mięso duszone - 8529 przepisów (strona:196/569)

Lazania Bolognese 269

cytryny. Śmietankę rozkłócić z żółtkiem, dodać do sosu, chwilę podgrzewać, lecz nie doprowadzić do wrzenia! Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Mięso wyrobić z posiekanym czosnkiem, doprawić solą z pieprzem. Dodać do cebuli, rozdrobnić, dusić około 8 minut na małym ogniu.  Dodać pomidory wraz z zalewą, dusić jeszcze jakieś 8minut, aż sos nieco odparuje. Doprawić ognistą mieszanką oraz

Z miłości do słodkości
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 137

sobie chyba wyobrazić inny produkt, który dawałby naszym kulinarnym umiejętnościom tak wielkie pole do popisu. Drób może być gotowany, pieczony, smażony, duszony, grillowany, wędzony… i nie tylko. Wspaniałe są domowe wędliny przygotowane właśnie na bazie tego mięsa. Przypomnę, że na blogu już są – najlepsza szynka drobiowa i szynka drobiowa . Kolejną propozycją będzie mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim. Składniki

mojewypiekiinietylko
DIETETYCZNE SPAGHETTI Z MOZZARELLĄ (400 KCAL) 1576

Pierwszym krokiem było "podsmażenie" mięsa. Jednak by było zdrowiej nie robię tego na oleju lecz na wodzie. Na rozgrzaną patelnię wrzucam doprawione mięso mielone, szybko mieszając żeby nie przywarło, lecz nieco się podsmażyło. Następnie wlewam wodę i duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Pod koniec zdejmuję pokrywkę, aby reszta wody odparowała. 2. Do czystego garnka wrzucam pomidory z puszki, dodaję(...)kostkę cebulę oraz czosnek, dorzucam ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość duszę ok. 20 minut na wolnym ogniu aż wszystko się rozgotuje. Jeżeli nie otrzymasz jednolitego sosu to możesz go zblendować. 3. W międzyczasie gotuję makaron pełnoziarnisty (ok. 10minut).  4. Gdy mam gotowy sos i mięso zabieram się za ich połączenie, jednakże tuż przed podaniem aby był ciepły

All My Fit Life
Wieprzowina orientalna 151

około 3-4 minut. Dołożyć cebulę, gdy się zeszkli zmniejszyć ogień, dodać curry i warzywa, delikatnie wymieszać. Wlać bulion, przykryć i dusić na małym ogniu około 20 min. Cebulki osączyć i razem z brzoskwiniami i chili dodać do mięsa. Ewentualnie doprawić pod swoje kubki smakowe. Smacznego :). Artykuł Wieprzowina orientalna pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Cannelloni Z Mięsem Mielonym I Beszamelem 185

mąki pszennej sól, pieprz, papryka słodka 1. Na oleju szklimy cebulkę, a następnie do niej dodajemy mięso mielone wraz z przyprawami, przesmażamy. Kiedy mięso straci surowość dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość. Doprawiamy do smaku. Dusimy około 10 minut. 2. Ja makaron zawsze podgotowuje aby uniknąć surowego makaronu np. na dnie zapiekanki. Makaron gotuje około 5 minut w osolonej wodzie(...)mąkę, mieszamy całość aż utworzy się takie jakby ciasto, wtedy zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. 4. Napełniamy rurki mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej wysmarowaliśmy masłem (jeśli nie mamy naczynia żaroodpornego możemy użyć blaszki do pieczenia) Do napełniania najlepiej używać długiej łyżki, a dolny otwór zatkać

Gotowanie...to proste !
Meksykańskie burrito 256

drobno siekamy i smażymy na oliwie z posiekaną dymką, zalewamy wszystko sokiem z limonki i dodajemy pomidory i dolewamy trochę wody.Wszystko dusimy, następnie dodajemy pastę z chilli , cukier. Sos redukujemy, aż będzie gesty i zawiesisty, następnie dodajemy mięso i fasolę. Na koniec doprawiamy jeżeli jest konieczność i dodajemy posiekaną kolendrę i wszystko mieszamy. Płaty tortilli podgrzewamy na patelni grillowej

Niezły Młynek
Schab duszony w sosie z suszonych leśnych grzybów 149

związku z tym, że dostałam trochę suszonych grzybów, postanowiłam wykorzystać je do przygotowania schabu duszonego w sosie z tychże. Sama nie zbieram grzybów, bo się zupełnie na tym nie znam, ale suszone przyjmuje chętnie w każdej ilości Składniki: 2 garści suszonych grzybów 4 surowe plastry schabu 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziela angielskie olej do smażenia(...)woda powinna lekko zakrywać wszystkie składniki w garnku duś wszystko razem na małym ogniu około godziny przed końcem duszenia, dopraw solą i pieprzem ( ewentualnie kostką rosołową) do smaku w osobnej misce wymieszaj śmietaną z mąką, a następnie zahartuj gorącym wywarem z mięsa, dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj, sos powinien ładnie zgęstnieć gotuj wszystko razem jeszcze 2 minuty możesz podawać

