pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku sól pieprz Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, łopatkę pokroić w większą kostkę i wszystko dusić na smalcu do miękkości. Gdy żeberka będą miękkie oddzielić je od kości , pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną, gdy jest bardzo kwaśna odciskamy z wody wkładamy do garnka zalewamy wodą(...)dodać do słodkiej kapusty. Do garnka ze słodką kapustą dodać ugotowaną kiszoną i wszystko wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, uduszone mięso, śliwki pokrojone na mniejsze części , cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną . Wszystko dusić na wolnym ogniu i od czasu do czasu mieszać podlewając wodą, aby się nam nie przypaliło, a następnie dodać kiełbasę pokrojoną w kawałki, przecier
O kuchni z uczuciempraktykują! 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim ogniu na małej ilości oliwy/oleju przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i szklimy razem jeszcze minutę. 3. MIĘSO MIELONE (7 min): mięso dorzucamy do cebuli i smażymy, rozdrabniając je na małe kawałki szpatułką. Uważamy, żeby się(...)szczyptę cukru. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze przypraw. 10. SOS + MAKARON (1 min): do sosu dorzucamy makaron i lekko mieszamy. Można także podać w bardziej estetycznej wersji czyli sos na makaron już na talerzu. Można posypać parmezanem. OM NOM NOM! Post SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO
Nerds Kitchensera gorgonzola. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy puder orzechowy (zmielone na pył orzechy włoskie - przy użyciu blendera). Sos dusimy do momentu delikatnego zgęstnienia. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojone mięso. Wierzch obsypujemy orzechami włoskimi (połówkami i pudrem). Dekorujemy natką pietruszki
VioletoweKucharzenieskładniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju/oliwy - doprawiamy solą, pieprzem i smażymy od czasu do czasu mieszając, do momentu zrumienienia mięsa. Potem dodajemy pomidory wraz z zalewą i doprawiamy papryką, solą, czosnkiem oraz obficie oregano i bazylią. Dusimy do momentu zmięknięcia pomidorów i wyparowania troszkę wody, powinien powstać sos. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy już nam się
Moje-pitraszeniekolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz(...)czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Zgodne z tradycją jest dodanie do bigosu w celu uszlachetnienia smaku niewielkiej ilości wina słodkiego i aromatycznego – np. malagi. Współcześnie bigos bywa również uszlachetniany dodatkiem miodu, czego nie podają jednak dawne książki kucharskie. Smak bigosu zależy w dużym stopniu od ilości, jakości i różnorodności gatunków dodanych mięs
KUCHNIA POLSKAŁata wołowa to dobry kawałek smacznego, trochę kleistego mięsa. Stara baba jestem, ale wcześniej kupowałam ją tylko jako bazę na pyszny rosół. Ugotowana i mięciutka, z
Smaczna PyzaCzernidłaki kołpakowate - grzyby, które rosną bardzo pospolicie w miejscach ruderalnych, przydrożnych zaroślach, na łąkach i polach. Póki są zamknięte i bielutkie śmiało możemy je zbierać i
Smaczna Pyzarozgrzany na dużej i głębokiej patelni olej. Smażymy mięso, aż zacznie się przypalać :) Wtedy dolewamy wody (około 0,5 l) do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką (lub wrzucamy kostkę albo łyżkę gotowej mieszanki do gulaszu) i dusimy do miękkości, minimum 1,5 godziny. Oczywiście w międzyczasie sprawdzamy, czy woda nie wygotowała się, Jeśli tak, to dolewamy znowu. Zwykle dolewam(...)kostkę paprykę, cukinię, włoszczyznę. Po kilku minutach pomidory. Zalewamy passatą. Dusimy z 5-10 minut. (I tu okazuje się, że nadal gotuję na mrożonkach, bo w sezonie letnim mrożę paprykę, cukinię, dynię, pietruszkę, włoszczyznę - swoja smaczniejsza, nawet taka mrożona:) 3. Jeśli mamy głęboką patelnię, to dorzucamy warzywa do mięsa. Jeśli nie, to przerzucamy mięso i warzywa do garnka. Dolewamy
