ostro czyli z dodatkiem papryczki chili. Wyszły najlepsze jakie do tej pory jadłam, musicie ich koniecznie spróbować. Polecam dodać mięso wołowe do burgerów - są wtedy o wiele smaczniejsze. Przepis powstał do Tygodniowego Wyzwania Blogowego.Składniki :* 300g mielonej karkówki* 300g mielonej wołowiny* sól, pieprz, chili bądź świeża papryczka * dodatkowo : bułki z sezamem, sałata, pomidor, ogórek korniszon, cebula, majonez, ketchup(...)musztardaPrzygotowanie : Mięso mieszamy z przyprawami, wyrabiamy na zwartą masę i formujemy burgery. Opiekamy je w piekarniku bądź na teflonowej patelni, lepszą są bez smażenia w tłuszczu. Bułki przekroić na pół, opiec. Składać burgery razem z warzywami i sosami. Podawać na ciepło. Najlepiej smakują w towarzystwie coli
Magiczne Życie Martymleku ,czosnku i rozmarynie. Ale nie dzisiaj. Mięso z jagnięciny jest bardzo delikatne i szlachetnie. Nie potrzebuje naszej większej ingerencji. Kolor mięsa powinien być jasno różowy i mieć warstwę tłuszczyku ok.0.7-1 cm Sposób; Migdały mielimy w młynku dodajemy roszponkę ,olej sezamowy,wodę różaną i olej migdałowy i blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji,dodając szczyptę soli i pieprzu
Viola cooks with passionmamy, moje gdzieś się "ulotniły", zostały mi tylko 3) - olej kokosowy i/lub masło klarowane do smażenia Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem (uważając by nie porobić dziur). Na każdym kawałku rozsmarowujemy małą łyżeczkę musztardy (najlepiej jakiejś ostrej), posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie na każdym rozbitym plastrze układamy po kawałku chleba, ogórka, cebuli i boczku. Zawijamy każdy kawałek(...)rulon i dokładnie spinamy (spinkami lub wykałaczkami). wersja wieprzowa: W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i/lub masło klarowane i obsmażany na nim nasze kawałki mięsa, układając łączeniem na spód. Po kilku minutach mięso odwracamy i smażymy z drugiej strony. Po dokładnym obsmażeniu mięsa z każdej strony (musi mieć ładny rumiany kolor), rozpoczynamy duszenie, czyli podlewamy nasze mięso gorącą wodą (ok.1/4 szklanki
Smaczne ZdroweKurczak po węgiersku Soczyste i aromatyczne mięso drobiowe duszone z warzywami. Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczaka po węgiersku możemy podać z ziemniaczkami, ryżem, kaszą lub makaronem. Składniki: 1 kg części z kurczaka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3-4 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów(...)czerwone papryki 1 żółta papryka 2 łyżki posiekanych ziół typu: bazylia, oregano, tymianek itp. 50 ml bulionu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chilli, zioła prowansalskie olej do smażenia opcjonalnie: 1 łyżka mąki *** Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy *** *** Każdy kawałek nacieramy przyprawami i całość odkładamy na minimum 1 godzinę *** *** Cebulę i czosnek kroimy w plastry *** *** Pomidory obieramy
Blog z ApetytemMoja kochana E. wielokrotnie pytała mnie, co zrobić z zapasami zamrożonego, gotowego już mięsa. Szczególnie studentom zdarza się otrzymać od rodziny ogromną paczkę schabowych, mielonego, innego rodzaju panierowanych kotletów, które po rozmrożeniu nie są już tak smaczne, jak były pierwotnie. Tutaj na ratunek przychodzi "risotto"! Możecie wrzucić do niego dosłownie wszystko, to tylko jeden z przykładów - z czasem zaprezentuję(...)więcej, ale spróbujcie też sami poeksperymentować ;) W tym przepisie wykorzystałam resztki królika pieczonego w sosie śmietanowym z cebulą . "RISOTTO" Z KRÓLIKIEM Składniki: - 1 torebka ryżu białego - dowolna ilość gotowego mięsa (u mnie królik) - pół puszki kukurydzy - pół puszki groszku - pół puszki fasoli czerwonej - 1 cebula - 200 gram keczupu pikantnego - 250 gram sera - pieprz - sól Przygotowanie: Ryż gotujemy. Mięso kroimy
