mięso duszone - 8529 przepisów (strona:237/569)

Łazanki z mięsem i papryką 246

duża cebula olej pieprz, sól,Vegeta lub Kucharek, czosnek granulowany         Łazanki ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso pokroić w kostkę, zrumienić na oleju. Przyprawić solą, pieprzem i Vegetą. Dodać posiekaną cebulę. Dusić pod przykryciem do miękkości, podlewając co jakiś czas lekko wodą. Pod koniec duszenia dodać obrane i pokrojone pieczarki oraz paprykę pokrojoną w cienkie

Praktyczna pl
Fusilli z kurczakiem, brokułem i papryką w sosie śmietanowym 105

momentu, aż mięso nie będzie surowe. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Brokuł umyć i obrać w różyczki. Do mięsa wlać śmietanę, dodać paprykę i smażyć około 5 minut. Następnie dodać brokuł, wymieszać i dusić kolejne 5 minut z nałożoną pokrywą. W międzyczasie ugotować makaron al dente według instrukcji na opakowaniu (w lekko osolonej wodzie z dodatkiem

Passions hobbies life
Sos pomidorowy na mleku kokosowym 229

jako dodatek ryż brązowy  Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawach i odstawiamy do lodówki na około 30 minut mięso smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni kiedy kurczak nie będzie surowy dodajemy pomidory i koncentrat dusimy na małym ogniu aż nadmiar soku z pomidorów wyparuje dodajemy mleko kokosowe, mieszamy jeszcze chwilkę smażymy doprawiając do smaku dorzucamy ugotowany ryż

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Polędwica wieprzowa z kaparami 232

naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę, gdy się zarumieni, zalewamy ją octem winnym i dodajemy dużą ilość kaparów. Dusimy do momentu, aż ocet trochę odparuje, a cebula stanie się miękka. Przekładamy ją na mięso, polewamy octem, który pozostał. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podajemy z ziemniakami i batatami pokrojonymi w słupki

MarcinChef
Gulasz wieprzowy paprykowy 116

szklimy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę smażymy i przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy pokrojone w paski papryki, wlewamy szklankę wody i wino, dodajemy słodką paprykę i dusimy na małym ogniu przez 60 minut. Na koniec dodajemy do smaku ostrą pastę z papryki, solimy. Gulasz podajemy posypany natką

Kulinarne przygody Gatity
Gremolata. Ziołowa przyprawa 176

tych ziół, czosnku i cytryny. Gremolata to charakterystyczny dodatek do włoskiego dania ossobuco (kość z dziurą), to gicz cielęca lub wołowa duszona w winie i pomidorach. Skład tej ziołowej mieszanki doskonale podkreśla smak sosu i słodycz mięsa, wnosi odrobinę ostrości, cierpkości i świeżości. Z gremolatą świetnie smakuje też cielęcina, drób, królik czy ryby. Ale bardzo dobrze sprawdza się jako

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak w kremowym sosie 148

kostkę, oprószyć pieprzem i solą. Cebulę obierać i drobno pokroić. Na patelni podsmażyć cebulkę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso i obsmażyć. Następnie dodać zblendowane pomidory z puszki chwilkę razem smażyć, dodać koncentrat. Całość dusić około 10 -15 minut. Wtedy dodać mascarpone, d okładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilkę W między czasie dodać słodką i ostrą

W garach u Gosi
Roladki z kurkami, serem i pietruszką 202

przyprawą do kurczaka. Kurki oczyszczamy i myjemy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurki, dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, pietruszkę siekamy. Na każdym płacie mięsa rozkładamy cebulę z kurkami, natkę pietruszki i ser. Wszystko zwijamy w ciasną roladkę. Każdą panierujemy w przyprawionym solą i pieprzem rozmąconym jajku

VioletoweKucharzenie
Spaghetti z makaronem z dyni piżmowej 181

pomidory wcześniej spażone i obrane ze skórki,blenduje dodaję czosnek,suchą bazylię,oregano,troszkę cukru i w garnuszku redukuję całość  KONIEC: Mięso formuje w kulki nie wielkie podsmażam na patelni często przewracając ,zalewam sosem pomidorowym,i duszę okolo 30 minut. Makaron wrzucam do osolonej wody i gotuję około 20 min  świerza bazylia do dekoracji   SMACZNEGO KOCHAN

