 Butter Chicken 202
Butter Chicken 202masala 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego kuminu 2 łyżki oliwy Czosnek i imbir drobno kroimy. Mięso kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby mięso się zamarynowało. Sos: 40 g masła
Smakowity Blog Kulinarny Makaron ryżowy z woka z warzywami 196
Makaron ryżowy z woka z warzywami 196kukurydzianej 3 łyżki oleju arachidowego Kuchnie Świata 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich Szczypta soli do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 200 ml wody Sposób przygotowania: Mięso umyć , osuszyć pokroić na paski, przełożyć do głębokiej patelni typu wok, wlać olej arachidowy, sos sojowy oraz wsypać mąkę kukurydzianą. Całość wymieszać odstawić
Wanilia i Kardamon Gulasz wieprzowy z fasolą i makaronem o nucie wędzonej papryki 193
Gulasz wieprzowy z fasolą i makaronem o nucie wędzonej papryki 193mieszanki przypraw, 1 łyżeczka trawy cytrynowej ciętej, 2 łyżeczki słodkiej papryki, chili świeżo mielona do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, dodatkowo: sól do smaku, świeża bazylia. Przygotowanie: Mięso opłukane i osuszone kroimy na niewielkie kawałki (wielkość powinna być zbliżona do siebie), przekładamy do naczynia i zalewamy olejem, sosem sojowym. Cebulę obieramy
Moniki Smakołyki Jak zrobić idealny sernik pieczony 227
Jak zrobić idealny sernik pieczony 227już wystarczająco zmielony i kremowy w konsystencji. Jeśli jednak planujecie kupić zwykły twaróg, pamiętajcie, aby go zmielić. Do tego możemy użyć maszynki do mięsa lub praski (przepuszczamy ser przynajmniej 2x), melaksera czy blendera (mielimy aż do momentu w miarę gładkiej konsystencji, co jakiś czas mieszając łyżką, aby ser nie osiadł w jednym miejscu i nie mielił tylko części). Jeśli
Zdrowie i pysznie na talerzu Wieprzowina z warzywami z chrzanem 154
Wieprzowina z warzywami z chrzanem 154Marchewka 1 szt. Pietruszka 1 szt. Seler ½ szt. Cebula biała 1 szt. Listek laurowy 2 szt. Pieprz ziarnisty 5 szt. Sól do smaku Kminek mielony do smaku 2 łyżki startego chrzanu Natka pietruszki Wykonanie: Mięso opłukać, zalać posoloną wodą, dodać pokrojone warzywa, przyprawy i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa i mięso wyłożyć na półmisek, posypać startym chrzanem, zalać
Tradycyjna Kuchnia Naleśniki z przepisu Jamiego 262
Naleśniki z przepisu Jamiego 262Szukając inspiracji na smaczne i zdrowe śniadanie, Madzia znalazła przepis na pyszne naleśniki Jamiego. W oryginalnym wydaniu naleśniki były robione z mąki pszennej, my jednak postanowiliśmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Boczek pieczony z rozmarynem 237
Boczek pieczony z rozmarynem 237kości papryka sól pieprz mielony czosnek - może być granulki rozmaryn Boczek dokładnie myję i osuszam, następnie nacieram porządnie przyprawami, papryką słodką, pieprzem mielonym (może być biały), solą i czosnkiem, dodaję gałązki rozmarynu. Mięso wkładam do rękawa foliowego i odstawiam na całą noc do lodówki. Na drugi dzień wstawiam boczek do piekarnika i piekę półtorej godziny
Takie tam pichcenie Naleśniki z klopsikami, warzywami i awokado 205
Naleśniki z klopsikami, warzywami i awokado 205To jest pomysł na wykorzystanie klopsów. czasami zrobimy za dużo i nie chcemy kolejny dzień jeść z ziemniakami. Fajny pomysł na kolację lub lunch do pracy
Kuchnia Pokoleń Prosty przepis na bigos 763
