mięso mielone - 22854 przepisów (strona:852/1524)

Potrawka z indyka a la strogonow 204

punkt i użyć po prostu mięsa na gulasz. Przygotować produkty. Mięso pokroić w paski. Pieczarki pokroić w talarki. Cebule posiekać dość drobno. Ogórki obrać ze skóry i ich miąższ pokroić w kostkę. Cebulę przesmażyć na łyżce oliwy. Po chwili dodać do niej pokrojone mięso i smażyć na dość mocnym ogniu do czasu, aż mięso zmieni kolor (białko się zetnie(...)mięso będzie miękkie (mi zajęło to ok. 30 minut). W międzyczasie ugotować ryż, według przepisu na opakowaniu, uważając żeby go nie rozgotować. Pieczarki przesmażyć na drugiej patelni na łyżce oliwy, dodać do mięsa. Śmietanę wymieszać z 50 ml gorącego wywaru i też wlać na patelnię. Dodać kiszone ogórki pokrojone w kostkę, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem

Dietolog
Paluchy francuskie nadziane jarmużem z serkiem kozim i mięsem z indyka 180

Składniki: 100 g jarmużu, 1 cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, 150 g serka koziego z ziołami, 150 g ugotowanego mięsa z indyka (skrzydło, golonka), 300 g ciasta francuskiego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka czarnuszki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę(...)szczyptą soli na złoty kolor. Mięso (obrane z kości i skóry) kroimy na kosteczkę i kilka sekund miksujemy, żeby uzyskać jeszcze mniejsze kawałki. Cebulę łączymy z mięsem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście jarmużu oddzielamy od twardych łodyg i sparzamy osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru. Następnie przelewamy zimną wodą i dobrze odciskamy. Jarmuż miksujemy na zdobne kawałeczki i mieszamy

Moniki Smakołyki
Podłużne pulpety z pieczarkami i ryżem z brokuła 65

robimy przeczytasz np. w naszym ostatnim menu na tydzień ). Tym razem było tak, że mieliśmy do wykorzystania pół kilograma mielonego indyka, z którego postanowiliśmy zrobić dwa różne dania W jaki sposób? Do mięsa dodaliśmy 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej (ma w zasadzie neutralny smak i zapach) oraz szklankę tartego parmezanu. Do tego przyprawy: czosnek, tymianek, kumin, sól(...)mielonego indyka 1 szklanka gotowanej kaszy gryczanej niepalonej ½ szklanki tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka tymianku Szczypta kuminu 4 kromki chrupkiego pieczywa 10 pieczarek 1 mała cebula Główka brokuła 1 mały ząbek czosnku 2 szklanki mrożonej marchewki 1 łyżka masła Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przełóż do misy kaszę, parmezan, mięso, czosnek, tymianek

Niedzielny kucharz
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim - warkocz aromatu i smaku 190

ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę przez wymieszanie wszystkich składników (podane w składnikach). Mięso dokładnie nacieramy  marynatą, przekładamy do miski z zamknięciem, albo specjalnego sylikonowego worka i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, lub na całą noc. Rada: mięso nacieramy, wklepujemy marynatą, a pozostałą jej część również dodajemy do marynowania. Następnie mięso obsmażamy z każdej strony na patelni(...)ręcznikiem. Ciasto francuskie rozwijamy, układamy mięso po długości, boki ciasta nacinamy po skosie na paski o szerokości ok. 1,5 cm, Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zaczynając od grubszej części mięsa, przykrywamy je paskami ciasta naprzemiennie z prawej, lewej strony tworząc tzw. „warkocz z ciasta”. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym ciastem i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika

Moniki Smakołyki
Pierogi z jarmużem, twarogiem, kurczakiem i ziemniakami - nie do końca ruskie 209

Wariacji na temat pierogów ruskich jest tyle ilu gotujących. U mnie wprosił się jarmuż i mięso z piersi kurczaka (można je zastąpić czym tylko chcecie - boczusiem, mielonym, rybą i co tam w kotle komu zagra). Te moje naprawdę zasmakowały nawet czterolatce - następnym razem zrobię podwójną porcję bo i już studentka się dopytuje ;). Składniki: Farsz: 300 - 350 g liści(...)Pierś opłukać i pokroić w bardzo drobną kostkę.  Cebulę i czosnek obrać - również drobno pokroić. Liście jarmużu oczyścić z włókien, opłukać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, przyprawić solą, pieprzem i paprykami - podsmażyć. Następnie dodać cebulę, czosnek oraz jarmuż i majeranek - całość dusić do czasu aż mięso będzie miękkie.  Przełożyć do twarogu i ziemniaków. Farsz dokładnie

