mięso duszone - 8529 przepisów (strona:198/569)

Meksykańskie burrito 240

drobno siekamy i smażymy na oliwie z posiekaną dymką, zalewamy wszystko sokiem z limonki i dodajemy pomidory i dolewamy trochę wody.Wszystko dusimy, następnie dodajemy pastę z chilli , cukier. Sos redukujemy, aż będzie gesty i zawiesisty, następnie dodajemy mięso i fasolę. Na koniec doprawiamy jeżeli jest konieczność i dodajemy posiekaną kolendrę i wszystko mieszamy. Płaty tortilli podgrzewamy na patelni grillowej

Niezły Młynek
Udka z kurczaka z patelni z marchewką (a'la potrawka) 228

każdej strony. Dodaj warzywa i czosnek, smaż przez 2 - 3 minuty cały czas mieszając. Wlej szklankę wody i przykryj pokrywką. Duś około 25 - 35 minut (w zależności od wielkości pałek kurczaka), od czasu do czasu zamieszaj. 4. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, dopraw do smaku solą, kolorowym pieprzem i tymiankiem lub innymi ulubionymi ziołami. Po nałożeniu na talerze posyp

Kraina Tysiąca Smaków
Schab duszony w sosie z suszonych leśnych grzybów 129

związku z tym, że dostałam trochę suszonych grzybów, postanowiłam wykorzystać je do przygotowania schabu duszonego w sosie z tychże. Sama nie zbieram grzybów, bo się zupełnie na tym nie znam, ale suszone przyjmuje chętnie w każdej ilości Składniki: 2 garści suszonych grzybów 4 surowe plastry schabu 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziela angielskie olej do smażenia(...)woda powinna lekko zakrywać wszystkie składniki w garnku duś wszystko razem na małym ogniu około godziny przed końcem duszenia, dopraw solą i pieprzem ( ewentualnie kostką rosołową) do smaku w osobnej misce wymieszaj śmietaną z mąką, a następnie zahartuj gorącym wywarem z mięsa, dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj, sos powinien ładnie zgęstnieć gotuj wszystko razem jeszcze 2 minuty możesz podawać

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami 152

Pyszne, delikatne mięsko z polędwiczki wieprzowej. Duszone w sosie śmietanowym. Do tego podałam kluski śląskie i buraczki. Było pysznie mimo że mało fotogenicznie. Składniki: 1

Ala piecze i gotuje
Pałeczki duszone w pikantnych pomidorkach 216

Drugie życie mięsa z zupy. Nie lubię wkładania mięsa na którym ugotowano zupę jako wkładki do tej zupy. Staram się wykorzystać je inaczej. Albo podaję je

Buniabaje w kuchni
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 183

Dzisiaj klasyka kuchni francuskiej czyli pyszna duszona wołowina. Danie pełne dobrze zrównoważonych smaków, które gotowałam wirtualnie z koleżankami Joasią , Kasią i Olą . Przepis bazowy podany

Smaczna Pyza
Kurczak duszony z cukinią i papryką 241

cukinie w plasterki (moje cukinki miały 10-15 cm długości). Pierś kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażyć, gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojone warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić wszystko aż mięsko i warzywa zmiękną. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem

Monia miesza i gotuje
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 249

tajemnica odnośnie nawet zwykłych kotletów, mięso dojdzie a się nie spali od razu np. panierka) Gdy już mięso będzie obsmażone z obu stron, na wierzch kładziemy resztę cebuli i pokrojony w plasterki czosnek, podlewamy wodą, przykrywamy patelnię i tak  10 minut dusimy. Można posypać delikatnie solą z wierzchu to cebula zmięknie. Smażenie roladek Dodanie cebuli i duszenie Już usmażone(...)roladki przekładamy do garnka układamy je równo i zalewamy sosem z patelni który nam się wytworzył, dodatkowo wszystko zalewamy ciepłą wodą tak, aż przykryje nasze mięso. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, owoce jałowca, posypujemy majerankiem na oko (nie bać się posypać), zioła prowansalskie i niech to się tak zaczyna gotować. W moździerzu mieszamy resztę przypraw wymienionych

