mięso duszone - 8529 przepisów (strona:199/569)

karkówka z pieczarkami i groszkiem 127

minuty, a następnie dokładamy na patelnię mięso wieprzowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz możemy do mięsa  dodać  marchewki, obrane ze skóry i pokrojone w plastry, całość nakrywamy przykrywką i dusimy przez 30 minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy, drobno posiekaną, ostatnią cebulę, a kiedy się zeszkli na patelnię kładziemy pokrojone

Miód i pieprz
Marynata do mięs 122

bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Mięsko powędrowało do zamrażarki, a ja rozpoczęłam poszukiwania jakiegoś sensownego przepisu. Wiadomo, że dziczyzna jest mięsem chudym i „wiórowatym” z charakterystycznym zapachem. Trzeba ją skruszyć przed pieczeniem, duszeniem, etc., a stanie się miękka, pyszna i aromatyczna Na ten przepis trafiłam w jednej ze starych książek, dziś już nawet nie pamiętam jaka to była książka(...)talarki. Obrany czosnek przekroić na pół. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Ostudzić. Włożyć mięso na 12-48 godzin w zależności od potrzeb. Jeśli mamy duży kawałek mięsa trzymamy go dłużej, jeśli mały – krócej. Po zamarynowaniu nie musimy już przyprawiać mięsa. Tak przygotowane mięso jest idealne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Żeberka duszone w kapuście z grzybami 250

Dawno nie kupowałam wieprzowych żeberek chociaż bardzo je lubię. Niestety, jakoś nie mogłam natrafić na ładne i chude kawałki a tylko takie warto przygotować. Wczoraj jednak

Smaczna Pyza
Empanadas 107

mocnym ogniu, rozdzielając je na drobne fragmenty. Ciemne mięso z indyka zachowywało się podobnie do wołowiny – dało się rozdzielić łatwo i delikatnie zbrązowiało. Do mięsa dorzucamy wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek i nasze wcześniej przesmażone warzywa. Dusimy wszystko razem, mieszając, około 5 minut. Gdy przestygnie- wsypujemy oliwki i mozarellę. Nadzienie gotowe.   Ciasto. Mąkę mieszamy w misce z solą. Lodowato zimne(...)Lubella tortowa) ¼ łyżeczki soli 170g tłuszczu- mieszam masło i smalec 2 jajka M- jedno do ciasta, drugie do posmarowania 5-7 łyżek zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 500g mielonego ciemnego mięsa z indyka 2 średnie cebule- biała i czerwona 2 ząbki czosnku mały bakłażan bez skórki- ok.200g pół średniej papryki (żółta, czerwona, zielona) cała papryczka chili, bez nasion kilka gałązek grubego

Karo in the Kitchen
Kurczak w śmietanie z groszkiem 262

pokroić w kostkę lub grubsze plastry Gdy śmietana jest ciepła, dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki i groszek - mieszamy delikatnie Dodajemy przygotowane wcześniej mięso - mieszamy. Chodzi o to, żeby kurczak został przykryty składnikami - szybciej i lepiej się udusi Mięsod dusimy 10 minut na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając i sprawdzając czy śmietana się nie przypala (nie powinna, jeśli

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
ZUPA Z SELERA NACIOWEGO Z MLECZKIEM KOKOSOWYM NA OSTRO 130

małym ogniu pod przykryciem.Obieramy cebulę,myjemy pora i kroimy w plasterki,seler kroimy cienko.Wszystko to wrzucamy do garczka z oliwą gorącą i dusimy na małym ogniu warzywa pod przykryciem.Potem wsypujemy curry.Mieszamy i przekładamy warzywa do garnka z mięsem i imbirem,dodajemy kostki z curry,sól jak trzeba i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 20 min.Wyjąć mięso z zupy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bitki z szynki wieprzowej, z leśnymi grzybami. 158

cebula olej do smażenia 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE Mięso pokroić  w plastry,lekko rozbić. Posypać z obu stron  papryką, solą, pieprzem, czosnkiem. Obtaczać z obu stron w mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem i dusić ok 20 min W tym czasie przygotować grzyby. Ja daję mrożone(...)jeszcze zmrożone, kroje na większe kawałki. Na patelnie z masłem wrzucam pokrojoną w kostkę cebule i grzyby, doprawiam solą , pieprzem. Nakrywam i duszę ok 10 min. Grzyby wylewam na wierzch bitek , nakrywam i jeszcze podduszam do miękkości mięsa.             Podajemy z kaszą lub  ziemniakami, surówką. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady

