Blueberry Corner by "jagodzianka" Te hamburgery powstały przypadkowo. Kupiłam mięso z nóg indyczych i planowałam zrobić najzwyklejsze kotlety mielone. W domu zawrzało! Moi synowie … Przeczytaj cały artykuł Post Hamburgery z indyka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerlistek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku do wyłożenia formy Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć
królestwo garówKotlety schabowe z ziołami . Składniki : schab wieprzowy ( 1 porcja około 10 dkg ) 1 jajko pieprz czarny mielony sól majeranek bazylia olej do smażenia Sposób wykonania : Mięso dzielimy na porcję i rozbijamy tłuczkiem. Następnie solimy,pieprzymy i posypujemy przyprawami z obu stron. Jajko rozbijamy w szklance lub innym naczyniu i pędzelkiem cienko smarujemy nasze kotleciki po obu stronach. Tłuszcz
Przepisy i porady kulinarnemasę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony mak mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały (…) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne
mojewypiekiinietylkogorący wrzuć polędwiczki. Smaż je po 2 minuty z dwóch stron. Gdy polędwiczki będą się smażyć na drugiej stornie (pod koniec) posyp je łyżeczka mielonej czerwonej papryki i przemieszaj całość, niech papryka otoczy mięso ze wszystkich stron. Polędwiczki zdejmij teraz szybko z ognia i przerzuć do miski lub pojemnika i szczelnie zakryj folia aluminiową. Zostaw
Słodko-Słony Świat Ilonypodsmażamy całość doprawiając lekko solą i pieprzem. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i mieszamy. Do garnka dorzucamy pokrojone w kostkę mięso i smażymy kilka minut do lekkiego zrumienienia. Doprawiamy mielonym czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy obgotowane grzyby, słodką śmietankę, masło i doprawiamy całość solą oraz pieprzem. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i mieszamy. Można dolać trochę
Smaczne Zdrowekarkówki wieprzowej, 2-3 marchewki, 5-10 cm kawałek środkowej części pora, 2 szklanki bulionu (może być z kostki), sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, suszony lubczyk, cząber. Karkówkę oczyść, umyj i osusz. Mięso pokrój w kostkę, oprósz delikatnie pieprzem i solą i odstaw na chwilę do lodówki. Marchew obierz, umyj i pokrój w grube plastry. Z pora zdejmij wierzchnie
blog.moje-pasje.infomielimy i podajemy przynajmniej u nas z żółtkami, drobno siekaną cebulką i kiszonymi ogórkami, całość doprawiamy solą i pieprzem, można dodać też oliwę i odrobinę maggi. Gdy jemy tatara od razu przypomina mi się film z Mr. Bean’em kiedy w cholernie drogiej restauracji zamówił befsztyk jako najtańszy w karcie, a kelner przyniósł mu surowy krążek mięsa;) Niestety(...)tatarski) dla 4 osób: Składniki: 500 g wołowiny, 4 żółtka sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 duży ogórek kiszony Schłodzone mięso wołowe bardzo drobno siekamy lub mielimy, doprawiamy do smaku wg własnych preferencji solą, pieprzem, dodajemy również oliwę, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Cebulęi kiszone ogórki bardzo drobno siekamy. Z mięsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% olej do smażenia Mięso umyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele, dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do wywaru. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka(...)pokroić w grube plastry , obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę , oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i g dy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć do mięsa i pieczarek. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę bakłażany. Kiedy warzywa zmiękną przyprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i słodką papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawę warzywną