Życie zamknięte w smakuziele angielskie 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, mrożona fasolka szparagowa 1 opakowanie, woda 1 litr, pieprz czarny mielony - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka na maśle klarowanym podsmażyć na rumiano pokrojone na kawałeczki mięso gulaszowe z indyka obsypane dobrze mąką, z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać pokrojoną cebulę i pokrojone wsypać mrożoną fasolkę szparagową zieloną
W Mojej Kuchni Lubięjest to trudne. Sprawdźcie sami: Składniki: ok 1,5 kg kawałek schabu środkowego cukier, sól - tyle co do porządnego natarcia mięsa papryka wędzona papryka słodka majeranek rozdrobniony liść laurowy szczypta ziół prowansalskich pieprz ziołowy mielony lub inne przyprawy wg upodobań Przygotowanie: Umyty kawałek schabu obtaczamy w cukrze. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Trzymamy dwa dni w lodówce - bez przykrycia(...)Odlewamy wodę, która "wychodzi" z mięsa. Przez następne 2 dni robimy tak samo - tylko schab równomiernie obtaczamy w soli. Po tym czasie schab opłukujemy i osuszamy. Nacieramy przyprawami. trzymamy w lodówce pod przykryciem przez kolejne trzy dni. Następnie schab przekładamy w siatkę do wędlin i podwieszamy w suchym miejscu. Jeśli nie posiadamy profesjonalnego osprzętu oraz fachowej spiżarni - wystarczy skarpetka nylonowa
Kuchnia po mojemulaskowe czy nerkowca, grzanki- to super pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Źródłem białka w takich zupach krem mogą być strączki, tofu, jajka lub mięso. Warto pamiętać o przyprawach powinny być rozgrzewające: imbir, chili, czosnek, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa, curry, odrobina cynamonu. Moje trzy ulubione zupy krem to oczywiście z dyni z dodatkiem mleczka kokosowego i curry, zupa krem(...)soczewicy i batatów, jak i zupa krem z pieczonych białych warzyw. Jesienią bardzo często królują u mnie również zupy rybne, bo wolę sięgać po mięso ryb niż zwierząt. Warzywa na zupę należy zawsze obrać ze skórki, podstawowe przybory kuchenne, które ułatwią Ci pracę z okopowymi warzywami to zdecydowanie ostra i niezawodna obieraczka IKEA 365+ V Ä RDEFULL obranie kilku marchewek
SMYKWKUCHNIcynamonu lub 1 cała laska cynamonu opcjonalnie 1/4 łyżeczki cukru waniliowego lub szczypta gałki muszkatołowej opcjonalnie mała szczypta kashmiri chili lub duża szczypta mielonego czarnego pieprzu (jeśli żurawina ma być podawana tylko do mięsa, pasztetów lub serów). Przygotowanie Multicooker Redmond (model M90) Do misy multicookera wlać sok z pomarańczy, dodać cukier, miód i przyprawy. Ustawić program multi cook
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczka nasion kopru włoskiego 500 ml bulionu wołowego 1,25 l bulionu warzywnego mała kapusta pekińska 2 łyżki ryżu jaśminowego ocet ryżowy mielony imbir sól ,pieprz Przygotowanie Grzyby moczymy w gorącej wodzie i kroimy w paski. Mięso kroimy w kostkę ,mieszamy z sosem sojowym i podsmażamy na oleju. Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i kroimy w słupki(...)mięsa i smażymy dalej. Imbir oraz czosnek siekamy i wrzucamy do całości razem z grzybami oraz roztartymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Jeszcze chwilę smażymy razem i zalewamy gorącym bulionem warzywno-wołowym. Zmniejszamy płomień i gotujemy 15 min. Kapustę siekamy (niezbyt drobno) ,wrzucamy razem z ryżem do zupy i gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,mielonym
