mielonego 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 2 łyżki oliwy Dodatkowo: olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie W misce umieścić musztardę, ketchup oraz chrzan, wsypać czosnek mielony, obie papryki oraz wlać oliwę, wymieszać. Marynatą natrzeć umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem karkówkę. Miskę owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wyjąć
niecodziennikparySUROWIEC I ROZDRABNIANIE - ścinki wołowe 2 kg (2-3 mm) -boczek 3 kg (13 mm) -karkówka 2 kg (13 mm) -3 kg mięsa 1 klasy z szynki i łopatki po połowie . (1,5 kg mielimy na szarpaku natomiast drugie 1,5 kg tniemy w drobną kostkę 1-1,5 cm) PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18-19 g/kg -czosnek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Takie domowe wędliny są przepyszne i najlepsze do chleba. Wiemy co mielimy, peklujemy i jakie dodatki wkładamy a potem cieszymy się pyszną wędliną. Jeśli jeszcze uda nam się zakupić mięso od dobrego hodowcy to już "niebo w gębie". Zapraszam do zrobienia własnej wędliny. Boczek z chrupiącą skórką do chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekobiety w ciąży, ponadto zawiera dużo więcej błonnika niż pozostałe kasze i jest dużo mniej kaloryczny - co więcej trzeba, żeby zjeść bulgur na na wczesnoletni obiad w towarzystwie chudego mięsa i masy kolorowych warzyw. Smacznego poniedziałku ;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania 25 min 4 piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziela angielskiego pieprz 1 łyżeczka wędzonej słodkiej(...)szklana mrożonego groszku koperek 100 g sera koziego lub feta Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka układamy na papierze do pieczenia, lekko rozbijamy, oprószamy mieszanką mielonego ziela angielskiego, papryki wędzonej, soli i pieprzu, wklepujemy przyprawy w mięso 2. Bulgur gotujemy w osolonym wrzątku, (2 szklanki) ok 15-20 minut 3. Tzatzyki - ogórki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy
Słodki KompromisSkładniki: woda 3 litry, mięso gulaszowe z indyka 50 dag, zupa kalafiorowa mrożonka 1 opakowanie, kapusta biała 1/2 główki, cukinia 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, makaron - ile potrzeba, śmietana gęsta - ile potrzeba, natka pietruszki 1/2 pęczka użyłam na zupę mix kalafiorów mrożonych z włoszczyzną = zagotować wodę z mięsem gulaszowym z indyka, zebrać "szumowiny
W Mojej Kuchni Lubiępapryka 5 ogórków kiszonych pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe 4 ziarenka owoców jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka gałki muszkatelowej świeżo mielony pieprz szczypta soli himalajskiej 1 litr wody PRZYGOTOWANIE: Po zakończeniu obsmażania mięsa wciskamy przycisk KEEP WARM i do misy dodajemy pozostałe składniki. Wodę, jak również tę z grzybów dzięki niej mamy dodatkowo wywar grzybowy. Marchewkę
ClauditteMissCookingłyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka koperku olej do smażenia do smaku : sól , pieprz , pieprz cayenne (lub papryka ostra) przyprawy do duszenia mięsa : 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki kminku mielonego 2 małe listki laurowe 4 ziarnka ziela angielskiego 1 litra wody Link do filmu z przygotowania : Gulasz z ziemniakami https://www.youtube.com/watch?v=mWlmQrCtKTw(...)Przygotowanie : Najpierw przygotuję składniki na gulasz : Umyte i osuszone mięso kroję w nie za dużą kostkę . Obrane ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę . Umyte pieczarki kroję na mniejsze kawałki . Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i dodaję do pieczarek . Kukurydzę odsączam na durszlaku z zalewy . Koperek drobno siekam użyję go do posypania gulaszu na talerzu . Przygotowanie gulaszu
