mięso duszone - 8529 przepisów (strona:200/569)

Akademia CookUp - Jagnięcina i cielęcina 270

klasyczne i mniej klasyczne dodatki do niej. Z można zrobić z karkówką, combrem, antrykotem czy udźcem. Które kawałki nadają się do duszenia, smażenie, gotowania czy pieczenia! Jeśli nie raz zastanawiacie się skąd biorą się różnice w barwie mięsa - np. cielęciny - na zajęciach wszystkiego się dowiecie, a teraz w końcu przejdźmy do jedzenia! Łukasz Konik przygotował dla nas kilka świetnych przepisów

Plate of Joy
Klops pod zieloną pierzynką w sosie paprykowym 241

wykładamy dno keksówki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy posiekany czosnek i mrożony szpinak. Dusimy aż do miękkości. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, odkrawamy pestki, zostawiając sam twardy miąższ. Drobno siekamy. 2. W misce bardzo dokładnie mieszamy mięso, szpinak, pomidory, bułkę tartą, jajka, doprawiamy solą, pieprzem i listkami tymianku. Przekładamy do keksówki, uklepujemy(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 90 minut.  3. W trakcie, gdy nasze mięso już się piecze, przygotowujemy sos. Paprykę oczyszczamy z pestek i białych błon, drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy paprykę i dusimy aż do miękkości - w między czasie możemy podlać odrobiną wody i odparować. Odstawiamy do przestygnięcia. Ostygniętą paprykę blendujemy

My Culinary Art
Karkówka duszona w sosie własnym 229

Duszona soczysta karkóweczka w sosie własnym to bardzo prosty i sycący obiadek. Karkóweczka nie wymaga długiego duszenia więc szybko się ją robi. Mięsko z sosikiem można podać z ulubioną kaszą, ziemniakami lub kluseczkami. składniki: 800 g karkówki 1 cebula  2 listki laurowe 700 ml wody sól,pieprz 1-2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Karkówkę pokroić(...)Mięso oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i obsmażyć z obu stron, krótko aby mięso zmieniło kolor. Następnie mięso podlać wodą, dodać pokrojoną cebulę, sól i pieprz do smaku oraz listki laurowe. Przykryć i dusić ok 20-30 minut aż karkówka będzie miękka. Mąke wymieszacz odrobina wody i zagęścić sos. Gotową karkówkę podałam z kluskami śląskimi

Monia miesza i gotuje
Pulpeciki z groszkiem 162

Pomysł zaczerpnięty z kuchni Hiszpańskiej Bardzo dobre danie Składniki pulpeciki - 0.5 kg mięsa mielonego( najlepiej wołowe ) - 1 jajko - 2- 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka siekanej pietruszki - 1 cebula - sól - pieprz sos - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam ) - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki czosnku duże(...)papryka zmięknie  ale uważać aby się nie przypiekła  - Dodać pomidory przecier skórki pomarańczy i szklankę wody dusić pod przykryciem aż   odparuje połowa wody  - Zmiksować wszystko blenderem Doprawić solą i pieprzem 2. przygotować pulpety  - mięso wymieszać z jajkiem bułką tartą pietruszką startą cebulą doprawić solą pieprzem    zrobić pulpeciki 3. - Pulpeciki smażyć na kilku łyżkach

W królestwie smaków Beaty
Papryka faszerowana mięsem i ryżem - na ostro 152

talerze wyczyszczono na zero. Do papryki podałam jogurtowy dip chrzanowo-czosnkowy , który przełamał słodycz papryki i dodał rześkości całemu daniu. Składniki: 8 średniej wielkości papryk 0,5 kg mięsa mielonego – użyłam mielonej łopatki wieprzowej z Lidla 1 woreczek ryżu – użyłam ryżu brązowego 1 puszka pomidorów pellati lub całych do pokrojenia 2-3 duże pomidory 2-3 ząbki czosnku 1 duża(...)sosu. Na patelnię wlać olej, wrzucić cebulę pokrojoną w grubą kostkę i zeszklić. Pod koniec dodać całe ząbki czosnku – w duszeniu zmiękną i się rozpadną. Jeśli ktoś woli to można je przecisnąć przez praskę. Do podsmażonej cebulki dodać mięso mielone i lekko podsmażyć, rozgniatając je na drobne kawałki. Dodać pokrojone w kostkę świeże pomidory i pomidory z puszki. Pomidory

Ze smakiem bez glutenu
Roladki wieprzowe gyros 335

Następnie posypać przyprawą do gyrosa i odstawić. Pieczarki, paprykę oczyścić, pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać pokrojone pieczarki i paprykę. Dusić przez 25 minut na małym ogniu. Tak przygotowany farsz, ostudzić i wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Następnie nadziewać mięso, serem i przygotowanym farszem, spiąć wykałaczkami. Smażyć bardzo powoli  na rozgrzanej oliwie z każdej strony na rumiano

Tradycyjna Kuchnia
Jesienny gulasz z dynią i opieńkami 219

mąki S posób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić w grubą kostkę, porządnie oprószyć przyprawami i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 30 - 40 minut. W międzyczasie warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę, dynię, paprykę pokroić w kostkę, cebulę

