mięso duszone - 8529 przepisów (strona:224/569)

Karkówka w kiszonej kapuście 1032

lubię karkówkę w wersji pomidorowej . Przepadam też za karkówką w kiszonej kapuście . Postanowiłam więc połączyć te dwa uwielbiane przeze mnie przepisy w jedną całość. Tak powstał przepis na karkówkę duszoną w kiszonej kapuście, ale na pomidorowo. Efekt mego pomysłu przeszedł najśmielsze oczekiwania. Miał być obiad na dwa dni....był tylko na jeden....ach jak ja tego nie lubię(...)zeszkli. Marchew i seler obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kapustę siekamy.  Do boczku i cebuli dokładamy mięso. Przykrywamy kapustą, marchwią i selerem. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy szklankę wody. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy jeszcze przez 10 minut. Danie można podać

Pobite gary Barbary
CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM Z PRZEWAGĄ PAPRYKI I PIECZAREK POD BESZAMELEM 145

jeść takich dań o tak późnych porach, ale jak raz czasem to przecież nic się nie stanie. Ja osobiście jednak podałam cannelloni na obiad.  Palce lizać !  Farsz: mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka 0.5 kg. duża papryka czerwona 2 szt. cebula 1 szt.  małe pieczarki 5-6 szt.  ząbek czosnku sól 1 łyżeczka papryka słodka mielona(...)drobniutkie paseczki lub też kosteczkę ( ważne by były drobne, aby zmieściły się do rurek ). Dodać do cebuli i wymieszać. 2.  Dusić pod przykryciem ok. 15 min., aż papryka zmięknie. Dodać posiekaną bazylię i pietruszkę. 3.  Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać.  Dodać do warzyw na patelni

Kuchnia Paulettes
Pulpety wołowe ze szpinakiem i fetą w kremowym sosie 123

bulionu warzywnego 100 g serka topionego śmietankowego 2 łyżki koperku Sól Pieprz W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy kilka minut, aż odparuje woda. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.  Do miski przekładamy mięso mielone oraz drobno posiekaną białą cebulę. Dodajemy podduszony na maśle szpinak, pokrojoną w małe kawałki fetę oraz świeży koper. Wbijamy jajka

VioletoweKucharzenie
Roladki z kurczaka z fasolką szparagową 176

osolony wrzątek na minuty. Odcedzić, pokroić na mniejsze części i dodać do fasolki. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić około 8 minut na małym ogniu, na odrobinie rozgrzanego oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozbite mięso nakładać farsz, zwijać tworząc roladki. Spiąć wykałaczką. Obtoczyć w rozkłóconym jajku oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju

Z miłości do słodkości
Prażonki, pieczonki w warunkach domowych 144

Pyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Tradycyjnie danie to przygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym

My Culinary Art
Spaghetti z prażonymi warzywami 139

                        Troszkę inny sos

Kuchnia Prezydentowej
Filet z kurczaka w sosie borowikowym. 176

posiekane, odsączone borowiki oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżkę masła. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut. Dodajemy łyżkę suszonej cebuli, mieszamy i podsmażamy 3-4 minuty na dużym ogniu, tak by zredukować jak najwięcej płynu. Na grzyby przekładamy nasze mięso, mieszamy wszystko i zalewamy śmietaną. Łączymy w sos i posypujemy natką pietruszki. Ugotowane ziemniaki w osolonej

BaRepas
Pierś drobiowa w białym winie duszona na patelni - petto di pollo al vino bianco 236

    Polecam soczyste filety drobiowe, duszone w białym winie na patelni tylko w 20 minut. To wykwintne i smaczne danie, bedzie się ładnie prezentować

zielonacukinka
Żeberka w kapuście kiszonej 121

danie, które kojarzę już z czasów dzieciństwa. Zawsze smakowało mi takie mięso w kwaskowym, aromatycznym sosie. Jest to danie szczególnie popularne gdy za oknem hula zima. Pogoda nas teraz nie rozpieszcza i wciąż jest zimno, więc żeberka są idealną propozycją obiadową na ten czas. Zazwyczaj robiłam żeberka duszone, ale tym razem przygotowałam wersję pieczoną. W obu wersjach potrawa smakuje(...)rozgrzanej patelni zrumienić żeberka i przełożyć je do naczynia żaroodpornego lub garnka. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać ją do kapusty. Wymieszać. Połowę porcji kapusty wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, lub garnka jeżeli będziemy je dusić. Na kapustę wyłożyć żeberka, a na nie pozostałą porcję kapusty. Podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie i liść

