kandyzowanej skórki pomarańczowej Masa makowa: Mak zalewa wrzątkiem, przykrywam i gotuję przez 20 minut. Odciskam nadmiar wody i pozostawiam do ostygnięcia. Dwukrotnie mielę w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Aby było szybciej można użyć maku już zmielonego.Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić,a następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku
W kuchni Karmel-itkipanierki bułka tarta Wykonanie: Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę płuczemy, żeby nie była zbyt kwaśna, odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta
Blondynka Gotujeduże plastry grzyby, po godzinie przełożyć do niej mięso, dodać przecier pomidorowy i zioła. Gotowac razem na wolnym ogniu do miękkości mięsa i fasoli. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Smaczego!:) *wpis zawiera lokowanie produktu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaulubiony) przyprawy: sól pieprz, suszone oregano i bazylia olej do smażenia papier do pieczenia Pieczarki myjemy w razie potrzeby obieramy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach. Cebulę obieramy i również mielimy. Całość przekładamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Doprawiamy do smaku. Na desce rozkładamy ciasto francuskie. Usmażony farsz przekładamy na ciasto i rozsmarowujemy po całości
Pudełko rozmaitościprzyprawy w płynie typu maggi 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu mielony pieprz opcjonalnie mielony czosnek Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu do pieczenia. Do miski wlać sos sojowy, dodać cukier trzcinowy i pieprz. Wszystko(...)rozpuścić). Na sam koniec przygotowaną zalewą zalać skrzydełka (muszą być równomiernie pokryte). Dodatkowo można je posypać mielonym czosnkiem. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową. Przygotowane skrzydełka piec pod przykryciem około 40 minut w 190ºC . Pod sam koniec pieczenia, zdjąć folię i mięso przyrumienić z wierzchu. Pomysł na przepis ze strony gotuj.skutecznie.tv
Ugotowaćzłoty kolor , przekładamy do brytfanki . Cebulę , obieramy , siekamy , smażymy na smalcu , pozostałym ,po obsmażaniu mięsa . Jak zmięknie i się zrumieni ( uwaga ,nie może, być zbyt ciemna, bo sos , wyjdzie nie apetyczny i gorzkawy ) .Na mięsie w brytfance ,układamy po kawałku masła , na każdy kawałek mięsa kładziemy masło . Przysypujemy cebulą , solimy , pieprzymy , doprawiamy czosnkiem,wlewamy 1/2 szklanki bulionu i dusimy(...)termoobiegiem. Boczniaki kroimy w paski , podsmażamy na maśle na patelni . W momencie kiedy uzyskają , smakowite , brązowe przysmażenia , wlewamy śmietankę , dodajemy musztardę , mieloną gałkę muszkatołową , pieprz i sól do smaku . Mieszamy , zestawiamy z ognia . Jeśli mięso jest już miękkie , wyjmujemy je z brytfanki , zbieramy z niego cebulkę , wkładamy do rondelka i wlewamy do niego także , cały wywar powstały podczas duszenia
Ogrodnik w podróżyseler oraz cebulę. Wywar solę. Gotuję kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmuję z wywaru. Odstawiam do przestudzenia. Przygotowuję marynatę. Piwo mieszam z majerankiem, mieloną papryką, pieprzem oraz odrobiną soli. Dodaję golonki. Obtaczam mięso w marynacie. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Golonki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam piwną marynatą. Piekę około godziny w temperaturze 200 stopni. W czasie
Tradycyjna kuchnia KasiKurczak faszerowany w zupełnie nowym wydaniu. Oczywiście można użyć kurczaka w całości i bawić się w oddzielanie kości od mięsa, ale znacznie prościej jest wykorzystać skórkę z kurczaka i gotowe części, takie, jak filety z udek. Składniki: -skórka z kurczaka -10 filetów z udek -podwójna pierś z kurczaka -20 dkg wątróbki drobiowej -1 duża czerstwa bułka -duża natka(...)ząbek czosnku -olej Bułkę moczymy w mleku. Filety z udek przyprawiamy solą i pieprzem. Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej. Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku. Rozkładamy skórkę z kurczaka
Maminek kulinarnyRolady czy inaczej zrazy zawijane przygotowuje się przez zawinięcie farszu w kawałek mięsa. Tradycyjnie jest to wołowina, ale można spotkać też rolady robione z użyciem innego mięsa, ja najczęściej przygotowuję je z wieprzowiny lub drobiu.Jeśli chodzi o farsz to może być najróżniejszy zależnie od gustu, najczęściej to ogórek kiszony, boczek kawałek czerstwego chleba. Moje dzisiejsze rolady(...)małej cebuli opcjonalnie musztarda, ketchup sól, pieprz trochę vegety WYKONANIE: plastry schabu cienko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem, ogórki, szynkę, paprykę i cebulę mielimy na średnich oczkach, doprawiamy do smaku, następnie smarujemy mięso musztardą lub ketchupem bardzo cienko (ale nie musimy smarować), rozkładamy farsz i zwijamy roladę, zamykamy szpikulcem i smażymy do miękkości na wolnym ogniu