R'n'G Kitchenpewnością Wam się uda! Składniki: 1-1,5 kg surowej szynki 2-3 listki laurowe do wyłożenia na wierzch mięsa Marynata: 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki wody 3-4 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry (mielonej lub zmiażdżonej w moździerzu) 4 ziarenka jałowca (zmiażdżyć(...)moździerzu) 4 ziarenka ziela angielskiego (zmiażdżyć w moździerzu) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej) 1/1 łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. 2. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Na wierzch ułożyć 2-3 liście laurowe. Mięso wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin
Kuchnia domowa Anizasolenia skóry Dodatkowo: 2,5 g/kg pieprz czarny mielony 1 g kolendra mielona 3 g czosnek świeży Materiały pomocnicze: folia celulozowa siatka wędliniarska Przygotowanie: Z golonki zdjąć skórę tak, aby jej nie uszkodzić. Skórę zasolić solą warzoną z zewnętrznej i wewnętrznej strony. Z golonki odciąć kość a mięso pokroić w kostkę i zasypać solą peklową, peklować
Kocham..lubię..gotuję..pochodząca z Francji. Była znana także w kuchni staropolskiej. Dawniej korzystali z niej głównie ubodzy dziś to wykwintna metoda przygotowania potraw. Konfitowane mięsa są jędrne, soczyste, delikatne i aromatyczne. Mięso confi jest znakomite po upieczeniu i po dłuższym przechowywaniu w lodówce. Na świąteczny stół proponuję polędwiczki dzika gotowane w gęsim smalcu z dodatkiem puree ze słodkich ziemniaków i pigwy. Efekt(...)tłuszcz z gęsi, Marynata: 200 ml czerwonego wina wytrawnego, 1 łyżka soli, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, Szczypta cynamonu, Świeżo mielony pieprz, 4 ząbki czosnku, 4 gałązki macierzanki, Gałązka szałwii. Przygotowanie: Mięso oczyścić, wyciąć błony. W moździerzu rozetrzeć sól, ziele angielskie, goździki i czosnek. Dodać cynamon, pieprz i wino, wymieszaną marynatą natrzeć mięso. Odstawić do lodówki
SzczyptaSmaQszklanki mąki ziemniaczanej -1/2 szklanki mąki pszennej -sól,pieprz FARSZ -około 700g mięsa wieprzowego np szynki lub łopatki -1 cebula -2 ząbki czosnku -sól, pieprz -trochę maggi do smaku 1200g ziemniaków gotujemy (waga po obraniu) Studzimy i przepuszczamy przez praskę lub mielimy. Surowe ziemniaki trzemy na małych oczkach i odkładamy na sitko by się odcedziły z nadmiaru płynu(...)dodajemy surowe, dodajemy mąki, skrobię, jajka,sól oraz pieprz i zagniatamy ciasto, jak się klei można dodać troszkę mąki. FARSZ Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy czosnek oraz cebulę podlewamy niewielką ilością wody i wszystko dusimy. Następnie studzimy i mielimy, dodajemy pozostały z duszenia sos i przyprawy. (polecam spróbować i doprawić po swojemu) Następnie bierzemy trochę ciasta, rozpłaszczamy dajemy farsz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokufotografią zupy z kawałkiem mięsa, być może... Strach przyznać się do zjedzenia pączków w Tłusty Czwartek, ukręcenia ciasta na margarynie, użycia cukru waniliowego, bo zaraz ktoś wyłapie, że to wanilina a nie żadna wanilia. Po "złotych myślach" wracamy na ziemię. Gulasz uwielbiam. Podobnie rzecz ma się z tą zupą. A magicznym składnikiem jest mielony kminek. Ja, wróg kminku, sypię(...)kminku 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe sól i pieprz natka pietruszki/kolendra Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę ok. 2x2 cm, oprószamy mąką. W głębszym rondlu rozgrzewamy mocno olej i podsmażamy na nim mięso ok. 4-5 minut. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy przez kolejne kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dolewamy
bistro mama