mięso duszone - 8529 przepisów (strona:232/569)

Zrazy wołowe ze śliwka 204

rumiano wszystkie zrazy. Wkładamy je do garnka lub naczynia do zapiekania. Solimy. Naczynie przykrywamy i stawiamy na niewielkim ogniu. Dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny, ja podlewałam je trochę wodą. Możemy również włożyć je na podobny czas do piekarnika. Mięso powinno stać się bardzo mięciutkie a na dnie naczynia powinniśmy otrzymać bardzo apetyczny sosik

Dzieje kuchennej Wiewióry
Żeberka na słodko kwaśno z winem i jarzębiną 126

zamarynowania. Zamarynowane żeberka podsmażamy w patelni juz bez użycia tłuszczu, dodajemy marchewkę, por, posiekany czosnek i jarzębinę, podlewamy winem i wodą . Dusimy ok godzinę, od czasu do czasu uzupełniamy płyny. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, mięso wyjmujemy i szybko zagęszczamy sos. Podajemy z młodymi ziemniaczkami i fasolką. Do obiadu podajemy lampkę wina Monte Santi , które uzupełni smak naszego

Gotowanie jest łatwe
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 169

trochę taka wariacja na temat kuchni greckiej. Grecy faszerują wiele warzyw .Zapiekają je , grillują, duszą. Często pojawia się w towarzystwie takich warzyw lub nawet jako ich składniki ser . Kupiłam   małe kształtne papryczki ( takie wielkości średniego pomidora). Aż się proszą by coś z nimi zrobić. Przygotowałam farsz z nutą przypraw greckich i dodatkowo poutykałam w nim kosteczki Fety. Czas(...)liść laurowy kawałek gałązki rozmarynu 18 dag koncentrat pomidorowy 30 % ( 2 małe słoiczki po 9 dag ) 4 łyżki mąki Ugotować ryż ( raczej z gatunku kleistych ) tak jak na gołąbki. Mięso umyć. Oczyścić z błon i przerostów - pokroić drobno. Zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze. Obrać i drobno pokroić cebulę. Usmażyć na rumiano na oleju. Wymieszać mięso, ryż, zioła

Buniabaje w kuchni
Chili Con Carne 119

rondlu rozgrzać olej, przesmażyć na nim drobno posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chili. Gdy cebula się przyrumieni dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Następnie wlać przecier pomidorowy, dodać przyprawy - kmin, słodką i ostrą paprykę, płatki chili i oregano. Wszystko dusić na niewielkim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dusić do czasu

Codzienne Gotowanie
Fasolowe trio 136

Pomysł na fasolowe trio. Dla mnie stanowiło samodzielne danie, dla moich chłopaków – dodatek do grillowanej piersi indyka. Danie raczej samo się robi. Wymaga jedynie odrobiny

Kucharzyca
Zapiekanka "Gołąbek" 179

ryżem i podać zapiekankę z sosem pomidorowym. Ja jednak zachęcam Was do przygotowania gołąbków z kaszą, szczególnie jeśli jeszcze nie próbowaliście. Naprawdę warto! Składniki: 1 główka kapusty 1 kg mięsa mielonego (500 g wieprzowiny, 500 g indyka) 2 czerwone cebule, drobno pokrojone 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 100 g kaszy jęczmiennej perłowej suszone oregano 1 liść(...)podsmażamy cebulę i marchewkę około 5 minut, żeby zmiękły. Następnie dodajemy posiekany czosnek i przyprawy oraz pomidory razem z sokiem. Dusimy do momentu, aż cały płyn zredukuje się. Odstawiamy do przestudzenia. W dużej misce mieszamy mielone mięso z kaszą i warzywami z patelni. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na liście kapusty ułożone w tortownicy wykładamy 1/3 przygotowanego farszu i przykrywamy liściem

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak z ciecierzycą 160

Zapraszam na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad: oto kurczak z ciecierzycą duszony w pomidorach. Danie jest na tyle sycące, że możemy je zjeść bez żadnych dodatków w postaci ryżu czy kuskus, ale możemy je też urozmaicić  zielonym ryżem , który będzie się wspaniale komponował  z kurczakiem. Kurczak z ciecierzycą Czas przygotowania: 45 minut Składniki(...)smażenia Wykonanie: Kurczaka solimy i pieprzymy, obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Cebulę kroimy w piórka, dorzucamy do mięsa i również przesmażamy. Gdy będzie szklista dodajemy przecier pomidorowy, ciecierzycę i przyprawy. Mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki

Kulinarne przygody Gatity
Rolada cielęca nadziewana papryką i pieczarkami 173

zwijamy w roladę i zabezpieczamy sznurkiem wędliniarskim. Roladę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec odbieramy trochę wywaru, dodajemy śmietanę i ewentualnie 1 łyżeczkę mąki, mieszamy. Ponownie umieszczamy na patelni z mięsem, zagotowujemy i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Piersi w sosie curry 189

minutę. Wlewamy śmietanę i połowę wody. Mieszamy, zmniejszamy ogień . Dusimy ok. 10 min. Co jakiś czas mieszamy, dodajemy pokrojony ząbek czosnku i gdy sosik gęstnieje , podlewamy wodą. Po 10 minutach wyłączamy ogień i przelewamy do miseczki, zbierając sos z patelni dosyć dokładnie, lub bierzemy drugą patelnię do usmażenia mięsa.Ja używam tej samej, co robiłam curry. Sos miksujemy. Mięso wyjmujemy(...)rozgniatam w moździerzu. Rozgrzewamy na patelni ponownie dwie łyżki oleju i kładziemy kawałki mięsa. Po 5 minutach odwracamy mięso i posypujemy pieprzem z kolendrą Smażymy drugą stronę kolejne 4-5 minut odwracamy i zalewamy zmiksowanym sosem, zmniejszamy ogień. Na wolnym ogniu dusimy 10 minut. Jeżeli jest za gęsty sos podlewamy wod ą i mieszamy. Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną

Pasje Jolki
Spaghetti z pulpecikami drobiowymi 180

wszystkich miłośników makaronów mam dziś propozycję na szybki i pyszny obiad. Delikatne drobiowe pulpeciki duszone w domowym pomidorowym sosie są wprost rewelacyjne. Polecam :) Pulpeciki: 400 mielonej piersi z kurczaka jajko sól pieprz świeżo zmielony szczypta czosnku granulowanego 2-3 łyżki bułki tartej Sos: 350ml domowego sosu pomidorowego 1/2 białej części pora ząbek czosnku sól pieprz świeżo zmielony 1/2 łyżeczki(...)suszonej bazylii Ponadto: 250 g makaronu spaghetti olej do smażenia świeże listki bazylii do posypania Pulpeciki: mięso i jajko wymieszać z taką ilością bułki tartej aby można łatwo formować kuleczki. Przyprawić masę mięsną czosnkiem, solą i pieprzem. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oliwy i smażyć pulpeciki z każdej strony. Wyjąć a na tłuszczu przesmażyć

Smakołyki Asi
Skrzydełka kurczaka w miodzie 485

oczyszczamy z pozostałych piór i kroimy na 3 części.  Najmniejszą część (lotki) wyrzucamy. 2. Mięso smażymy na rozgrzanej, suchej patelni do momentu zarumienienia oraz wypłynięcia tłuszczu spod skóry. 3. Pozostałe składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy podsmażone kawałki kurczaka. Dusimy około 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie odkrywamy

Perfect home life
Kurczak. Warzywa. Kąski kurczaka duszone z kalafiorem i groszkiem cukrowym, w sosie jogurtowym 499

Czasami trzeba zrobić coś do jedzenia szybko, ale to nie znaczy, że ma być nudno czy niesmacznie. Jestem mięsożerna, ale warzywa też bardzo lubię. Mogą być

Smaczna Pyza
Kurczak w mleku kokosowym z dynią 141

długo, aż sos zredukuje się do połowy. W między czasie obrać i pokroić w większą kostkę warzywa. Dodać je na patelnie i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Na końcu dodać olej sezamowy, sos sojowy i gotować (bez przykrycia), do czasu aż sos będzie gęsty. Całość skropić sokiem(...)miód, chilli w proszku, olej kokosowy oraz czosnek. 2. Przyprawy podsmażyć na patelni 3. Dodać pokrojonego kurczaka 4. Lekko podsmażyć mięso 5. Kurczaka zalać mleczkiem kokosowym 6. Zredukować całość o połowę 7. Dodać pokrojone warzywa 8. Wymieszać całość i dusić pod przykryciem przez 5 minut 9. Dodać sos sojowy 10. Dodać olej sezamowy 11. Dodać posiekany koperek oraz

KuchniaWeDwoje.pl
Chili con carne 169

marchew, zagotować. Wszystko przełożyć do szybkowara, podlać ok pół szklanki wody lub bulionu, zamknąć pokrywkę i dusić ok 20 minut (od momentu utworzenia odpowiedniego ciśnienia i zablokowania pokrywki).  Po ugotowaniu poczekać aż para zejdzie i można będzie otworzyć szybkowar. Do mięsa dodać fasolę, kukurydzę, posolić i doprawić do smaku. Gotować kilka minut razem, żeby smaki się przegryzły. Przed podaniem

Obiad gotowy
Lasagne 179

łyżki mąki 0,5 szklanki mleka gałka muszkatołowa Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Na patelnie wrzucić mięso, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać kilka minut, a następnie dodać krojone pomidory, kukurydzę i fasolę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić oregano oraz bazylią. Dusić kolejne kilka minut, a w tym czasie przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło, dodać mleko. Powoli dosypywać

Karola gotuje
Pulpety z fasoli z duszoną kalarepą z koperkiem 176

jajka - kilka łyżek mąki kukurydzianej (lub innej dowolnej) - sos sojowy, pieprz, sól, czosnek, papryka  2. Duszona kalarepa : - 1 średniej wielkości kalarepa - pęczek koperku - sos sojowy, sól, pieprz, przyprawy Przygotowanie : Ugotować fasolę, zmielić ją blenderem, lub w maszynce do mielenia mięsa, następnie dodać jajka, przyprawy, oraz mąkę, w takiej ilości, żeby dało się uformować pulpety. Następnie wrzucać pulpety

zdrowa vege kuchnia

Proponowane wyszukiwania