 Aromatyczne udka z kurczaka z ziemniakami 167
Aromatyczne udka z kurczaka z ziemniakami 167oliwek 1 łyżeczka czosnku granulowanego Skworcu 1 łyżeczka kuchmistrz Skworcu 1 łyżeczka soli himalajskiej Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Skworcu 3 łyżeczki płatków suszonych papryki Skworcu Ziemniaki: 3 łyżki przyprawy do ziemniaków Skworcu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Mięso myję . Przyprawy łącze ze sobą dodaję 2 łyżki oliwy lub oleju i nacieram mięso. Ziemniaki obieramy i kroimy
Gotowanie Patki Błyskawiczne piątki - Zupa gulaszowa ze śmietanką 160
Błyskawiczne piątki - Zupa gulaszowa ze śmietanką 160kurczak zawsze się sprawdzają - około 700g * cebula * ząbek czosnku * kg ziemniaków * marchewka * cebula * czerwona papryka * 200ml kremówki * mielona czerwona papryka słodka lub ostra, sól, pieprz Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulę i czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso w dowolnie pokrojone kawałki lub zmielone. Całość przełożyć do garnka, dodać marchewkę, ziemniaki oraz wodę. Zagotować, przyprawić i dusić
Magiczne Życie Marty Dietetyczny indyk zapiekany z mozarellą - 306 kcal 275
Dietetyczny indyk zapiekany z mozarellą - 306 kcal 275średni ziemniak ok 25 g sera mozarella pół czerwonej papryki 2 pomidorki koktajlowe szczypta słodkiej papryki duuużo świeżo mielonego pieprzu szczypta soli 1 łyżeczka kurkumy łyżeczka oliwy z oliwek można dodać dowolne zioła takie jak lubisz Co robić? 1. Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach. 2. Nagrzać piec do 170C w opcji góra dół. 3. Ziemniaka obrać
Matka Żywicielka Gulasz wołowy z truskawkami 133
Gulasz wołowy z truskawkami 133marchewki 150 ml ketchupu z cukinii 1 łyżka dżemu truskawkowego 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym tłuszczu. Pokrojone mięso wrzucamy do cebuli, smażymy przez kilka minut, dodajemy posiekany czosnek i dusimy chwilę pod przykryciem. Oprószamy mąką, smażąc mieszamy i zalewamy
R'n'G Kitchen Piersi w sosie curry 254
Piersi w sosie curry 254papryki ostrej i łagodnej oraz szczyptą cynamonu. Delikatnie rozmasowujemy przyprawy na mięsie. Możesz użyć dowolnych przypraw. Szykujemy pół łyżeczki pieprzu mielonego i kolendry. Ja rozgniatam w moździerzu. Rozgrzewamy na patelni ponownie dwie łyżki oleju i kładziemy kawałki mięsa. Po 5 minutach odwracamy mięso i posypujemy pieprzem z kolendrą Smażymy drugą stronę kolejne 4-5 minut odwracamy i zalewamy zmiksowanym
Pasje Jolki Pieczona szynka 133
Pieczona szynka 133ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie) 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju sól pieprz Szynkę obficie solimy. Czosnek rozdrabniamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niego musztardę, paprykę, ziele angielskie, olej i pieprz, mieszamy. Marynatę wcieramy w mięso i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie
Kardamonovy Pieczona szynka 180
Pieczona szynka 180rozmrożę (bo jednak będzie na stołach nadmiar wszelaki), zużyję do forszmaku. Albo w końcu zrobię prawdziwy bigos na pieczonych mięsach. Składniki: 1,5 kg surowej szynki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego (opcjonalnie) 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju sól pieprz Szynkę obficie solimy. Czosnek rozdrabniamy(...)wrzucamy do miski. Dodajemy do niego musztardę, paprykę, ziele angielskie, olej i pieprz, mieszamy. Marynatę wcieramy w mięso i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wkładamy do rękawa do pieczenia, do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1,5 godziny. Po upieczeniu mięso obsypujemy majerankiem i zostawiamy do ostygnięcia
Kardamonovy z kiełbasy, jajek pyszna pasta do chleba... 176
z kiełbasy, jajek pyszna pasta do chleba... 176maszynce do mięsa na drobnym sitku kiełbasę drobiową wiejską obrać z flaka, zmielić w maszynce do mięsa do zmielonych jajek na drobnym sitku pieczarki obrane zetrzeć na tarce grubsze oczka, masło na patelni roztopić, zeszklić cebulę pokrojoną, dodać pieczarki i podsmażać do odparowania płynu co jakiś czas mieszając wystudzone pieczarki dodać do jajek z kiełbasą, dodać pieprz mielony, paprykę