Prosty przepis na bigos 763bigos, bez zbędnych dodatków. Jest dokładnie taki, jak kiedyś robiła moja babcia. źródło: pixabay.com Składniki: Kilogram kiszonej kapusty Kilogram mięsa wieprzowego (najlepiej łopatka) Dwa pętka kiełbasy wiejskiej Mały przecier pomidorowy Pieprz mielony Sól Przygotowanie: Do garnka wlewamy pół litra wody, wrzucamy kilogram kapusty kiszonej, dodajemy sól. Gotujemy kiszoną kapustę przez półtorej godziny, musi(...)międzyczasie kroimy łopatkę i kiełbasę w kostkę, podsmażamy na patelce, a później prużymy w garnku, aż do ugotowania. Jak kapusta będzie miękka, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i mięso. Całość mieszamy, próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
Jak u mamy Paszteciki francuskie z mięsem. Przepis na niemarnowanie jedzenia. 246
Paszteciki francuskie z mięsem. Przepis na niemarnowanie jedzenia. 246ograniczyć marnostrastwo jedzenia. W duchu tej filozofii staram się przetwarzać żywność, która nie została zjedzona np. z makaronu przygotowuję sałatkę lub zapiekankę, chleb mielę na bułkę tartą itp. Z wczorajszego obiadu pozostało mi mięso – stało się ono pretekstem do przygotowania pasztecików Paszteciki francuskie z mięsem przepis na ok. 30 pasztecików 2 opakowania ciasta francuskiego jajko ok. 500 g ugotowanego
365 dni dookoła kuchni Pierś z kurczaka zapiekana z serem camembert 223
Pierś z kurczaka zapiekana z serem camembert 223kurczaka zapiekaną z serem camembert. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 ser camembert Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka pikantna mielona, czosnek granulowany, bazylia i oregano 1 łyżka oliwy do mięsa olej do smażenia Sposób przyrządzenia 1 Mięso umyć i oczyścić, pokroić na płaty. […] Artykuł Pierś z kurczaka zapiekana z serem camembert pochodzi z serwisu
PysiaGotuje.pl Surówka z selera naciowego i marchewki. 151
Surówka z selera naciowego i marchewki. 151małych oczkach. Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki i selera drobno posiekaj. Dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem, wymieszaj dokładnie. Podawaj do obiadu z ziemniakami i mięsem
Przepisy i porady kulinarne Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 187
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 187autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Chłopski garnek z wołowiną autorka: dorotaw79 | blog: Co w kredensie piszczy Gołąbki klasyczne w kapuście z mięsem i ryżem autor: kosapopatelni | blog: Kosą po patelni Kotlety mielone autor: kosapopatelni | blog: Kosą po patelni Owoce pod kruszonką autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Wiśnie w spyrytusie autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Chleb drożdżowy
Codzienna kuchnia niecodzienna Filet z indyka duszony w kapuście,  z pieczarkami 240
Filet z indyka duszony w kapuście,  z pieczarkami 240zdjęciu) 2 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła klarowanego 4 łyżki oleju 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka oregano sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Mięso pokroiłam w duże kawałki. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Igiełki rozmarynu posiekałam. Oregano zmiażdżyłam w moździerzu. Wszystko przełożyłam do miseczki, dodałam zmielony kminek, sól, pieprz
Kuchnia u Krysi Kohersen MyCook – wielofunkcyjny robot kuchenny 237
Kohersen MyCook – wielofunkcyjny robot kuchenny 237Gotowanie na parze Podsmażanie Wyrabianie ciasta Rozcieranie i szatkowanie Emulgowanie Ubijanie Miksowanie Mielenie, proszkowanie i ścieranie Rozdrabianie Przyrządzanie napojów Przygotowywanie wywarów Ważenie Funkcja TURBO – mielenie twardych składników W przypadku pasztetu w jednym naczyniu ugotowałam mięso na pasztet (nie musząc doglądać jak się gotuje, czy się nie przypala), połączyłam je ze wszystkimi składnikami i je rozdrobniłam. W przypadku sernika w jednym
Kuchnia Bazylii