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami 170

Pyszne, delikatne mięsko z polędwiczki wieprzowej. Duszone w sosie śmietanowym. Do tego podałam kluski śląskie i buraczki. Było pysznie mimo że mało fotogenicznie. Składniki: 1

Ala piecze i gotuje
Pałeczki duszone w pikantnych pomidorkach 230

Drugie życie mięsa z zupy. Nie lubię wkładania mięsa na którym ugotowano zupę jako wkładki do tej zupy. Staram się wykorzystać je inaczej. Albo podaję je

Buniabaje w kuchni
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 203

Dzisiaj klasyka kuchni francuskiej czyli pyszna duszona wołowina. Danie pełne dobrze zrównoważonych smaków, które gotowałam wirtualnie z koleżankami Joasią , Kasią i Olą . Przepis bazowy podany

Smaczna Pyza
Kurczak duszony z cukinią i papryką 250

cukinie w plasterki (moje cukinki miały 10-15 cm długości). Pierś kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażyć, gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojone warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić wszystko aż mięsko i warzywa zmiękną. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem

Monia miesza i gotuje
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 266

tajemnica odnośnie nawet zwykłych kotletów, mięso dojdzie a się nie spali od razu np. panierka) Gdy już mięso będzie obsmażone z obu stron, na wierzch kładziemy resztę cebuli i pokrojony w plasterki czosnek, podlewamy wodą, przykrywamy patelnię i tak  10 minut dusimy. Można posypać delikatnie solą z wierzchu to cebula zmięknie. Smażenie roladek Dodanie cebuli i duszenie Już usmażone(...)roladki przekładamy do garnka układamy je równo i zalewamy sosem z patelni który nam się wytworzył, dodatkowo wszystko zalewamy ciepłą wodą tak, aż przykryje nasze mięso. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, owoce jałowca, posypujemy majerankiem na oko (nie bać się posypać), zioła prowansalskie i niech to się tak zaczyna gotować. W moździerzu mieszamy resztę przypraw wymienionych

Zainspiruj się kuchnią
Schab duszony w kapuście 192

Ostatnio było bardzo słodko na blogu, dlatego dla przełamania słodyczy mam dla Was przepis na pyszny obiad. Bitki schabowe duszone w kapuście kiszonej z papryką

Z miłości do słodkości
Klopsiki duszone w warzywach - obiad jednogarnkowy 401

roku szaleństwa nie będzie. Wystarczy kilka sprawdzonych w poprzednich latach potraw żebyśmy nie musieli dojadać wszystkiego potem przez tydzień. Planuję oczywiście żur z kiełbasą, jakąś sałatkę, jajka, pieczone mięso, ćwikłę z chrzanem, domowy majonez i dobry chleb. Ciasta najwyżej dwa - jakaś babka i może sernik ? Pisząc tego posta pomyślałam, że takie zwyczajne jedzenie w tym tygodniu nikogo nie zainteresuje(...)obiadów - fajny bo jednogarnkowy i pracy przy nim niedużo a wyszło bardzo smacznie. Do tego dania potrzebne są ziemniaki o zwartym miąższu, takie które nie rozpadną nam się podczas duszenia - jakie ziemniaki do czego nadają się najlepiej ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa gulaszowa z pomidorów 200

false false MicrosoftInternetExplorer4 Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę mięso razem z pokrojoną w piórka cebulą (dodajemy po kilku minutach smażenia mięsa, żeby się nie przypaliła). Następnie oprószamy ostrą papryką, lekko podlewamy wodą (50 ml), chwilę dusimy. W garnku zagotowujemy rosół, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (sparzone i obrane ze skórki bez gniazd nasiennych), czerwone wino, czosnek (cały ząbek

R'n'G Kitchen
Tradycyjny gulasz wieprzowy 221

mięsa razem z łyżką papryki. Chwilę wszystko razem podsmażyć. Po tym czasie mięso zalać przegotowaną, gorącą wodą. Woda powinna zakryć mięso. Dodać kostkę mięsną knorr, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Patelnię przykryć i całość dusić przez około 2 godziny. Mieszać od czasu do czasu a w razie potrzeby podlać gulasz wodą. Po tym czasie

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania