mięso duszone - 8529 przepisów (strona:207/569)

Kurczak duszony z orzechami narkowca 124

pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, orzechy nerkowca oraz mięso pokrojone w kostkę.Wszystko razem smażyć. Gdy mięso zmieni kolor dodać sos sojowy i sos chili. Jeśli trzeba podlać odrobinką wody. Dusić ok 5 minut. Podawać z ryżem

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka warzywna z polędwiczką wieprzową 281

Dawno nie było u nas zapiekanki z mięsem, więc tym razem padło na takie danie. Polędwiczka, bo to najdelikatniejsze mięso wieprzowe. Poza tym akurat znalazłam ją dzień wcześniej w czeluściach zamrażarki ;) Marchewka z premedytacją nie jest wcześniej obgotowana - chodzi o to, aby lekko chrupała w potrawie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 duży por 2 papryki czerwone 1 duża marchewka(...)keczupu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę (jeśli jest potrzeba oczyszczamy z błon). Dusimy na suchej patelni aż będzie miękka. Gotową przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na mięso rozrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, wykładamy 3/4 posiekanego pora, następnie 3/4 pokrojonych w kostkę papryk. Układamy połówki pomidorków koktajlowych i rozsypujemy pozostały

Kolorowy Przepisownik
Pulled beef - wyczesana wołowina długo pieczona 235

wtedy całość tworzy pyszne danie. Można je serwować na różne sposoby - ja podałam je z puree ziemniaczanym i duszoną kapustą czerwoną , ale świetnie sprawdzi się też jako wsad do dobrej bułki zamiast burgera. Możecie wierzyć lub nie, ale to mięso po prostu rozpływa się w ustach! Podobne danie, nawet bardziej znane, to pulled pork czyli wyczesana wieprzowina . Jeśli jeszcze

Smaczna Pyza
Lasagne 166

łyżki mąki pszennej  Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Do cebuli dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, cukier, bazylię i oregano. Całość dusimy do czasu, aż sos zgęstnieje (należy pamiętać aby często mieszać sos, bo lubi się przypalać). W między czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Sos beszamelowy(...)zgęstnieje.  Wykonanie Lasagne: Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem. Na spód wylać trochę sosu beszamelowego, wyłożyć płaty makaronowe, wysmarować sosem i położyc porcję mięsa na to zetrzeć 1/3 porcji sera. Całość przykryć płatami makaronowymi, posmarować sosem beszamelowym i wyłożyć mięso. Zetrzeć kolejną porcję sera żółtego i całość przykryć makaronem. Górę dania wysmarować resztą beszamelowego sosu

Krakowskie smaki Ani
Pieczona szynka z kapustą 154

uznanie za świetny pomysł. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, choć wymaga nieco czasu. Długo trwa zaprawianie mięsa (kilka dni), choć to akurat „robi się samo”. Bardziej trzeba się „nabiegać” nieco później – w gruncie rzeczy przyrządzamy bowiem aż 3 rzeczy: mięso, kapustę z owocami oraz ziemniaki. Jeśli jednak jesteście gotowi się nieco poświęcić, zapewniam że doznania smakowe z pewnością(...)mieszamy całość. Z szynki usuwamy wszelkie ewentualne włókniste i twarde części. Mięso nacieramy dokładnie ze wszystkich stron mieszanką przypraw. Wkładamy do miski lub kamionkowego garnka, przykrywamy folią do żywności i umieszczamy w lodówce na 2-3 doby w lodówce. Co ok. 24 godziny odwracamy na drugą stronę. Mięso nacieramy równomiernie ze wszystkich stron 2 łyżkami oleju rzepakowego. Umieszczamy w brytfannie

Kulinarna Pokusa
Plastry schabu z zieloną fasolką 205

Jeżeli szukacie pomysłu na rodzinny smaczny obiad zapraszam Was na duszony schab wieprzowy z dodatkiem zielonej fasolki. Jestem pewna, że zasmakuje Wam to proste połączenie ;) Plastry schabu duszone Składniki: - pół kilograma schabu wieprzowego bez kości - 0,5 l bulionu warzywnego - garść suszonych podgrzybków - kromka chleba razowego Marynata: - 2 ząbki czosnku - pieprz ziołowy - pieprz cayenne - mielona kozieradka - świeżo mielony(...)pół godziny przed smażeniem, aby uzyskał temperaturę pokojową. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, a następnie smażymy plastry z obu stron na rumiano. Gdy mięso już ładnie zbrązowieje zlewamy je bulionem, zmniejszamy ogień, dorzucamy grzybki suszone i dusimy około godziny, od czasu do czasu mieszając. Na koniec lekko zagęszczamy miąższem z kromki chleba razowego. Ja najbardziej lubię, gdy ze schabu wycieka

Sajkofanka smaku
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM 110

doprawiając solą, pieprzem, ja dodałam jeszcze do smaku przyprawę do mielonego, odrobinę pieprzu cayenne i bazylię suszoną. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną drobno cebulę i pieczarki. Wszystko jeszcze chwilę podsmażyć. Lekko podlać wodą, dodać koncentrat pomidorowy i ketchup, dusić na małym ogniu do odparowania wody. Przestudzone ziemniaki podzielić na pół. Jedną część ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego (można posypać

Zrób to smacznie
Miodowe Pałeczki z kurczaka 584

pieprzem, zalewamy sosem majonezowo- jogurtowym w proporcjach pół szklanki majonezu na pół szklanki jogurtu greckiego na zimnej suchej patelni układamy mięso, smażymy na złoty kolor, po około 10 minutach zalewamy marynatą, dodajemy miód i musztardę, dolewamy słodką śmietanę całość dusimy jeszcze przez około 20 minut Podajemy gorące z sosem, świeżą kolendrą, ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pora, która