Nie tylko w kuchni
Kasza gryczana i gulasz wołowy z imbirem i curry 167

czosnkiem. Ostawić na kilka minut by mięso się zamarynowało w tym czasie przygotowując pieczarki - umyć je i pokroić w plastry. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju, po kilku minutach dodać posiekaną w kostkę cebulę, a następnie przygotowane  pieczarki. Całość dusić pod przykryciem kilka minut. W garnku zagotować wodę dodając do niej liście laurowe i ziele angielskie. Do wrzątku przełożyć zawartość

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Maczanka krakowska 235

chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąć karkówkę z solanki i osuszyć. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Następnie posypać papryką, pieprzem dodać ziele angielskie i cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony, wlać wino i dusić wszystko około 6 minut. Wlać 1 l gorącej wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem około

O kuchni z uczuciem
Lasagne bolognese 170

Przygotowanie: Na patelni szklimy na łyżce oliwy posiekaną w kostkę cebulę, dodajemy drobno posiekany czosnek, dodajemy mięso i wszystko razem smażymy aż mięso przestanie być różowe. Dodajemy fix, przyprawy, wszystko chwilę smażymy i dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy ok. 10 minut. Gotujemy wodę, solimy, wlewamy 2 łyżki oliwy i gotujemy płaty makaronu przez 2 minuty ( ja wrzucałam po dwa płaty

Kulinarne życie
Gniazdka z mięsa mielonego ze szpinakiem 151

duża cebula olej 1 pomidor sól, pieprz 1. Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy posiekany szpinak. Dusimy do momentu aż szpinak zmniejszy objętość a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Zagniatamy na gładką masę. Z mięsa formujemy kulki, które rozpłaszczamy. Palcem

Szefowa kuchni
Gołąbki, czyli kapusta faszerowana mielonym mięsem i ryżem 150

twarde zgrubienia (główny nerw), ale tylko jego zewnętrzną, wystającą część, by uzyskać równą powierzchnię (nie wycinamy ich zupełnie). Mięso mielone umieszczamy w misce, dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy ręką. Na koniec dodajemy ugotowany ryż (może być lekko twardy - zmięknie podczas duszenia). Ponownie wyrabiamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Każdy liść kładziemy przed sobą (zewnętrzną stroną do dołu(...)dole liścia umieszczamy farsz (2-3 łyżki). Spód liścia zawijamy tak by przykrył dokładnie i ściśle mięso (by powstał swego rodzaju rulon). Następnie prawą i lewą stronę liścia ściśle zaginamy do środka i zawijamy. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Dno dużego garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wykładamy wcześniej odłożonymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu gołąbków). Pozawijane gołąbki układamy

MyCookBook.pl
Klopsy z piekarnika 187

Klopsy pieczone mają ten plus, że cały tłuszcz wytapia się z nich i mamy delikatne, lekkostrawne mięso. Moja mama zawsze najpierw obtaczała klopsiki w mące, obsmażała, podlewała wodą i dusiła. Na tym wywarze robiła sos. Owszem w smaku były znakomite, ale ile w nich było kalorii i tłuszczu 😏 Ja formując klopsiki już ich nie obsmażam, tylko wrzucam(...)czerstwa kajzerka -3 ząbki czosnku -1 łyżka majeranku -sól, pieprz do smaku -4 łyżki wody mineralnej lub zimnego wywaru rosołowego Bułkę moczymy w zimnej wodzie do całkowitego napęcznienia. Do mięsa dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i wyrabiamy mięso ręką. Dodajemy w trakcie wyrabiania stopniowo wodę lub rosołowy wywar. Wyrabiamy, aż mięso będzie dobrze napowietrzone. Musi być

Kulinarne przemyslenia
Roladki wołowe z sosem grzybowym 218

łyżki musztardy sarepskiej 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pieprz sól sos grzybowy: 20 g suszonego prawdziwka wywar po duszeniu roladek wołowych 1/2 łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku pieprz sól dodatkowo: sznurek wędliniarski lub gruba bawełniana nić Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na kawałki o grubości 1 cm i roztłuc tłuczkiem z obu stron jak najcieniej(...)mięsa posmarować niewielką ilością musztardy, położyć na nim trochę boczku, cebuli i ogórka, zwinąć w rulon i obwiązać sznurkiem. Roladki obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej głębokiej patelni, najlepiej z odrobiną masła klarowanego (boki powinny być dobrze przyrumienione). Obsmażone roladki podlać gorącą wodą lub bulionem warzywnym (roladki mają być pokryte płynem), dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić najlepiej

Kuchcik gotuje
Zajączki w sosie z pomidorów – kuchnia podkarpacka 289

użyć dowolnego mięsa – drobiowego, wieprzowego, a nawet wołowego. Na pół kilograma mięsa dodaje się średnią główkę drobno siekanej, ugniecionej kapusty, co sprawia, że kotleciki są delikatne, a ich smak wyjątkowy. Są też bardzo miękkie, dzięki użyciu kaszy manny do połączenia masy mięsno-warzywnej. Po lekkim obsmażeniu zajączki duszone są w piekarniku w sosie pomidorowym, dzięki czemu pozostają soczyste. Jednym(...)wycinamy twarde środki. Kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy i podduszamy na maśle w niewielkim garnku. Do cebuli dodajemy pomidory. Całość dusimy na niewielkim ogniu aż pomidory się rozpadną. Solimy do smaku i dodajemy pieprz. Zamiast przecierać duszone pomidory, proponuję całość zblendować, by sos był gładki. Sos ściągamy z ognia i blendujemy, a pod koniec blendowania dodajemy śmietanę. Kapustę

Trzeci talerz

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję