mięso mielone - 22854 przepisów (strona:853/1524)

Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą. 215

pieczarek 4 duże cebule pół puszki kukurydzy konserwowej 4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki marynaty do mięs klasycznej odrobina gorącej wody Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w plastry, powinno nam wyjść 4 grube plastry, następnie nacieramy

Izabelawkuchni
Risotto z czerwonym ryżem, indykiem i warzywami 256

piersi z indyka oliwa 200 g czerwonego ryżu 2 czerwone papryki 2 brokuły 250 g pieczarek 1 szklanka wody sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka WYKONANIE Cebule obrać i pokroić w małą kostkę lub piórka. Mięso umyć i pokroić w niewielką kostkę. Cebule i mięso przełożyć do głębokiej patelni lub brytfanny, polać obficie oliwą i doprawić solą, pieprzem

Passions hobbies life
Rosół wołowy z borowikami 160

suszonych borowików włoszczyzna 1 cebula 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego garść świeżego lubczyku 2 litry wody natka pietruszki świeżo mielony czarny pieprz sól do smaku (opcjonalnie, ja dodaję płaską łyżeczkę) PRZYGOTOWANIE: Do misy multicookera włożyć mięso i cebulę. Nastawić program FRY i czas 15 minut. Obsmażamy mięso razem z cebulą. Po tym czasie ustawiamy program SOUP

ClauditteMissCooking
SOCZYSTY KURCZAK W DOMOWEJ MARYNACIE- PRZEPYSZNY 263

Domowe marynaty do mięsa są najlepsze, dajemy to co najbardziej lubimy, no i wiemy co jemy... Ostatnio wielką popularnością cieszy się u mnie kurczak w marynacie na bazie majonezu, z dodatkiem majeranku, mielonej papryki, czosnku, soli i pieprzu. Tak niewiele, a daje tak niesamowity efekt. Smakuje dokładnie tak jak kurczak z rożna, a przygotowuje się go znacznie szybciej. Polecam(...)nożem do filetowania), lub nawet na 3 części (zależy od grubości). Każdy kawałek przesmarować majonezem i posypać majerankiem, papryką, czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem oraz oprószyć delikatnie solą. Gotowe filety przekładamy do miski, na nich układamy następną warstwę mięsa (pierwszą warstwę smarujemy z dwóch stron, następne już tylko z jednej). Miskę zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok.2-3h

Smaczne Zdrowe
Cytrynowa saltimbocca z kurczaka 256

wyszła sucha. Mam na to dwa sposoby. Pierwszy to krótkie smażenie na mocno rozgrzanej patelni grillowej, podobnie jak przygotowuje się steka. Mięso wychodzi soczyste i naprawdę pyszne. Jego smak możecie dodatkowo podkręcić różnymi ziołami i przyprawami, np. mieloną wędzoną papryką, nasionami kopru włoskiego czy mielonym zielem angielskim. Takiego kurczaka przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń(...)przepisie . Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku , który zapobiega wysychaniu mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia szynka tworzy chrupiącą skorupkę, którą wprost uwielbiam! Przygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą z Rzymu, saltimbocca alla romana , która tradycyjnie składa się z cienkich sznycli cielęcych zawiniętych w roladkę z plasterkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 121

stały się również mniej kaloryczne. Jednak mięso indycze to ma do siebie, że lubi się przesuszać, dlatego pod przepisem umieściłam radę, jak do tego nie dopuścić 😉 Składniki: ok. 600 g polędwiczek z indyka (u mnie: 3 szt. po około 200 g)  2 cebule 500 g pieczarek sól, pieprz papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich olej do smażenia(...)spożywczą, aby otrzymać duży płat mięsa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy płat mięsa wykładamy około 1/3 porcji farszu pieczarkowego i rozprowadzamy go po całym mięsie. Najpierw składamy boki, a następnie zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z pozostałymi polędwiczkami. Gotowe roladki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu nacieramy je papryką słodką mieloną. Następnie wkładamy je do piekarnika

Kuchnia MagdaLeny
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 121

stały się również mniej kaloryczne. Jednak mięso indycze to ma do siebie, że lubi się przesuszać, dlatego pod przepisem umieściłam radę, jak do tego nie dopuścić 😉 Składniki: ok. 600 g polędwiczek z indyka (u mnie: 3 szt. po około 200 g)  2 cebule 500 g pieczarek sól, pieprz papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich olej do smażenia(...)spożywczą, aby otrzymać duży płat mięsa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy płat mięsa wykładamy około 1/3 porcji farszu pieczarkowego i rozprowadzamy go po całym mięsie. Najpierw składamy boki, a następnie zwijamy w rulon. To samo powtarzamy z pozostałymi polędwiczkami. Gotowe roladki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z wierzchu nacieramy je papryką słodką mieloną. Następnie wkładamy je do piekarnika

Kuchnia MagdaLeny
Szarpana wieprzowina (pulled pork) 65

ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka papryki ostrej wędzonej 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 100 stopi. Mięso wkładamy

Kardamonovy
Pierś kurczaka z buraczkami z parowaru 442

  Filet z piersi myjemy, odsączamy wodę i oczyszczamy. Polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek i obtaczamy w niej mięso oraz posypujemy pieprzem białym i ziołami dalmatyńskimi. Pierś odstawiamy na bok, żeby choć trochę się zamarynowała :) Oczywiście mięso można przygotować wcześniej i dłużej marynować, ale ja przeważnie nie mam na to czasu. Buraka myjemy, obieramy i kroimy w miarę(...)cienkie plastry. Im grubsze są, tym więcej czasu potrzeba, żeby nie były twarde. Plasterki przyprawiamy papryką słodką, pieprzem czarnym i kardamonem mielonym. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy również w plasterki, po czym posypujemy tymiankiem.   Wkładamy na 1 poziomie do parowaru pierś z kurczaka na folii aluminiowej, oraz buraczki również na kawałkach folii. Ziemniaki na 2 poziomie. Włączamy parowar

