słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka octu winnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego SOS: sos zlany z pieczenia 1 szklanka wody pieprz sos sojowy jasny 1 łyżka śmietany kremówki mąka do zagęszczenia ewentualnie sól WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać, zalać nią mięso tak, aby było dobrze(...)sparzyć), mięso przełożyć na talerzyk, a sos z pieczenia zlać do rondelka, rozcieńczyć wodą, doprawić sosem sojowym, pieprzem i kremówką. Zagęścić mąką rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody. Do sosu włożyć mięso i je podgrzać
Kuchenne zapiski EdytyBardzo dobra i zdrowa kasza, wytworzona z obłuskanych nasion gryki. Nie zawiera glutenu, ale zawiera białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik :) Jeżeli kasza, to gulasz :) Jak gulasz, to mięso, warzywa, sos, przyprawy i czosnek ... Mięso smażymy, kaszę gotujemy, pozostałe produkty gotujemy jak rosół... Po dodaniu przecieru ...sos wygląda blado, wówczas smażymy mieloną paprykę na drugiej patelni :) zalewamy sosem
chleba naszegoWami przepisem na karkówkę, którą możecie przygotować jako obiad dla całej rodziny. Uwierzcie mi, jest strzałem w dziesiątkę. Wychodzi miękka i soczysta, a sos dodaje niesamowitego słodkiego smaku. A sam z aromat bardzo przyciąga głodomorków. Składniki : Mięso: 1,5 kg karkówki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz Sos: 1 rozgnieciony ząbek czosnku 3/4 szklanki pikantnego ketchupu 2 łyżki(...)Cebule kroimy w krążki i delikatnie zarumieniamy. Każdy plaster karkówki obsmażamy i przekładamy do brytfanny, dodajemy cebulę. Wykonujemy sos, łącząc wszystkie składniki ze sobą. Następnie zalewamy nasze mięso przygotowanym sosem. Dusimy pod przykryciem w piekarniku dwie godziny. W przepisie podaję by w pierwszy dzień marynować mięso, a dopiero w drugi piec, ale można też zrobić wszystko w ciągu jednego dnia
Justa próbuje gotowaćzawsze mam chęć na długie pieczenie mięsa w wolnowarze. W takich sytuacjach dobrze sprawdza się garnek rzymski. Po dwóch godzinach wołowina jest miękka a na dodatek mamy sporo dobrego sosu. Goleń wołowa okazała się bardzo smaczna, a tuk z kości, który rozpuszcza się w sosie, nadaje mu wyjątkowy smak. Proste i dobre danie - polecam! składniki(...)mięso, zioła, podlać winem i bulionem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje się do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem i śmietaną - opcjonalnie. Mięso odgrzewać w sosie. Podawać z ziemniakami lub kluskami. Smacznego
Stare Garymaśle ,aż się lekko zarumienią. Doprawić do smaku i odstawić do przygotowania nadzienia. Ten etap robimy ,kiedy mięso i ryż są w piekarniku. Etap 4 - sos do nadzienia i na wierzch mięsa. Składniki. 3 łyżki masła 4 łyżki mąki 1 szklanka gorący płyn spod pieczeni 1szklanka mleka gorącego Sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa 1/3szklanki sera szwajcarskiego Wykonanie. Z masła(...)mleka. Teraz wracamy do ryżu. Dodać do niego 1/3 szklanki sosu i pieczarki ,wymieszać. Sos powinien być na tyle gęsty ,aby nie spływał po rozsmarowaniu na mięsie –mamy nadzienie. Do reszty sosu dodać ser starty na dużych oczkach ,posmarujemy nim wierzch mięsa.1 łyżkę sera pozostawić do posypania wierzchu . Etap 5 - epilog –zapiekanie. Mięso pokroić na dosyć grube