Kuchnia BeatyDzisiaj polecam przepis na pyszną pieczoną szynkę. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu(...)łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 70ml oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Szynkę obwiązuję dookoła sznurkiem. Czosnek przeciskam przez praskę. Do oleju dodaję dodaję czosnek, paprykę mieloną, rozmaryn, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam. 2. Do marynaty wkładam mięso. Dokładnie nacieram. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 3. Szynkę razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję na końcach
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżki oliwy Sól Marynata 3 łyżki oleju łyżeczka kminu łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub według upodobań do ostrości) Duża szczypta cynamonu Przygotowanie: Krok 1 Mięso pokrój z dość dużą kostkę, wielkości sporego kąska. Przełóż do misy, posyp płaską łyżeczką soli. Wymieszaj. Krok(...)oddzielnej misy przesyp składniki marynaty: 3 łyżki oleju, łyżeczkę kminu, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę mielonego ziela angielskiego, łyżeczkę czosnku w proszku, szczyptę cynamonu oraz pieprz kajeński według uznania. Wymieszaj. Wlej 3 łyżki oleju, ponownie wymieszaj. Przełóż pastę do misy z mięsem i dokładnie obtocz indyka w marynacie. Przykryj i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę
Niedzielny kucharzmięsa wołowego na gulasz (np. udziec)1 kg ziemniaków4 marchewki (ok. 400 g)2 kalarepy (ok. 400 g)2 średnie cebule1 mały seler (ok. 300 g)ok. 900 ml ciemnego piwa typu stout (np. Guinness)*ok. 900 ml bulionu wołowego4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego4 małe liście laurowe3 łyżki masła2 łyżki olejusól morska, świeżo mielony pieprz Danie gotujemy dzień przed(...)talerz. Do garnka zaś dodajemy resztę masła, zmniejszamy ogień i podsmażamy wszystkie warzywa, co jakiś czas mieszając. Po około 10 minutach smażenia do garnka z powrotem dodajemy mięso (wraz z płynem, który wypłynął). Delikatnie solimy i pieprzymy całość. Następnie zalewamy wszystko bulionem i wlewamy gorzkie piwo. Dodajemy liście laurowe i koncentrat. Ponownie solimy i pieprzmy. Gdy danie się zagotuje trzymamy
Poezja smakutartej 1/4 szklanki suszonych wiśni 1/2 szklanki pistacji 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki suszone oregano 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 400 g chudego mięsa wołowego 1 jajko Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego ½ czerwonej papryczki chili ½ dużej czerwonej cebuli lub jedna mała ¼ szklanki oliwek czarnych 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej(...)łyżeczki mielonego cynamonu 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki sól 1/4 łyżeczki pieprzu 400 ml pomidorów z puszki Kuskus: 2 szklanki kaszy kuskus wrząca woda ¼ czerwonej papryki ½ posiekanej cebuli dymki pieprz cytrynowy sól skórka starta w 1/3 limonki lub cytryny 1 łyżka sosu chili pikantnego lub słodkiego garść posiekanej mięty Przygotowanie: Pistację siekamy na drobniejsze kawałki. Mięso przekładamy do większej
Mania GotowaniaSkładniki masa mięsna: 500 g mielonej wieprzowiny 1 całe jajko 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka majeranku 1 roztarty ząbek czosnku 1/3 szklanki bułki tartej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej Sól pieprz do smaku Farsz: 250 g pieczarek 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz Do posypania Starty żółty ser Ja zaczynam od przygotowania farszu. Pieczarki ścieram na tarce o grubych(...)oczkach. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewam olej i lekko podsmażam cebulkę, a następnie wkładam pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem. Smażę do momentu odparowania wody. Mięso wraz z pozostałymi składnikami wyrobić na gładką masę. Formę do muffinek (12 gniazd) wysmarować olejem. Formować z mięsa placuszki i wypełniać nimi otworki formy tak, aby powstało gniazdko.Formować delikatnie nie przygniatając
O kuchni z uczuciempodudzi kurcząt 200 g ryżu brązowego 2 łyżki suszonej włoszczyzny (ekologiczna przyprawa do rosołu) 2 łyżki oleju z orzechów włoskich sól, pieprz, kolendra mielona Formę do pieczenia smarujemy olejem kokosowym. Wysypujemy ryż , na ryżu układamy mięso. Posypujemy przyprawami, zalewamy ok. 400-500 ml wody. Polewamy olejem. Pieczemy w 180 st. C do czasu, aż ryż zmięknie. W razie potrzeby
Kucharzyca