Viola cooks with passion
Kurczak w sosie śliwkowym z rozmarynem! 145

filet z kurczaka. Dalej dusimy aż sos mocno się zredukuje a ocet troszkę odparuje, pozostawiając smak i aromat w sosie. Kuczaka dusimy do miękkości około 13 do 20 minut w zależności od wielkości użytej porcji. Nakłuj mięso szpikulcem i sprawdź czy jest już gotowe. Filet wraz z sosem wykładamy na talerze i dopiero kroimy na plasterki. Pyszota, możecie jeść

SMYKWKUCHNI
Sajgonki z czarną quinoą i żółtym sosem 120

wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy mielone mięso i dalej smażymy, mieszając od czasu do czasu. Gdy mięso się trochę zrumieni, dorzucamy startą na tarce (na dużych oczkach) marchewkę i wszystko razem dusimy, w razie potrzeby dolewamy trochę wody. Grzybki mun zalewamy wrzątkiem, a gdy zmiękną, drobno szatkujemy i dodajemy do farszu. Kiedy wszystko

Quinoa Raz!
Kasza pęczak z kalafiorem i kurczakiem 276

dodać skrojony filet z kurczaka, przyprawić i lekko obsmażyć. Kaszę przepłukać w wodzie, a surowego kalafiora podzielić na drobne różyczki. Dodać do mięsa i zalać wodą, tak aby zakryła przynajmniej kaszę. Kalafior może trochę wystawać ponad powierzchnię. Dusić około 15 – 20 min, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. W miarę potrzeby można dolewać wrzątek, a pod koniec

https:KKuchniaMniam
Kaszotto z fasolką szparagową, papryką i bobem 188

samo cebulę, na głębszej patelni rozgrzać  masło z olejem, dodać  cebulę, przesmażyć  chwilę , następnie dodać  pokrojone mięso, posolić  do smaku, smażyć około 6 minut,   po czym wsypać  kaszę, podlać  winem i dusić  aż wino odparuje-kilka minut. Zalać gorącym  bulionem, dodać pokrojoną paprykę i fasolkę gotować  pod przykryciem

Wanilia i Kardamon
Kolorowy Kociołek 200

Pokrojonego kurczaczka na gorący olej do garnka wrzucić, vegety szczyptę dodać i do białości smażyć bądź gotować. (Oleju dużo nie potrzeba, gdyż mięso sok puści). Dodać cebulę, po kilku minutach paprykę, po następnych kilku minutach pieczarki. Całość dusić na średnim ogniu ok. 20 – 30 minut, od czasu do czasu mieszając i potrawce pozytywne myśli przesyłając

Kuchnia smaków
Placek po CYGAŃSKU 321

patelni  na rozgrzanym oleju. Pieczarki pokrój na takie większe kawałki i usmaż na drugiej patelni, teraz przełóż do mięsa . Dodaj paprykę drobno pokrojoną. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy , por i marchew ,koncentrat pomidorowy. Duszę teraz razem koło godziny. Minęła godzina,dodaje na końcu remuladę duńską, mieszam i jeszcze dodaje soli i pieprzu do smaku.Sos wyszedł

Różowa kuchnia
Pełnoziarniste spaghetti z kurczakiem, pomidorami i groszkiem. 137

czasie mielimy mięso z kurczaka (lub drobno kroimy)  dorzucamy je do podsmażonych warzyw, doprawiamy wstępnie solą, pieprzem i bazylią. Gdy mięso się zetnie i zacznie podsmażać dodajemy pomidory. Całość dokładnie mieszamy, patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy całość około 8-10 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy groszek, keczup lub cukier, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec

Rozpustne gotowanie
Cannelloni z pomidorowym beszamelem 110

kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Wszystkie warzywa szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmiękną dokładamy mielone mięso. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Gdy mięso jest miękkie wlewamy pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz chilli. Dusimy jeszcze chwilkę.  Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Rurki napełniamy przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu. Gdy zostanie nam farszu możemy go wyłożyć

