mięso duszone - 8529 przepisów (strona:206/569)

Gołąbki według przepisu mojej mamy 10474

Polecam pyszne gołąbki według przepisu mojej mamy. W środku mięsko z ryżem. Gołąbeczki duszone po prostu w zupie pomidorowej. składniki: 1 średnia główka białej kapusty 1 kg mięsa mielonego z łopatki 300 g białego ryżu 3 łyżki majeranku sól 2,5-3 l bulionu 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej Z kapusty(...)zagotować. Zupę odstawić. Mięso mielone wymieszać z ugotowanym ryżem. Dodać majeranek oraz sól (ja daje niedużo bo majeranek mi wystarcza). Z mięsnej masy uformować kulki. Każdą kulkę zawinąć w liść kapusty, składając jak krokieta-najpierw boki do środka a potem rolujemy. Resztki kapusty ułożyć na dnie garnka i ułożyć gołąbki. Zalać ugotowaną wcześniej zupką. Dusić na wolnym ogniu aż kapustka

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka ziemniaczana. 184

kapusta 0,8-1kg, cebulę, mąkę,  dwie kostki rosołowe, czosnek, zioła, sól, pieprz, paprykę, olej. Mięso kroimy, przyprawiamy i podsmażamy na patelni, potem na tym samym tłuszczu  podsmażamy ziemniaki, a następnie dusimy kilka minut poszatkowaną kapustę.  Jak wszystko mamy już podsmażone, to układamy warstwami w naczyniu lub na blaszce. Kolejne  przesypujemy ziołami, wyciśniętym czosnkiem, sola

chleba naszego
Pizza po bolońsku 217

patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Zeszklić i dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Dobrze przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Sos musi być na tyle gęsty, że przejeżdżając łyżką po dnie patelni, dwie części nie będą się zlewały. Odstawić(...)być lekko ciepły i oprószyć startym na tarce serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 *C na najniższą półkę. Piec około 20 min. Smacznego :)   Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Obiad , Pizza Tagged: przecier pomidorowy , ser żółty , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Tradycyjny bigos 170

pomidorowego 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki zmielonego kminku sól pieprz Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, łopatkę pokroić w większą kostkę i wszystko dusić na smalcu do miękkości. Gdy żeberka będą miękkie oddzielić je od kości , pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną, gdy jest bardzo kwaśna odciskamy z wody wkładamy do garnka zalewamy wodą(...)dodać do słodkiej kapusty. Do garnka ze słodką kapustą dodać ugotowaną kiszoną i wszystko wymieszać. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, kminek, uduszone mięso, śliwki pokrojone na mniejsze części , cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną . Wszystko dusić na wolnym ogniu i od czasu do czasu mieszać podlewając wodą, aby się nam nie przypaliło, a następnie dodać kiełbasę pokrojoną w kawałki, przecier

O kuchni z uczuciem
SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO – 3,50 zł 450

praktykują! 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim ogniu na małej ilości oliwy/oleju przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i szklimy razem jeszcze minutę. 3. MIĘSO MIELONE (7 min): mięso dorzucamy do cebuli i smażymy, rozdrabniając je na małe kawałki szpatułką. Uważamy, żeby się(...)szczyptę cukru. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze przypraw. 10. SOS + MAKARON (1 min): do sosu dorzucamy makaron i lekko mieszamy. Można także podać w bardziej estetycznej wersji czyli sos na makaron już na talerzu. Można posypać parmezanem. OM NOM NOM! Post SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO

Nerds Kitchen
Roladki z gruszką i gorgonzolą w sosie orzechowym 110

sera gorgonzola. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy puder orzechowy (zmielone na pył orzechy włoskie - przy użyciu blendera).  Sos dusimy do momentu delikatnego zgęstnienia. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojone mięso. Wierzch obsypujemy orzechami włoskimi (połówkami i pudrem). Dekorujemy natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka z ryżem i kurczakiem. 1992

składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju/oliwy - doprawiamy solą, pieprzem i smażymy od czasu do czasu mieszając, do momentu zrumienienia mięsa. Potem dodajemy pomidory wraz z zalewą i doprawiamy papryką, solą, czosnkiem oraz obficie oregano i bazylią. Dusimy do momentu zmięknięcia pomidorów i wyparowania troszkę wody, powinien powstać sos. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Kiedy już nam się

Moje-pitraszenie
Bigos – tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. 121

kolejnością ich dodawania. Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki (lub wędzone), cebula i przyprawy. Całość należy dusić możliwie długo (im dłużej, tym lepiej), najlepiej kilka dni. Potrawa po przyrządzeniu powinna mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor, po podaniu na talerz(...)czasie duszenia można podlewać wytrawnym czerwonym winem, co bardzo podnosi smak bigosu. Zgodne z tradycją jest dodanie do bigosu w celu uszlachetnienia smaku niewielkiej ilości wina słodkiego i aromatycznego – np. malagi. Współcześnie bigos bywa również uszlachetniany dodatkiem miodu, czego nie podają jednak dawne książki kucharskie. Smak bigosu zależy w dużym stopniu od ilości, jakości i różnorodności gatunków dodanych mięs