W Mojej Kuchni Lubię Szwedzkie klopsiki 116
Szwedzkie klopsiki 116ziół (koperek, natka, szczypiorek) 300 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 jajko 100 ml mleka 75 g bułki tartej 100 ml śmietany 30% 150 ml wody sok z połowy cytryny 2 łyżki dżemu porzeczkowego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 4-5 porcji) Mięso, zioła, jajko, mleko, bułkę tartą
Kardamonovy KURCZAK SATAY Z SOSEM ORZECHOWYM 216
KURCZAK SATAY Z SOSEM ORZECHOWYM 216orzechowe – 4 czubate łyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * brązowy cukier – 1 łyżeczka * mielona kolendra – 1 szczypta * kumin – 1 szczypta * chili – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : MIĘSO: Piersi czyścimy, kroimy w podłużne , grube paski. Czosnek miażdżymy ze startym imbirem, sokiem z cytryny, sosem sojowym , kolendrą, kuminem, kurkumą , chili
Ostra na Słodko Pyszna zupa gulaszowa 102
Pyszna zupa gulaszowa 102cebule papryka czerwona puszka kukurydzy puszka groszku puszka fasoli czerwonej papryka mielona słodka i ostra sól Przygotowanie 1.5kg karkówki kroję w kostkę i smażę. W tym samym garnku podsmażam 3cebulr, dodaję sól, paprykę mieloną słodką i ostrą (ilość zależy od tego jak ostrą lubicie). Mięso podlewam wodą tak by w całości je zakryć. Gotuje do miękkości. Dodaję
Wasze Przepisy Potrawka z kurczakiem i pieczarkami 126
Potrawka z kurczakiem i pieczarkami 126dodajemy listki rozmarynu. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę smażymy. Dolewamy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Do sosu wrzucamy pieczarki, mięso z podudzi, sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i świeżo mielony pieprz, chwilę gotujemy. My potrawkę jedliśmy z ryżem i mizerią. Artykuł Potrawka z kurczakiem i pieczarkami pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy Polędwiczki z kurczaka jak z KFC 229
Polędwiczki z kurczaka jak z KFC 229kurczaka Ciasto: 2 jajka 1/2 jogurtu naturalnego 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego czosnku szczypta chilli (opcjonalnie) Dodatkowo: 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Składniki na ciasto przekładamy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Mięso myjemy, osuszamy
Blog z Apetytem Sernik z figami 135
Sernik z figami 135doprowadzić do nieudanego sernika, a mianowicie nieodpowiedni twaróg. Najlepiej byłoby wyszukać klasyczny twaróg na wagę, który trzeba zmielić dwu lub trzykrotnie w maszynce do mięsa. Wiem, że to kłopotliwa sprawa, sama często korzystam z gotowych mielonych twarogów. Nie ma w tym nic złego, ale musicie zwrócić uwagę na dwie sprawy. Po pierwsze przeczytajcie skład takiego twarogu, powinien to być
SprawdzonaKuchnia.pl Pasztet wieprzowo-wołowo-drobiowy 190
Pasztet wieprzowo-wołowo-drobiowy 190listki /do parzenia mięsa -ziele angielskie 5-6 kulek /do parzenia mięsa -owoc jałowca 10-12 /do parzenia mięsa -sól warzona nie jodowana 15 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g/kg -pieprz cytrynowy 1 g/kg -pieprz kolorowy 2 g/kg -1 duża cebula -3 małe bułki -papryka suszona płatek 8-10 g/kg -majeranek 1 g/kg -rosół z gotowania mięsa,słoniny,podgardla /ilo(...)podgrzewamy do 80 stopni i wrzucamy mięso i parzymy do stanu półmiękkiego. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. Cebulę parzymy też do stanu pół miękkiego. W osobnym garnku parzymy podroby w temp 80-85 stopni czas 10 min. Po parzeniu wyjmujemy mięso i studzimy. Moczymy bułki w rosole, odciskamy je. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza. Mielone z rzeżuchą i słonecznikiem 156
Mielone z rzeżuchą i słonecznikiem 156razem przygotowałam a'l kotlety mielone z rzeżuchą właśnie oraz ziarnem słonecznika. Kotlety czy też burgery wyszły bardzo soczyste i chrupiące zarazem za sprawą słonecznika. Mają super smak i aromat. Idealnie nadadzą się do burgerów, a także zamiast tradycyjnych mielonych do ziemniaków. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200g mięsa wieprzowego (u mnie ze schabu
Waniliowe Improwizacje Domowe nuggetsy jak z KFC 267
Domowe nuggetsy jak z KFC 267jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego czosnku szczypta chilli (opcjonalnie) Dodatkowo: 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe plastry *** *** Składniki na ciasto przekładamy do miski i wszystko razem
Blog z Apetytem Placki gryczane z gulaszem czyli placki po węgiersku inaczej 126
Placki gryczane z gulaszem czyli placki po węgiersku inaczej 126rozgrzanym tłuszczu (mi wyszło 8 szt.) 2. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Najpierw podsmażamy mięso, potem pieczarki i cebulę 3. Pomidory kroimy w kostkę i mielimy za pomocą tłuczka do ziemniaków/blendera lub dajemy gotowe z puszki. Wrzucamy to na patelnię do reszty składników, dodajemy skrobię i przyprawy. Przykrywamy
zdrowo i aktywnie Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem 162
Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem 162dość syto, obowiązkowo z koperkiem. Jeśli przygotowuję tę wersję kapusty to podaję ją z ziemniakami najczęściej lub pajdą chleba rezygnując już z dodatkowego mięsa w daniu. Wersja kapusty młodej bez kiełbasy występuje obok kotleta mielonego, schabowego lub piersi kurczaka pieczonej, z młodymi ziemniakami i koprem oczywiście! Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem SKŁADNIKI: 2 główki młodej kapusty 3 cebule
Zasmakuj Kuchni Majonezowe Udka bez kości pieczone w szpinaku i pieczarkach 169
Majonezowe Udka bez kości pieczone w szpinaku i pieczarkach 169pęczka kopru 🍽 3 łyżki prażonej/suszonej cebuli 🍽 makonez.ok.3 łyżki 🍽 sól i pieprz do smaku 🍽.2 łyżki papryki czerwonej mielonej dowolnej 🍽 1 łyżka czosnku 🍽 1 łyżka suszonej bazyli Przygotowanie : 1. Mięso myjemy,nacieramy przyprawami oraz majonezem. Mieszam. 2. Pieczarki myję a następnie kroję w plastry. 3. Szpinak myję i kroję drobno. 4. Koper myję
Gotowanie Patki SOLIANKA 148
SOLIANKA 148ogórków odrobina kapusty kiszonej 150g masła oliwa z oliwek garść kaparów garść czarnych oliwek garść zielonych oliwek 4 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka mielonego kminku listek laurowy ziele angielskie pieprz sól cytryna Każde z mięs kroimy w drobne paski. Najpierw na oliwie podsmażyłam wołowinę, bo wymaga najdłuższego gotowania. Przełożyłam ją do garnka, zalałam wodą, dodałam kilka ziarenek ziela angielskiego, listek
Cytryna&Co. Wegańskie kotleciki z tofu, cukinią i marchwią 190
Wegańskie kotleciki z tofu, cukinią i marchwią 190jest tak zielone jak te kotleciki to chciałabym odrobinę przywołać wiosnę na talerzu. Wegańskie kotleciki z tofu, cukinią i marchwią zje nawet wielki miłośnik mięsa. Składniki: 1 kostka (180g) tofu naturalnego 2 łyżki siemię lnianego mielonego + 1/4 szklanki wody 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych 3 łyżki mąki orkiszowej 1 mała cukinia 1 marchew przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, jarzynka(...)papryka słodka, zioła prowansalskie olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinię i marchew dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Umieszczamy w misce. Następnie dodajemy siemię lniane mielone, pokruszone tofu, mąkę orkiszową, płatki drożdżowe nieaktywne oraz przyprawy. Całość zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 10 minut. Wilgotną dłonią formujemy kotleciki. Smażymy z obu stron ok. 3 minut
Truskawkowa Fiesta Potrawka z kurczakiem i pieczarkami 155
Potrawka z kurczakiem i pieczarkami 155listki rozmarynu. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę smażymy. Dolewamy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Do sosu wrzucamy pieczarki, mięso z podudzi, sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i świeżo mielony pieprz, chwilę gotujemy. My potrawkę jedliśmy z ryżem i mizerią
Kardamonovy KASZOTTO MEKSYKAŃSKIE Z KURCZAKIEM 201
KASZOTTO MEKSYKAŃSKIE Z KURCZAKIEM 201czosnku, mieszamy. Dorzucamy kaszę pęczak i smażymy mieszając przez ok.1 minutę. Następnie dodajemy pokrojone w niedużą kostkę piersi kurczaka, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz oregano i smażymy mieszając ok.5 minut, dokładnie obsmażając mięso. Dolewamy białe wino i chwilę gotujemy, Następnie dodajemy bulion oraz wędzoną paprykę i gotujemy pod przykryciem ok.10 minut. Do garnka dodajemy pomidory, fasolę razem