W kuchennym oknie Ewy
Bitki wieprzowe z sosem z czerwonego wina 183

około 5 minutach podlać winem Odparować część wina, po około 3-5 minut dolać cały bulion z grzybami   Dusić pod przykryciem ok 1 h Zagęszczanie sosu: W szklance wymieszać dokładnie mąkę z około 150 ml wody, dodać do mięsa, gotować jeszcze około 3 minut. Dodać sól oraz pieprz według uznania. KROK 4: Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić

smacznieinatemat
Kapuśniak 109

przygotowanego przeze mnie kapuśniaku na pewno nie jest najzdrowsza, ale na pewno jest pyszny i sycący. Z powodzeniem można zastąpić nim dwudaniowy obiad, gdyż to zupa z ziemniakami i mięsem. Jak robiłam pierwsze podejście do kapuśniaku, myślałam, że robi się go strasznie długo, że zajmuje to pół dnia. Nie moczę wcześniej kapusty, gdyż lubię kwaśny kapuśniak, ale podczas gotowania(...)kostkę kiełbasą. Gdy podsmażymy, dodać poszatkowaną kapustę i smażyć około 5 minut. Zalać niedużą ilością wrzącej wody i dusić 30 minut pod przykryciem. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, zalać wrzątkiem, posolić i gotować 10 minut. Do kapusty i mięsa dodać ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały. Gdy powstanie za gęsta zupa dodać wrzątku. Wszystko doprawić zielem angielskim, listkami

dom-agi.pl
Pierś indycza faszerowana daktylami 132

kurczaka Knorr 5 suszonych moreli W ładnej i kształtnej piersi spiczastym nożem robimy kilkanaście krótkich, ale głębokich nacięć. W każde nacięcie wciskamy duszone daktyle. Składniki marynaty łączymy ze sobą i ostrożnie obtaczamy nią mięso. Wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i marynujemy przez noc w lodówce. Następnego dnia całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy około 1 godzinę

Marder&Marder Manufacture
Kurczak duszony w białym winie 133

brązowy kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia zalać winem (wcześniej zdeglasowanym na patelni) , dodać podsmażony boczek, pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka i dusić ok 40 min w 160 st C.  Na końcu do sosu dodać śmietanę, włożyć mięso jeszcze na ok 10 min do pieca i gotowe.. smacznego

Gaździnka warzy
Tagliatelle z indykiem i szpinakiem 174

czosnku, oprószamy delikatnie solą i dusimy na wolnym ogniu, aż szpinak osiądzie. Gdy jego objętość się zmniejszy dolewamy śmietankę i dusimy na wolnym ogniu, aż śmietanka odparuje a sos zgęstnieje. Doprawiamy go solą i pieprzem. Zamarynowane mięso przekładamy na mocno rozgrzaną suchą patelnię i smażymy, aż do zrumienienia. Drób, w dodatku zamarynowany potrzebuje dosłownie kilku minut na patelni. Ugotowany

Jacob Tastes
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 184

hiszpańskiej paelli – to mieszanka mięs i owoców morza, ryżu, bulionu i pomidorów, oparta na cajuńskiej (pochodzącej od osadników francuskich) duszonej ‘świętej trójcy’ – cebuli, słodkiej papryce i selerze naciowym. Przy szykowaniu jambalayi trochę jak z gumbo – wrzucało się takie mięso, jakie było akurat pod ręką. W zależności od pory roku był to albo kurczak, królik, albo świeżo upolowane na bagnach(...)mocnego zrumienienia z obu stron, około 7 minut. Wyjmujemy skarmelizowaną kiełbasę, zostawiamy tłuszcz. Na tłuszcz wrzucamy mięso kurczaka i zamykamy je z obu stron, mieszając i smażąc około 5 minut. Nie trzeba go smażyć do końca, dojdzie do pożądanego stanu podczas duszenia całości. Kurczaka z rondla wyjmujemy, dodajemy go do usmażonej kiełbasy.   W rondlu znowu rozgrzewamy pozostały tłuszcz, wrzucamy

Karo in the Kitchen
Schab po cygańsku 185

cebulę, paprykę i kukurydzę wymieszać w misce i osolić. 2/3 tej mieszanki rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na to ułożyć mięso, przykryć resztą warzyw. Całość posmarować dość grubą warstwą majonezu (wytopi się z niego sosik, w którym będą się dusić warzywa, wbrew pozorom całość nie wychodzi wcale tłusta). 4. Piec pod przykryciem ok 1-1,5 godziny

Kto ugości moich gości?
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 182

Moja wersja pikantnych pierogów, którą uwielbiam. Mielona wołowina z pomidorami, wolno duszona w czerwonym winie oraz suszone pomidory, chilli i ser pleśniowy… Wszystko razem tworzy niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: Z podanego przepisu wyjdzie około 48-50 sztuk. Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 400 g mielonej wołowiny (użyłam mocno zmielonej(...)Dolewamy wino, bulion, dodajemy szczyptę cukru, koncentrat pomidorowy i zmiksowane pomidory z puszki (bez zalewy). Mieszamy. Dusimy na małym gazie (pod przykryciem) około 1,5 godziny, aż sos bardzo zgęstnieje. Musi się prawie cały zredukować, aby można bez problemu nadziewać pierogi. Do gotowego mięsa dołożyć pokrojone w małą kosteczkę suszone pomidory i zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać drobniutko pokrojony

Oryginalny smak