mięso duszone - 8529 przepisów (strona:226/569)

Smalczyk z mięskiem i warzywami-całkiem inny 190

pół kostki smalcu i wrzucamy mięsko, jak trochę się podsmaży dodajemy pokrojone w spore kawałki warzywa  i rozgniecione 3 ząbki czosnku, dusimy do miękkości,możemy w razie potrzeby dodać jeszcze trochę smalcu, doprawiamy solą i pieprzem mięso razem z warzywami mielimy w maszynce do mielenia mięsa, przemielone dajemy do garnka i dodajemy smalec i jak się rozpuści wyłączamy

Swojskie jedzonko
Schab z warzywami 126

laurowych kilka ziaren ziela angielskiego  2 marchewki puszka zielonego groszku bulion 1,5 szklanki Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę razem z jedną cebulą, przyprawić i zostawić na kilka godzin w lodówce.  Dobrze zamarynowany schab przełożyć do brytfanki podlać bulionem i piec - dusić ok 1,5 godziny w 150 st C. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Podsmażyć na odrobinie

Gaździnka warzy
,,Kapturki cukinii faszerowane słonecznikiem”  118

łyżek słonecznika z firmy Piątnica http://piatnica.net/ Sól Pieprz Oregano Wykonanie: Cebulę oraz umyte pieczarki drobno kroimy. Następnie dusimy na patelni z niewielką ilością oleju oraz soli i pieprzu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Gotowy ryż mieszamy z pieczarkami. Zmielone mięso obsmażamy na małej ilości oleju. Do całości dodajemy kukurydzę oraz słonecznik i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem

Podróż w kulinaria
Kuchnia indyjska - Jagnięcina duszona z ziemniakami. 102

rondla. Wrzuć pomidory, wlej bulion, wymieszaj lekko. Trzymaj 5 minut na wolnym ogniu. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około 50 minut. Do gotującego się gulaszu dodaj ziemniaki, zamieszaj i gotuj około 30 minut, aż mięso i ziemniaki zmiękną , a większość soku zostanie wchłonięta. Powinniśmy uzyskać niewielką ilość gęstego sosu. Gotowe danie dekorujemy posiekaną zieloną kolendrą

Przepisy i porady kulinarne
Bardzo kremowy pasztet słoikowy 170

namoczenia wątróbki Przygotowanie Wieprzowinę i podgardle pokroić w kostkę ok. 3x3 cm, podlać wodą, dodać liść laurowy i dusić do miękkości w niewielkiej ilości wody (zajmuje to około 1,5 godziny). W razie potrzeby uzupełnić wodę. Wywar z mięsa będzie nam potrzebny do przygotowania pasztetu. W tym czasie umyć wątróbkę i namoczyć w ją mleku. Po godzinie moczenia sparzyć wątróbkę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
EMPANADAS 160

dłońmi, aż ciasto zrobi się gładkie, miękkie i sprężyste. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło. FARSZ : Do miski wkładamy mięso. Na patelni podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę chorizo oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy cały czas mieszając przez około 2-3 minuty, aż cebulka zrobi się szklista. Dodajemy(...)szklanki bulionu oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę w proszku, sól, pieprz oraz roztarty w moździerzu kmin i kolendrę. Składniki dusimy przez około 3 minuty, aż płyn lekko odparuje. Zredukowany farsz zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski z mięsem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz start na tarce ser. Mieszamy wszystkie składniki, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia

cool and minty
Schab z sosem śliwkowym 179

wody i przykryć naczynie.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut .Od czasu do czasu polewać mięso wytworzonym sosem. Śliwki podzielić  na połowę, usunąć pestki i włożyć do rondla. Podlać je 3 łyżkami wody i dusimy aż się rozgotują. Przetrzeć przez sito. Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na 1 łyżce masła. Dołożyć sos z przetartych

O kuchni z uczuciem
Śląskie rolady (zrazy)-czyli szczypta śląskiej tradycji :) 188

gorąca, układamy na niej rolady i podsmażamy z każdej ze stron, po czym podlewamy wodą i przykrywamy brytfannę pokrywą. Rolady dusimy na wolnym ponad godzinę, co pewien czas je przewracając, by nie przywarły i podlewając wodą. Zlewamy wywar z mięsa do rondelka. Jeśli nie ma go zbyt dużo, podlewamy mięso wodą i gdy się zagotuje zlewamy wywar, z którego robimy

Smakowy Raj
Domowa lasagne 160

czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy mięso mielone i razem smażymy aż mięso zmieni kolor na biały. Dodajemy pomidory z puszki, przyprawy i  zioła i razem dusimy przez 10 minut pod przykryciem. Beszamel: rozpuszczamy masło w rondelku na niewielkim ogniu, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę (mieszamy aby nie było

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kurczak w sosie pieczarkowo koperkowym z kulkami mozzarelli 146

posypania Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę lub paseczki. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy mięso delikatnie zmięknie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz posiekany koperek. Całość podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu przez kilka minut (aż zmiękną pieczarki). Na końcu dodajemy śmietankę oraz kawałki topionego serka. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez

VioletoweKucharzenie
Pulpety z indyka z cukinią i marchewką w sosie pomidorowym 136

wciągnęło nadmiar wilgoci. Na głębokiej patelni-lub w garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę. Zalewamy wodą,  wrzucamy kostkę i zagotowujemy.  Z mięsa formujemy kulki i wrzucamy do "tego czegoś co ciężko nazwać wywarem" :D Pulpety dusimy pod przykryciem około 20 min, następnie wyciągamy je. Do sosu wkładamy koncentrat, jogurt, majeranek i paprykę w proszku-calość gotujemy koło 5min

Mamuśka wraca do formy
Quinoa i bitki z polędwicy z dzika 130

masło pieprz  sól Wykonanie: Suszone pomidory namaczamy parę godzin wcześniej. Polędwicę kroimy w poprzek na plastry i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa. Obsmażamy z obu stron na klarowanym maśle. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i szalotkę, dusimy 10 - 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojone suszone pomidory i dusimy kolejne dziesięć minut, dodajemy świeże zioła. Tak przygotowane bitki podajemy

Quinoa Raz!
KASZA GRYCZANA Z INDYKIEM I WARZYWAMI NA PATELNIĘ 125

kaszy gryczanej →120 g mięsa →100 g warzyw na patelnie →tłuszcz do smażenia (masło klarowane) Przygotowanie: 1. Ugotować kaszę. 2. Mięso umyć, pokroić w kostkę, doprawić (polecam curry) i podsmażyć. 3. Dodać warzywa i dusić pod przykryciem ok 10 min do miękkości warzyw 4. Dorzucić kaszę, wymieszać i dusić z 5 min jeszcze. Makro: 394,1 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pieczone żeberka wieprzowe 174

Lubicie pieczone żeberka? Zdecydowanie wolę pieczone żeberka od duszonych. Lubię je jeść rękoma i delektować każdym kawałkiem. Żeberka wbrew pozorom zawierają sporo mięsa. Lubię przyrządzać mięso z kością, bo ma wtedy o wiele lepszy smak. Wiadomo, że mięso bez kości jest praktyczniejsze i do przyrządzenia i do jedzenia…Ale żeberka zawsze są z kostką! Lubię zasiąść do góry

codojedzenia
Zupa serowa z mielonym 136

Olej do smażenia Długa bagietka "francuska" PRZYGOTOWANIE: Por kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy w garnku.  Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy je aż się lekko zarumieni. Wówczas dodajemy pora, mieszamy i dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie por powinien zmięknąć.  Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy

Kubki smaku