Parowar Faceta
POLICZKI WOŁOWE Z WARZYWAMI Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 188

jedno z moich ulubionych dań – policzki wołowe z warzywami z wolnowaru. Policzki to bardzo delikatna część wołowiny z niezwykle miękkim mięsem o charakterystycznym smaku i zapachu.  W połączeniu z przeróżnymi dodatkami powstają z nich całkiem nowe odsłony tego dania. Nadają się idealnie do przygotowania w wolnowarze, ale i w tradycyjny sposób długo duszone na malutkim ogniu. Składniki- policzki(...)cukinii 150 g cebuli 5 ząbków czosnku 500 ml przecieru pomidorowego BIO sól himalajska  lub kłodawska pieprz czarny  mielony 3 listki laurowe 5 ziarenek  ziela angielskiego 50 g masła klarowanego Mięso umyć i osuszyć  papierowym ręcznikiem a następnie przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło klarowane i podsmażyć z każdej strony kawałki mięsa

Ola la LCHF
Zupa 5 smaków 153

drobiowego - 1 kapusta pekińska - 1 czerwona papryka - 1 zielona papryka - 1 mały por - 1,5 szklanki ugotowanego ryżu - przyprawa 5 smaków - świeżo mielony pieprz - chilli w płatkach - 1 łyżka soku z cytryny - ½ puszki mleka kokosowego (200ml) - mięso kurczaka z rosołu - prażona cebulka - natka pietruszki Umytą kapustę pekińską posiekać, papryki pokroić - wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować ok. 5-8 minut

mojewypiekiinietylko
Pyszna pasta z makreli 189

wędzonej makreli, 1 czerwonej cebuli, 1/2 papryczki chili, pęczka natki koperku, soku z 1/2 cytryny, 4 łyżek gęstego jogurtu naturalnego, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 1 bagietki . Przygotowanie dania rozpocząłem od bardzo dokładnego obrania wędzonej makreli. Mięso ryby bardzo dokładnie oddzieliłem od skóry i kręgosłupa, a następnie pozbawiłem wszelkich, nawet najmniejszych ości. Nie jest zajęcie bardzo pracochłonne, gdyż ości makreli(...)grzbietowej. Pozbawione ości mięso ryby umieściłem w miseczce i tam przy pomocy widelca rozdrobniłem je do uzyskanie konsystencji pasty. Do ryby dodałem pokrojony bardzo drobno koperek, pokrojoną w bardzo drobną kostkę czerwoną cebulę oraz pokrojoną w bardzo drobną kostkę połowę pozbawionej pestek papryczki chili. Całość skropiłem sokiem z połowy cytryny, przyprawiłem niewielką ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu, dodałem

Wyprawy kulinarne
Razowe penne z kurczakiem, rukolą i suszonymi pomidorami 206

Szybkie razowe makarony z warzywami (z mięsem lub bez) to moje ulubione sposoby na pyszny, mało czasochłonny obiad :) Taki jest też ten makaron w towarzystwie aromatycznych suszonych pomidorów rukoli i kurczaka. Tego ostatniego można śmiało pominąć przygotowując wersję wege :)  SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 550 kcal) 400 g razowego makaronu penne 1 podwójna pierś kurczaka(...)greckiego słoiczek suszonych pomidorów (150 g po odsączeniu) 1 łyżka zalewy z pomidorów 2 garście rukoli 2 łyżki tymianku - najlepiej świeżego sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju z zalewy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Wlewamy jogurt i redukujemy sos na małym

Moje Kuchenne Rewelacje
Gulasz po węgiersku 131

sól • pieprz Przygotowanie : Mięso kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Cebulę i paprykę kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Czosnek drobno siekamy, pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Marchew kroimy w kostkę. Mięso oprószamy mąką i przesmażamy na smalcu na brązowy kolor. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy paprykę mieloną (i słodką(...)ostrą) i koncentrat. Chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy pomidory z puszki i skórkę otartą z cytryny. Dusimy przez ok. 10 minut, w razie potrzeby podlewamy wodą. Całość dodajemy do mięsa. Dolewamy wody, tak aby pokryła całkowicie mięso. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy do miękkości przez ok. 1,5 godziny. Marchew przesmażamy na patelni i dodajemy do gotującego się

KUCHNIA POLSKA
Królik duszony w aronii i cynamonie 75

lasek cynamonu 5 goździków 1 łyżeczka kardamonu 3 łyżki oliwy łyżka octu winnego z czerwonego wina świeżo mielony pieprz 2 szklanki owoców aronii 1/2 szklanki soku wiśniowego łyżka miodu szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej Mięso zamarynuj w oliwie, occie, zmielonych goździkach, cynamonie, pieprzu i kardamonie przez 1 dzień. Wyjmij kawałki mięsa z marynaty i obsmaż na oliwie

Gary Bez dna
kotlety ze świeżego dorsza z kiszoną kapustą... 124

ości, dobrze opłukać mięso i zmielić w maszynce do mięsa, na koniec zmielić kromki bułki paryskiej do masy zmielonej wbić jajko, dodać kucharka, pokrojoną cebulę, pieprz mielony, natkę pietruszki i wszystko dobrze wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać z wyczuciem bułki tartej i wyrobić formować kotlety mielone, smażyć na bardzo gorącym oleju rzepakowym na rumiano

W Mojej Kuchni Lubię