Kulinarny karnet Christopherapolałam 3 łyżkami tłuszczu z patelni i podlałam 3 łyżkami wody. Przykryłam i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 30 -35 minut. Po tym czasie ponownie polałam mięso wytworzonym sosem i znów wstawiłam do piekarnika na 30 minut, ale już bez przykrycia, żeby mięso się zrumieniło na wierzchu. Po upieczeniu zostawiłam fileta pod przykryciem, żeby nie ostygł. Koper włoski(...)wyłączyłam gaz. Mięso delikatnie odwinęłam z nitki i pokroiłam w plastry (około 2 cm). Rozłożyłam na gorącym półmisku, obok ułożyłam ćwiartki kopru włoskiego a po drugiej stronie mięsa wyłożyłam pieczarki z wytworzonym sosem z pomidorów suszonych i cebulki Do tak pysznego fileta z indyka zrobiłam kluski śląskie . To była prawdziwa uczta dla podniebienia. Polecam ten zestaw na elegancki rodzinny obiad
Kuchnia u Krysisajgonki wegetariańskie, Sajgonki można podawać na ciepło bądź na zimno, a smaży się je na głębokim oleju i podaje z odpowiednim sosem. (12 sztuk) 1 opakowanie papieru ryżowego olej Farsz: 250-300g mieszanki chińskiej 300g mięsa mielonego(...)najlepiej wołowego, choć niekoniecznie) 1 jajko sos sojowy sos chilli (czosnkowy) curry, imbir sól, pieprz olej Mieszankę chińską podsmażyć na odrobinie oleju (10-15 minut - aż zmięknie). Dodać mięso mielone, sos sojowy, sos chilli, odrobinę curry oraz imbiru. Na koniec wbić jajko, wymieszać i doprawić do smaku. Każdy płat papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie (kilka sekund) i ułożyć
Di gotujekształtne, zgrabne i wypełnione pysznym aromatycznym farszem. Podaję je z sałatką batawską lub masłową z jogurtem na słodko z cukrem pudrem i sosem pomidorowym, zazwyczaj ostrym. Bakłażany faszerowane mięsem mielonym, sosem z pomidorami, pieczarkami i serem. Jedne z moich ulubionych dań kuchni bałkańskiej. Podaję je z sałatą i sosem pomidorowym. Danie smakuje obłędnie! Nikt nie jest głodny Dziś serwuję kuchnię(...)pomidorami i koncentratem pomidorowym dodaj do mięsa na patelni. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 5 minut. Dopraw do smaku. Zdejmij z ognia, dodaj natkę pietruszki, tartą bułkę oraz połowę sera, wymieszaj. W rondelku przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Dodaj mleko i zagotuj, energicznie mieszając. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i gałką
Zasmakuj KuchniKolejny szybki lecz smaczny obiadek, tym razem w stylu chińskim. Makaron penne zmieszany z pysznym mięsem mielonym, a całość doprawione pysznym sosem sweet chilli oraz sojowym. Coś co koniecznie musicie wypróbować w dni leniucha :) Składniki: * 500g mięsa mielonego wołowego * makaron penne * wegeta, chilli * sos sweet chilli * sos sojowy Makaron gotujemy al dente. Mięso doprawiamy wegetą oraz chilli (około 1 łyżki(...)wegety oraz 1/4 chilli), po czym smażymy na patelni około 10 minut. Makaron mieszamy z 2 łyżkami sosu sweet chilli oraz około 1 do 3 łyżeczek sosu sojowego (zależy jak lubicie). Dodajemy mięso i całość mieszamy. Proste i smaczne
Klasyka GotowaniaDolać pozostały olej, wyłożyć mięso i smażyć mieszając, aż się przyrumieni. Warzywa zgarnąć do środka, dodać imbir, wymieszać z mięsem, smażyć razem ok 4-5 minut. Składniki sosu wymieszać, wlać do mięsa i warzyw, wymieszać, gotować ok 2 minut. Ryż opłukać, wsypać do gotującej się wody, posolić. Gotować na małym ogniu ok 10 minut, odcedzić. Doprawić suszonymi pomidorami. Na talerz(...)wyłożyć ryż, sos z warzywami i mięsem. Smacznego