Uwaga Babcia Gotujespecjalnym śmietanowym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw, serwowanych na gorąco. Obłędne! Niesamowicie aromatyczne! Sycące! gwarantuję , że totalnie zakochacie się w tym smaku! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) MIĘSO: * filet z kurczaka – 1 szt * czosnek – 1 ząbek * starty imbir – 1 łyżeczka * oliwa – 1 łyżeczka * papryka słodka – 1 szczypta * garam masala – 1 łyżeczka * chili(...)cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cynamon – szczypt * kurkuma – 1 szczypta * garam masala – 1 szczypta * mielony imbir – 1 szczypta * czosnek – 1 ząbek * oliwa – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Do miski dodajemy posiekany czosnek, starty imbir, garam masalę, paprykę , chili. Zalewamy olejem , dokładnie mieszamy i obtaczamy pokrojonego na kawałki kurczaka. Zawijamy
Ostra na Słodkoczerwone papryki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 ogórek kiszony 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej ostrej papryki (lub więcej) pół łyżeczki mielonego kminku (lub więcej) woda 1 jajko 100 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej) sól pieprz 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki olej rzepakowy (przepis(...)porcje) Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Odstawiamy. Z wołowiny wycinamy ewentualne ścięgna i niedoskonałości, kroimy w średnią kostkę, doprawiamy mielonymi paprykami, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obsmażamy mięso na oleju (najlepiej w dużym garnku z grubym dnem, cała potrawa będzie w nim robiona) na brązowy kolor. Polecam smażyć w dwóch partiach. Jak wrzucicie
Kardamonovyzrobić według przepisu a potem w zależności od Waszych kubków smakowych dodajcie więcej lub mniej tego co Wam smakuje ;) Składniki : - 1 kg mięsa wołowo- wieprzowego - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 2 jajka - 1 średnia cebula biała - sól, pieprz, mielony imbir, kolendra, pieprz cayenne, vegeta, bazylia, natka pietruszki , majeranek, kurkuma, tymianek, liść laurowy, koperek, kminek, ziele angielskie- zioła spokojnie mogą(...)być suszone. - 2 małe czerstwe bułeczki. Wykonanie : Mięso mieszam z 1 łyżeczką mąki i jajkami. Dodajemy startą lub zmieloną cebulę, pół łyżeczki imbiru, na czubku łyżeczki pieprz cayenne, pieprz do smaku i wszystko znów mieszam. Dodaję do smaku sól i pół łyżeczki vegety i znów mieszam. Teraz pora na wymoczone i bułki. Możecie je zmielić lub dobrze rozdrobnić - zależy
Kuchnia Pełna Emocjimięso dokładnie było nią pokryte. Wkładamy do miski, przykrywamy dodatkowo folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 dni (dokładne zabezpieczenie jest po to, aby produkty przechowywane w lodówce nie przeszły zapachem czosnku). Co 2 dni obracamy mięso w solance, w celu lepszego przepeklowania. Po 10 dniach szynkę opłukujemy z solanki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy olejem, posypujemy mielonym pieprzem ziołowym, papryką i majerankiem. Szynkę umieszczamy w siatce masarskiej, zawiązujemy z obu stron, wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Mięso kładziemy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º C. Pieczemy ok. 1,5 godziny. Upieczoną szynkę wyjmujemy z rękawa i odstawiamy do przestudzenia na ok. 30 minut (aby soki się
mojewypiekiinietylkoChociaż jestem zakochana w kuchni azjatyckiej (niektórzy nawet twierdzą, że pewnie mam już skośne oczy od takiego jedzenia
Kuchnia Prezydentowejsmażenia Ryż gotujemy – wg Kapustę bardzo drobniutko siekamy, dodajemy do niej mięso oraz przestudzony ryż i dokładnie wyrabiamy rękami. Cebulę i czosnek obieramy i drobniutko siekamy dodajemy do mięsa, wraz z przyprawami. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Z naszej masy w rękach formujemy gołąbki na kształt mielonych. Ja je jeszcze obtoczyłam delikatnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej
Kuchnia na wzgórzu