GRILLOWANE FILETY Z KURCZAKA Z TRUSKAWKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM Uwielbiam łączyć różne rodzaje mięsa z owocami, dlatego zaszalałam z kurczakiem i truskawkami i wyszło danie znakomite :) Zaskakujące połączenie soczystego kurczaka z słodko-winnym sosem balsamicznym z truskawkami to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Filety z kurczaka możecie przygotować na patelni grillowej albo w sezonie na prawdziwym grillu lub poza(...)zwykłej patelni (przez resztę roku i użyć do tego mrożonych truskawek). Ocet balsamiczny, wymieszany z miodem i przyprawami oraz truskawkami składa się genialny sos, który doskonale komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka. Mięso możecie zamarynować wcześniej i schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Danie najlepiej smakuje z lekką sałatką, u mnie to roszponka z kozim serem, skropiona oliwą
Słodko-Słony Świat IlonySałatka z zupek chińskich .. Chyba każdy ją jadł, z każdym warzywem, sosem czy mięsem :) A moja, moja jest z rybą Tuńczykiem . Mięso z tuńczyka jest bogate w witaminy A i D :) ją na różne imprezki, wieczorki z przyjaciółkami czy tak po prostu dla siebie :) Zapraszam do przepisu :) ; Składniki : 1 op zupki chińskiej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
Domowa Kuchnia u Mamysojowego, średnia cebula, 1/2 łyżeczki tymianku, sól, pieprz, 1/2 łyżki oleju, łyżka masła, ząbek czosnku, łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu. Przygotowanie: Każdy plaster schabu kroję na pół, następnie wzdłuż, aby mięso było cieńsze. Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na oleju z dodatkiem tymianku, często mieszam. Zalewam wodą z sosem sojowym, doprawiam solą według własnego(...)gotować, wkładam mięso, ponownie zagotowuję. Zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 60 minut. W trakcie kilka razy mieszam mięso. Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli i pieprzu (najlepiej użyć świeżo mielonego) do momentu, aż będą złote. Dodaję do sosu. Gotuję kolejne 15-20 minut. Na koniec zagęszczam sos mąką rozmąconą w zimnej wodzie. Wlewając mieszam
JejKuchniaSmaczna i pożywna zapiekanka z makaronem :) Składniki na 4 osoby makaron świderki 200 gr mięso mielone ( użyłam z łopatki ) 200 gr 1 niewielki brokuł 1 cebulka masło do wysmarowania formy Na sos: 3 jajka 250 ml śmietany 18 % ser żółty starty na grubych oczkach około 100 gr sól, pieprz, czosnek granulowany bądź ząbek świeżego, papryka słodka i ostra do smaku(...)serem żółtym. 5. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy pierwszą warstwę makaronu, na to dajemy połowę mięsa mielonego, parę różyczek brokuła i polewamy wszystko odrobiną sosu. Następnie wykładamy resztę makaronu, pozostałe mięso oraz brokuł, całość polewamy reszta sosu. Pieczemy w 180-190 stopniach przez około 25-30 min Inspiracja Tutaj
Gotowanie...to proste !trudno. Podsmaż wszystko razem aż cebula ze szpinakiem się połączą. Jak woda ze szpinaku odparuje dodaj jogurt wymieszany z pokrojonym w dużą kostkę serem i przyprawami. Jak sos się smaży czas na mięso. Schab opłucz, osusz. Możesz od razu pokroić schab paski, jednak ja wolę go trochę najpierw rozbić. Żeby nie ubrudzić ani siebie ani tłuczka ani wszystkiego dookoła mięso(...)have to fry it for a long time cause the pieces are thin. Ostatnią rzeczą do zrobienia jest ułożenie wszystkiego na talerzu – najpierw makaron, potem sos, a na końcu mięso – smacznego! Last thing to do is put it all together on a plate – first the pasta, then the sauce and finally the meat, enjoy! Share this entry
Martyna Cookspieprzu cayenne lub papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu sól do smaku do sosu: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego około 1 łyżki usiekanej natki pietruszki plus sos z pieczenia mięsa 4 łyżki zimnej wody rękaw do pieczenia Link do filmu z przygotowania: Karkówka pieczona w rękawie https://www.youtube.com/watch?v=sMEYKsYoURw Przygotowanie: Karkówkę przed przygotowaniem dokładnie myję(...)chwilę do przestudzenia, następnie przekładam ją na ogrzany półmisek i odstawiam w ciepłe miejsce ( można wstawić do piekarnika który jest jeszcze ciepły po pieczeniu). Sos który zgromadził się w rękawie podczas pieczenia mięsa zlewam do garnka. Do miseczki daję 4 łyżki zimnej wody, dodaję mąkę i dokładnie mieszam . Teraz garnek z sosem stawiam na gazie i zagotowuję, do gotującego się
Uwaga Babcia Gotujeseler. Wykonanie: W plastykowej torbie wymieszać 30 g oliwy, czosnek, cebulę, połowę (60 g) octu balsamicznego, posiekane zioła i skórkę z cytryny. Do marynaty włożyć kotlety, dokładnie wymieszać mięso w marynacie i zamknąć szczelnie torbę odkładając ją do lodówki co najmniej na 8 godzin lub dzień wcześniej całą noc. Po tym czasie wyjąć kotlety z marynaty, a samą marynatę przecedzić(...)ziemniaki są już miękkie można je na patelni oprószyć ziołami i solą do smaku. Przemieszać i po ok. 30 sekundach zdjąć z patelnię z ognia. Podawać z mięsem zalanym sosem i surówką doprawioną sokiem z cytryny lub limonki i szczyptą soli oraz cukru. Można sok z cytryny czy limonki wymieszać z kilkami kroplami oliwy lub oleju tłoczonego na zimno, nierafinowanego