VioletoweKucharzenie
Spaghetti bolognese 112

kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Smażyć 3 minuty. Dodać startą na tarce marchewkę i seler naciowy. Smażyć kolejne 3 minuty. Dodać mięso. Smażyć 5 minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką, oregano i bazylią. Wlać pomidory z puszki. Dusić kolejne 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie ugotować makaron. Gotowy sos wymieszać z makaronem, posypać startym serem żółtym. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Żeberka z orientalną nutą 168

każdej strony, następnie dodajemy posiekane szalotki, szklimy i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy liść kaffiru, sproszkowane przyprawy, paski grzybów i sos. Żeberka dusimy do miękkości na małym ogniu. Cukinię kroimy na plasterki, następnie w słupki, dodajemy do mięsa kiedy będzie miękkie. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, zestawiamy z ognia i dodajemy posiekany szczypiorek. Całość

R'n'G Kitchen
PASZTET WIEPRZOWY 118

masło Sposób wykonania: Wieprzowinę ugotować z przyprawami. W rondelku na maśle zeszklić pokrojoną w grube plastry cebulę, dodać pokrojoną słoninę( 15 dag ), dusić przez ok. 15 minut, dodać wątróbki i ugotowaną wieprzowinę podlać szklanką wywaru ( z gotowania mięsa ), gotować przez 5 minut. Schłodzić, zmielić - 3 razy. doprawić do smaku, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Formę do pasztetu posmarować tłuszczem

Darcia w kuchni
Pappardelle z ragu z baraniny 179

nich aromaty. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać mięso, dokłądnie wymieszać i smażyć aż mięso zbrązowieje. Wlać krojone pomidory, żurwinę, sos Worcestershire, sól i pieprz. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod częściowym przykryciem przez około 20 minut.  Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Makaraon niezbyt dokłądnie odcedzić, przełożyć do rondla z sosem

Codzienne Gotowanie
Lasagne z mielonym mięsem drobiowym 134

pół l mleka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 łyżki mąki Przygotowanie   Posiekaną cebulę zeszkliłem na oleju. Włożyłem mięso, smażyłem 5 minut. Dodałem pomidory z zalewą i posiekaną bazylią. Doprawiłem solą i pieprzem, dusiłem 10 minut. Mąkę z masłem zasmażyłem na złoto, wlałem mleko i mieszając zagotowałem. Sos doprawiłem solą, pieprzem i gałką muszkatołową , dodałem starty

R'n'G Kitchen
kurczak w sosie curry 146

odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Cebulę roimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone mięso i smażymy, aż się zrumieni. Następnie wlewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Opcjonalnie jeszcze przyprawiamy. całość posypujemy natką pietruszki i podajemy

Domowy Smak Jedzenia
Potrawka z kurczaka 134

patelni na rumiano. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Na tłuszczu po kurczaki smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy do cebuli mięso, potartą na grubych oczkach marchewkę i zalewamy bulionem rozpuszczonym w 2 szklankach wody. Danie dusimy pod przykryciem jakieś pół godziny. Na koniec wrzucamy ryż i kukurydzę i mieszamy

Pobite gary Barbary
Żeberka w porach i pomidorach 137

Sposób przygotowania: Żeberka posolić, popieprzyć. Posmażyć na rumiano. Przełożyć do garnka. Por pokroić w piórka. Podsmażyć do czasu aż zmięknie. Dołożyć do mięsa. Do garnka dołożyć pomidory pokrojone w kostkę. Całość zalać bulionem. Dodać pokruszone kromki chleba. Dusić pod przykryciem ok. 1 h. Jak trzeba doprawić solą i pieprzem

Pobite gary Barbary
Duszone Pieczarki z Groszkiem 191

około 5 minut.      4.Oddzielamy wodę z groszku i dodajemy do garnka groszek.      5.Wszystko razem dusimy, dodajemy sól i pieprz i zamykamy na 25-30 minut.      6.Podajemy z ziemniaczkami,z mięsem lub po prostu jemy z chlebkiem

pichciszto
Pikantna potrawa z fasolką szparagową i kurczakiem 381

Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę. Na maśle podsmażam mięso razem z cebulą. Mięso oprószam papryką mieloną oraz przyprawą "Złoty kurczak". Dodaję fasolkę i wlewam wodę. Mieszam i duszę na małym ogniu około 20 minut.   3. Potrawę doprawiam do smaku pieprzem cayenne, pieprzem czarnym oraz solą. Podaję z pieczywem. Do przygotowania

