mięso duszone - 8529 przepisów (strona:200/569)

Jaglane klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym 236

papryka słodka mielona pieprz cayenne bazylia szczypiorek świeży Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać zmielone mięso i krótko obsmażyć. Wlać przecier pomidorowy lub pomidory, dobrze przyprawić i dusić do uzyskania gęstego sosu. Sos dobrze smakuje jak jest lekko pikantny. Kaszę jaglaną wypłukać dokładnie w zimnej wodzie i przed gotowaniem sparzyć wrzątkiem(...)wyławiać łyżką cedzakową. Nie przepłukiwać, tylko od razu podawać razem z przygotowanym sosem. Posypać świeżym szczypiorkiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z patelni , Dla dzieci , Mięsa , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: kasza jaglana , pomidory , szpinak , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Danie mięsno-warzywne jednogarnkowe 256

niewielką ilość wody, dodać liść laurowy, 3 ziarnka ziela, czuszkę, majeranek, paprykę w proszku, przekrojone na pół śliwki, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu Cebulę pokroić i  przesmażyć, kiełbasę również, paprykę pokroić w paski  Gdy mięsa będą prawie miękkie dodać pokrojone ziemniaki oraz przesmażoną cebulę, kiełbasę i  paprykę pokrojoną w paski- wymieszać i dogotować

Proste Potrawy
Paski z polędwiczek wieprzowych w sosie śmietanowym z rozmarynowym tagliatelle 151

minuty. W następnej kolejności dodajemy poszatkowany imbir (ile, to zależy od naszego smaku), musztardę, sól i pieprz. Po 3 minutach duszenia, wlewamy sherry oraz śmietanę. Podgrzewamy jeszcze chwilkę, znowu jakieś 3 minuty i polewamy odstawione wcześniej mięso. Zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 90 stopni, przez 10 minut.  Składniki na rozmarynowe tagliatelle: - 450 gram tagliatelle - 2 łyżki oliwy z oliwek

Życie zamknięte w smaku
Kurczak na jarzynce z kalarepą 235

Kurczak smażony bez panierki z dodatkiem aromatycznej szałwii. Podany na duszonej kalarepie z marchewką. Smaczny i przede wszystkim lekki obiad . Jeżeli jednak ktoś woli bardziej treściwe dania to wystarczy dogotować ziemniaki :) SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester słodka papryka mielona przyprawa do kurczaka pieprz czarny 6 liści szałwii 3 kalarepy 2 marchewki(...)marchewką. Marchewkę wrzucić do cebuli i przesmażyć. Dorzucić kalarepę i 2 łyżki masła. Dusić do miękkości, można podlać wodą lub bulionem. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozpuścić masło i kłaść paski kurczaka. Szałwię posiekać i dodać do kurczaka. Wyłożyć na gorącą jarzynkę. Smacznego :) Kategoria: Mięsa , Obiad , Szybki obiad , WYTRAWNIE Tagged: filet z kurczaka , kalarepa , marchewka , szałwia

https:KKuchniaMniam
Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 181

czerwonej papryki sól pieprz jajko 2 łyżki bułki tartej   Dodatkowo: 300ml bulionu kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki musztardy francuskiej  Mięso najlepiej przygotować sobie dzień wcześniej. Schab rozcinamy tak jak na roladę. Dla początkujących polecam obejrzeć filmik- [LINK] ;) Rozbijamy dosyć cienko i nacieramy przyprawami oraz olejem. Czosnek miażdżymy i układamy(...)Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Następnie na patelnię dodajemy szpinak i dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Studzimy. Paprykę siekamy w kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jak pozostałe składniki.  Mieszamy i doprawiamy do smaku. Rolada: Roladę rozwijamy i usuwamy czosnek, ale go nie wyrzucamy- przyda się

Czerwona Porzeczka
Karkówka duszonaw rodzynkach 151

Bardzo często mieszkając w Polsce robiłam Karkówkę duszoną w żurawinie na przyjęcia niedzielne. Dziś jest niedziela i dziś przedstawię Wam karkówkę duszoną w rodzynkach. Jest idealna do ziemniaków, kasz czy pieczywa. Polecm bo nie dość że cudnie smakuje to jest bardzo szybka w przygotowaniu. SKŁADNIKI:  0.5 kg Karkówki bez kości  20 dag rodzynek 1 cebula(...)łyżek sosu słodko kwaśnego  sól,pieprz i wegeta 1 woreczek do pieczenia lub rękaw do pieczenia 1/3 szklanki zimnej wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso myję i kroję w plastry a następnie rozbijam na nie zbyt cienko  Każdy plaster doprawiam pieprzem, solą i wegetą Do woreczka wkładam mięso  Następnie dodaję sos słodko kwaśny  Dodaję rodzynki  Na koniec

Gotowanie Patki
Spaghetti pieczone w pomidorach 295

Należy uważać, żeby czosnku nie przypalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien być al’dente, nawet lekko niedogotowany. Odcedzić(...)dużym naczyniu do zapiekania. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 40 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Makarony , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: mozzarella , pomidory , przecier pomidorowy

https:KKuchniaMniam
Kurczak Pasanda 192

dobrej jakości mięsa wykorzystanego w daniu. Pierwotnie do tego dania wykorzystywano jagnięcinę, jednak obecnie najbardziej popularna jest pasanda z kurczaka lub krewetek. Mięso jest marynowane w jogurcie z chilli i innymi przyprawami, a następnie duszone z dodatkiem cebuli, migdałów i wielu przypraw. Danie jest wyśmienite, niezbyt ostre, kremowe i aromatyczne. Polecam! Składniki :  4 czubate łyżki jogurtu greckiego(...)wymieszać jogurt z nasionami kminu, kardamonem, pieprzem, przyprawą garam masala, cynamonem, mielonymi migdałami, czosnkiem, imbirem, ostrą papryką i solą. Dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa, dokładnie wymieszać, aby mięso pokryło się masą jogurtową. Odstawić, aby się marynowało minimum 30 minut, najlepiej jednak około 2 godzin.  W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno posiekaną