Zainspiruj się kuchnią
Schab duszony w kapuście 177

Ostatnio było bardzo słodko na blogu, dlatego dla przełamania słodyczy mam dla Was przepis na pyszny obiad. Bitki schabowe duszone w kapuście kiszonej z papryką

Z miłości do słodkości
Klopsiki duszone w warzywach - obiad jednogarnkowy 376

roku szaleństwa nie będzie. Wystarczy kilka sprawdzonych w poprzednich latach potraw żebyśmy nie musieli dojadać wszystkiego potem przez tydzień. Planuję oczywiście żur z kiełbasą, jakąś sałatkę, jajka, pieczone mięso, ćwikłę z chrzanem, domowy majonez i dobry chleb. Ciasta najwyżej dwa - jakaś babka i może sernik ? Pisząc tego posta pomyślałam, że takie zwyczajne jedzenie w tym tygodniu nikogo nie zainteresuje(...)obiadów - fajny bo jednogarnkowy i pracy przy nim niedużo a wyszło bardzo smacznie. Do tego dania potrzebne są ziemniaki o zwartym miąższu, takie które nie rozpadną nam się podczas duszenia - jakie ziemniaki do czego nadają się najlepiej ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa gulaszowa z pomidorów 185

false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę mięso razem z pokrojoną w piórka cebulą (dodajemy po kilku minutach smażenia mięsa, żeby się nie przypaliła). Następnie oprószamy ostrą papryką, lekko podlewamy wodą (50 ml), chwilę dusimy. W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (sparzone i obrane ze skórki bez gniazd nasiennych), czerwone wino, czosnek (cały ząbek

R'n'G Kitchen
Tradycyjny gulasz wieprzowy 212

mięsa razem z łyżką papryki. Chwilę wszystko razem podsmażyć. Po tym czasie mięso zalać przegotowaną, gorącą wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodać kostkę mięsną knorr, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Patelnię przykryć i całość dusić przez około 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu a w razie potrzeby podlać gulasz wodą. Po tym czasie

Świat Domowej Kuchni
Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. 164

pokrojoną w grubsza kostkę cebulę, kiedy się lekko zeszkli dodaję do cebuli pokrojone w kostkę piersi, chwilkę całość smażę aż mięso straci różowy kolor. Do zawartości patelni dodaję pokrojone w paseczki suszone pomidory i dolewam szklankę bulionu. Całość duszę na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec duszenia dodaję wcześniej przygotowany szpinak. Mieszam, gotuję jeszcze ok. 2 minutki do połączenia

Kuchnia z widokiem na ogród
Boczek w musztardzie duszony w białym winie 168

zalać winem. Garnek dopełnić bulionem - tak, aby wszystko było pokryte płynem. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pokrojony czosnek. Dusić (na niewielkim ogniu) pod przykryciem - do miękkości. (U mnie trwało to około 45 minut, ale czas zależy od mięsa.) Na końcu sos doprawić do smaku (u mnie nie było takiej potrzeby) i opcjonalnie zagęścić mąką/skrobi

Di gotuje
Pieczarkowe kule (na grilla) 173

smaku 1 łyżka startego drobno żółtego sera Sposób przygotowania: 1. Z puszki kukurydzy odmierzamy 2 łyżki i dodajemy do przygotowanego zmielonego mięsa wołowego. Pozostałą część wraz z zalewą przekładamy na patelnię, dodajemy posiekaną szalotkę i dusimy na małym ogniu. Gdy lekko odparuje dolewamy słodką śmietankę i dodajemy starty imbir. Podgrzewamy do delikatnego zgęstnienia, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej

Kuchnia w czekoladzie