Smaczne Zdrowe Marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli 230
Marokańskie burgery z jagnięciny i fasoli 230gotową mieszankę różnych fasoli. Ciekawe połączenie nie sądzicie? Dlatego spodobał mi się oryginalny przepis, bo nigdy jeszcze przedtem nie robiłam burgerów mieszanych, z mięsa i fasoli. Marokańskie burgery Składniki: na 9 burgerów 1 kg mielonej jagnięciny 400 g ugotowanej fasoli, u mnie mieszanka, białej fasoli, czerwonej i ciecierzycy 4 ząbki czosnku 2 łyżki drobno pokrojonej szalotki 200 ml greckiego
codojedzenia Drobiowa pieczeń z serem i kolorowymi paprykami 1250
Drobiowa pieczeń z serem i kolorowymi paprykami 1250jego nadmiar. 2. Żółty ser pokroić w małą kostkę, a papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę. 3. Masa mięsna: Mięso z uda kurczaka, cebulę, czosnek i bułkę zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, żółtko, kasze mannę, pieprz czosnkowy, natkę z pietruszki, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Następnie dodać pokrojony ser, papryki, całość dokładnie
Szalona Kuchnia Eweliny Kotlet schabowy w rozmarynowym sosie 206
Kotlet schabowy w rozmarynowym sosie 206tradycyjne. Składniki: 4 kotlety schabowe 20 dag żółtego sera 2 jajka 15 dag gotowanej szynki sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku 1 pęczek świeżego rozmarynu olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć, posypać solą i pieprzem do smaku, lekko rozbić i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzać
Tradycyjna Kuchnia Gulasz/sos myśliwski 311
Gulasz/sos myśliwski 311ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1/4 szklanki mąki 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy: sól, mielony pieprz, ziele angielskie- 3kulki, majeranek, liść laurowy olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Kiełbasę kroimy w plasterki a cebulę w piórka i wszystko razem podsmażamy
Blog z Apetytem PULLED PORK Z KARKÓWKI 204
PULLED PORK Z KARKÓWKI 204karkówka to nie tylko kotlety z grilla. Składniki: 1 kg kawałek karkówki słodka papryka czosnek granulowany cebula suszona oregano bazylia pieprz czarny mielony karkówkę przetnij „na około” tak, żeby powstał kilkucentymetrowy, płaski płat mięsa posyp jedną stronę wszystkimi przyprawami, zwiń mięso i [...] Artykuł PULLED PORK Z KARKÓWKI pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.com Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 222
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 222mirin (tzw. słodka sake lub japońskie wino do gotowania) pół łyżeczki mielonej ostrej papryki pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie marynaty Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowanie Mięso wkładam na 3-4 godziny do zamrażarki. Zmrożone mięso kroję w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki, zalewam marynatą, tak aby było całkowicie zakryte
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata baza do potraw: sos pomidorowy domowy... 199
baza do potraw: sos pomidorowy domowy... 199zmiksowane świeże pomidory z 10 sztuk), wlać wodę i gotować na średnim ogniu z 10 minut do sosu wsypać posiekaną natkę pietruszki, świeżo mielony pieprz czarny - sos jest bazą do wielu potraw: pulpety, klopsy, mięsa różne,gołąbki,ryby, do makaronu.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię Pierogi z mięsem z rosołu 234
Pierogi z mięsem z rosołu 234Pierogi są super delikatne i posmakują każdemu! Wypróbujcie! Składniki: Farsz: * mięso z rosołu * marchewki, pietruszki, cebula oraz por z rosołu * sól, pieprz Mięso oddzielamy od kości i bardzo drobno kroimy, prawie, że na mielone. Marchewki, pietruszki, cebulę oraz por również kroimy na bardzo małą kostkę, po czym mieszamy z kurczakiem. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem (około
Klasyka Gotowania SALATKA Z BURACZKOW NA ZIME 191
SALATKA Z BURACZKOW NA ZIME 191pół miękko, gdy ostygną obieramy - ścieramy na tarce do jarzyn z dużymi oczkami - pamiętajcie o rękawiczkach na dłonie ;) Jeśli macie maszynkę do mięsa, lub robota kuchennego z przystawką do tarcia warzyw - korzystajcie! Będziecie mieli o wiele mniej pracy. Krok 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy wraz z cebulą w drobną kosteczkę. Krok 3. W dużym garnku zagotowujemy wodę
