wysuszyłam ręcznikiem papierowym. Posoliłam i oprószyłam pieprzem. Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam na 3 łyżkach oleju. Dodałam oczyszczone, posiekane w cząstki pieczarki. Dusiłam na średnim gazie, do wyparowania nadmiaru płynu. Przyprawiłam solą i pieprzem. Dołożyłam zmielone mięso, żółtka i bułkę tartą. Wymieszałam. Podsmażyłam jeszcze 5-6 minut. Na koniec wsypałam posiekaną natkę pietruszki. Doprawiłam solą i pieprzem. Farsz gotowy
Kuchnia u Krysipatelni i smażymy mięso bardzo krótko (po ok. 1 min. z każdej strony) Gotujemy wodę w czajniku i wrzącą dolewamy do mięsa w takiej ilości, żeby zakryła kotlety, dodajemy pokrojoną cebulę i łyżkę masła, doprawiamy - dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut Po tym czasie zagęszczamy sos: wlewamy do kubeczka łyżeczkę śmietany i dodajemy mąkę - mieszamy, po czym dolewamy trochę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtalerzu dużo i tłusto. Nawet jak gotuje zupę, to cały garnek. Tym razem postanowił przygotować żeberka wieprzowe duszone. Aby przygotować pyszne żeberka potrzeba do ich przyprawienia sól +pieprz + cebulę, tym razem wyjątkowo, aby zaostrzyć ich smak dodał chili. Podczas duszenia żeberek powstaje pyszny, naturalny sos bez konserwantów i zbędnych dodatków. Do żeberek Piotrek przygotował marchewkę , ale tym razem(...)kroimy w grube paski (po 2 kostki), doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy smalec na patelni, układamy kawałki mięsa oprószone mąką, obsmażamy z obu stron, mięso wyciągamy na talerz, dodajemy 1 cebulę pokrojoną w piórka dusimy, do cebuli dodajemy podsmażone żeberka, podlewamy wrzącą wodą, doprawiamy delikatnie chili, przykrywamy dusimy do miękkości, uzupełniając wodą co jakiś czas. Podajemy z czym chcemy, żeberka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśląskich i modrej kapusty. W oryginale rolady są z wołowiny, u mnie z mięsa wieprzowego a konkretnie z karczku. Dosyć często zamieniam właśnie mięso wołowe na wieprzowe, w/g mnie roladki są bardziej soczyste, szybciej się duszą, i cenowo znacznie tańsze. Polecam :) Składniki - 8 plastrów karkówki wieprzowej - 8 plastrów boczku wędzonego - 2-3 ogórki kiszone - 1 duża cebula - musztarda - czosnek mielony
Kuchnia z widokiem na ogródstrony. Mój kawałek miał akurat taki kształt, że smażyłam z trzech. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony Następnie przekładamy mięso wraz z tłuszczem z patelni do garnka tak dużego, aby nie wystawało i na małym ogniu zaczynamy dusić W tym czasie zagotowujemy wodę (1,7 l), dodajemy do niej musztardę, majonez, dokładnie wszystko mieszamy i zalewamy mięso. Dodajemy listki
Szczęśliwa kuchniadaję smalec) gdy jest w połowie opieczone daję pokrojoną cebulę i smażę mieszając aby się nie przypaliło. Gdy cebulka i mięso jest opieczone wciskam czosnek i dolewam 1/2 szklanki wody. Wrzucam resztę przypraw. Przykręcam płomień do minimum i duszę ok 30 minut. Teraz próbuję i jeżeli jest za łagodne to doprawiam ponieważ farsz powinien być lekko ostry. Mięso wraz
harrisastrony. Mój kawałek miał akurat taki kształt, że smażyłam z trzech. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony Następnie przekładamy mięso wraz z tłuszczem z patelni do garnka tak dużego, aby nie wystawało i na małym ogniu zaczynamy dusić W tym czasie zagotowujemy wodę (1,7 l), dodajemy do niej musztardę, majonez, dokładnie wszystko mieszamy i zalewamy mięso. Dodajemy listki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwykonanie: Żurawinę zalałam niewielką ilością wrzątku, odstawiłam do ostygnięcia. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i lekko przysmażyłam. Dodałam mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, przesmażyłam razem. Dodałam oczyszczona wątróbkę, zalałam zawartość patelni winem i dusiłam bez przykrycia do odparowania płynów (około 20 minut). Połowę zawartości patelni przełożyłam do wysokiego naczynia i zmiksowałam blenderem, następnie dodałam resztę mięsa
