mieso w sosie - 1636 przepisów (strona:43/110)

Czas na burrito! 154

woli i wedle smaku; - 250g sera mozzarella; - 500g mięsa wołowego (lub jeżeli chcemy wersję wegetariańską nie przygotowujemy mięsa do farszu) + przyprawy do mięsa: papryka ostra, przyprawa do mięsa mielonego. Uwaga: unikać przypraw zawierających glutaminian sodu. Składniki na sałatkę: - sałata lodowa; - 1/2 papryki; - 2 pomidory; - 1 średnia czerwona cebula; - puszka kukurydzy; - 150g sera feta; - 2 łyżki oleju lnianego; - 1 łyżka(...)łyżeczkę soli morskiej,czosnek niedźwiedzi i wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek (uprzednio podsmażony na patelni) i gotujemy na wolnym ogniu ; - mielone mięso wołowe podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego i przypraw i dodajemy do pomidorowego sosu , następnie na tej samej patelni podsmażamy na oleju kokosowym pokrojone warzywa - najpierw paprykę - po 2 minutach dorzucamy cebulę, a na koniec cukinię

MintTaste
GOŁĄBKI W SOSIE 140

wyciągamy kolejne liście. Wybieramy najładniejsze i największe liście, ścinamy z nich zgrubienie głównego nerwa. Ryż gotujemy trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Gdy wystygnie dodajemy go do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem majerankiem, cząbrem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, pokrojoną drobno natką pietruszki oraz przesmażoną na maśle cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Całość wyrabiamy, aż się masa ładnie połączy. Farsz(...)wszystkie zanurzone były w płynie, ewentualnie dolewamy jeszcze wody. Gotujemy je ok 40 min. na małym ogniu. W tym samym czasie przygotowujemy doskonały podkład do gołąbków, czyli sos Kiedy już wyjmiemy je z garnka, chwilę studzimy, pozbywamy się wody i następnie przesmażamy nasze gołąbki na oleju, aż będą rumiane - tu tkwi sekret doskonałego smaku - dzięki przysmażeniu kapusta wydobywa doskonały smak

w mojej kuchni
Kapusta z kurczakiem po azjatycku 236

Składniki: z bloga Kwestia Smaku 2 łyżki oleju kokosowego luz zwykłego 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1 pierś kurczaka 1/3 główki kapusty 2 łyżki

Moja Galeria Smaku
Sałatka z grillowanym kurczakiem 171

ząbki czosnku 1 łyżka oregano Świeża bazylia Pieprz i sól   Przygotowanie Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i zanurzamy w niej mięso z piersi kurczaka. Odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos winegret. Pomidorki koktajlowe parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Miksujemy dokładnie ze wszystkimi składnikami na sos i odstawiamy. W misce umieszczamy sałatę lodową

ale Pysznie
Pulpety w warzywnym sosie 242

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj mam dla was kolejną propozycję obiadową. Tym razem zrobiłam małe pulpeciki mielone w sosie pomidorowym z dużą ilością warzyw

Marta Gotuje
Zrazy wieprzowe w sosie własnym 273

Dzień dobry:-) Dzisiaj przepis dla miłośników mięsa :-) Tym razem zrazy wieprzowe, zawijane z szynką oraz ogórkiem konserwowym, podane w sosie własnym z dodatkiem słodkiej śmietanki. Idealny dodatek do klusek śląskich lub kaszy gryczanej. W moim rodzinnym domu nie pamiętam, aby moja mama przygotowywała jakikolwiek rodzaj roladek mięsnych, więc tego niestety nie mogłam się od niej nauczyć. Staram się sama wykombinować(...)coś ciekawego z mięcha i łącze go z różnymi dodatkami. Testerem jest mój mąż 😃, ale na szczęście nie narzeka bo uwielbia mięso i mógłby jeść go na okrągło gdyby nie patrzył na względy zdrowotne. A o to moje zrazy :-)  Składniki: mięso wieprzowe 4 plastry, ogórek konserwowy 2 szt, szynka 4 plastry, mąka 4 łyżki, musztarda Dijon lub angielska

kulinarne odsłony pati
Tortilla Piknik Heaven 207

cebuli białej opakowanie tortilli kukurydzianej majonez 4 łyżki (bez jajeczny) można również użyć avocado sos chili Mięsko marynujemy i odkładamy do lodówki. Warzywa kroimy w kostke, cebule w piorka. Mieso kładziemy na mocno rozgrzany ruszt grilla/kominka. Opiekamy pare min, aby w srodku bylo dalej miekko. Gotowe kroimy w paseczki. Tortille