Nie tylko w kuchni
Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami 154

cebula 1 łyżka pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżka soli morskiej 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 2 ząbki czosnku 5 łyżek oleju do marynaty  posiekana natka pietruszki do posypania Mięso przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w równą, niedużą kostkę i przekładamy do miski. Z ziół oraz oleju robimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Bitki wołowe w sosie 355

suszonych grzybków nadaje sosowi wyjątkową głębię, a dzięki użyciu rostbefu zamiast udźca, bitki są niezwykle miękkie i delikatne. Pamiętajmy, aby przygotowywać bitki tylko wtedy, gdy znajdziemy ładny kawałek wołowego mięsa – to od jego jakości będzie w dużej mierze zależał smak potrawy. Taki obiad robi się bardzo łatwo – choć potrzeba trochę czasu na duszenie, to jednak bitki robią się(...)ostrym nożem kroimy na ok. 1 cm plastry (u mnie wyszło 5 plastrów z 600 g mięsa). Rozbijamy mięso za pomocą tłuczka z obu stron. Powinniśmy otrzymać kotlety (nie przejmujmy się jeśli są duże – podczas duszenia znacznie zmniejszą swoją objętość). Posypujemy świeżo mielonym pieprzem (nie solimy). Obtaczamy w mące z obu stron. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki

Poezja smaku
Gołąbki z młodej kapusty 333

zrobienia :) Składniki gołąbków: 1 średnia młoda kapusta 300 g ryżu białego 0,5 kg mielonej karkówki 3 średnie cebule 4 ząbki czosnku olej (kilka łyżek) sól pieprz mielony 5 -6 grzybów suszonych Ponadto: 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego 4 listki laurowe około 3 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki) Wykonanie: Przygotowanie farszu: Ryż gotujemy(...)zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze około 2 - 3 minuty. Grzyby płuczemy i drobno siekamy. Mięso łączymy z cebulą i ryżem. Dodajemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki) i grzyby. Całość dokładnie wyrabiamy. Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków: Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wkładamy do dużego garnka

Smak mojego domu
Ziemniaki pieczone w mundurkach 79

jajko sadzone. Zestaw dowolny. Z czym podawać ziemniaki pieczone?  Jeśli zastanawiasz się co podać do kurczaka, do kotletów mielonych, do kotleta schabowego na obiad? Ziemniaki pieczone w mundurkach znakomicie się sprawdzą. Z czym jeszcze podawać ziemniaki pieczone? Poza mięsem i rybami, sprawdzą się surówki; colesław, surówka z kiszonej kapusty, buraczki z jabłkiem, mizeria, sos czosnkowy lub tzatziki. Śledzie

Dieta moja pasja
Shoarma wieprzowa 161

kultowa potrawa kuchni bliskowschodniej. Pierwszy raz spróbowałam jej w restauracji Sphinx specjalizującej się w bliskowschodniej kuchni i się zakochałam. Cały sekret tej potrawy kryje się w dobrze doprawionym mięsie. Ja osobiście najbardziej lubię shoarmę wieprzową z polędwicy, ale możecie przygotować ją również z kurczaka, czy indyka. Obowiązkowym dodatkiem jest sypki ryż, chlebki pita i dipy, np. czosnkowy lub jogurtowy. Idealnym(...)cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju sól Przyprawy w nasionach, czyli koper włoski, kolendra i goździki, ucieramy w moździerzu lub mielimy w młynku. Wrzucamy do miseczki, dodajemy resztę przypraw, sól i mieszamy. Mięso myjemy i oczyszczamy

PatiGotuje
Przysmak z indyka 183

filetu z piersi indyka 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka soli peklowej 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szkl. wody Mięso z udźca zmielić w maszynce,filet pokroić w średnią kostkę. Do miski przełożyć zmielone mięso i kostki filetu,dodać

Kolorowa kuchnia Elki
Tuszonka wieprzowo-wołowa z nutą dymu 150

słoiki -szybkowar WYKONANIE Skórki wieprzowe wędzone zalewamy małą ilością wody i gotujemy do miękkości. W między czasie zabieramy się za mięso, tniemy w kostkę około 3 cm dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Gdy skórki będą już miękkie mielimy je na sitku fi 2,5-3 mm.Następnie gdy wywar z skórek będzie już przestudzony dodajemy zmielone skórki i dokładnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Gulasz wieprzowy z cukinią 179

mnie szynka pokrojona w kostkę) 1 cukinia 1 papryka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz pieprz cayenne słodka mielona papryka majeranek listek laurowy ziele angielskie koncentrat pomidorowy olej do smażenia woda do uzupełnienia Sposób przygotowania: 1. Mięso obsmażyć na oleju z każdej strony. 2. W rondelku poddusić cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dodać do miej mięso, podlać

Kuchnia domowa Ani
Consommé drobiowe z porowo-szpinakowym ravioli 179

consommé: - około 2 litrów bulionu drobiowego (ostudzonego) - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1 por (biała część) - 1 cebula - 0,5 kilograma mielonej wołowiny - 3 białka Przygotowanie consommé: Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy je dokładnie z mięsem oraz białkami i przekładamy do garnka. Taką mieszankę zalewamy zimnym bulionem drobiowym. Gotujemy na średnim gazie, mieszając co jakiś czas

Życie zamknięte w smaku