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kopytka marchewkowe z gulaszem 169

dużym garnku zagotowałam wodę i, wrzucając partiami kopytka, gotowałam ok. 5 min pod przykryciem od wypłynięcia. Wyłowiłam, zahartowałam i odstawiłam. Mięso pokroiłam  w paski, obtoczyłam w mące i podsmażyłam na rumiano. Dodałam posiekaną cebulkę i dusiłam pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Podlałam wywarem dodałam ziele angielskie i liść laurowy i dusiłam, aż zmięknie. Kukurydze osączyłam, dodałam

Bea(u)ty kitchen
Pyszne obiady dla zapracowanych - Kurczak z ryżem i warzywami 395

zajmuję to najwięcej czasu. Następnie zajmujemy się warzywami na patelnie, wysypujemy je na patelnie i przykrywamy. W czasie gotowania się ryżu i duszenia warzyw zajmujemy się mięskiem. Najczęściej już dzień wcześniej kroję i marynuję mięsko. Ja przyprawiam mięso czubricą czerwoną i przyprawą do kurczaka. Mięsko podsmażamy i gotowe :) Do tego obiadu zrobiłam też szybki i zdrowy deser

Ptasia Kuchnia
Karp po styryjsku 127

kładziemy na warzywa skórą do dołu na 2-3 minuty. Następnie odwracamy go jednorazowo i nie powtarzamy już tej operacji. Łączny czas duszenia karpia do zwykle od 6 do 10 minut, zależnie od wielkości i grubości kawałków mięsa. Kawałki ze zdjęcia były gotowe po 8 minutach. Karpia podajemy z warzywami, a najlepiej również ziemniakami i świeżym tartym chrzanem

Kulinarna Pokusa
Makaron z sosem z indyka. Olej z pestek dyni Oleofarm. 149

Kiedy cebula zacznie się rumienić dorzucamy drobno pokrojony czosnek. Po chwili na patelnię wykładamy mięso i energicznie mieszając staramy się, aby z mięsa nie zrobiły się "kluski", chcemy aby było jak najbardziej sypkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 25 minut, w razie potrzeby można podlać wodą.  Doprawiamy papryką, chilli, solą pieprzem i ziołami.  Dusimy jeszcze

MamaOskarka
Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią 201

żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać do niej mięso mielone i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną cukinię i oliwki. Wszystko razem wymieszać i dusić przez kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć

MarciochaKucharzy
Gołąbki podwójnie kapuściane - mięso 154

miękkości. Następnie kapustę poszatkować na drobno. 3.  Cebulę oraz pieczarki pokroić drobno i usmażyć na oliwie. Dodać mięso, przyprawy i smażyć ok. 15 minut. Na końcu dodać ryż, przecier i poszatkowaną kapustę.  Dusimy około 5 minut. 4. Z przygotowanych liści kapusty ścinamy białe, środkowe, grube włókno.   Na przygotowanych liściach kładziemy farsz

Jadło i czytadło
Chińszczyzna 211

smaków, sosem sojowym, papryką i pieprzem. Najlepiej zostawić na noc w lodówce, wtedy smaki przejdą mięso. Rozgrzać wok, wlać olej i wrzucić mięso, smażyć do zrumienienia. Cebulę obrać, przekroić na pół i położyć na smażącym się mięsie. Dusić około pół godziny. Wyciągnąć cebulę, dodać warzywa, grzyby i pędy bambusa, smażyć do miękkości. Zalać bulionem i dusić do zredukowania się sosu

dom-agi.pl
Intensywnie żólty kurczak w sosie cytrynowym 185

podsmażamy na małym ogniu w niewielkiej ilości oleju. Równolegle dusimy pokrojone pieczarki. Następnie wrzucamy wszystko do jednego naczynia i zalewamy wywarem. Dusimy ok 20-25 minut. Jogurt mieszamy z mąką i sokiem z cytryny. Dodajemy do mięsa i pieczarek. Dosypujemy kurkumę i paprykę, mieszamy aż sos zgęstnieje. 1 porcja zawiera: 203 kcal, 30,7 g białka, 7,7 g tłuszcze