Sztuka gotowania w/g Samirystopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę. Podczas pieczenia schab od czasu do czasu polewać mlekiem.Po upieczeniu otworzyć piekarnik i trzymać w nim mięso (wraz z sosem mleczym powstałym podczas pieczenia), aż do całkowitego wystudzenia.Wystudzone mięso wyjąć z mleka, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Dopiero po upływie tego czasu mięso staje(...)zjawisko.Mięso należy piec tyle czasu i w takiej ilości mleka ile waży tj. 1 kg mięsa należy piec w 1 litrze mleka przez 1 h, 1,5 kg schabu w 1,5 litra mleka przez 1,5 h itd.Schab można razem z sosem mlecznym wstawić do lodówki na 12 godzin i też będzie pyszny. Ja wstawiałam sam schab
Gospodyni MiejskaMyślałem, że króliki lubią marchewkę, a okazuje się, że króliki wolą bardziej nać marchwi, niż jej korzeń. Dlatego marchewka będzie tylko dodatkiem, a królik będzie pieczony i podany w sosie śmietanowym. Składniki. 1 królik 250ml śmietany 1 cebula 200ml wina białego wytrawnego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła 3 marchewki zioła świeże: tymianek, rozmaryn, majeranek sól, pieprz(...)kilka godzin. Wyjęte mięso osuszyć ,posypać solą i pieprzem. Dobrze zrumienić na maśle z wszystkich stron ,przełożyć do brytfanki i piec około 40 min. W czasie pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zalać królika śmietaną wymieszaną z mąką i piec jeszcze 10min. Upieczonego królika przełożyć na półmisek ,polać sosem obłożyć marchewkami, groszkiem i pieczarkami. Przybrać zieleniną .Podawać
Kulinarny karnet Christopheracebule puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 2-3 łyżki przyprawy gyros 4-5 sztuk ogórków konserwowych oliwa, olej lub smalec do smażenia Sos: 3/4 szklanki majonezu 3/4 szklanki keczupu mały jogurt naturalny 1 łyżeczka gyrosa 1. Mięso kroimy na małe kwadraty, zasypujemy gyrosem i odstawiamy na godzinę, aby przyprawa się wchłonęła. Zamarynowane mięso smażymy na złoty kolor, a następnie(...)ostygnięcia.2. Kukurydzę odcedzamy. Warzywa kroimy w drobną kostkę.3. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą majonez, keczup, jogurt i przyprawę gyrosa.4. W przygotowanym naczyniu układamy warstwowo: kapustę pekińską - mięso - czerwona cebula - sos - ogórki konserwowe - kukurydza - sos - kapusta pekińska - czerwona papryka
Apetyczna babeczkapomidorowym to szybki i prosty obiad. Dzięki dodaniu serka mascarpone do sosu, zyska on lepszy, kremowy smak. Z podanych poniżej składników wychodzi ok. 14 pulpecików. Pulpeciki w sosie pomidorowym – Składniki: 500g mięsa mielonego (mieszanego wołowego i wieprzowego) 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1 duży ząbek czosnku […] The post Pulpeciki w sosie pomidorowym
Kulinarne Przebojepięcioletniego Syna, że sosy nie są "okropne" (wyjątek u niego stanowią czekoladowy i truskawkowy). Wszystkie klopsiki, pulpeciki w sosie i gulasze odpadają. Myślałam, że uda mi się go przekonać sosem owocowym... I niestety poniosłam klęskę. M. stwierdził, że danie jest smaczne, ale się nie zachwycił. W końcu kawałeczek indyka i pomarańcze, to przecież "nic konkretnego" ;) Mi za to bardzo smakowało(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając skórkę pomarańczową i kumin. Na koniec dodać 2 łyżki oliwy, listki melisy. Doprawić sokiem pomarańczowym, ewentualnie dosolić. Na talerze nałożyć soczewicę i mięso z sosem, udekorować listkami melisy. Podawać od razu. Smacznego
Pełny talerzgdyby miało to nastąpić dopiero na talerzu? Być może. Fajne jest też to, że taką potrawę można przygotowywać wielokrotnie, wymieniając za każdym razem któryś ze składników. Inny rodzaj mięsa, inny sos, makaron zamiast ziemniaków... Ale to oczywiście później - na początek pyszny kurczak z ziemniakami w sosie szpinakowym będzie najlepszy! :) Składniki: 4 udka z kurczaka 4 ziemniaki 150 g młodego szpinaku
zadanie-gotowanieSkładniki: 8 dramstików 4 ząbki czosnku puszka jasnego piwa sól, pieprz tymianek, rozmaryn papryka słodka, ostra łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć, przełożyć do dużej miski. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, sosem sojowym, papryką. Czosnek nie obierać, zgnieść go i dodać do mięsa, wlać 50 ml piwa, wszystko wymieszać i odstawić na godzinę ( przegryzie się :-) ). Blachę skropić olejem
Gaździnka warzySzybka, pożywna i banalnie prosta w wykonaniu - drobiowa potrawka. Delikatne mięso z kurczaka duszone w śmietankowym sosie wraz z tradycyjnym duetem marchewki i groszku. Podana z gotowanym ryżem. Na rodzinny obiad idealna!:)Składniki(...)porcje): - ok 300 g mięsa piersi kurczaka- opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem- cebula- łyżka serka kremowego (typu philadelphia)-odrobina oleju do podsmażenia cebuli i mięsa-łyżeczka skrobi do zawieszeni sosu -ok 1,5 szklanki wody - sól, pieprz, szczypta cukru Przygotowanie: Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć
Kuchnia Ellie