuje jako baza zapiekanek – szczególnie, że wydrążone środki utrzymują sos, mięso, warzywa czy ser. To zaledwie kilka rodzajów makaronów, które na co dzień wykorzystuje kuchnia włoska. Jeśli chcesz poznać je wszystkie, zamów typowo włoskie dania serwowane przez lokalne restauracje w twoim
Tradycyjna Kuchniaprzesyp do czystego słoja. Słój szczelnie zamknij i przechowuj w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu np. w szafce. M ieszankę tę możesz stosować w zimie do zup, sosów, mięs itp. Jest ona o wiele zdrowsza niż podobna ze sklepu, trzeba tylko pamiętać, aby warzywa i zioła wziąć z własnego ogrodu lub nabyć z ekologicznej uprawy. R ada : Jeśli
Przepisy i porady kulinarneprzyprawy. Jest bardzo popularna w północnoafrykańskich krajach arabskich, a także w Izraelu oraz w krajach gdzie występuje duża liczba arabskich imigrantów. Używa się jej jako dodatku do gulaszu, kuskusu, sosów, mięsa czy ryb. Od dawna nosiłam się z przygotowaniem takiej pasty, a ponieważ uwielbiam chili w każdej postaci i udało mi się kupić bardzo ładne papryczki , w końcu
Codzienne Gotowanieziemniaków 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Dodaj musztardę, miód i sos Worcestershire. Schab wymasuj solą i pieprzem, następnie posmaruj marynatą i owiń plastrami boczku. Rozgrzej masło na patelni i zrumień mięso po obu stronach, 5 minut po każdej. Zmniejsz temperaturę ( u mnie kuchnia indukcyjna na czwórce). Mięso można również wstawić(...)przez 20 minut nie licząc zrumienienia. W piekarniku trwa to dłużej i wszystko zależy od grubości mięsa. Dlatego moim zdaniem termometr jest najlepszym wyjściem aby upiec idealnie soczyste mięso. Zlej sos do małego garnka. Upieczone mięso owiń w folię. Do sosu dodaj skrobię kukurydzianą rozmieszaną w wodzie. Zagotuj sos stale mieszając. Obierz bataty, ziemniaki i pokrój w kostkę. Skrop oliwą
codojedzeniakolendrą jest niezmiernie soczysty i lekki w smaku – bardzo letni! Nam perfekcyjnie smakował z ugotowaną na sypko kolorową komosą ryżową, ale świetnie jako dodatek do tak upieczonego mięsa i sosu sprawdzi się ryż, chrupiąca bagietka i gotowane albo upieczone ziemniaki. Przepis jest prosty i niewymagający – kupcie jak najlepszego kurczaka, to on jest tutaj gwiazdą! Do tego przepisu możecie użyć udek(...)wstawcie do piekarnika w blaszce do pieczenia albo w ceramicznej formie do pieczenia tart. Pamiętajcie tylko że forma powinna być na tyle szeroka, żeby całe mięso kurczaka zmieściło się w formie na płasko, a sos sięgał do połowy jego wysokości – kurczak w tym przepisie się piecze, nie dusi. PORCJOWANIE KURCZAKA Całego kurczaka dzielimy na poszczególne elementy, czyli porcjujemy. Ważne, żeby
Karo in the KitchenSzybki i smaczny obiad. Udka w sosie pieczarkowym z koperkiem. Można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami lub makaronem. Mięso mięciutkie, a sos kremowy. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów i pomysłów na dania mięsne. Nie tylko z kurczakiem, ale także i z innymi rodzajami mięsa. Szczególnie polecam kurczaka w sosie porowym. Pycha! Składniki 8 podudzi z kurczaka(...)smażyć chwilę. Całość zalać 3 szklankami wody, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. (około 45 min)W razie potrzeby uzupełnić wodę. Smietanę wymieszać z paroma łyżkami sosu i wlać do rondla. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem. W razie gdy sos jest zbyt rzadki dodać łyżeczkę mąki rozrobionej