Moja Książka Kucharska Rosolnik wg Nelya 171
Rosolnik wg Nelya 171pieczarki, paprykę pokrojoną w paski, starte na dużych oczkach jarzyny, ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę razem dusimy, zalewamy wodą (2 cm powyżej poziomu mięsa i warzyw), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Gotujemy 30-35 min, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki, kaszę i gotujemy do jej miękkości. Kilka minut przed dodajemy osączoną z zalewy
R'n'G Kitchen Kotlety cielęce w panierce 147
Kotlety cielęce w panierce 147liczy ;) :P Składniki 600 g cielęciny (u nas łopatka) 100 g masła 1 jajko 100 g mąki 100 g bułki tartej imbir mielony sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, lekko rozbijamy pięścią. Kotlety oprószamy solą i imbirem. Panierujemy w mące, następnie w rozkłóconym jajku z dodatkiem soli
R'n'G Kitchen Zupa gulaszowa po kolożwarsku 172
Zupa gulaszowa po kolożwarsku 172papryka zielona 600 g białej kapusty 1 szczypta estragonu 20 g papryki słodkiej mielonej 2 g kminku mielonego 3 g mielonego pieprzu sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski (3-4 [długości] cm x1 cm). W rondlu rozpuszczamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone mięso razem
R'n'G Kitchen Kotlety z dorsza z suszonymi pomidorami i kaparami 175
Kotlety z dorsza z suszonymi pomidorami i kaparami 175obtaczania sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: z filetów usunąć skórę i ewentualnie pozostałe ości, skropić sokiem z cytryny. Zmielić w maszynce do mięsa odsączyć z zalewy suszone pomidory i kapary, następnie drobno posiekać mielonego dorsza wymieszać z pomidorami i kaparami, dodać jajko, przyprawy, 1-2 łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za luźna zwiększyć ilość
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Galaretka z nóżek wieprzowych 207
Galaretka z nóżek wieprzowych 207marchewki – średnie 1 pietruszka – mała 1 ząbek czosnku - duży 3 liście laurowe – małe 10 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego ½ łyżki soli pieprz mielony – do smaku W dużym garnku zagotować 2/3 garnka wody. Włożyć mięso i doprowadzić wszystko do wrzenia. Wodę wylać, mięso wyjąć, oskrobać i oczyścić, a następnie wypłukać pod bieżącą wodą. Oczyszczone nóżki i golonkę włożyć
Grunt to przepis! Charquican- tradycyjna chilijska potrawa 288
Charquican- tradycyjna chilijska potrawa 288Charquican to chilijski gulasz przygotowywany z mielonej wołowiny, dyni, ziemniaków i kukurydzy. Pierwotnie używano do niego suszonego mięsa z lamy. Ja zrobiłam go na bazie wieprzowiny z dodatkiem sadzonego jajka. … Czytaj dalej Charquican- tradycyjna chilijska potrawa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty Zrazy wołowe w sosie paprykowo pomidorowym 213
Zrazy wołowe w sosie paprykowo pomidorowym 213papryki, 2 cebule (użyłam czerwonych), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 kostki wołowe, sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić na plastry, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę obrać i pokroić w piórka
Nie tylko w kuchni Kociołek bałkański 179
Kociołek bałkański 179restauracji Jazzva w Bolesławcu. Syte i treściwe danie, posiadające wyraziste smaki. Składniki 300 g mięsa wołowego 300 g mięsa wieprzowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki 3 pomidory 5 ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 500 ml rosołu Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy na dużą kostkę. Z papryk usuwamy nasiona, kroimy na paski. Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienna, podobnie jak papryki kroimy na paski. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W kociołku rozgrzewamy masło i oliwę, przez 5-6 min podsmażamy mięso. Następnie dodajemy warzywa, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dusimy
R'n'G Kitchen Babeczki ziemniaczane z mięsnym farszem 220