Pieguskowa Kuchnia
Zapiekanka z tortellini 155

łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, sól, pieprz, olej. Wykonanie: Makaron tortellini gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Szpinak rozmrażamy, dusimy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulkę kroimy w kosteczkę i razem z mięsem mielonym smażymy na patelni. Kiedy mięso jest już usmażone dodajemy pokrojone pomidory, oregano, bazylię, sól i pieprz

paapilotkaa
Bigos à la staropolski. 175

przelewamy na durszlaku wrzącą wodą, odciskamy. Do garnka przekładamy dwa rodzaje kapusty, wlewamy szklankę wrzącej wody i dusimy na małym ogniu. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Grzyby odcedzamy (wodę po gotowaniu zostawiamy) i kroimy w paseczki. Wszystkie gatunki mięsa wraz z boczkiem kroimy na małe kawałki, podsmażamy wraz z posiekaną cebulą na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kapusty podsmażone(...)mięso, jabłka, śliwki oraz grzyby, wlewamy wodę w której moczyły się śliwki, oraz wodę w której gotowały się grzyby. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem według swoich preferencji smakowych. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy dolać czerwonego wina. Mieszamy i dusimy, aż bigos nabierze smaku i aromatu, oraz uzyska dosyć ciemny kolor. Przez dwa kolejne dni ponownie bigos podgrzewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 139

się kapusty. Na pierwszy ogień idą kości i żeberka. Następnie wołowina. Boczek surowy. Mięso wieprzowe. Boczek wędzony. Kiełbasa. Wszystko odbywa się na tej samej patelni. Oczywiście nakładając następny gatunek mięsa do podsmażenia dokładamy i rozgrzewamy także następną partię smalcu. Wołowinę, wieprzowinę oraz żeberka lekko solimy i pieprzymy, gdy już będą dobrze zrumienione. Na koniec podsmażamy jeszcze cebulę(...)tylko mieszać od czasu do czasu, pilnując żeby nie zaczął przywierać, a co gorsza przypalać się. Po około 3 h duszenia wyciągamy kości, żeberka. Studzimy, obieramy z mięska i wrzucamy je z powrotem do garnka- oczywiście mięso, nie kości ;) Bigos powinien gotować się jeszcze przynajmniej godzinę. Na koniec próbujemy, solimy i pieprzymy do smaku- nie robimy tego na początku gdyż

Pichceniomania
FASZEROWANA CUKINIA 138

Witam po krótkiej przerwie :) Dzisiaj zapraszam na FASZEROWANĄ CUKINIĘ zrobioną specjalnie dla Mojego Mężusia :P SKŁADNIKI: 1 cukinia 250g mięsa mielonego wieprzowego 6 szt. pieczarek Pół papryki czerwonej 1 ząbek czosnku Ser feta Ser żółty Oliwa z oliwek Zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cukinię myję obieram i kroję wzdłuż na pół(...)rozgrzewam oliwę z oliwek, wrzucam pieczarki i podsmażam do miękkości, następnie dodaję cebulę i paprykę. Wszystkie składniki duszę przez parę minut, aż cebulka zrobi się miękka. Przyprawiam ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne i szczyptą soli.         Mięso mielone podsmażam na patelni, dodaję jeden wyciśnięty ząbek czosnku, szczyptę soli, pieprz.  Gdy wieprzowina jest gotowa

Zdrowo i kolorowo
Zapiekanka pasterska 155

tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebule, przez ok. 5 minut, aż będzie miękka. Dodajemy mięso i doprawiamy, rozmarynem, papryką kolendrą, solą i pieprzem. Smażymy  przez kolejne 5 minut mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Dodajemy warzywa i bulion. Całość gotujemy bez przykrycia przez ok 15 minut na dużym ogniu, do momentu gdy większość

Smakuj życie!
Gulasz wołowy 191

przypaliło. Zalać całość gorącą wodą, dodać troszkę soli, pieprzu liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy i dusić pod przykryciem około 1,5 do 2 h  na małym ogniu. Od czasu do czasu pomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Polecam

O kuchni z uczuciem