O kuchni z uczuciemSajgonki z mięsem mielonym Składniki: na farsz makaronu ryżowego – nitki - 1 garść sos sojowy pieprz i sól mięso mielone wieprzowe - 0,5 kg pieczarki - 10 szt dużych kapusta pekińska - 6 liści marchewka - 1 szt jajko - 1 szt dodatkowo papier ryżowy tłuszcz do smażenia sos słodko-kwaśny do podania z sajgonkami Sposób przygotowania: Mięso mielone przełożyć do garnka, podsmażyć(...)mięsa, poddusić przez kilka minut. Makaron połamać na mniejsze kawałeczki, zalać wrzątkiem, odstawić na 4 minuty, odcedzić, dodać do mięsa. Liście kapusty porwać na mniejsze kawałki, dodać do mięsa, doprawić sosem sojowym i przyprawami. Na samym końcu dodać jajko , wymieszać, poddusić. Pojedyncze płaty papieru ryżowego zanurzać w ciepłej wodzie , osączyć i rozłożyć na desce. Na wilgotnym papierze ryżowym, ułożyć
Kuchnia Danusipierwszy raz tworząc z nich puree do obiadu. Tak powstał kotlet schabowy w sosie z zielonym pieprzem z puree z batatów i z surówką z białej kapusty . Składniki: mięso w sosie: - 600 g schabu - 1 opakowanie Winiary Pomysł na... Kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem - 200 ml wody - 2 łyżki śmietany 18% puree: - 2 średnie bataty - 1 łyżka masła(...)pomocą tłuczka do ziemniaków. Umyte i obrane warzywa trę na tarce lub siekam drobno za pomocą robota kuchennego. Dodaję olej oraz sól do smaku. Po upieczeniu mięsa przekładam je z sosem do miski i dodaję śmietanę. Dokładnie mieszam. Tak przygotowany schab podaję na ciepło wraz z ciepłym puree z batatów oraz z surówką. To danie jest proste w wykonaniu
Kuchnia co dniaSposób na szybki i pyszny obiad, uwielbiam grillowane mięso, a do tego dobry makaron i gotowe :). Składniki dla 4 osób: - 50 dag makaronu penne Mięso: - 2 piersi z kurczaka Marynata: - 2 łyżeczki sosu sojowego - sól - pieprz - oliwa Sos: - 250 ml słodkiej śmietanki 12 % - 1 duża czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 1 por, tylko biała część - sól - pieprz - łyżka(...)pieprz - 1 i 1/2 szklanki wody w której gotował się makaron 1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, przy odcedzaniu odlać ok. 400 ml wody, będzie potrzebna do sosu. 2. Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, natrzeć solą, pieprzem, oliwą i sosem sojowym, odstawić na min. godzinkę. Zamarynowane mięso opiekać na patelni grillowej lub w grillu elektrycznym
Apetyczna babeczkapatelnię na której smażyliśmy mięso wlać bulion, zagotować, zeskrobać wszystkie smaki. Zalać bulionem baraninę w wolnowarze. Przykryć i gotować w ustawieniu low ok 10 godzin. Gotowe mięso ostrożnie wyjąć, przykryć folią, Sos lekko przetrzeć przez sito, pozbawić tłuszczu. Przelać na patelnię, trochę odparować. Zabielić śmietaną(...)doprawić solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt rzadki można zagęścić go mąką ( 2 łyżki mąki rozgnieść dokładnie z masłem, dodać do sosu, zagotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje). Mięso pokroić w plastry, włożyć do przygotowanego sosu i podgrzać. Podawać z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego
Stare Garypoczątku, otrzymujemy lekko słonawy smak, pod koniec słodkawy. Zachęcamy do eksperymentów. Składniki 300 g mięsa mielonego z indyka 2 łyżki mąki ziemniaczanej pęczek dymek ze szczypiorem (pół do mięsa) 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka startego imbiru 1 papryczka chili 1 l bulionu warzywnego 5 liści kapusty pekińskiej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru palmowego(...)młode marchewki 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej 1 liść kaffiru 3 łyżki soku z limonki tajskiej 100 g makaronu ryżowego vermicelli Przygotowanie A Do mięsa dodajemy sos ostrygowy, posiekaną dymkę ze szczypiorkiem, posiekaną papryczkę, starty imbir, mąkę i dokładnie wyrabiamy. Przygotowujemy małe pulpeciki. Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do zimnego bulionu wrzucamy pokrojone marchewki, czosnek