babka w formiezostanie podsmażone, wrzuć cebulę. Podsmażaj, aż się zeszkli i dodaj mąkę. Mieszaj co chwilę i podsmażaj 3 minuty następnie dodaj wino. Duś, tak długo, aż sos się zagęści, a alkohol odparuje, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaj mięso, zgnieciony czosnek, marchewkę, mięso, liście laurowe, zioła angielskie, tymianek, kilka gałązek pietruszki. Gotuj pod przykryciem od 1,5-2 h, aż mięso
Corner With RecipesDawno nie robiłam mięska ze względu na upały, ale już dzisiaj bez niego się nie obyło. Pyszna karkówka duszona z grzybami, co prawda grzyby zastąpiłam pieczarkami, ale było równie smaczne. Dobrze przygotowana karkówka powinna być miękka i soczysta, a ta własnie taka była. Składniki: 1 kg karkówki bez kości 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 szklanka wody(...)rondlu rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie ułożyć plastry karkówki i smażyć z każdej strony aż mięso będzie rumiano brązowe, po czym podlać 1 szklanką wody,dodać liść laurowy przykryć rondel i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pieczarki pokrojone w plastry i jeszcze chwilę dusić na wolnym ogniu. W razie potrzeby uzupełnić wodę
O kuchni z uczuciemumyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać i posiekać. Smalec albo olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i przyrumienić na złoty kolor. Dodać mięso posypać papryką, posolić , dalej smażyć . Podlać winem lub wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok.1h. Gdy sos się wygotuje do ok.1/3 objętości wlać połowę bulionu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Strąki
Smaczne Zdroweminutach dokładamy mięso mielone. Gdy zmieni kolor dolewamy wodę. Dodajemy kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Na końcu mięso mieszamy z makaronem. W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę fetę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żółty
VioletoweKucharzenieKurczak i warzywa to duet idealny, z którego można stworzyć mnóstwo wariacji smakowych. Tym razem zamiast wersji pieczonej, przygotowałam duszoną. Mięsko wyszło delikatne i soczyste. Składniki na 4-5 porcji 1 kg podudzi/udek z kurczaka (mogą być tez bez kości) 1 duża marchewka 35 dag ziemniaków 1 duża czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia(...)pomidory w puszce wraz z bulionem. Doprawić solą , pieprzem, ziołami włoskimi, cayenne i szczyptą cukru. Dusić do miękkości ok 30 minut, co jakiś czas mieszając. 10 minut przed końcem dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy mięso i warzywa są miękkie zagęścić mąką rozrobioną w wodzie. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówMięso wołowe, przynajmniej, w takiej gulaszowej wersji, którą chcę dzisiaj zaproponować, wymaga dość długiego duszenia, ale nie musi to oznaczać także długich przygotowań i wielu czynności. Choć najlepiej relaksuję się w kuchni, to także nie zawsze mam czas na wielogodzinne, przepraszam za wyrażenie, ślęczenie nad garami. Dlatego dobrze jest mieć w zanadrzu takie przepisy, które nie zaangażują nas przesadnie(...)centymetrową kostkę. Na patelni mocno rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso, z każdej strony, by zamknąć wewnątrz soki. Podgrzewamy 500 ml bulionu i przekładamy do niego podsmażone mięso, pilnując, by do garnka trafiła jak najmniejsza ilość tłuszczu. (Resztę bulionu zachowajcie na wypadek, gdyby w trakcie gotowania sos zbyt mocno się zredukował i była konieczność dolania.) Na nim bowiem podsmażamy
Pichceniomania