Powiedz dietom nie
Śmietankowy gulasz z kurczaka 341

paseczki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na rozgrzanym na patelni oleju (1 łyżka) podsmażyć mięso z kurczaka. Do podsmażonego kurczaka dodać pokrojoną cebulę, plasterki pieczarek i paseczki papryki i dusić razem, na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wlać na patelnię z kurczakiem i warzywami śmietankę i zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić

Gospodyni Miejska
Zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio 212

rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Smażymy do zarumienienia.  2. Kiedy mięso się przyrumieni, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i ponownie mieszamy. Dusimy przez około 10 minut. 3. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy.   4. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło

Szefowa kuchni
Faszerowana cukinia 222

pieczarkami. Gotowe przekładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego.  Do gotowego mięska dodajemy pokrojonego w kostkę i obranego z łupki pomidora. Całość dusimy i dodajemy pieczarki z cebulką oraz pokrojoną natkę pietruszki. Nasz farsz jest już gotowy :)  Układamy wydrążoną cukinię na blaszce i wypełniamy

Lawendowe Niebo
Kurczak curry z jogurtem 342

jeszcze chwilę do momentu, kiedy przyprawa odda cały aromat. Warzywa zdjąć z patelni i odstawić. Następnie na tej samej patelni usmażyć kawałki mięsa przez 3-4 minuty z każdej strony. Dodać warzywa oraz śmietanę. Doprawić cynamonem i dusić około 20 minut. Na koniec dodać zielony groszek, doprawić całość sokiem z cytryny i gotować jeszcze przez chwilę. Serwować na gorąco

Świat Domowej Kuchni
Polędwiczki z kurczaka w sosie z winnych jabłek 273

papryki. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni. Smażymy mięso z obu stron na delikatnie rumiano. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, p odlewamy winem, czekamy aż odparuje. Dokładamy miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. Mąkę mieszamy ze 100 ml wody. Wlewamy do kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia. gotujemy do momentu

Ostra na Słodko
Chili con carne 97

poczujemy aromat tego, co na patelni, wrzucamy mięso, które następnie doprawiamy solą oraz pieprzem cayenne (ilość w zależności od upodobań). Kiedy mięso będzie podsmażone, do całości dodajemy przecier pomidorowy oraz odsączoną z puszki fasolę i kukurydzę. Dusimy całość pod przykryciem około 10 minut i danie mamy gotowe

upichcic
Dynia duszona- zucca 162

dodać dynie pokrojone w kostkę, sól i pietruszkę poczym przemieszać i chwile pogotować. Dodać 1/2 szklanki wody, sól do smaku i dusić pod przykryciem na małym ogniu okolo 15-20 minut. Podawać jako dodatek do ziemniaków,  mięsa,  ryby

zielonacukinka
Filet z indyka w sosie grzybowym z żurawiną 180

tłuszczu na którym obsmażaliśmy indyka. cebulę chwilę podsmażamy nie szklimy. Dodajemy grzyby i chwile mieszamy, można doprawić solą pieprzem. Grzyby dodajemy do mięsa, nakrywamy i dalej gotujemy ok 20 min. Po tym czasie dodajemy żurawinę i jeszcze dusimy ok 10 min. Danie gotowe podajemy z kaszą lub ziemniakami  oraz dowolną surówką. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne

W kuchennym oknie Ewy
Gulasz z karkówki na ostro 173

wodą. Kiedy znów zabraknie wody na patelni również dolewam zimnej wody bo mięsko gulaszowe ma być miękkie (przeciwnie niż w rosole). Do mięsa dodaję cebulę i czosnek. Dosalam ok.2 łyżeczek i dodaję pieprz, paprykę, majeranek. Pod przykryciem duszę do miękkości na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Jeśli nie masz octu do marynaty zrób według mojego przepisu  domowy ocet

prawdziwe jedzenie
Piersi z żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym 191

piersi z kurczaka. Tym razem nadzienie z  żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym. Z wierzchu pyszny chrupiący boczek dzięki któremu mięso jest soczyste i aromatyczne. Słodka żurawina i ostry chrzan równoważą się w smaku. Całość duszona w śmietanie. Podałam do nich gotowany kalafior i kluski śląskie. Składniki: 3 piersi z kurczaka 9 łyżek żurawiny Kresto 2 łyżeczki chrzanu