R'n'G KitchenDelikatne danie, z włoskim akcentem, rurki cannelloni nadziewane farszem mięsno- szpinakowym z serem, zapieczone pod dwukolorowym sosem, sycące w sam raz na jednodaniowy obiad lub ciepłą kolację. Polecam! Składniki: 25 dag makaronu cannelloni 40 dag świeżego szpinaku ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 15 dag sera cheddar 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Sól(...)gorącej masy wbić jajko, dodać starty ser cheddar i wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać suche rurki cannelloni. W naczyniu żaroodpornym na dnie wylać sos pomidorowy, ułożyć nadziane mięsem cannelloni. Sos beszamelowy: Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, chwilę przesmażyć, powoli wlewać mleko cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Doprawić solą, białym pieprzem i rozmarynem oraz gałką
Wanilia i Kardamonodwrócić, obsypać pokruszonymi grzybkami suszonymi, Podlać pieczeń wywarem lub kostką warzywną rozmieszaną w 3/4 szklanki wody. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 C , przykryć naczynie i piec jeszcze godzinę. Sos zlać z mięsa i wlać do garnuszka, mąkę wymieszać ze śmietaną. Dodać trochę ciepłego sosu do śmietany i wymieszać, następnie powoli wlać do gotującego się sosu, dokładnie rozmieszać. Mięso można podać
Kuchnia Pokoleńprzykryć i nastawić szybkowar na funkcję nr 2. Dusić 15 minut. Wyłączyć palnik. Pozostawić do samoistnego spadku ciśnienia ( można dusić 20 minut, spuścić ciśnienie i otworzyć od razu). Mięso wyjąć. Powstały sos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Warzywa delikatnie zagęszczą całość. Mięso polać powstałym sosem. Dla osób nie posiadających szybkowaru po obłożeniu mięsa warzywami, podlać wodą i dusić
kawawszklancekawałek mięsa wieprzowego (karkówkę)i nie wiedziałam co z nim zrobić. Początkowo chciałam upiec to mięso, ale piekarnik był zajęty więc postanowiłam zrobić bitki w sosie czosnkowym. Składniki: ½ kg mięsa wieprzowego 1 i ½ łyżeczki czosnku granulowanego przyprawy : sól, pieprz, ziele angielskie, suszony tymianek 3 łyżki mąki + do obtoczenia 2 łyżki śmietany tłuszcz do smażenia 1 cebulę 1 kostkę(...)wrzucić do wrzątku i gotować ok. 1 godz. 20 min. Gdy mięso będzie już miękkie, rozrobić w oddzielnym naczyniu mąkę z ½ szklanką wody i łyżką śmietany. Dokładnie wszystko wymieszać żeby nie było grudek, dodać kilka łyżek wywaru i ponownie wymieszać. Całość wlać do wrzątku. W przypadku, gdy sos będzie za rzadki dodać więcej mąki i ponownie rozrobić z małą
Na słodko lub wytrawnielepszego, niż posiłki przyrządzone w domu - możemy dokładnie kontrolować co jemy! Mój domowy burger to porządny kawał mięsa, duża ilość warzyw - pomidor, rzodkiew, ogórek, cebula, jarmuż oraz ser gouda i chedar, w delikatnym sosie jogurtowo - musztardowym! Wszystkie składniki są zdrowe, lekkie i tworzą niesamowite połączenie smakowe! Domowe burgery z jarmużem w sosie jogurtowo - musztardowym Składniki na sos: jogurt naturalny(...)musztardowym - zarówno górę, jak i dół bułki. Na spód bułki układamy kolejno: 1. Jarmuż 2. Karmelizowaną cebulkę 3. Plasterki pomidora 4. Ser żółty i sos jogurtowo - musztardowy 5. Mięso 6. Sos jogurtowo - musztardowy 7. Ser chedar 8. Rzodkiew i ogórek 9. Górę bułki Duuuuży, mega pożywny i zdrowy burger gotowy! Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!