Obiad gotowywtedy powstał by mi gładki sos na kształt ajwaru a ja chciałam jednak widzieć moją oberżynę Wyszedł naprawdę dobry - czubrica nadała mu niesamowity posmak... myślę, że jakby pominąć mięso to sos ten spokojnie można by zamknąć w słoiki i przechowywać na zimę - co o tym sądzicie? Bałkański sos do makaronu Składniki: jeden nieduży bakłażan świeża czerwona papryka sos pomidorowy (koncentrat(...)dokładnie myjemy - tak przygotowaną oberzynę wrzucamy do usmażonego mięsa. Paprykę kroimy w paski wrzucamy na patelnię. Całość często mieszając dusimy kilka minut. Gdy składniki zmiękną wlewamy do nich przecier pomidorowy i przyprawiamy czubricą, papryką słodką (lub ostra jak kto lubi), solą i pieprzem. Smażymy aby nadmiar wody odparował. Przed podaniem sos mieszamy z tymiankiem i bazylią. Makaron gotujemy al dente
sierotka maRysia w kuchniMakaron z homarem w sosie cytrynowym to moja propozycja wykwintnego obiadu. Mięso z homara doskonale współgra z cytrynowym sokiem oraz czarnym, świeżo mielonym pieprzem. Zobacz też: Gotowany homar – jak zrobić? Przepis na makaron z homarem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki pokrojone w kawałki mięso z jednego homara 50 g masła otarta skórka z jednej cytryny(...)gotowania makaronu na patelnie z masłem i cytryną oraz całość podgrzewamy. Dodajemy do sosu kawałki homara oraz delikatnie solimy. 4 Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie i mieszamy z sosem i mięsem. 5 Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem, solą i koperkiem/natką. Artykuł Makaron z homarem w sosie cytrynowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiPyszne mięciutkie mięsko w aksamitnym sosie do tego ziemniaczki z koperkiem i ulubiona surówka - pomysł na cudowny i prosty obiad :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa z łopatki 1 dużą cebule 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie olej 2 duże łyżki śmietany do zup i sosów 3 łyżki mąki pieprz i sól Mięsko myjemy i kroimy na grube(...)mięso i przysmażamy z obu stron, dodajemy liście laurowe, ziela, cebule pokrojoną w kostkę i czosnek. Cebula musi być zarumieniona, aby potem wyszedł nam ciemny kolor sosu. Całość zalewamy wodą, gotujemy do miękkości mięsa. Na sam koniec dodajemy śmietanę i przyprawy. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje i możemy zajadać :) Jeżeli podobał
Kolejny blog o gotowaniuzwłaszcza z mięsa drobiowego, ale i te z wieprzowego są bardzo dobre. Do tego smakowity sos, ziemniaki lub ryż i obiad gotowy. Tym razem postawiłam na sos pomidorowo-paprykowy. Składniki:Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pomidorowo-paprykowy: 1/2 czerwonej papryki(...)puszka pomidorów 1/2 cebuli bazylia, oregano 1 ząbek czosnku chili papryka słodka pieprz, sól 2 łyżeczki cukru 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę i przyprawy. Wyrobić ręką i formować pulpeciki. Obtaczać w mące i obsmażać na rozgrzanym oleju. Do garnka wlać
Pasja SmakuPrzyprawiamy solą, pieprzem i przyprawa do mięsa. Na każdym płacie układamy plasterki oscypka. Ściśle zwijamy i układamy na ziemniakach. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa i posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu możemy również ułożyć resztę oscypka. Sos: W garnku(...)podgrzewamy wodę oraz serek topiony. Śmietanę mieszamy z mąką oraz keczupem. Przelewamy do wody. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Sosem zalewamy mięso z ziemniakami. Roladki zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180*C przez 50-60 minut. Po upieczeniu możemy udekorować pomidorami i koperkiem
VioletoweKucharzenie