tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebule, przez ok. 5 minut, aż będzie miękka. Dodajemy mięso i doprawiamy, rozmarynem, papryką kolendrą, solą i pieprzem. Smażymy przez kolejne 5 minut mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Dodajemy warzywa i bulion. Całość gotujemy bez przykrycia przez ok 15 minut na dużym ogniu, do momentu gdy większość
Smakuj życie!przypaliło. Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy i dusić pod przykryciem około 1,5 do 2 h na małym ogniu. Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Polecam
O kuchni z uczuciemwegan i amatorów kalafiora. Lekkie curry z kalafiora smakuje wybornie jako samodzielne danie, ale i dla mięsożerców będzie dobrym dodatkiem do mięsa. Na obiad i kolację – wyśmienite! 2-3 porcje 1 mały lub średni kalafior 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka ciecierzycy w zalewie 4 łyżki oleju kokosowego (stała część) 1 łyżka czerwonej pasty curry (można pominąć(...)oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek. Kalafiora kroimy na mniejsze części, przekładamy na patelnię/woka. Dodajemy ciecierzycę razem z zalewą oraz mleko kokosowe. Dolewamy ok. 100 ml wody i dusimy pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy bez przykrycia, aż sos odparuje. Smacznego
Kucharzycapapryką. Seler umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle do miękkości, około 10 minut. Następnie dodać żurawinę i dusić jeszcze 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę tartą, wymieszać. Nakładać po łyżce farszu na rozbite plastry mięsa. Zrolować i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba natłuszczać) i piec około 25 minut w temp
Z miłości do słodkościgodzin. Ja czasami marynuję żeberka w coli nawet dwa dni, ale umówmy się, że te 12 godzin to absolutne minimum dla mięsa z kością. W momencie, w którym mięso już przeszło swoje, czyli przesiąkło colą, sosami, przyprawami, macie 3 opcje na to jak chcecie je dalej przyrządzić. Wersja pierwsza – żeberka w coli grillowane Opcja grill. Zabieramy żeberka ze sobą(...)czasie pieczenia możecie dodatkowo smarować je marynatą. Wersja druga – żeberka duszone z warzywami Wyjmujemy żeberka z marynaty. Marynaty nie wylewamy. Na dużą patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju, mocno go podgrzewamy i obsmażamy na dość mocnym ogniu żeberka z każdej strony, do mocnego zarumienienia. Zamykamy mięso po to, żeby zostało soczyste w środku. Do podsmażonego mięsa wrzucamy
Karo in the Kitchenłyżki oliwy i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i za chwilę mięso mielone. Mięso smażymy często mieszając aż się zrumieni. Dodajemy wino, pomidory z puszki, cukier i cynamon. Całość dusimy aż nadmiar wody nam odparuje i zostanie gęsty sos. W między czasie robimy sos beszamelowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę(...)dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Teraz bierzemy naczynie żaroodporne i układamy warstwy musaki. My użyliśmy formę o średnicy 23 cm. Na dno układamy bakłażana, potem cukinie a na to mięso w sosie. Na wierzch wylewamy sos beszamelowy i po wierzchu posypujemy fetą (ilość według uznania). Tak przygotowaną musakę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 60 minut
Kuchenne WariacjePyszny i sycący obiad. Gdy jest teraz sezon na świeże pomidory, robię tylko takie spaghetti. Składniki: (dla 5 osób) 500 gram makaronu spaghetti 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub inne 800 gram świeżych pomidorów 1 cebula 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 2 małe ząbki czosnku 3 łyżki oleju łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pół łyżeczki carry(...)mąki pół szklanki wody Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim ogniu na małej ilości oliwy/oleju/masła klarowanego przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy razem jeszcze 30 sekund. Mięso dorzucamy do cebuli i smażymy 20 minut, rozdrabniając je na małe kawałki szpatułką. Uważamy, żeby się