Luźna Kuchnia
prymkowa zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym 177

dodajemy koncentrat. Przyprawiamy. (Jeśli nie chcemy dodawać kostki rosołowej, to wtedy dodajemy inne przyprawy, w tym sól.) Chwilę dusimy. Masa mięsna ma mieć czerwony kolor, więc cały koncentrat dodajemy. 5. Do naczynia żaroodpornego wlewamy masę mięsną. 6. Na mięso wykładamy pokrojone pomidory. 7. A na koniec ziemniaczane puree, które dziobiemy widelcem, by sos z mięsa mógł trochę odparować. 8. Wstawiamy

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Paella mixta – mój słoneczny hiszpański freestyle 341

Hiszpanii nigdy nie był drogi i stanowił przez to świetną podstawę taniej, szybkiej i co najważniejsze sytej kuchni. Bazą do paelli jest przesmażona i podduszona mieszanka warzyw, przypraw i mięsa zwana ‘sofrito’ , do której następnie dodaje się szafranowy bulion i uzupełnia całość ryżem. Nazwa dania wzięła się od naczynia, w którym przygotowuje się paellę – dużej, płaskiej metalowej patelni z dwoma(...)Przyprawiamy oboma rodzajami wędzonej papryki, delikatnie pieprzem. Nie solimy – bulion jest już słony. Podduszone warzywa i mięso zalewamy bulionem ( nie wlewajcie od razu całego, dajcie 1,2 litra a resztę na wszelki wypadek zostawcie na zapas ), całość 3-4 minuty dusimy razem, po czym dodajemy paluszki krabowe i krewetki. Mieszamy całość, zmniejszamy płomień pod patelnią i wsypujemy ryż. Starajcie się

Karo in the Kitchen
Zapiekanka z mięsa mielonego i cukinii 137

doskonała alternatywa dla  lazanii.Zamiast płatów lazanii mamy cukinię. Można powiedzieć ,że danie bardzo smaczne na diecie. Polecam wypróbujcie, bo warto.   SKŁADNIKI 2 nieduże cukinie 70 dag.  mięsa drobiowego  mielonego  5 pomidorów 4 marchewki 3 duże  cebule 4  ząbki   czosnku 30 dag sera  żółtego,  np. Gouda   bazylia, oregano  sól, pieprz(...)ogniu, W tym czasie obieramy  marchewkę  i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do cebuli. Nakrywamy i dusimy  na małym ogniu. Jak  się  przypala  można  podlać wodą. W tym czasie podsmażamy mięso i dodajemy do marchewki i cebuli.Pomidory sparzamy , kroimy w  kostkę  i dodajemy do mięsa. Wszystko gotujemy odkryte

W kuchennym oknie Ewy
Spaghetti bolognese- najprostsze i najlepsze! :) 156

Polecam!:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego 2 marchewki 20-30dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej jajko olej bazylia, oregano 2 puszki pomidorów bez skórki 1,5 cebuli kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, po chwili dodajemy pieczarki, marchewkę startą na grubych oczkach i dusimy aż wszystko  trochę(...)takie malutkie i dorzucam je w całości, ale jeśli kupicie większe, trzeba je pokroić na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy pomidory i dusimy aż odparuje nadmiar wody i warzywa będą miękkie.  Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Mięso mielone mieszamy z pozostałą drobno pokrojoną połówką cebuli, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, musztardą, bazylią, solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko

Czerwona Porzeczka
Kacze udka z orientalną nutą 153

łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 2 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą pomidorami, i bazylią Kacze udka natrzeć solą. Na patelni o wysokim brzegu lub w woku rozgrzać olej, obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Zdjąć z patelni. Wszystkie składniki pasty rozetrzeć razem w moździerzu, aż do uzyskania jednolitej masy lub szybciej zmiksować w malakserze. Z patelni po smażeniu kaczki(...)rozgniecione łodygi trawy cytrynowej i pozostałe przyprawy. Do sosu włożyć kacze udka. Powinny być prawie w całości przykryte. Zagotować, zmniejszyć moc i dusić pod przykryciem przez godzinę. Następnie zdjąć przykrywkę i gotować jeszcze 40 minut aż mięso będzie zupełnie miękkie a sos wyraźnie się zredukuje. Gdyby sos zbyt mocno się redukował, podlewać pozostałym bulionem. Smacznego

Pełny talerz
Kurczak duszony w papryce 444

wysokich temperatur za oknem) trzeba przygotować mu najzwyczajniejsze w świecie mięcho ;) Kurczak pieczony z papryką to jedno z moich ulubionych dań. Mięso jest soczyste, aromatyczne i bardzo delikatne. Sos, który wytwarza się podczas pieczenia, a właściwie duszenia, jest bardzo esencjonalny. Nie ma potrzeby zagęszczać go czy doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest :) Składniki: kurczak , 2 duże

Codzienna kuchnia niecodzienna
Obiad w kwadrans? Filet z kurczaka z kaszą pęczak i warzywami 154

woreczek i gotuj wg przepisu na opakowaniu na patelnię dodaj opakowanie warzyw włoskich wraz z dołączoną przyprawą przykryj patelnię i duś wszystko na małym ogniu ok 10 minut po ugotowaniu kaszy, odsącz ją z wody i dodaj do mięsa i warzyw na patelni Inne moje pomysły na filet z kurczaka znajdziesz poniżej: Filet z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Gulasz z sarniny 111

winem. Smażyć chwilę mieszając, a następnie wlać wodę, dodać liść laurowy, czosnek pokrojony w kawałki, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Mięso musi być miękkie. gulasz z sarniny

O kuchni z uczuciem