Lajtkraft food intolerance
Pizza kebab gyros - przepis. 173

Pizza z przyprawą do mięsa typu kebab gyros, czy shoarma, uzupełniona w dodatki do niej pasujące i posypana mozzarellą to bardzo dobry wariant na ten drożdżowy wypiek. Całość jest dość pikantna, ale i bardzo sycąca. Osobiście uważam, że chociaż te z pizzerii są smaczne, to lepiej zrobić ją samemu w domowym zaciszu, gdyż nie ukrywajmy - możemy pofolgować sobie z ilością(...)dopasowując placek do wielkości blaszki. Blaszkę oprószyć mąką i wyłożyć na nią ciasto. Za pomocą widelca nakłuć je dość gęsto. Następnie posmarować sosem przygotowanym z oliwy i układać składniki. Na spód kładziemy te najbardziej suche składniki, czyli mięso i pieczarki, następnie kukurydzę, ogórki, paprykę i ser. Posypujemy serem.  Pizze wsuwamy do rozgrzanego piekarnika. Ja piekę 18-20 minut

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym 180

kojarzy się z włoską mammą wprost z hollywoodzkiego filmu. Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki świeżo startego parmezanu 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli czarny pieprz Sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy 1/2 łyżki(...)klopsiki mieszamy w misce, a następnie z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na wyłożonym folią talerzu i wkładamy do lodówki. Cebulę i czosnek drobno kroimy, po czym szklimy na rozgrzanym maśle z oliwą. Dodajemy łyżeczkę oregano. Dodajemy passatę pomidorową i około 1 szklanki wody. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Sos na początku może wydawać się rzadki

Smakowity Blog Kulinarny
Sos z makaronem w 30 minut 181

kawałkach. Wiem, że rzadko kiedy zawartość puszki tuńczyka odpowiada temu co jest widoczne na zdjęciu. Ale ja miałam szczęście i trafiłam na jasne mięso tuńczyka w dużym kawałku. Wybrałam również ten w oleju. The post Sos z makaronem w 30 minut appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Bakłażan nadziewany kurczakiem i mango 112

kokosowego 4 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/3 łyżeczki curry szczypta chili sól świeża kolendra Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Mięso kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z olejem aromatyzowanym czosnkiem i garam masala; odstawiamy na noc od lodówki.  Kuskus zalewamy wodą zgodnie(...)pora pokrojonego w półplasterki, podsmażamy przez chwilę, aż warzywa przestaną być surowe i dodajemy fileta (razem z przyprawą i olejem). Całość smażymy na małym ogniu do chwili aż mięso zmięknie, a następnie dodajemy mango pokrojone w kostkę. Dodajemy rodzynki, pieprz, curry, chili, sól i dusimy pod przykryciem aż mango się rozsmaży. Zestawiamy patelnię z palnika, dodajemy przygotowany kuskus i całość

Czary - gary w kuchni
Karkówka pieczona z czosnkiem i cebulą 249

kolejny domowa wędlina.. Tym razem krucha karkówka z cebulą i dużą ilością czosnku. Dla mnie połączenie idealne. To mięso nadaje się i na kanapki, po całkowitym wystygnięciu. Ale też idealnie sprawdzi się w grubszych plastrach w sosie do obiadu. Polecam!  Składniki :* około kg karkówki bez kości* pół główki czosnku* cebula* ulubione przyprawy - u mnie sól, pieprz, majeranek Przygotowanie

Magiczne Życie Marty
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 286

takie pyszne i soczyste dzięki temu, że:1. dodaje do mięsa gorącą wodę, 2. długo je później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki 30 % 1 duża(...)świeżo mielony pieprz. Bardzo dokładnie i długo wyrabiamy mięso. Na koniec dodajemy 1/3 szklanki wrzątku, szybko mieszając mięso by nie dopuścić do jego ścięcia. Formujemy 4 duże kotlety i dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy powoli na rumiano na klarowanym maśle. Sos kurkowy: kurki wrzucamy do wrzątku na 3 minuty. Kroimy kurki na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło

OstryKęs
Indycze pulpeciki w sosie śmietanowo-koperkowo-pietruszkowym 82

rosół.  Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkami, posiekana cebulką i czosnkiem, koperkiem i pietruszką, oraz przyprawami wedle uznania. Tworzymy z nich małe kuleczki. Z wywary wyciągamy już ugotowane i miękkie warzywa, wsadzamy mięsne pulpeciki - kuleczki i gotujemy ok 10 minut. W czasie ich gotowania robimy sos. Do śmietany dodajemy serek topiony oraz bardzo