Wołowina od rekinamasę. Formowałam niewielkie pulpeciki, obtaczałam każdy w mące i lekko obsmażałam na maśle. Po obsmażenia podlałam wodą i dusiłam przez kilka minut na wolnym ogniu. Śmietanę w oddzielnym naczyniu zaparzyłam stopniowo płynem z pulpetów, a następnie wlałam do mięsa. Zagotowałam i doprawiłam sos. Pulpeciki smakują z ryżem lub makaronem. Na zimno, do chleba też
Codzienna kuchnia niecodziennaUdka uduszone w pieczarkach, podlane aromatyczną żubrówką to bardzo smaczna propozycja na obiad. Mięso jest mięciutkie a alkohol wyparował podczas flambirowania więc dzieci też mogą takie
Smaczna Pyzaopcji aby wytwarzająca się para i ciśnienie wewnątrz naczynia sprawiły aby ześlizgnęła się lub poruszała się, co mają w zwyczaju inne pokrywki naczyń aluminiowych i stalowych. Dusiłam, gotowałam i pokrywka ani drgnęła, a zawartość garnka nigdy nie wykipiała! Pokrywka Staub jest całkowicie płaska z widocznymi wypustkami na całej powierzchni. Po co tak? Jest kilka powodów. Po pierwsze wytwarzająca się(...)obłym kształcie i spływa po ściankach garnka. W przypadku garnków i naczyń Staub Twoje mięso nigdy po upieczeniu nie będzie twarde i łykowate. Para nie ucieka, a wraz z nią nie uciekają witaminy i minerały. Nie ma potrzeby dolewania płynów podczas duszenia, dzięki czemu smak potraw jest bardziej wyrazisty i zdrowszy. WNIOSEK: Byłam i jestem pod ogromnym wrażeniem smaku
Blondynka Gotujecebulę z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy kapustę i całość przesmażamy. Przykrywamy pokrywą i kilka min dusimy, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy kapusta będzie al dente wysmażamy ją często mieszając, tak aby odparowała z niej woda. Dodajemy mięso, smażymy. Makaron mieszamy z wysmażoną kapustą z mięsem, doprawiamy kozieradką, pieprzem, ewentualnie solą. Farfalle podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Moniki Smakołykipaprykę, łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, cukier, morele, oba rodzaje ziemniaków ( pokrojone w kostkę ) i bulion. Przykryłem i dusiłem godzinę. W tym czasie obrałem i oczyściłem dynię, miąższ pokroiłem na kawałki, podsmażyłem na maśle, oprószyłem sola i pieprzem. Dodałem do mięsa razem z sherry i kukurydzę. Wstawiłem do piekarnika, zapiekałem przez godzinę w temperaturze 160 stopni
R'n'G Kitchenmieloną paprykę, zmiażdżoną główkę czosnku , ziele angielskie,liść laurowy, majeranek i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać i dusić ok 2 godzin na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlać trochę wodą lub wywarem. Pod koniec smażenia solimy, nie wcześniej. Do miękkiego mięsa wlewamy wywar warzywny wraz z warzywami, dodajemy miód, cynamon, imbir, rodzynki i dżem. Składniki te dodajemy
Jadło i czytadłomoją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej. Mięso”. Książka ta jest bogata nie tylko w piękne ilustracje, ale i w naprawdę ciekawe przepisy. 82 przepisy. Na razie wypróbowałam jeden i jestem zadowolona. Na drugi ogień pójdzie(...)sposób – z cebulą albo truskawkami. Ten przepis to coś zupełnie nowego – wątróbkę szpikuje się kawałkami słoniny, a następnie dusi w białym winie, cytrynie, musztardzie i estragonie. Brzmi niezwykle ciekawie. W książce są przepisy na różne rodzaje mięsa – cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, królika. Każdy mięsożerca znajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj . Rostbef marynowany w winiaku
OstryKęsmoją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat) z książki Hanny Szymanderskiej „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej. Mięso”. Książka ta jest bogata nie tylko w piękne ilustracje, ale i w naprawdę ciekawe przepisy. 82 przepisy. Na razie wypróbowałam jeden i jestem zadowolona. Na drugi ogień pójdzie(...)sposób – z cebulą albo truskawkami. Ten przepis to coś zupełnie nowego – wątróbkę szpikuje się kawałkami słoniny, a następnie dusi w białym winie, cytrynie, musztardzie i estragonie. Brzmi niezwykle ciekawie. W książce są przepisy na różne rodzaje mięsa – cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, królika. Każdy mięsożerca znajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj . Rostbef marynowany w winiaku
OstryKęs