Babeczki ziemniaczane z mięsnym farszem 220Dodajemy mąkę ziemniaczaną (masa ma być plastyczna). Blaszkę na muffinki smarujemy tłuszczem ,do każdej wykładamy farsz ziemniaczany ,robiąc dołek (miejsce na farsz mięsny). Ugotowane mięso oddzielamy od kości i razem z ugotowanymi żołądkami i cebulą mielimy na największych oczkach. Dodajemy jajko ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Farsz wykładamy do każdej babeczki. Wierzch babeczek przykrywamy farszem ziemniaczanym. Babeczki
R'n'G Kitchen Gulasz wieprzowy z groszkiem 173
Gulasz wieprzowy z groszkiem 173Składniki 500 g karkówki 2 łyżki mąki 2 cebule 4 pomidory 400 g zielonego groszku (strąki) olej do smażenia chili oregano papryka słodka mielona sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem (150 ml). Posiekaną
R'n'G Kitchen Wieprzowe a-la flaczki 161
Wieprzowe a-la flaczki 161cebule, 1 pęczek warzyw mieszanych około 70 dag, 1 łyżka maki, 2 łyżki smalcu, sól do smaku, pieprz do smaku, ostra papryka mielona do smaku, majeranek do smaku, liść laurowy, ziele angielskie. Wykonanie: Mięso opłukać i pokroić w wąskie paski, po czym oprószyć mąką z papryką i podsmażyć na 1 łyżce smalcu. Przełożyć do rondla, podlać wodą, przyprawić
Tradycyjna Kuchnia Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami 248
Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami 248łyżeczki harissy (lub po 1/4 łyżeczki wymieszanych razem: kolendry, mielonej słodkiej lub ostrej papryki, mielonego kminu rzymskiego, suszonej mięty, mielonego chili, 1 roztarty ząbek czosnku) sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka oprószyć mocno przyprawami i podsmażyć na patelni (jeśli będziemy gotować w wolnowarze lub w garnku do tajinu, to nie ma takiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata Wieprzowina myśliwego 153
Wieprzowina myśliwego 153czerwona papryka (posiekać) 3 liście laurowe 3 ziarenka owoców jałowca pieprz kolorowy 2 łyżki czosnku granulowanego jogurt naturalny (200 ml) sól himalajska świeżo mielony pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera przekładamy mięso, olej i cebulę. Doprawiamy pieprzem, solą. Ustawiamy opcję FRY i czas 15 minut. Podsmażamy. Po tym czasie włączamy opcję STEW i czas 60 minut
ClauditteMissCooking Pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem 333
Pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem 333marchewki, 1/2 pora, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 3 łyżki masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą nacieram podudzia z kurczaka. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam i piekę 50 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Pora kroję
Tradycyjna kuchnia Kasi Gulasz z szynki wieprzowej 191
Gulasz z szynki wieprzowej 191ogórek kiszony2 małe papryki1/2 szklanki ziaren kukurydzyPrzyprawy:3 średnie liście laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiegopieprz, sól (wg uznania)płaska łyżeczka mielona słodka paprykapół łyżeczki mielona papryka chilliczosnekodrobina oleju i oliwy czosnkowejSposób przygotowania:Mięso myjemy i kroimy na drobne kawałki.Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i olej i ostrożnie wrzucamy mięso. Podsmażamy. Gdy mięso nabierze koloru dodajemy przyprawy, pokrojoną
Słodkie Przyjemności Schab w sosie koperkowo-pieczarkowym 233
Schab w sosie koperkowo-pieczarkowym 233schabu bez kości * 50 dag pieczarek * pęczek koperku * kminek mielony * przyprawa do wieprzowiny * sól, pieprz grubo mielony * czosnek granulowany * ostra papryka mielona * 200 ml śmietany 18% * 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i obsmażyć na oleju z obu stron. pod koniec smażenia posypać kminkiem. Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć
Mix smaku Karkówka bejcowana w piwie i kawie 220
Karkówka bejcowana w piwie i kawie 220kawę, sos sojowy, ocet balsamiczny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę). Wkładamy mięso do miski i bejcujemy kilka godzin w schłodzonym miejscu. Przed grillowaniem mięso wyjmujemy z lodówki by nabrało temperatury pokojowej. Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Grillujemy z obu stron średnio po 4 minuty z każdej. Taka karkówka najlepsza z pieczonymi ziemniakami oraz letnią sałatką. karkówka bejcowana
Bon Appetit Małgorzaty