ClauditteMissCooking
Gulasz z jelenia 178

duszącego się mięsa. Dodajemy przyprawy i dusimy wszystko kolejną godzinę na wolnym ogniu. Pamiętajmy, aby czasem wszystko przemieszać i uzupełniać odparowaną wodę. Jeżeli mięso osiągnęło odpowiednią miękkość, solimy i pieprzymy do smaku. Można sos zaciągnąć gęstą, kwaśną śmietaną, ale i bez tego sos jest gęsty i smaczny. Można taki gulasz podać z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Ja podałam z tradycyjnymi

Kulinarne przemyslenia
Gołąbki bez zawijania z kalarepką i sosem serowym z liści kalarepki 149

gołąbków zamiast kapusty dodałam kalarepkę.  W połączeniu z sosem kalarepko serowym  wyszedł bardzo ciekawy smak Składniki •1/2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 duża kalarepka z liśćmi  • 1 marchewka • 1/2 szklanki ryżu  • sól  •pieprz • gałka muszkatołowa szczypta  • 1 szkl śmietany 30 % • 1 szklanka mleka  • 2/3 szklanki wody  • 2 serki topione

W królestwie smaków Beaty
Kurczak w sosie koperkowym 153

Szybki i pyszny przepis na obiad z piersią kurczaka w roli głównej. Podajemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z cytrusów 195

poszczególnych kawałków. Dobrze jest kroić nad miseczkę, bo przyda nam się sok z owoców, który łączymy z olejem, solą i pieprzem. Do owoców dodajemy sos, posiekany szczypiorek i pokrojone rzodkiewki. Podajemy jako dodatek do mięsa. Artykuł Sałatka z cytrusów pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Schab z pieczarkami i cebulą 66264

Kotlety układamy na spodzie patelni, pod pieczarkami.  Dolewamy około 150 - 200 ml gorącej wody, przykrywamy i dusimy około 35 minut. Po tym czasie mięso będzie miękkie.  W międzyczasie, po około 15 minutach duszenia, sos próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem.  Smacznego

Smak mojego domu
Lasagne 170

Składniki 9 płatów makaronu do lazanii 0,4 kg sera żółtego 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2-3 cebule 4 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera

czarrna od kuchni
Boczek pięć smaków. 146

Zima idzie. Taka refleksja nas naszła dzisiaj po wizycie na balkonie i doglądaniu papryczek. A jak idzie zima, to by się przydało obrosnąć warstwą tłuszczu i

slodkokwasnapl
Królik duszony z wędzoną papryką 112

przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody. Pod koniec duszenia płynu powinno być niewiele, więc nie dolewajmy za dużo wody. Gotowe mięso przełoży na talerz i trzymać w cieple. Garnek z sosem zdjąć z ogniem, dodać czekoladę i wymieszać. Nie gotować z czekoladą. Podałam z groszkiem i karmelizowaną marchewką. zastawa

królestwo garów
Szaszłyki drobiowe z warzywami 249

udek kurczaka. Najlepiej, aby każdy szaszłyk rozpoczynał się i kończył kawałkiem mięsa z kurczaka. Przygotowane szaszłyki umieścić na grillu. Smażyć do momentu, aż mięso zmieni kolor, a warzywa się przypieką. Podawać z ulubionym sosem

Ugotować
Kotlety z jajek 232

smaczny dodatek do drugiego dania :) kotlety z mięsa są takie nudne! ... inspiracja od  przepisy-aleksandry.blogspot.com kotleciki zajadałam polane sosem tatarskim: Składniki: (na ok. 6 kotlecików) -5 dużych jajek ugotowanych na twardo -1 duże surowe jajko -pół czerstwej bułki -mleko do namoczenia bułki -1 mała cebula -pęczek szczypiorku drobno pokrojony -łyżka pokrojonej natki pietruszki (ja pominęłam) -bułka tarta -sól i pieprz

KasiekGotuje
Orientalny rosołek 160

sojowego.Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.Do wcześniej przygotowanych miseczek wlać gorącą wodę aby je ogrzać, następnie wylać wodę i do każdej miseczki wlać łyżkę sosu sojowego i włożyć porcję gorącego makaronu.Pokroić marchewkę i mięso i ułożyć w miseczkach. Do każdej miseczki włożyć kawałek liścia kapusty lub sałaty, grzybka i szczypiorek, następnie zalać rosołem

Mix smaku
Bitki z karkówki 146

wrzenia.  Cebule szatkujemy i dodajemy gdy mięso dusi się z pół godziny. Dodajemy też czubatą łyżeczkę soli i majeranku. Dusimy jeszcze godzinę, mięso ma być kruche i różowe. Przed wyjęciem dodaję do sosu pieprz i dosalam jeśli trzeba

prawdziwe jedzenie