Czerwień i błękitZima w pełni (przynajmniej w kalendarzu, bo za moim oknem wiosna), a na talerzu trochę egzotyki, czyli kurczak po japońsku z ryżem. Mięso jest kruche i pachnące aromatami Dalekiego Wschodu. Danie proste, z kilku składników i szybkie w przygotowaniu (nie licząc czasu leżakowania w marynacie). Pyszne i idealne zarówno na obiad po całym dniu pracy, jak i na przyjęcie. Na naszej(...)ryżu 9) pieprz czarny świeżo mielony 10) olej do smażenia 11) kilka łyżek sezamu Sposób przygotowania: 1. Najpierw przygotowujemy marynatę do mięsa: w misce mieszamy 10 łyżek ciemnego sosu sojowego, 4 łyżki sake, 2 łyżki oleju sezamowego, 4 łyżki cukru oraz wyciśnięty przez praskę czosnek i świeżo mielony
Na kulinarnym poligoniezimnej przegotowanej wody - słonina do przykrycia mięsa - cienkie jelito wieprzowe Moje przeboje z kiełbasą zaczęły się już podczas „doboru” mięsa. Okazało się, że mam za mało karkówki, więc postanowiłam uzupełnić ją chudą łopatką. Kolejne schody były podczas mielenia – brak u rzeźnika wyboru sitek do maszynki – miał tylko jedno. Na pewno nie była to ósemka tylko drobniejsze. Karkówka z boczkiem
mojewypiekiinietylkoostrości) 6 liście laurowe 6 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie: papryka ostra i słodka, czosnek granulowany, mielone ziele angielskie) 4 łyżki smalcu (lub 2 łyżki oleju i 2 łyżki smalcu) pieprz sól Najpierw myjemy, osuszamy i oczyszczamy mięso z błonek. Kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki smalcu/oleju. Na gorący tłuszcz wrzucamy mięso i obsmażamy(...)średni, mięso polewamy małą ilością wody, przykrywamy i dusimy do miękkość (około 1,5 godziny). Podczas duszenia co jakiś czas mieszamy mięso i podlewamy niewielką ilością wody. Z gotowego mięsa usuwamy liście laurowe, czosnek i chili. Mięso powinno być na tyle miękkie, żeby się rozpadało. Do drugiego garnka (z grubym dnem) przekładamy kapustę kiszoną. Dorzucamy do niej liście laurowe, papryczkę
PatiGotujesmaczny,chrupki,a przy tym soczysty. Polecam :) Składniki - 4 grubsze plastry ze środkowej części schabu - 2 jajka - mąka - bułka tarta - domowa wegeta, mielony czosnek - olej do smażenia Wykonanie Kotlety myję, osuszam. Tłuczek do mięsa wkładam do woreczka foliowego i każdy kotlet rozbijam dokładnie na cienkie,duże plastry. Tak rozbite mięso panieruję najpierw w mące, następnie w roztrzepanych
Kuchnia z widokiem na ogródcukinia, 2 sztuki marchew, 2 sztuki kalarepka młoda, 2 sztuki papryka żółta, 1 mały por, 1 mały seler młody, 1 łyżka papryka słodka mielona, 1 łyżka zioła prowansalskie, - do smaku maggi kupuję na rynku mięso gulaszowe z indyka ok. 18 zł/kg mięso opłukać i obsypać mąką dobrze na gorącym oleju zrumienić kawałki mięska dodając sól guerande lub inną
W Mojej Kuchni Lubięzgnieciony przez praskę 15 g do całości (jak ktoś woli może dad mniej) -sól nie jodowana 19 g/kg -woda 50 mil do mięsa przy wstępnym mieszaniu -pieprz młotkowany z kolendrą 2 g/kg -ziele angielskie mielone 1 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g/kg -6 łyżeczek słodkiej papryki płatek suszonej kolorowej Materiały pomocnicze -Szynkowar lub praska -osłonka barierowa -sznurek wędliniarski(...)osłonki barierowej można dodatkowo użyć szynkowaru, który nada idealny kształt wyrobowi. Wykonanie: Zakupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i rozdrabniamy na sitkach boczek i łopatkę na 8 mm natomiast karkówkę na szarpaku. Łączymy ze sobą mięsa dodajemy sól i wodę i wyrabiamy do kleistości. Odstawiamy do lodówki 5 godz. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy. I ponownie odstawiamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.