Dzisiaj kolejna propozycja obiadowa w wydaniu mięsnym. Mięciutkie mięsko z dodatkiem warzyw i gładkiego sosu, podane z kaszą (u mnie pęczak). BITKI WIEPRZOWE z WARZYWAMI Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 2 łyżki maki pszennej 1 marchew 1 pietruszka 1 cebula 6 pieczarek 1,5 litra wody 2 gałązki świeżego rozmarynu(...)pieczarki oraz starte na tarce marchew i pietruszkę. Przekładamy do garnka i dusimy z mięsem podlewając wodą. Dodajemy do garnka gałązki rozmarynu, ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy mięso zmięknie zagęszczamy sos odrobiną mąki rozrobionej w wodzie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Bon appetit mon amieBitki wołowe-smak kuchni staropolskiej, szlacheckiej, myśliwskiej. Są to rozbite plastry mięsa, duszonego w sosie własnym, najczęściej podawane w towarzystwie tłuczonych ziemniaków lub klusek.Nawet nasz Adam Mickiewicz dwukrotnie wspominał o bitkach wołowych w swoim dziele "Pan Tadeusz" Wołowinę trzeba wybrać młodą i soczystą. Bitki muszą być mięciutkie i niewysuszone-to cały sekret. SKŁADNIKI: 4 plastry wołowiny o grubości(...)dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym, usuwamy błonki i przerośnięcia tłuszczu. Prószymy pieprzem, solą, papryką słodka, obtaczamy w mące-usuwając nadmiar.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (dla smaku można dodać troszkę masła) obsmażamy mięso z dwóch stron na złoty kolor. Wyciągamy mięso, przekładamy do garnka z grubym dnem-zalewamy bulionem-mięso musi być przykryte-dodajemy ziele angielskie i liście laurowe . Na patelnię po smażonym
Kopystką po garachwrzątku, dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach oraz ziele angielskie i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Na patelni w której smażyliśmy karkówkę umieszczamy kawałki przesmażonego mięsa i zalewamy przygotowanym "sosem". Wszystko dusimy na niedużym ogniu ok. 60 minut do miękkości mięsa. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi surówkami. Moje posty
Słodka StronaSchab jest chudym mięsem, które łatwo przesuszyć. Duszenie mięsa powoduje, ze jest ono bardzo miękkie i soczyste a powstały sos pomidorowy przesiąknięty aromatem mięsa. Łatwe i niewymagające danie obiadowe dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1kg schabu bez kości łyżka masła łyżka oliwy sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, oregano 5 gałązek selera naciowego 500-600g pomidorów lub 2 puszki
Pyry na Gazgęsi a`1000 g gruszk 200 ml białego wina 2 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki kolendry 4-5 goździków szczypta cynamonu 1-2 pigwy sok z cytryny Składniki na sos: wywar z pieczenia 1/2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 2 łyżki masła Wykonanie: przygotowanie marynatę - nasiona kolendry, goździki i szczyptę cynamonu rozetrzeć w moździeżu skórę piersi naciąć ostrym(...)obraniu skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniała). Przykryć naczynie pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 1-1,5 godziny lub 180`z termoobiegiem upieczone mieso wyjąć z sosu i odłożyć, przykryć folią aluminową, by nie wystygło i odpoczęło zlać sos z pieczenia usuwając gałązki rozmarynu. Odłożyć najładniejsze kawałki pigwy. Sos (można zblendować) doprawić miodem, octem balsamicznym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!eksplozja smaków. Z powodzeniem możecie przygotować go w domu na zimę . Świetny nie tylko do pizzy, ale i również do przystawek, przekąsek, jako baza do zup i innych sosów lub marynowania mięsa i warzyw. Polecam Wam przepis, wypróbowałam, korzystajcie z niego i ulepszajcie! Pięknie polecam i pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na ok. 9 słoiczków 250ml 1,5 kg czerwonych pomidorów(...)octu i pektyny) - gotuję na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Krok 3. Następnie do garnka wlewam ocet, wszystko dokładnie blenduję i dodaję pektyny - gotuję jeszcze kilka minut. Gorący sos wlewam do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcam i odstawiam do wystudzenia. Następnie można zapasteryzować: - w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie
Moja Książka Kucharskaprzecier z naszych pomidorów wino musi nam wyparować. Do smaku dodajemy bazylię i oregano sól i pieprz w razie konieczności możemy dodać szczyptę cukru. Sos dzielimy na dwie równe porcje jedna połączymy z mięsem a druga z makaronem Pomidory pokrojone w kostkę zostawiamy . Teraz czas na mięsko Rozgrzewamy patelnię nie dodajemy tłuszczów Smażymy często mieszając na brązowy kolor ,zalewamy(...)samym odsączając z nadmiaru wody ,ale nie dosadnie ponieważ sos z makaronem połączy się tylko wtedy gdy makaron będzie wilgotny. Łączymy z resztą sosu ,delikatnie mieszając. Wykładamy na talerz ,dodając nasze mięso . Dekorujemy Pancettą , parmezanem, pietruszką i kukurydzą Smacznego
Viola cooks with passionprzyprawione usmażyć na patelni (najlepiej jakby to było bez tłuszczowo wtedy lepiej smakują w sosie) 3. Brokuła zblanszować, wrzucić do miksera, dodać jogurtu/śmietany i miksować 4. Sos wymieszać z mięsem i podać na ciepłe kopytka Makro: 890,8 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzukilka, a przyzwyczaiłam się już do wielostronnicowych menu. Celowo wybraliśmy różne dania (tylko schab się powtórzył). Nie czekaliśmy zbyt długo, a potrawy były rewelacyjne. Próbowałam każdej z nich. Sosy wyraziste, obłędne. Mięso kruche i soczyste. Bardzo ciekawa zapiekanka ziemniaczana, którą chętnie odtworzymy w domu. Surówki orzeźwiające i świeże. Porcje idealne. Obsługa profesjonalna i miła. Zaryzykowałam ze schabem, ponieważ
Karola gotujeDziś propozycja dla tych "co muszą sobie zjeść" ☺ . Możecie zrobić sobie kotleciki z mięsa indyczego w sosie pomidorowo - keczupowym. Roboty mało, niemal robi się samo. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniesię bardzo mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach się mocno przypiec, ale to nic. Mięso w środku będzie dzięki temu soczyste i upieczone Porcjujemy nożycami do mięsa Zjadamy :) A sosu nie wylewamy, bo polewamy nim ziemniaki :) Smacznego! :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniaCześć! Sam się nie spodziewałem, że zrobienie chili con carne, to taka prosta do przygotowania potrawa, a jednocześnie tak pyszna, aromatyczna i przyjemna. Jest to coś na kształt sosu z mielonego mięsa wołowego, lekko pikantne, aromatyczne i pełne kolendry.Danie naprawdę warte grzechu. I swoją droga pełen garnek pysznego chili można zrobić w 40-50 min., więc świetnie nadaje się
Kuba GotujeMięso w delikatnym sosie z kaszą :) Składniki 0,5 kg fileta z udka indyka 1 średni brokuł 1 mały jogurt naturalny 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka … Czytaj dalej Indyk w zielonym sosie
czarrna od kuchnirozmaryn i wino z marynaty oraz miód. Wymieszaj, odparuj alkohol. Następnie zalej całość gorącą wodą tak, aby przykryła mięso. Przykryj pokrywką i duś mięso do miękkości. Wyjmij mięso z garnka, sos przelej przez sitko, przetrzyj. Następnie dodaj masło i zredukuj sos (jeśli jest taka potrzeba), aż zrobi się gęsty i zawiesisty. Podawaj najlepiej z kaszą gryczaną prażoną
Garniec Magalieczosnkowo- paprykowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu ząbek czosnku (zmiażdżony) 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli Składniki sosu wystarczy dobrze wymieszać. Placki posmarować sosem, nałożyć dodatki, mięso, zwinąć i zajadać. Smacznego
Maślane ciasteczko