dobra gospodyni dom wesołym czyniProponujemy inną wersję naleśnika, bardzo wyrośniętą, pieczoną w piekarniku, z dodatkiem duszonej wołowiny i słodkiego zielonego groszku. Składniki: -ok. 35 dkg wołowiny -2 marchewki -45 dkg mrożonego zielonego groszku -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -12 dkg mąki oraz 2 łyżki do sosu -3 jajka -275 ml mleka -150 ml oleju -sos sojowy -sól. pieprz(...)Ugotowane mięso kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy połowę czosnku i plastry wołowiny. Chwilę smażymy i posypujemy mąką ( 2 łyżki ). Podlewamy rosołem ( ok. 1 szklanka ). Dodajemy sos sojowy ( ok. 2 łyżki ) i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zawartość patelni przekładamy do rondelka, dodajemy plasterki marchewki i dusimy na maleńkim
Maminek kulinarnyNiektórzy zalecają moczyć mięso przed pieczeniem kilka godzin w wodzie ( nie moczyłam) Nastepnego dnia.Godzinę przed pieczeniem wyjąć uda z lodówki,żeby się ogrzały.Ułożyć na lekko nagrzanej patelni skórą do dołu i powoli wytapiać tłuszcz.Po 10-15 minutach odwrócić uda i wytopić resztę tłuszczu.Tłuszcz odlać do naczyńka i pozostawić.Przyda sie do duszonej czerwonej kapusty Przysmażone(...)godziny.Istnieje też druga szkoła pieczenia mięsa,powolnego w niskiej temperaturze.Pieczemy wtedy 4 godziny w 120°C,po 2 godziny na każdą stronę.Mięso jest ponoć wówczas niezwykle mięciutkie. Dziesieć minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i w temperaturze 200°C i dopiec uda , tak by skóra stała się chrupiąca Przygotowanie czerwonej kapusty duszonej w cydrze: Muszę przyznać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną w plastry cukinię. Dusić przez kilka minut pod przykryciem. Pod koniec dodać jeszcze 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Doprawić do smaku. Makaron z zupki chińskiej
Pasja SmakuŻeberka, to po wołowinie mój ulubiony rodzaj mięsa. Jednak obowiązkowo muszą być pieczone w piekarniku lub na grillu. Te duszone są jak dla mnie za tłuste. Inspiracją do poniższego przepisu był dla mnie sos do żeberek, który zakupiłam niedawno i szukałam pomysłu na jego wykorzystanie. Żeberka wyszły znakomite. Doskonale komponują się z azjatyckimi przyprawami. Sos przetestowałam również na grillu(...)pomidorów koktajlowych Przygotowanie: Żeberka dokładnie myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużej miski . Wszystkie składniki marynaty (z wyjątkiem oleju sezamowego) wrzucały do miski i dokładnie pokrywamy nimi mięso. Żeberka wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Najlepiej zamarynować je dzień wcześniej, wtedy będą bardziej aromatyczne i kruche. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem sezamowym. Żeberka przekładamy do naczynia wraz
Mania Gotowaniapokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, orzechy nerkowca oraz mięso pokrojone w kostkę.Wszystko razem smażyć. Gdy mięso zmieni kolor dodać sos sojowy i sos chili. Jeśli trzeba podlać odrobinką wody. Dusić ok 5 minut. Podawać z ryżem
Monia miesza i gotujeDawno nie było u nas zapiekanki z mięsem, więc tym razem padło na takie danie. Polędwiczka, bo to najdelikatniejsze mięso wieprzowe. Poza tym akurat znalazłam ją dzień wcześniej w czeluściach zamrażarki ;) Marchewka z premedytacją nie jest wcześniej obgotowana - chodzi o to, aby lekko chrupała w potrawie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 duży por 2 papryki czerwone 1 duża marchewka(...)keczupu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę (jeśli jest potrzeba oczyszczamy z błon). Dusimy na suchej patelni aż będzie miękka. Gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięso rozrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, wykładamy 3/4 posiekanego pora, następnie 3/4 pokrojonych w kostkę papryk. Układamy połówki pomidorków koktajlowych i rozsypujemy pozostały
Kolorowy Przepisownikwtedy całość tworzy pyszne danie. Można je serwować na różne sposoby - ja podałam je z puree ziemniaczanym i duszoną kapustą czerwoną , ale świetnie sprawdzi się też jako wsad do dobrej bułki zamiast burgera. Możecie wierzyć lub nie, ale to mięso po prostu rozpływa się w ustach! Podobne danie, nawet bardziej znane, to pulled pork czyli wyczesana wieprzowina . Jeśli jeszcze
Smaczna Pyza