Codzienne Gotowanie
Roladki z indyka ze szpinakiem + pomidorowa kasza jęczmienna i warzywa 130

Odstawić.  W tym czasie na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Czosnek posiekać. Zeszklić. Dodać do niego szpinak. Dusić do momentu, aż się rozmrozi. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Na koniec dodać jogurt naturalny i zdjąć z ognia. Rozbite mięso posmarować farszem szpinakowym. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć z obu stron na złoty(...)ugotowany brokuł (u mnie akurat mix mrożonych) Przygotowanie: Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlać passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.  Dusić do momentu odparowania wody z pomidorów. Na koniec dodać sos pomidorowy do kaszy. Całość wymieszać.  Do pojemnika przełożyć pomidorową kaszę, warzywa oraz roladkę. Smacznego Anulla

Fabryka pomysłów
Lazania ze Szpinakiem i Mięsem 214

oleju podsmażam cebulę z czosnkiem tak aby cebula się zeszkliła – sos możemy przygotować na dużej patelni lub w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodaję mięso i smażę jeszcze około 15 minut. Następnie dodaję szpinak, mieszam i duszę całość około 5 minut – szpinak po chwili duszenia zmniejszy swoją objętość. Na koniec do sosu dodaję przecier pomidorowy, doprawiam przyprawami, mieszam i całość duszę(...)naczynia żaroodpornego nakładam kilka łyżek sosu beszamel i go rozsmarowuję. Na sos kładę pierwszy płat makaronu, na makron nakładam 1/3 sosu mięsnego i równo go rozsmarowuję. Na mięso nakładam kilka łyżek sosu beszamel i posypuję odrobiną żółtego sera. Teraz ponownie kładę płat makronu, sos mięsny, sos beszamel i odrobinę sera. Ponownie płat makaronu, pozostały sos mięsny, sos beszamel i odrobinę

Uwaga Babcia Gotuje
Gołąbki z dzika z pęczakiem 151

główki młodej kapusty, 1 kg mięsa z dzika, 100 g słoniny wędzonej, 2 – 3 cebule, tłuszcz do duszenia cebuli (najlepiej smalec), 200 ml pęczaku, rozmaryn, owoce jałowca, pieprz, sól, cukier, 2 listki laurowe, 7 ziaren pieprzu czarnego, Ja przygotowałam gołąbki z kapusty włoskiej, gdyż uważam, że jest lepsza i smaczniejsza. Niektórzy używają kapustę białą. Usunąć z kapusty uszkodzone liście, wyciąć(...)szczyptę cukru. Dodać pęczak, przesmażyć. Dodać łyżkę posiekanego rozmarynu, wlać 250 ml wody, zamieszać, przykryć i gotować około 15 minut. Kasza wchłonie cały płyn. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Mięso zemleć, dodać 10 rozgniecionych jagód jałowca, ostudzoną kaszę, słoninę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Brytfankę z pokrywą /gęsiarkę wyłożyć liśćmi kapusty. Na liść kapusty kłaść trochę farszu

królestwo garów
BOGRACZ CZYLI PIKANTNA GULASZOWA 241

podsmażamy na patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucamy pokrojoną cebulę oraz czerwoną paprykę też pokrojoną w kostkę i dusimy przez ok 15 min. W osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz z pietruszką i marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso wraz z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki

Walijskie Pichcenie
Dynia makaronowa po bolońsku 230

oregano bazylia papryka słodka mielona pieprz czarny mielony sól Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać mielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Wlać pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawić. Chwilę dusić, a kiedy sos zgęstnieje odstawić do przestudzenia. Dynię przekroić na dwie równe połówki, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Rozciętą część skropić olejem rzepakowym, oprószyć(...)jako samodzielne danie. Smacznego :)   Wszystkich zapraszam na stronę www.olejkonwenanse.pl po więcej inspiracji ;) Przepis bierze udział w akcji kulinarnej #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: dynia , feta , parmezan , pomidory , sos sojowy

https:KKuchniaMniam
Pierogi z mięsem gotowanym i pieczarkami 175

jarzynowej. Cebulę obieramy, również kroimy w kostkę, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy posiekany drobniutko ząbek czosnku oraz pieczarki. Pieczarki dokładnie mieszamy, dusić na wolnym ogniu około 15 minut, uduszone oprószamy mąką, wymieszać, odstawiamy do wystygnięcia. Łączymy pieczarki z mięsem i posiekaną natką pietruszki, doprawiamy pieprzem ziołowym, tymiankiem,solą i pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie całość wymieszać. Na stolnicy wyrabiamy ciasto

kgwjanczewo
Cukinie faszerowane potrawką z piersi kurczaka 133

Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć środki ,miąższ ze środka pokroić w kostkę. 2. - Na patelni rozpuścić masło dać mięso smażyć do zrumienienia mięsa Mięso wyłożyć na talerz.                                           Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę lekko zrumienić ,dodać pokrojony z cukinii miąższ(...)Dusić pod przykryciem do odparowania wody 3.   -  Pietruszkę i koperek posiekać .Paprykę zetrzeć na tarce

W królestwie smaków Beaty