KUCHNIA POLSKA
Łata wołowa duszona w sosie musztardowym 225

Łata wołowa to dobry kawałek smacznego, trochę kleistego mięsa. Stara baba jestem, ale wcześniej kupowałam ją tylko jako bazę na pyszny rosół. Ugotowana i mięciutka, z

Smaczna Pyza
Schab duszony z czernidłakami 157

Czernidłaki kołpakowate - grzyby, które rosną bardzo pospolicie w miejscach ruderalnych, przydrożnych zaroślach, na łąkach i polach. Póki są zamknięte i bielutkie śmiało możemy je zbierać i

Smaczna Pyza
gorąca, gęsta i pożywna ZUPA GULASZOWA 244

rozgrzany na dużej i głębokiej patelni olej. Smażymy mięso, aż zacznie się przypalać :) Wtedy dolewamy wody (około 0,5 l) do mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką (lub wrzucamy kostkę albo łyżkę gotowej mieszanki do gulaszu) i dusimy do miękkości, minimum 1,5 godziny. Oczywiście w międzyczasie sprawdzamy, czy woda nie wygotowała się, Jeśli tak, to dolewamy znowu. Zwykle dolewam(...)kostkę paprykę, cukinię, włoszczyznę. Po kilku minutach pomidory. Zalewamy passatą. Dusimy z 5-10 minut. (I tu okazuje się, że nadal gotuję na mrożonkach, bo w sezonie letnim mrożę paprykę, cukinię, dynię, pietruszkę, włoszczyznę - swoja smaczniejsza, nawet taka mrożona:)   3. Jeśli mamy głęboką patelnię, to dorzucamy warzywa do mięsa. Jeśli nie, to przerzucamy mięso i warzywa do garnka. Dolewamy

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Wołowina z pieczonym naleśnikiem i zielonym groszkiem 166

Proponujemy inną wersję naleśnika, bardzo wyrośniętą, pieczoną w piekarniku, z dodatkiem duszonej wołowiny i słodkiego zielonego groszku.     Składniki: -ok. 35 dkg wołowiny -2 marchewki -45 dkg mrożonego zielonego groszku -ząbek czosnku -ok. 5 dkg masła -12 dkg mąki oraz 2 łyżki do sosu -3 jajka -275 ml mleka -150 ml oleju -sos sojowy -sól. pieprz(...)Ugotowane mięso kroimy w cienkie plasterki.    Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy połowę czosnku i plastry wołowiny.    Chwilę smażymy i posypujemy mąką ( 2 łyżki ). Podlewamy rosołem ( ok. 1 szklanka ). Dodajemy sos sojowy ( ok. 2 łyżki ) i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.    Zawartość patelni przekładamy do rondelka, dodajemy plasterki marchewki i dusimy na maleńkim

Maminek kulinarny
Gęsie uda pieczone w cydrze i najlepsza duszona czerwona kapusta 169

Niektórzy zalecają moczyć mięso przed pieczeniem kilka godzin w wodzie ( nie moczyłam) Nastepnego dnia.Godzinę przed pieczeniem wyjąć uda z lodówki,żeby się ogrzały.Ułożyć na lekko nagrzanej patelni skórą do dołu i powoli wytapiać tłuszcz.Po 10-15 minutach odwrócić uda i wytopić resztę tłuszczu.Tłuszcz odlać do naczyńka i pozostawić.Przyda sie do duszonej czerwonej kapusty Przysmażone(...)godziny.Istnieje też druga szkoła pieczenia mięsa,powolnego w niskiej temperaturze.Pieczemy wtedy 4 godziny w 120°C,po 2 godziny na każdą stronę.Mięso jest ponoć wówczas niezwykle mięciutkie. Dziesieć minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i w temperaturze 200°C i dopiec uda , tak by skóra stała się chrupiąca Przygotowanie czerwonej kapusty duszonej w cydrze: Muszę przyznać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron wonton z sosem mięsnym i cukinią 235

pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora, pokrojoną w plastry cukinię. Dusić przez kilka minut pod przykryciem. Pod koniec dodać jeszcze 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Doprawić do smaku.  Makaron z zupki chińskiej

Pasja Smaku
Żeberka na sposób azjatycki + test sosu Woh Hup do żeberek 198

Żeberka, to po wołowinie mój ulubiony rodzaj mięsa. Jednak obowiązkowo muszą być pieczone w piekarniku lub na grillu. Te duszone są jak dla mnie za tłuste. Inspiracją do poniższego przepisu był dla mnie sos do żeberek, który zakupiłam niedawno i szukałam pomysłu na jego wykorzystanie. Żeberka wyszły znakomite. Doskonale komponują się z azjatyckimi przyprawami. Sos przetestowałam również na grillu(...)pomidorów koktajlowych   Przygotowanie: Żeberka dokładnie myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużej miski . Wszystkie składniki marynaty (z wyjątkiem oleju sezamowego) wrzucały do miski i dokładnie pokrywamy nimi mięso. Żeberka wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Najlepiej zamarynować je dzień wcześniej, wtedy będą bardziej aromatyczne i kruche. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem sezamowym. Żeberka przekładamy do naczynia wraz

Mania Gotowania