Ala piecze i gotuje
Kminkowa łopatka 191

Duszona wieprzowina zawsze ma u mnie zwolenników. Powodem jest chyba aromatyczny sos i fakt , że mięso rozpływa sie w ustach. Tym razem upiekłam łopatkę bardzo prosto doprawioną ( przewagę w przyprawach stanowił kminek ziarnisty). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Spaghetti bolognese 264

kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z oliwą, chwilę smażymy. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażymy. Kolejno wrzucamy mięso i smażymy przez. ok. 7 minut. Dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, koncentrat, przyprawiamy i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron oraz siekamy pietruszkę

Delicious Titbits
Schab w sosie myśliwskim 331

potem dorzucamy do sosu. Czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do sosu. Teraz, gdy sos nam się powoli gotuje zajmiemy się mięsem. Kotlety podsmażamy z obu stron na rumiany kolor i wrzucamy do garnka. Wszystko razem dusimy około 1 godziny.  Doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat, a potem śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia.  Jeśli Twój sos jest zbyt

Czerwona Porzeczka
Schab pod pierzynką 197

przygotowaniem). Majonez połączony ze startym serem tworzą na potrawie białą "pierzynkę". Danie można podać z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi. Polecam! Schab pod pierzynką Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów mięsa (schabu, szynki wieprzowej, filetów z kurczaka lub indyka), lekko rozbitych 1 cebula ząbek czosnku 1 duża marchew 1 por 6 pieczarek 5 łyżek majonezu 100g startego na drobnych oczkach żółtego(...)chwilę razem dusimy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pora i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Majonez mieszamy z serem. Mięso układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia. Na każdym kawałku mięsa układamy łyżkę warzyw. Na warzywach rozsmarowujemy majonez z serem

Smak mojej kuchni
Warzywna potrawka z królika 174

domowej magi łyżeczka soli pomidor kilka listków rozmarynu łodyga selera naciowego olej do smażenia Królicze mięso pokroić w małą kostkę. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, a potem przełożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej wody (ok. pół szklanki). Dusić pod przykryciem. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w talarki.  Z papryki usunąć gniazdo nasienne. Miąższ(...)szklanki wody. Zagotować i przelać do garnka z duszącą się potrawką. Do potrawki dolać magi i dosypać suszony cząber oraz sól. Dusić całość na palniku o małej mocy (całe duszenie potrawki potrwa ok. 25-35 minut w zależności od wieku królika). Po ok. 10 minutach od ostatniej czynności wypłukać pęczak w kilku wodach, przecierając kaszę między palcami. Zalać pęczak wodą

Weekendy w domu i ogrodzie
Caponata 114

Przychodzi jesień, a mnie co roku przychodzi ochota na włoską caponatę, czyli duszone warzywa: bakłażany, paprykę, cebulę, pomidory, oliwki... Mogą stanowić danie główne, dla tych co nie przepadają za mięsem, albo pyszną gorąca przekąskę. A ponieważ jemy oczami i dania podane na ładnej zastawionym stole smakują o wiele lepiej, dlatego dziś zapraszam Was też na kilka słów o pięknych(...)paprykę, a po 2-3 minutach pokrojone w kostkę pomidory. Zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gdy warzywa puszczą sok dodajemy oliwki i pokrojone w kostkę bakłażany. Rondel ponownie przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ocet i przyprawy, dokładnie mieszamy i podajemy posypane natką. Tak jak pisałam powyżej bardzo istotnie jest to jakimi przedmiot

Kulinarne przygody Gatity
Nowy smak piwa #Somersby #ElderflowerLime oraz przepis na Galaretkę z piwa 160

wykorzystałam do przygotowania dwóch potraw. Pierwszą z nich jest : Karkówka duszona w piwie Składniki: 500 g karkówki bez kości, 300ml piwa Somersby o smaku bzu i limonki, 2 łyżki musztardy, łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki curry, ząbek czosnku.   Wykonanie Mięso umyć, osuszyć(...)pokroić w plastry, posmarować z obu stron cienko musztardą. Przyprawy zmieszać z posiekanym czosnkiem. Mieszanką natrzeć mięso. Zalać piwem, szczelnie przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Kłaść na mocno rozgrzany olej, obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Dusić pod przykryciem około godziny, w między czasie podlewać pozostałą marynatą i odrobiną wody. Podawać z warzywami

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania